pis67 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2009 Wczoraj postanowiłem zrobić kiełbasę jałowcową pieczoną podsuszaną wg.przepisu Maxella. Mięsko zapeklowane mam zawsze od października do marca, trochę wołowiny, wieprzowiny, wszystko zgodnie z przepisem przygotowane.Osadzanie przez noc, od rana w pracy wędzenie.W końcowej fazie wędzenia przy temp.80 stopni na żar wrzuciłem gałązki jałowca ,które zapłonęły ostro i jedno wianko pękło po długości.Chyba miało wzdęcie od jałowca. Mam do Ciebie pytanie dotyczące Twoich przepisów, które często przeglądam. Czy ty je sam opracowałeś i wypróbowałeś, bo na moje oko są one nieco starawe i tak jakoś książkowe.Pozdrawiam :grin: :wink: :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lutego 2009 Ciekawie pytania z treści ich wynika że zadający woli nowoczesne receptury. Pytanie nie do mnie ale te ,,wzdęcie'' kiełbasy to mogę wyjaśnić . Pęknięcie kiełbas w czasie wędzenio - pieczenia, następuje na skutek wysokiej temperatury w wędzarni utrzymującej się dość długo i to ponad 100st C. Jałowiec był tylko pośrednio przyczyną tego pęknięcia bo spalając się chwilowo podwyższył temperaturę i tak wysoką już w wędzarni i osłonka nie wytrzymała ciśnienia gotujących sie wewnątrz batonu soków. Zwyczaj dodawania jałowca do ognia jest starawym zwyczajem nie przynoszącym praktycznie żadnego efektu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Lutego 2009 Przepisy Maxella to jedne z najlepszych na tym forum, mozesz na nich polegac w 100%. Bledem u Ciebie byla za wysoka temperatura, jak juz pisal Dziadek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lutego 2009 Nie jest ważne, czy to przepis książkowy, filmowy, czy radiowy. :wink: Ważne jest, że jest sprawdzony tysiące jesli nie miliony razy. To jest chyba najlepszy w świecie przepis na kiełbasę jałowcową. Kiełbasa udaje się ZAWSZE, pod warunkiem, że ściśle przestrzegasz WSZYSTKICH reżimów zawartych w recepturze.PS.Pytanie nie jedno, a dwa:Ja oczywiście nie napisałem tego przepisu, gdyz jestem w tej materii za słaby. Podałem się za jego autora, by uniknąć w przyszłości posądzenia o plagiat, gdyby np. inna strona sobie go wkleiła. Będąc autorem "przyszywanym" mam zawsze większe pole manewru, zwazywszy, iż to my pierwsi przepis wkleilismy..Jednak wielokrotnie go wypróbowywałem i to ze wspaniałym skutkiem.Przepisy sa stare ale jare. :wink: Nasza stronka, kesli poczytasz, właśnie takie poleca.Życze powodzenia w następnej produkcji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Lutego 2009 Dzisiaj wędziłem dalej 10 godz. jałowcową zimnym dymem(20-25'C),wygląda to dobrze :tongue: Teraz na kilka dni do piwnicy i zobaczymy za tydzień. Podaj chociaż z którego roku masz ten podręcznik. :grin: Pozdrawiam Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lutego 2009 Odpowiedź na Twoje pytanie, ukryta jest (nie tak bardzo) na forum i stronie gł.Poza tym, to nie jest na pewno podręcznik. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2009 Gdzie szukać tej tajemnicy? :question: :question: :question: :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2009 Gdzie szukać tej tajemnicy? :question: :question: :question: :grin: szukajcie a znajdziecie :wink: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Lutego 2009 Szukałem z godzinę i nic! :grin: :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Lutego 2009 Słabo szukałeś. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Lutego 2009 Witam jałowcowa podsuszana Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lutego 2009 Nadal nie wiem z jakiej książeczki korzysta Maxell przy pisaniu"swoich" przepisów, czekam na pomoc kto napisał i w którym roku? Moim zdaniem to przepisy z lat 70-tych ubiegłego wieku. Czy jestem w błędzie? Pozdrawiam. :grin: Jałowcowa pięknie obsycha, a wczoraj zrobiłem żywiecką pieczoną podsuszaną - zobaczymy co będzie za tydzień? Oczywiście według przepisu z ..... