łowczy Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Lutego 2009 mam warchlaka 20 kg i chciłem go upiec w całości proszę o pomoc jakiej marynaty użyć i ile dni marynować dziczka, pieczenie w piątek 27.02.09pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Lutego 2009 Tu masz glazury http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=325 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-57805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Lutego 2009 A może to, tylko dla całości? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=680 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-57807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Marca 2009 No i jak tam wyszlo? Napisz jak sie z nim uporales pozdrawiam DB Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-58683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Marca 2009 WitamDzik pieczony musi przejść poszczególne etapy:1-dzik musi być przemrożony 2-marynowany 7-10 dni O. Ile dzika chcemy piec w całości nacieramy przyprawami 2h przed pieczeniem czas pieczenia to 5h w 200st C. pozdrawiam!!!! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-58799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Marca 2009 He he tylko jak takiego lobuza w calosci przemrozic :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-58924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Marca 2009 He he tylko jak takiego lobuza w calosci przemrozicKupić zamrożonego. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-58925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Marca 2009 :grin: no tak :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-58926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lipca 2016 WitamPosiadam dzika 30kg obecnie jest morożony aby mięso skruszało. Dzik będzie pieczony na ogniu na rożnie które sam zbudowałe. Dzik będzie marynowany w całości w komorze lodówki. Lodówka leży na boku będzie wyłożona folią basenową. Nie posiadam chłodni więc wymyśliłem że będe chłodził zawartość butelkami z zamrożoną wodą. Dzika włożę do lodówki zaleje zalewą wyłoże mrożonymi butelkami i zamknę lodówkę. Mam kilka pytań co do zalewy.1. czy zalewa ma być z peklosolą2. czy dzik ma być w całości przykryty zalewą3. jak długo trzymać w zalewie4. ile potrzeba zalewy na 30 kg mięsa5. czy trzeba parzyć dzika po rozmrożeniu jeżeli tak to jak to zrobić w domowych warunkach.6.czy dzika faszerować czy da się upiec na rożnie z farszem czy nie popęka i farsz nie wypadnieMoże ktoś opisze cały procesz od a do z jak to najlepiej zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) Jeśli chcesz piec dzika to nie używaj peklosoli. Zrób marynatę (przepis naszego kolegi ChefPaula ): marynata do dzika SKŁADNIKI:0,25 litra czerwonego wytrawnego wina0,10 litra octu winnego3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego1 łyżeczka cukru1 szt. goździk1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)1/2 łyżeczki kolendry1/2 łyżeczki rozmarynu1/2 łyżeczki tymianku1 łyżka majeranku2 szt. liści laurowych4 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)1/4 litra wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić. Poza tym na forum są przepisy( wydał książkę poświęconą dziczyźnie) drugiego kolegi ,KIT-a . Myślę ,że coś znajdziesz dla siebie.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7876-dzik-przepisy-wg-kita/ i jeszcze marynaty i bejce wg.KIT-ahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5230-zalewy-i-marynaty-do-dziczyzny-wg-kita/ Edytowane 17 Lipca 2016 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lipca 2016 NorbiTylko nie folia basenowa-to pełna tablica Mendelejewa. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lipca 2016 Moj dziadek jak piekl calego dzika to zeczywiscie wkladal go do wanny zelewal marynata i codziennie przez kilka dni zmienial marynate do momentu kiedy nie byla czerwona. Mowil ze trzeba sie pozbyc krwi z dziczyzny zeby nie byla twarda nie wiem czy to ma jakis zwiazek i sens ale tak robil no i do dzisiaj pamietam ze dzik byl zawsze bardzo kruchy i smaczny. Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Lipca 2016 Przy odkrwawianiu mięsa np. ryb, umieszcza się je na kilka godzin w słabym roztworze soli (ok. 3%) i octu (1%), aby się ładnie i ostatecznie wykrwawiły. Dodatek octu podnosi kwasowość mięsa, co jest przydatne w późniejszych etapach produkcji. W przypadku mięsa z dziczyzny stosuje się bejcę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) Czyli jednak bez krwi bedzie lepiej tak ? Edytowane 17 Lipca 2016 przez Sla100 Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lipca 2016 No jasne. Podczas peklowania i tak dziczyzna zabarwi zalewę na czerwono z powodu niedostatecznego wykrwawienia mięsa po odstrzale. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lipca 2016 Ja bym nastrzyknęła tego dzika wzdłuż kości , w najgrubszych miejscach. Jeśli dodatkowo nadziejesz to pieczenie będzie trwało bardzo długo i rożen nie może byc otwarty bo spalisz z wierzchu a w środku będzie surowy. Oczywiście cały dzik powinien byc przykryty zalewą. