Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj postanowiłem zrobić kiełbasę jałowcową pieczoną podsuszaną wg.przepisu Maxella.

Mięsko zapeklowane mam zawsze od października do marca, trochę wołowiny, wieprzowiny, wszystko zgodnie z przepisem przygotowane.Osadzanie przez noc, od rana w pracy wędzenie.

W końcowej fazie wędzenia przy temp.80 stopni na żar wrzuciłem gałązki jałowca ,które zapłonęły ostro i jedno wianko pękło po długości.Chyba miało wzdęcie od jałowca. Mam do Ciebie pytanie dotyczące Twoich przepisów, które często przeglądam. Czy ty je sam opracowałeś i wypróbowałeś, bo na moje oko są one nieco starawe i tak jakoś książkowe.

Pozdrawiam :grin: :wink: :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/
Udostępnij na innych stronach

Ciekawie pytania z treści ich wynika że zadający woli nowoczesne receptury. Pytanie nie do mnie ale te ,,wzdęcie'' kiełbasy to mogę wyjaśnić . Pęknięcie kiełbas w czasie wędzenio - pieczenia, następuje na skutek wysokiej temperatury w wędzarni utrzymującej się dość długo i to ponad 100st C. Jałowiec był tylko pośrednio przyczyną tego pęknięcia bo spalając się chwilowo podwyższył temperaturę i tak wysoką już w wędzarni i osłonka nie wytrzymała ciśnienia gotujących sie wewnątrz batonu soków. Zwyczaj dodawania jałowca do ognia jest starawym zwyczajem nie przynoszącym praktycznie żadnego efektu. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58157
Udostępnij na innych stronach

Nie jest ważne, czy to przepis książkowy, filmowy, czy radiowy. :wink: Ważne jest, że jest sprawdzony tysiące jesli nie miliony razy. To jest chyba najlepszy w świecie przepis na kiełbasę jałowcową. Kiełbasa udaje się ZAWSZE, pod warunkiem, że ściśle przestrzegasz WSZYSTKICH reżimów zawartych w recepturze.

PS.

Pytanie nie jedno, a dwa:

Ja oczywiście nie napisałem tego przepisu, gdyz jestem w tej materii za słaby. Podałem się za jego autora, by uniknąć w przyszłości posądzenia o plagiat, gdyby np. inna strona sobie go wkleiła. Będąc autorem "przyszywanym" mam zawsze większe pole manewru, zwazywszy, iż to my pierwsi przepis wkleilismy..

Jednak wielokrotnie go wypróbowywałem i to ze wspaniałym skutkiem.

Przepisy sa stare ale jare. :wink: Nasza stronka, kesli poczytasz, właśnie takie poleca.

Życze powodzenia w następnej produkcji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58167
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wędziłem dalej 10 godz. jałowcową zimnym dymem(20-25'C),wygląda to dobrze :tongue: Teraz na kilka dni do piwnicy i zobaczymy za tydzień. Podaj chociaż z którego roku masz ten podręcznik. :grin: Pozdrawiam
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58172
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedź na Twoje pytanie, ukryta jest (nie tak bardzo) na forum i stronie gł.

Poza tym, to nie jest na pewno podręcznik. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58173
Udostępnij na innych stronach

Nadal nie wiem z jakiej książeczki korzysta Maxell przy pisaniu"swoich" przepisów, czekam na pomoc kto napisał i w którym roku? Moim zdaniem to przepisy z lat 70-tych ubiegłego wieku. Czy jestem w błędzie? Pozdrawiam. :grin:

Jałowcowa pięknie obsycha, a wczoraj zrobiłem żywiecką pieczoną podsuszaną - zobaczymy co będzie za tydzień? Oczywiście według przepisu z ..... :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58626
Udostępnij na innych stronach

