Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-57805
Udostępnij na innych stronach

A może to, tylko dla całości? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=680

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-57807
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dzik pieczony musi przejść poszczególne etapy:

1-dzik musi być przemrożony

2-marynowany 7-10 dni

O. Ile dzika chcemy piec w całości nacieramy przyprawami 2h przed pieczeniem czas pieczenia to 5h w 200st C. pozdrawiam!!!!

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-58799
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Witam

Posiadam dzika 30kg obecnie jest morożony aby mięso skruszało. Dzik będzie pieczony na ogniu na rożnie które sam zbudowałe. Dzik będzie marynowany w całości w komorze lodówki. Lodówka leży na boku będzie wyłożona folią basenową. Nie posiadam chłodni więc wymyśliłem że będe chłodził zawartość butelkami z zamrożoną wodą. Dzika włożę do lodówki zaleje zalewą wyłoże mrożonymi butelkami i zamknę lodówkę. Mam kilka pytań co do zalewy.

1. czy zalewa ma być z peklosolą

2. czy dzik ma być w całości przykryty zalewą

3. jak długo trzymać w zalewie

4. ile potrzeba zalewy na 30 kg mięsa

5. czy trzeba parzyć dzika po rozmrożeniu jeżeli tak to jak to zrobić w domowych warunkach.

6.czy dzika faszerować czy da się upiec na rożnie z farszem czy nie popęka i farsz nie wypadnie

Może ktoś opisze cały procesz od a do z jak to najlepiej zrobić

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507009
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz piec dzika to nie używaj peklosoli. Zrób marynatę  (przepis naszego kolegi ChefPaula ):

 

 

 marynata do dzika

  SKŁADNIKI:

0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1 szt. goździk
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka majeranku
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
1/4 litra wody

                                

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić.

 

 Poza tym na forum są przepisy( wydał książkę poświęconą dziczyźnie) drugiego kolegi ,KIT-a . Myślę ,że coś znajdziesz dla siebie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7876-dzik-przepisy-wg-kita/

 

i jeszcze marynaty i bejce wg.KIT-a

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5230-zalewy-i-marynaty-do-dziczyzny-wg-kita/

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507012
Udostępnij na innych stronach

Moj dziadek jak piekl calego dzika to zeczywiscie wkladal go do wanny zelewal marynata i codziennie przez kilka dni zmienial marynate do momentu kiedy nie byla czerwona. Mowil ze trzeba sie pozbyc krwi z dziczyzny zeby nie byla twarda nie wiem czy to ma jakis zwiazek i sens ale tak robil no i do dzisiaj pamietam ze dzik byl zawsze bardzo kruchy i smaczny.

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507018
Udostępnij na innych stronach

Przy odkrwawianiu mięsa np. ryb, umieszcza się je na kilka godzin w słabym roztworze soli (ok. 3%) i octu (1%), aby się ładnie i ostatecznie wykrwawiły. Dodatek octu podnosi kwasowość mięsa, co jest przydatne w późniejszych etapach produkcji. W przypadku mięsa z dziczyzny stosuje się bejcę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507023
Udostępnij na innych stronach

No jasne. Podczas peklowania i tak dziczyzna zabarwi zalewę na czerwono z powodu niedostatecznego wykrwawienia mięsa po odstrzale.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507030
Udostępnij na innych stronach

Ja bym nastrzyknęła tego dzika wzdłuż kości , w najgrubszych miejscach. Jeśli dodatkowo nadziejesz to pieczenie będzie trwało bardzo długo i rożen nie może byc otwarty bo spalisz z wierzchu  a w środku będzie surowy. Oczywiście cały dzik powinien byc przykryty zalewą.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-507087
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Witam

To mój rożen.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-rozen-do-pieczenia-prosiakow/page-12?do=findComment&comment=511531

 

Pod linkiem są zdjęcia i filmy oraz opis jak piekłem prosiaka. Obecnie marynuje dzika po swojemu

Na 50 litrów zalewy

15 paczek z przyprawami rozmarym pieprz liśćc laurowwy ziele angelskie bazylia galka muszkatołowa marchew por seler.