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Marca 2009 To są przepisy -receptury z PN, BN Wydane w w specjalnym zbiorze .Maxell Posiada również wiele innych wydawnictw A posiada tego tak wiele że sąsiedzi na dole martwią się czy czasami im sufit z tymi zbiorami na głowę nie spadnie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Marca 2009 Tak myślałem, że to są stare przepisy dla przemysłu za Gierka, a kiełbaska wtedy na kartki była i mało dostępna dla wielu. Ja miałem wtedy szczęście... Dzięki i nadal czekam na wiek tych przepisów. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Marca 2009 Zwyczaj dodawania jałowca do ognia jest starawym zwyczajem nie przynoszącym praktycznie żadnego efektu.Dlaczego tak sądzisz DZIADKU? Czy powyższe stwierdzenie odnosi sie wyłącznie do kiełbasy jałowcowej (w domyśle: zastosowano jałowiec jako przyprawę dominujacą i dodatkowy dym z gałązek jałowca niewiele tu zmieni)? Mimo, że wędzę dobrym drewnem owocowym, przeważnie porzucam gałązki świeżego jałowca, bo według mnie wzbogacają aromat wędzonek. Poza tym uwielbiam ten jałowcowy zapach. Również moi sąsiadzi :grin: . Dym fantastycznie pachnie i wyzwala u ludzi atawistyczne tęsknoty. Gałązek nie wrzucam bezpośrednio na żar tylko obok. Dzięki temu długo dymią zanim się zapalą. i nadal czekam na wiek tych przepisówSą wiekowe; czy to Ci nie wystarczy? Te jałowcówkę, według przepisu Maxella, robiłam tej zimy. Mogę Cię zapewnić, że wyszła wspaniała. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Marca 2009 Podczas ostatniego wędzenia pod koniec dorzuciłem partiami dość dużo jałowca.Nie wiem, jaki te kilka minut dało efekt, w porównianiu do kilku godzin wędzenia, wiem tylko że kiełbasy zrobiły się wilgotne (jałowiec świeżo scięty) i musiałem natychmiast przerwać wędzenie. Faktem jest, że zapach spalanego jałowca jest wspaniały. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Marca 2009 A ja robiłem jałowcową wg.swojego przepisu, dosycha już drugi tydzień,bo taką lubię. Zostało już tylko jedno pętko. Znalazłem coś na strychu nr.16 :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Marca 2009 Musi być duża różnica w recepturach, gdyż dopiero Twoja Ci wyszła. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Marca 2009 Tak myślałem, że to są stare przepisy dla przemysłu za Gierka, a kiełbaska wtedy na kartki była i mało dostępna dla wielu. Ja miałem wtedy szczęście... Dzięki i nadal czekam na wiek tych przepisów. :grin: Raczej kiepsko myślałeś, bo nie za Gierka tylko za wczesnego Gomółki, a jeżeli 67 to końcówka Twojego roku narodzin to jesteś o dekadę młodszy od KOLEJNEGO wydania tych receptur. :lol: Cytuj Pozdrawiam,Szejk---------------------------------------------------------"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Marca 2009 Wszystko wychodzi, w mojej recepturze dodaję trochę więcej tłustego mięska, by po wysuszeniu dało się łatwiej spożywać, bez strachu o jeszcze swoje zęby. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Marca 2009 Trochę mnie to dziwi. No ale pewnie tak musi być. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zostawiłem Tomkowi Fecko wiadomośc na sekretarce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-263436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Marca 2013 Zostawiłem Tomkowi Fecko wiadomośc na sekretarce. I strona nie działa nadal, a potrzebna. http://www.kielbasydomowe.pl/ Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-275967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Marca 2013 Dzwonię do niego co parę dni. Piszę maile i cisza. Być może wyjechał do USA. Zobaczymy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-275971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.