Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam, jako że jestem całkiem nowy i nieobyty, zostałem na jednym z portali społecznościowych zrugany przez fachowca budującego grillo-wędzanie, któren to wyśmiał kilka faktów które zaczerpnąłem właśnie z tej grupy. Mianowicie : po pierwsze wyszydził fakt że palenisko wędzarni budowane jest bez szamotu, następnie wskazał że strop nad paleniskiem powinien być wyłożony, wykonany z płyt szamotowych. Po wtóre komora wędzarnicza z cegły (samej) jest jaknajbardziej okej, a kanał dymny można a nawet trzeba wykonać z izolowanego betonu. Poprawcie mnie proszę jeżeli coś z przytaczanych na tym forum prawideł przekręciłem. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/
Udostępnij na innych stronach

Czy to nie ma czegoś wspólnego z Marcinem Kostrzewskim? ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020398
Udostępnij na innych stronach

Bez sensu jest komentowanie yuotuberów...mają swoją grupę wielbicieli którzy i tak będą za nimi nawet jeśli opowiadają takie mądrości że włos się jeży ...Wspomniany Marcin nie wnosi niczego nowego do twórczości podobnych sobie ,,fachowców"...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020409
Udostępnij na innych stronach

Kolego , piszesz więc wątpisz i masz do tego prawo .Nikt pewnie nie zamierza ponowić dyskusji oraz informacji , które zawarte są na forum  i z nimi się zapoznałeś.

W tych postach jest zawarta pełna informacja na temat zachowywania się szamotu w czasie eksplantacji i poza nią .

By nie było Ci tak łatwo to poczytaj na temat cegły szamotowej , jakie ma właściwości jak zachowuje się w dużej wilgoci ,gdzie jest stosowana i dlaczego. Członkowie  forum w  b. dużej części , w większości mając wędzarnie murowane nie stosują szamotu jako wypełnienia . Wyciągnij wnioski , w końcu nikt nikomu nie zabroni budować z szamotu, także szerzyć wiedzy zgodnej z własnymi przekonaniami .Jeśli jednak ruga - to udowodnij ,że Ty masz racje , jeśli chcesz polemizować , a  może zignoruj go i wybierz sam co Ci odpowiada.

 

Osobiście  mam wędzarnie z bloczków YTONG - komora , a palenisko z betonu i kształtek  dużych L betonowych. które tworzą także kanał o przekroju 27 x 33 . Wędzę już od kilkunastu lat- bez szamotu.

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020437
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wszystkie odpowiedzi:) Wątpliwości miałem ale tylko przez pierwszą chwilę, bo gość (niby 20lat fachowego budowania wędzarni - posiada firmę i nazwisko Kiszka - zobowiązuje :) ) zaczął bardzo agresywnie mnie atakować. Przeczytałem wiele wątków na tym forum (głównie relacji z budowy, oraz poradniki) i jestem przekonany, że nie bez powodu informacje zebrane w wyżej wymienionych, są kompilacją wszelkich 'know how' w temacie wędzenia i grillowania. Zachęciłem go co by przedstawił mi swoje argumenty dla głoszonych tez to się obraził jak dziecko i mnie 'pożegnał'. Forum nazwał nieprofesjonalnym i założonym przez amatora a moje odpowiedzi zaczerpnięte stąd bredniami. Ot jakich ma Bozia lokatorów na tym łez padole :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020538
Udostępnij na innych stronach

Z tego widać, że korzystał i pewnie korzysta dalej z naszych zasobów. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020625
Udostępnij na innych stronach

W dniu 27.06.2025 o 09:29, danil091 napisał(a):

...zostałem na jednym z portali społecznościowych zrugany przez fachowca ...

Bez względu na branżę, porady z portali społecznościowych są tymi, które należy ignorować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020645
Udostępnij na innych stronach

W dniu 28.06.2025 o 07:07, danil091 napisał(a):

Forum nazwał nieprofesjonalnym i założonym przez amatora

Qrcze, jak to przeczytałem, nie spałem całą noc, zastanawiając się, czy faktycznie jestem godzien do prowadzenia tego forum i czy nie czas je zamknąć z uwagi na brak jakiegokolwiek profesjonalizmu. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020709
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze tacy ludzie co brużdżą innym istnieją? dawniej dostałby kopa w dupsko (w najlepszym wypadku) i byłby spokój 😁  dzisiaj powinien bać się sądu bo narusza kilka paragrafów wypowiadając się w ten sposób.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020728
Udostępnij na innych stronach

Mariusz, patrz na takie bzdury z przymrużeniem oka. Oni dla kasy na YT, czy innych społecznościówkach, zrobią wszystko.