To są przepisy -receptury z PN, BN Wydane w w specjalnym zbiorze .Maxell Posiada również wiele innych wydawnictw A posiada tego tak wiele że sąsiedzi na dole martwią się czy czasami im sufit z tymi zbiorami na głowę nie spadnie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58642
Udostępnij na innych stronach

Tak myślałem, że to są stare przepisy dla przemysłu za Gierka, a kiełbaska wtedy na kartki była i mało dostępna dla wielu. Ja miałem wtedy szczęście... Dzięki i nadal czekam na wiek tych przepisów. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-58696
Udostępnij na innych stronach

Zwyczaj dodawania jałowca do ognia jest starawym zwyczajem nie przynoszącym praktycznie żadnego efektu.

Dlaczego tak sądzisz DZIADKU?

Czy powyższe stwierdzenie odnosi sie wyłącznie do kiełbasy jałowcowej (w domyśle: zastosowano jałowiec jako przyprawę dominujacą i dodatkowy dym z gałązek jałowca niewiele tu zmieni)?

Mimo, że wędzę dobrym drewnem owocowym, przeważnie porzucam gałązki świeżego jałowca, bo według mnie wzbogacają aromat wędzonek. Poza tym uwielbiam ten jałowcowy zapach. Również moi sąsiadzi :grin: . Dym fantastycznie pachnie i wyzwala u ludzi atawistyczne tęsknoty. Gałązek nie wrzucam bezpośrednio na żar tylko obok. Dzięki temu długo dymią zanim się zapalą.

i nadal czekam na wiek tych przepisów

wiekowe; czy to Ci nie wystarczy?

Te jałowcówkę, według przepisu Maxella, robiłam tej zimy. Mogę Cię zapewnić, że wyszła wspaniała.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59170
Udostępnij na innych stronach

Podczas ostatniego wędzenia pod koniec dorzuciłem partiami dość dużo jałowca.

Nie wiem, jaki te kilka minut dało efekt, w porównianiu do kilku godzin wędzenia, wiem tylko że kiełbasy zrobiły się wilgotne (jałowiec świeżo scięty) i musiałem natychmiast przerwać wędzenie. Faktem jest, że zapach spalanego jałowca jest wspaniały.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59176
Udostępnij na innych stronach

A ja robiłem jałowcową wg.swojego przepisu, dosycha już drugi tydzień,bo taką lubię. Zostało już tylko jedno pętko. Znalazłem coś na strychu nr.16 :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59205
Udostępnij na innych stronach

Musi być duża różnica w recepturach, gdyż dopiero Twoja Ci wyszła. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59208
Udostępnij na innych stronach

Tak myślałem, że to są stare przepisy dla przemysłu za Gierka, a kiełbaska wtedy na kartki była i mało dostępna dla wielu. Ja miałem wtedy szczęście... Dzięki i nadal czekam na wiek tych przepisów. :grin:

Raczej kiepsko myślałeś, bo nie za Gierka tylko za wczesnego Gomółki, a jeżeli 67 to końcówka Twojego roku narodzin to jesteś o dekadę młodszy od KOLEJNEGO wydania tych

receptur. :lol:

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59223
Udostępnij na innych stronach

Wszystko wychodzi, w mojej recepturze dodaję trochę więcej tłustego mięska, by po wysuszeniu dało się łatwiej spożywać, bez strachu o jeszcze swoje zęby. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59227
Udostępnij na innych stronach

Trochę mnie to dziwi. No ale pewnie tak musi być. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-59228
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
Zostawiłem Tomkowi Fecko wiadomośc na sekretarce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-263436
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zostawiłem Tomkowi Fecko wiadomośc na sekretarce.

I strona nie działa nadal, a potrzebna. :cool:

 

http://www.kielbasydomowe.pl/

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-275967
Udostępnij na innych stronach

Dzwonię do niego co parę dni. Piszę maile i cisza. Być może wyjechał do USA. Zobaczymy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2307-pytanie-do-maxella/#findComment-275971
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.