Wszstko zagotowane przestudzone nastepnie dodana peklosól jak do wedzenia.

Nastepnie nastrzyk owa marynata pół na pól z winem wytrawnym.

Po zamarynowaniu na noc idzie w czysta wode zeby oczyścił się z krwi.

Bede ryzykował ponieważ bedzie nadziany kasza gryczana z wątróbką i cebulą oraz przprawami. Porobie kieszenie i wypełnie je słoniną

Pieczenie będzie się odbywać praktycznie na samym żarze żeby się nie spalił.

Prosiak tego nie wymaga ponieważ ma skóre i słonine ktora chroni mięso przed spaleniem. Skóry i tak się nie je.

Jest to eksperyment zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-511616
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...
W dniu 22.02.2009 o 12:13, Maxell napisał(a):

Cześć! 

Pamietam, ze na stronie byl przepis na glazure z dzika na bazie agrestu. Cos sie pozmienialo i nie moge go znalesc, link prowadzi do strony forum. Czy ten przepis jest jeszcze gdzies dostepny? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-956864
Udostępnij na innych stronach

może chodzi o tą? Glazurą smarujemy na sam koniec pieczenia (5-10 minut). Zamiast Maggi - lubczyk +sól lub sos sojowy.

 

Glazura agrestowa:

1. Łyżka marmolady agrestowej,

2. Łyżka przyprawy typu maggi,

3. Łyżeczka czerwonego wina,

4. Łyżeczka musztardy,

5. Ząbek czosnku,

6. Łyżka wody,

7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).

Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.

Edytowane przez Twonk
  • Like 1

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-956865
Udostępnij na innych stronach

Glazura agrestowa:
1. Łyżka marmolady agrestowej,
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżeczka czerwonego wina,
4. Łyżeczka musztardy,
5. Ząbek czosnku,
6. Łyżka wody,
7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.

Glazura brzoskwiniowa
1. Dwie łyżki kompotu brzoskwiniowego (lub łyżka soku brzoskwiniowego i łyżka wody),
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżeczka białego wina,
4. Łyżeczka miodu,
5. Łyżka wody,
6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wszystkie składniki wymieszać (oprócz mąki), gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.

Glazura miodowa:
1. 4 łyżki miodu spadźowego,
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżeczka soku z cytryny,
4. 2-3 łyżki bulionu,
5. Ząbek czosnku,
6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.

Glazura piwna:
1. 5 łyżek ciemnego piwa,
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżeczka soku z cytryny,
4. Łyżeczka cukru,
5. Ząbek czosnku,
6. 2 łyżki wody,
7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.

Glazura pomarańczowa:
1. Łyżka marmolady pomarańczowej,
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżeczka czerwonego wina,
4. Łyżeczka tartej skórki pomarańczowej,
5. 2 łyżki wody,
6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.

Glazura żurawinowa:
1. 2 łyżki dżemu żurawinowego,
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżka białego wina,
4. Łyżeczka miodu,
5. Ząbek czosnku,
6. 2 łyżki wody,
7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-956909
Udostępnij na innych stronach

*Glazura do Dzika :)

Dzieki serdeczne za odpowiedzi. Postaram sie wstawic zdjecia!

Pytanie bonusowe, gdzie znajde te wszystkie przepisy, ktore byly na stronie? Pamietam, ze byly one pogrupowane tematycznie i po autorze. Dawno nie zagladalem na strone i teraz wiedze, ze pozostalo tylko forum. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-956977
Udostępnij na innych stronach

 

52 minuty temu, bohun napisał(a):

gdzie znajde te wszystkie przepisy, ktore byly na stronie?

Dopiero jak kolega Maxell (zgodnie z obietnicami) przywróci stronę główną starego forum.

Edytowane przez tytan58
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2296-dzik-pieczony/#findComment-956990
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.