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020731
Udostępnij na innych stronach

Fakt, kasa na pierwszym miejscu, na drugim celebryctwo....  ale trafia mnie jak ktoś udaje kogoś innego mimo że słoma z butów wystaje.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020737
Udostępnij na innych stronach

A ja myślę że użycie szamotu nie zaszkodzi. To nie jest tak że szamot jakoś super akumuluje energię cieplną. Jeżeli jest takiej samej wielkości jak zwykła cegła to zakumuluje tyle samo i będzie tak samo długo oddawać. To nie akumulacja jest powodem używania szamotu tylko ognioodporność. W Anglii i USA budują lub okładają od wewnątrz szamotem paleniska do wędzarni. W zależności czy palenisko stoi na deszczu czy pod dachem. U nich to się nazywa firebricks. Pamiętać należy że niektóre cegły są barwione na różne kolory. Nie wiadomo jak to się zachowa przypalane i co będzie wydzielać. Chyba na wszystkich zagranicznych forach zalecają użycie szamotu do palenisk. Wiemy że jest to zdrowe i nie wypuszcza szkodliwych substancji po podgrzaniu. Jest ogniotrwałe. No i drogie. Więc nie rozpatrywałbym tego jako wadę paleniska a raczej jako droższą i być może zdrowszą wersję a na pewno ogniotrwałą. Zanim ktoś odpisze że przecież w piecach akumulacyjnych się tego używa to na pewno ze względu na właściwości akumulacyjne to nie. Nie dlatego. Dlatego że są ogniotrwałe i nie popękają i nie rozsadzi pieca. Akumulacja jest taka sama jak zwykłej cegły. Po wrzuceniu dwóch cegieł do ogniska, jednej szamotowej twardej a jednej zwykłej a póżniej po wyjęciu będą stygły tyle samo czasu. Różnice mogą być minimalne w każdą ze stron. Poza tym beton. Beton na spodzie paleniska, między cegłami i beton na stropie. Przypalanie betonu nie pozostaje bez wpływu na wydzielanie szkodliwych substancji do dymu. Jak to obłożysz szamotem to odizoluje trochę i beton będzie miał mniejszą temperaturę. Co za tym idzie - mniej syfu w jedzeniu. Ja zbudowałem z cegły (nie wiem jak to się nazywa po Polsku) engineering bricks. Może cegła klinkierowa? Błyszcząca jest. Bardzo twarde cegły. Nie są ogniotrwałe ale też nie nasiąkają wodą. Palenisko zamierzam wyłożyć płytami szamotowymi od wewnątrz. Tam jest zawsze sucho. Czy bym zbudował palenisko z samej cegły szamotowej stojące na deszczu? No nie. Nawet twarde szamoty mają nasiąkliwośc 5% - 12%. Kruche izolacyjne od 25% do 35% nasiąkania.  Gdzie engineering Bricks mają mniej niż 4,5%. W prawdzie są hutnicze wysokoaluminiowe cegły szamotowe z nasiąkliwością 2% do 6% ale drogie. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to nienasiąkliwa cegła od zewnątrz i płyty szamotowe od wewnątrz paleniska położone na glinianą zaprawę przeznaczoną do pieców do pizzy. Czy da się zrobić bez szamotu? Pewnie że tak. W Polsce większość tak robi, wędzi i żyje. Temperatura w palenisku jest dosyć mała więc nie będzie pękać. To nie piec kaflowy. Ale jak już napisałem nie nazwałbym błędem użycia szamotu w palenisku i sam zamierzam tak zrobić. Pozdrawiam. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020791
Udostępnij na innych stronach

Szamot ma przede wszystkim znaczenie akumulacji ciepła.

 

Moja Śp. Babunia nagrzaną cegłę szamotową zawiniętą w szmatkę, wkładała pod pierzynę zimą i miała żelazko (takie z duszą) z wkładem szamotowym.

Ludzie kiedyś ogrzewali domy, mieszkania piecami kaflowymi. "Sercem" pieca kaflowego były cegły szamotowe, bo to one akumulowały ciepło.

 

Piszesz o rozsadzaniu pieca, tylko pomijasz kwestię zaprawy (tu ludzie robią błędy) i odpowiedniej technologii użycia. Nie wspominasz także o błędach przy murowaniu szamotu. Sam szamot ciężko jest rozsadzić. 

 

Mam wędzarnię "kibelek" bez szamotu i sobie chwalę.

Buduję piec chlebowy na zewnątrz i piec ma "serce" szamotowe, więc wiem o czym piszę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020807
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Czeski01 napisał(a):

To nie jest tak że szamot jakoś super akumuluje energię cieplną.

