rrutkowski Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2009 Witajcie. Zapeklowałem karkówke ( zgodnie z przepisem na peklowanie suche ) W planach miałem pierwsze próbne wędzenie niestety nie ma gdzie. Musze na cos to przerobic . Na coś co nie bedzie wymagało wędzenia. prosze o porady / przepis. Chętnie bym spróbował wędliniki dojrzewającej ale nie jestem przekonany czy karkówka się nadaje. Pozdrawiam serdecznie Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca 2009 To może spróbuj to co "wszyscy teraz robią" https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3029&start=0 Abratek robił wg w.w. przepisu również karkówkę i pisał, że wyszła delikatna. PS. Jeśli wolisz wędlinki bardziej soczyste, to przed wędzeniem pekluj na mokro. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Marca 2009 Wędliny długo dojrzewające soli się i to większą dawką .A może zrób coś w szynkowarce jeśli ją posiadasz lub zamiennie w osłonce barierowej. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Marca 2009 Witam Musze na cos to przerobic . Na coś co nie bedzie wymagało wędzenia. Możesz tą karkówkę po zapeklowaniu i osznurowaniu sparzyć tak jak szynkę --- bez jej wędzenia . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honzaty Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2009 Natrzyj grubo zmielonym pieprzem i do piekarnika na 4 godziny w tęperaturze 60 stopni.Po kilku dniach leżenia w lodówce najlepsza.Pozdrawiam honzaty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2009 Tak do pieczenia karkówka dobra tyle tylko że była peklowana i podejrzewam że peklosolą to według mnie nie nadaje się do pieczenia i do tego po upieczeniu będzie czerwona w środku.Wygląd jak by nie dopieczenia.Może lepiej zamrozić i czekać na możliwość wędzenia. :question: Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Marca 2009 Wosiu i tu się z tobą nie zgodzę.Pieczone peklowane mięso jest bardzo pyszne w dodatku z fajnym sosem pychota.Wystarczy zrobić małą próbę i plaster takiego mięsa upiec na patelni z odrobina tłuszczu. Super smak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Marca 2009 Podejrzewam, że Wosiu miał na myśli nitrozaminy, które wydzielają się z peklowanego mięsa poddanego wysokiej temperaturze (pow. 130°C). Substancje te jak wiadomo są kancerogenne.Ja uważam, że całe życie jadałem peklowana kiełbasę z ogniska, czy też smażoną to i mięso takie różowe z nitrozaminami też można zjeśc. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Marca 2009 Ale przecież honzaty wyraźnie napisał: do piekarnika na 4 godziny w tęperaturze 60 stopni.Ja często robię tak szynkę, tyle, że pekluję na mokro z nastrzykiem, no i temperaturę trochę wyższą, tak około 70 - 75 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Marca 2009 Ja raz zrobiłem taką karkówkę i ten kolor mi nie odpowiadał zdecydowanie wolę szary.Oczywiście karczek też jest peklowany tyle tylko że solą.Pedro dokładnie mi o to chodziło pamiętam jak zlocie pani technolog tłumaczyła że do pieczenia nie należy używać peklosoli.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Marca 2009 Wosiu no proszę cię wódka też jest nie zdrowa :wink: No na coś trzeba zejść z tego padołu :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2009 Pewnie że tak mnie bardziej o ten kolor mięsa czerwony chodzi bo wygląda jak nie upieczonePzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Marca 2009 Ale za to jak smakuje. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.