marcus Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Lutego 2009 :question: Szukam czegos w temacie kozy a wiec jak najlepiej zrobic kielbase a i moze cos innego by szlo rowniez.Dotychczas wszystko robilem z wieprzowiny i wolowiny a moja znajoma ma 5 koz i gdzies na przelomie lipca-sierpnia szykoje sie ubuj tak czy inaczej chce zebym jej zrobil kielbase Dotychczas kielbase robil jej maz i raczej nic niewychodzilo (latem prubowalem wedzony zamrozony po parzeniu wyciekl z jelita smak kwasny poprostu robiony tak na oko ) wiec robili pieczen.Do lata jeszcze czas tak ze niemusicie sie spieszyc z odpowiedza :wink: :grin: Za wszystkie dobre rady wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Lutego 2009 Tu masz przepis, wypróbowany: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1169Wystarczy na stronie głównej użyć wyszukiwarki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Lutego 2009 Uzywam wyszukiwarki ale nic mi nieznalazlo Za podany link dzieki a jak by ktos mial cos wiecej na temat koz to poprosze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Lutego 2009 Na stronie głównej, chyba w szynkach, jest szynka z kozy, zdaje mi się, że szpikowana słoniną, autorstwa Naszego Kolegi JZP. Dla ułatwienia, wpisz w wyszukiwarkę "szynka z kozy". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Lutego 2009 Mięso z kozy może być dodatkiem do kiełbasy z mięsa wp. w ilości do 20%. tak jak dodatkiem są inne mięsa, wołowina poza kilkoma recepturami , cielęcina, baranina Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Lutego 2009 marcus, Mięso kozie ma niskie pH, czyli należy się spodziewać, że w wyrobie końcowym będzie kruche, suche i rozpadające. Koniecznie jako "nośnika" do kiełbasy należy użyć innego rodzaju mięsa np. wieprzowina, wołowina. Smak koziny to osobiście dla mnie mieszanina smaku wołowego i baraniego, jeśli można zastosować jakiś odnośnik, wzorzec. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Lutego 2009 Dzieki za wyjasnienia o ile dobrze zrozumialem mieso kozie moze byc tylko dodatkiem do kielbasy do 20% i mielone na sitkach drobnych .To znaczy ze bedzie kielbasa kozio-wieprzowa w 80% wieprzowa .No o ile niebedzie innej reguly zastosuje ta powyrzsza a do lata jeszcze czas :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Lutego 2009 o ile dobrze zrozumialem mieso kozie moze byc tylko dodatkiem do kielbasy do 20% i mielone na sitkach drobnych .Uważam, że dodatek może być i większy. Odnośnie sitek, polecam większe oczka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Lutego 2009 A jak duzy moze byc dodatek miesa koziego jesli doloze karczek +boczek lub lopatke + boczek albo i karczek i lopatke i boczek .Robiac kielbasy robie nieraz z takich mies i wiem ze np. z karczku jest mieksza i nieraz lepsza wiecej tluszczu jak z lopatki a niewiem jaki wplyw ma mieso kozie bo napewno jest bardzo chude i sciegniste :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Lutego 2009 Dodatek mięs może być większy ale jest jedno ale, w jakiej postaci będzie dodany, chodzi o klasyfikację mięs. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Marca 2009 Przedstawiam mężusia i kiełbaskę z koziny w\g przepisu JZP ze strony głównej. Przepyszna. Oraz uwędzona szyneczka i kawałek boczku, a także wątrobianka z wieprzowiny. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-63558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Marca 2009 Ela, piękności :lol: mam rozumieć, że ciemny kolor kiełbasy to dlatego, że kozina czy efekt długiego wędzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-63565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Marca 2009 Myślę,że po troszkę, wpływ na kolor miał sam wyrób,a także długie wędznie.Po nadzianiu w jelita była krwisto czerwona.Tym razem z wyrobu jesteśmy dumni,przepyszny smak (nie wiedzielismy co nas czeka) . :lol: Kiełbaska nie była parzona. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-63566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.