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Lipca 2016 Wstaw fotkę rożna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Ja zrobiłem tak i się sprawdza. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-510833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Witam To mój rożen.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-rozen-do-pieczenia-prosiakow/page-12?do=findComment&comment=511531 Pod linkiem są zdjęcia i filmy oraz opis jak piekłem prosiaka. Obecnie marynuje dzika po swojemuNa 50 litrów zalewy15 paczek z przyprawami rozmarym pieprz liśćc laurowwy ziele angelskie bazylia galka muszkatołowa marchew por seler.Wszstko zagotowane przestudzone nastepnie dodana peklosól jak do wedzenia.Nastepnie nastrzyk owa marynata pół na pól z winem wytrawnym.Po zamarynowaniu na noc idzie w czysta wode zeby oczyścił się z krwi.Bede ryzykował ponieważ bedzie nadziany kasza gryczana z wątróbką i cebulą oraz przprawami. Porobie kieszenie i wypełnie je słoninąPieczenie będzie się odbywać praktycznie na samym żarze żeby się nie spalił.Prosiak tego nie wymaga ponieważ ma skóre i słonine ktora chroni mięso przed spaleniem. Skóry i tak się nie je.Jest to eksperyment zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-511616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohun Opublikowano 25 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Września 2024 W dniu 22.02.2009 o 12:13, Maxell napisał(a): Tu masz glazury http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=325 Cześć! Pamietam, ze na stronie byl przepis na glazure z dzika na bazie agrestu. Cos sie pozmienialo i nie moge go znalesc, link prowadzi do strony forum. Czy ten przepis jest jeszcze gdzies dostepny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-956864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 25 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Września 2024 (edytowane) może chodzi o tą? Glazurą smarujemy na sam koniec pieczenia (5-10 minut). Zamiast Maggi - lubczyk +sól lub sos sojowy. Glazura agrestowa: 1. Łyżka marmolady agrestowej, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka czerwonego wina, 4. Łyżeczka musztardy, 5. Ząbek czosnku, 6. Łyżka wody, 7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. Edytowane 25 Września 2024 przez Twonk 1 Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-956865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Września 2024 Glazura agrestowa: 1. Łyżka marmolady agrestowej, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka czerwonego wina, 4. Łyżeczka musztardy, 5. Ząbek czosnku, 6. Łyżka wody, 7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. Glazura brzoskwiniowa 1. Dwie łyżki kompotu brzoskwiniowego (lub łyżka soku brzoskwiniowego i łyżka wody), 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka białego wina, 4. Łyżeczka miodu, 5. Łyżka wody, 6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystkie składniki wymieszać (oprócz mąki), gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. Glazura miodowa: 1. 4 łyżki miodu spadźowego, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka soku z cytryny, 4. 2-3 łyżki bulionu, 5. Ząbek czosnku, 6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. Glazura piwna: 1. 5 łyżek ciemnego piwa, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka soku z cytryny, 4. Łyżeczka cukru, 5. Ząbek czosnku, 6. 2 łyżki wody, 7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. Glazura pomarańczowa: 1. Łyżka marmolady pomarańczowej, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka czerwonego wina, 4. Łyżeczka tartej skórki pomarańczowej, 5. 2 łyżki wody, 6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. Glazura żurawinowa: 1. 2 łyżki dżemu żurawinowego, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżka białego wina, 4. Łyżeczka miodu, 5. Ząbek czosnku, 6. 2 łyżki wody, 7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-956909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohun Opublikowano 26 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Września 2024 *Glazura do Dzika Dzieki serdeczne za odpowiedzi. Postaram sie wstawic zdjecia! Pytanie bonusowe, gdzie znajde te wszystkie przepisy, ktore byly na stronie? Pamietam, ze byly one pogrupowane tematycznie i po autorze. Dawno nie zagladalem na strone i teraz wiedze, ze pozostalo tylko forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-956977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 26 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Września 2024 (edytowane) 52 minuty temu, bohun napisał(a): gdzie znajde te wszystkie przepisy, ktore byly na stronie? Dopiero jak kolega Maxell (zgodnie z obietnicami) przywróci stronę główną starego forum. Edytowane 26 Września 2024 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-956990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.