Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

 

Zapeklowałem karkówke ( zgodnie z przepisem na peklowanie suche ) W planach miałem pierwsze próbne wędzenie niestety nie ma gdzie. Musze na cos to przerobic . Na coś co nie bedzie wymagało wędzenia.

 

prosze o porady / przepis. Chętnie bym spróbował wędliniki dojrzewającej ale nie jestem przekonany czy karkówka się nadaje.

 

Pozdrawiam serdecznie

 

Rafał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/
Udostępnij na innych stronach

To może spróbuj to co "wszyscy teraz robią" ;)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3029&start=0

 

Abratek robił wg w.w. przepisu również karkówkę i pisał, że wyszła delikatna.

 

PS. Jeśli wolisz wędlinki bardziej soczyste, to przed wędzeniem pekluj na mokro.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59110
Udostępnij na innych stronach

Wędliny długo dojrzewające soli się i to większą dawką .A może zrób coś w szynkowarce jeśli ją posiadasz lub zamiennie w osłonce barierowej.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59111
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Musze na cos to przerobic . Na coś co nie bedzie wymagało wędzenia.

 

Możesz tą karkówkę po zapeklowaniu i osznurowaniu sparzyć tak jak szynkę --- bez jej wędzenia .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59252
Udostępnij na innych stronach

Tak do pieczenia karkówka dobra tyle tylko że była peklowana i podejrzewam że peklosolą to według mnie nie nadaje się do pieczenia i do tego po upieczeniu będzie czerwona w środku.Wygląd jak by nie dopieczenia.Może lepiej zamrozić i czekać na możliwość wędzenia. :question:

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59309
Udostępnij na innych stronach

Wosiu i tu się z tobą nie zgodzę.

Pieczone peklowane mięso jest bardzo pyszne w dodatku z fajnym sosem pychota.

Wystarczy zrobić małą próbę i plaster takiego mięsa upiec na patelni z odrobina tłuszczu.

Super smak.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59310
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam, że Wosiu miał na myśli nitrozaminy, które wydzielają się z peklowanego mięsa poddanego wysokiej temperaturze (pow. 130°C). Substancje te jak wiadomo są kancerogenne.

Ja uważam, że całe życie jadałem peklowana kiełbasę z ogniska, czy też smażoną to i mięso takie różowe z nitrozaminami też można zjeśc. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59312
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Ale przecież honzaty wyraźnie napisał:

do piekarnika na 4 godziny w tęperaturze 60 stopni.

Ja często robię tak szynkę, tyle, że pekluję na mokro z nastrzykiem, no i temperaturę trochę wyższą, tak około 70 - 75 stopni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59319
Udostępnij na innych stronach

Ja raz zrobiłem taką karkówkę i ten kolor mi nie odpowiadał zdecydowanie wolę szary.Oczywiście karczek też jest peklowany tyle tylko że solą.

Pedro dokładnie mi o to chodziło pamiętam jak zlocie pani technolog tłumaczyła że do pieczenia nie należy używać peklosoli.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59325
Udostępnij na innych stronach

Wosiu no proszę cię wódka też jest nie zdrowa :wink:

No na coś trzeba zejść z tego padołu :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2322-co-zrobic-z-zapeklowanej-kark%C3%B3wki-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-59364
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.