Masz rację.

Wg artykułu  Analiza właściwości cieplnych ....   cegły zwykła i szamotowa mają taką samą objętościową pojemność cieplną.

W szamocie można zakumulować więcej ciepła, gdyż ... można go podgrzać do znacznie wyższej temperatury.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020857
Udostępnij na innych stronach

Proponuję sprawdzić : cegła ceramiczna pełna ma gęstość właściwą 1800 kg/ m3 ,

Cegła szamotowa  ma gęstość właściwa    2500 kg/m3 m , nie bardzo widzę tu przybliżenia ,

Ciepło właściwe szamotu  to 960-1100 J/kg * K . a ciepło właściwe cegły ceramicznej to 880 J/kg *K .Chyba widać różnicę pojemnosci cieplnej.

Cegła szamotowa ma duża porowatość i nasiąkliwość  im odporniejsza na temperaturę, nasiąkliwość większa .

Jak sobie przypominam  w opracowaniach na forum nasiąkliwość ,a co za tym idzie  trwałość w zmiennych warunkach pogodowych oraz okresowym wykorzystaniu jest tutaj przeszkodą .

Kto chce  ten buduje z szamotu .

Kolego Czeski O1 piszesz o szkodliwości przypalenia betonu , proponuje byś sprawdził z czego jest produkowany beton i czy może wydzielać szkodliwe substancje do dymu- piszesz nie prawdę , a jeśli ktoś uwierzy i będzie tą wiedzę powielał to się ośmieszy . Mieszkasz w konstrukcjach betonowych , użytkujesz konstrukcje betonowe , gdyby beton tak reagował jak piszesz to zakazali by go stosować w budownictwie , przecież pożary budynków się zdarzają.

Dla wyjaśnienia w piecach akumulacyjnych właśnie ze względu na dużą pojemność cieplna stosuje się cegłę szamotową - konstrukcje starszego typu  . W nowoczesnych rozwiązania piecach elektrycznych z dynamicznym rozładowaniem stosuje sie  wkłady ceramiczne magnetytowe .

Pozdrawiam .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1020881
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia powinna być zbudowana z materiałów odpornych na wysoką temperaturę, wilgoć oraz działanie dymu, a także takich, które nie będą wydzielać szkodliwych substancji podczas podgrzewania. Oto najczęściej stosowane materiały:

 

  1. Drewno – tradycyjny materiał do budowy wędzarni, często wykorzystywany do konstrukcji ścian i drzwi. Najlepsze jest drewno twarde, takie jak dąb, buk, olcha, brzoza, które dobrze znoszą wilgoć i temperaturę, a przy tym nie wpływają negatywnie na smak wędzonych produktów.
  2. Cegła lub kamień – często stosowane w wędzarniach murowanych. Te materiały są odporne na wysoką temperaturę i dobrze magazynują ciepło, co pomaga w równomiernym wędzeniu.
  3. Blacha stalowa – używana w nowoczesnych, przenośnych lub małych wędzarniach. Powinna być odporna na korozję i wysoką temperaturę (najlepiej stal nierdzewna lub ocynkowana).
  4. Materiały izolacyjne – w przypadku wędzarni murowanych lub stalowych często stosuje się izolację termiczną (np. wełna mineralna) między warstwami, aby utrzymać stałą temperaturę i zmniejszyć zużycie drewna.

 

 

Ważne jest, aby unikać materiałów, które mogą wydzielać toksyczne substancje pod wpływem ciepła, takich jak farby czy lakiery, które nie są przeznaczone do kontaktu z żywnością i wysoką temperaturą.

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1021191
Udostępnij na innych stronach

Ja mam coś takiego na własne potrzeby w sam raz.

Do wędzarni można włożyć 15 kg wędzonek lub 15 kg kiełbasy cienkiej.

Wędzarnia zrobiona z rury kwasówki średnica 65 cm w środku wysokość 120 cm, ocieplona wełną w środku na zewnątrz dodatkowa blacha ocynkowana.

Od paleniska dochodzi rura fi 120.

Można powiedzieć że w tego typu rozwiązaniu, odpada  osuszanie i wygrzewanie wędzarni. 

Rozpalam w palenisku drzewo ale nie puszczam do wędzarni dymu. Jak się przepali dopiero podłączam rurę do wędzarni wkładam wędzonki. ( Po co zabrudzać wędzarnie niepotrzebnie nie tylko sadzami ) Po wstępnym osuszeniu przykrywam tylko workiem jutowym.

 

 

Screenshot_20250430-001052~3.png

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23089-w%C4%99dzarniczy-hejt/#findComment-1021212
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.