norbi2650 Opublikowano 3 Maja Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Maja Witam wszystkich. Od pewnego czasu posiadam wędzarnie elektryczną i zaczynam swoją przygodę od wędzenia ryb. Kilka razy wędziłem już pstrągi i nie miałem problemów, wszystko wyszło tak jak powinno. Tym razem przyszedł czas na karpia i pojawił się problem. Ryba w dzwonkach, peklowana w solance i ziołach ok 12 godzin. Po wyjęciu wstępnie osuszoną i leżała cały dzień w lodówce (to był chyba błąd?). Po wyjęciu wytarta z nadmiaru wody, podsuszona, przed wędzeniem suszona w 40 stopniach przez 2 godziny. Wędzenie 3 godziny w 55 stopniach, na koniec 30 min 90 stopni. Smak, kolor jest ok. Problem w konsystencji mięsa, jest mokre w środku. Gdzie popełniłem błąd? Wędząc pstragi kieruję się tym samym schematem i mięso jest suche, łatwo się oddziela (na płatki) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22934-w%C4%99dzony-karp/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Maja Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Maja Wędzenie ryb. Jak wpiszesz w forumową wyszukiwarkę to coś takiego wyskoczy. 1 Osuszanie. 2 Pieczenie. 3 Wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22934-w%C4%99dzony-karp/#findComment-1011442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 4 Maja Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Maja (edytowane) Trzeba tez dodać że karp będzie miał zawsze inną konsystencje mięsa niż pstrąg. Moim zdaniem karp wędzony jest taki sobie i tyłka nie urywa ,najlepszy jest smażony z patelni. Edytowane 4 Maja przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22934-w%C4%99dzony-karp/#findComment-1011470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Maja Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Maja 10 minut temu, tytan58 napisał(a): Moim zdaniem karp wędzony jest taki sobie i tyłka nie urywa A dla mnie taki świeżo uwędzony jest super. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22934-w%C4%99dzony-karp/#findComment-1011477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Maja Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Maja 9 godzin temu, norbi2650 napisał(a): Gdzie popełniłem błąd? Wędząc pstragi kieruję się tym samym schematem i mięso jest suche, łatwo się oddziela (na płatki) Poczytaj, może pomoże. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22934-w%C4%99dzony-karp/#findComment-1011479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbi2650 Opublikowano 4 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Maja Przy kolejnej próbie skorzystam z Pana rady. Tutaj była porażka. Ciężko było mieso złapać palcami, tak się rozpływało. Taka papka zamknięta w skórce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22934-w%C4%99dzony-karp/#findComment-1011513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Maja Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Maja Godzinę temu, norbi2650 napisał(a): z Pana Aż tak.😁Na Pana to trzeba mieć wygląd i pieniądze, a ja mam tylko i.😁 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22934-w%C4%99dzony-karp/#findComment-1011531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Lipca Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lipca W dniu 3.05.2025 o 22:40, norbi2650 napisał(a): Gdzie popełniłem błąd? Czekam na Twoje drugie wędzenie zdjęcia i opis, wtedy napiszę gdzie popełniłeś i jakie błędy bo było ich kilka. Udanych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22934-w%C4%99dzony-karp/#findComment-1022289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.