Skocz do zawartości

Kielbasa z kozy ? Jak najlepiej zrobic


Rekomendowane odpowiedzi

:question: Szukam czegos w temacie kozy a wiec jak najlepiej zrobic kielbase a i moze cos innego by szlo rowniez.

Dotychczas wszystko robilem z wieprzowiny i wolowiny a moja znajoma ma 5 koz i gdzies na przelomie lipca-sierpnia szykoje sie ubuj tak czy inaczej chce zebym jej zrobil kielbase

Dotychczas kielbase robil jej maz i raczej nic niewychodzilo (latem prubowalem wedzony zamrozony po parzeniu wyciekl z jelita smak kwasny poprostu robiony tak na oko ) wiec robili pieczen.

Do lata jeszcze czas tak ze niemusicie sie spieszyc z odpowiedza :wink: :grin:

Za wszystkie dobre rady wielkie dzieki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/
Udostępnij na innych stronach

Tu masz przepis, wypróbowany: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1169

Wystarczy na stronie głównej użyć wyszukiwarki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57858
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej, chyba w szynkach, jest szynka z kozy, zdaje mi się, że szpikowana słoniną, autorstwa Naszego Kolegi JZP. Dla ułatwienia, wpisz w wyszukiwarkę "szynka z kozy".

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57866
Udostępnij na innych stronach

Mięso z kozy może być dodatkiem do kiełbasy z mięsa wp. w ilości do 20%. tak jak dodatkiem są inne mięsa, wołowina poza kilkoma recepturami , cielęcina, baranina Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57873
Udostępnij na innych stronach

marcus, Mięso kozie ma niskie pH, czyli należy się spodziewać, że w wyrobie końcowym będzie kruche, suche i rozpadające. Koniecznie jako "nośnika" do kiełbasy należy użyć innego rodzaju mięsa np. wieprzowina, wołowina.

Smak koziny to osobiście dla mnie mieszanina smaku wołowego i baraniego, jeśli można zastosować jakiś odnośnik, wzorzec.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57892
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za wyjasnienia o ile dobrze zrozumialem mieso kozie moze byc tylko dodatkiem do kielbasy do 20% i mielone na sitkach drobnych .

To znaczy ze bedzie kielbasa kozio-wieprzowa w 80% wieprzowa .

No o ile niebedzie innej reguly zastosuje ta powyrzsza a do lata jeszcze czas :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57920
Udostępnij na innych stronach

o ile dobrze zrozumialem mieso kozie moze byc tylko dodatkiem do kielbasy do 20% i mielone na sitkach drobnych .

Uważam, że dodatek może być i większy. Odnośnie sitek, polecam większe oczka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57967
Udostępnij na innych stronach

A jak duzy moze byc dodatek miesa koziego jesli doloze karczek +boczek lub lopatke + boczek albo i karczek i lopatke i boczek .

Robiac kielbasy robie nieraz z takich mies i wiem ze np. z karczku jest mieksza i nieraz lepsza wiecej tluszczu jak z lopatki a niewiem jaki wplyw ma mieso kozie bo napewno jest bardzo chude i sciegniste :rolleyes:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57980
Udostępnij na innych stronach

Dodatek mięs może być większy ale jest jedno ale, w jakiej postaci będzie dodany, chodzi o klasyfikację mięs. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-57987
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przedstawiam mężusia i kiełbaskę z koziny w\g przepisu JZP ze strony głównej.

Przepyszna.

Oraz uwędzona szyneczka i kawałek boczku, a także wątrobianka z wieprzowiny.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-63558
Udostępnij na innych stronach

Myślę,że po troszkę, wpływ na kolor miał sam wyrób,a także długie wędznie.Po nadzianiu w jelita była krwisto czerwona.

Tym razem z wyrobu jesteśmy dumni,przepyszny smak (nie wiedzielismy co nas czeka) . :lol:

Kiełbaska nie była parzona.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/#findComment-63566
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.