Skocz do zawartości

Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.


Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem kabanosy według przepisu.Po nabiciu odstawiłem do osadzenia na 4 godz. temp pokojowa.Osuszanie w wedzarni 45stopni. Proces wedzenia  2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy w wędzarni temp 80-90 stopni do momentu gdy kabanosy w środku będą miały 70 stopni.(drzewo jabłoń komin otwarty na max )  Problem polega na tym że  posmak dymu na tych kabanosach jest okropny, gorzki i ostry aż w gardle piecze.Według mnie nie nadają się do sporzycia. Czy ktoś może to wytłumaczyć .Miały to być przekąski dla dzieci do szkoły a teraz nie wiem co z tym zrobić ? sparzyć w wodzie i suszyć a potem pakować próżniowo?
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/
Udostępnij na innych stronach

Odbiegając od samego sedna sprawy, pisząc coś w necie, warto sprawdzić pisownię - "ostro/gożki", lub skorzystać ze słownika na forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044107
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zmienił(a) tytuł na Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
1 godzinę temu, Kanada napisał(a):

Proces wedzenia  2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy w wędzarni temp 80-90 stopni

Oj długo, jak na kabanosy..   :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044115
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Maxell napisał(a):

Odbiegając od samego sedna sprawy, pisząc coś w necie, warto sprawdzić pisownię - "ostro/gożki", lub skorzystać ze słownika na forum.

🤦‍♂️ Okurde.... Ech sprawdziłem ale zapomniałem zmienić.  Da się to jakoś edytować i zmienić bo aż oczy bolą. 

 

8 minut temu, pis67 napisał(a):

Oj długo, jak na kabanosy..   :cool:

Przepis z naszgo forum🤷‍♂️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044117
Udostępnij na innych stronach

W dniu 25.10.2025 o 17:27, Kanada napisał(a):

.Osuszanie w wedzarni 45stopni. Proces wedzenia  2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy w wędzarni temp 80-90 stopni do momentu gdy kabanosy w środku będą miały 70 stopni.(drzewo jabłoń komin otwarty na max )  Problem polega na tym że  posmak dymu na tych kabanosach jest okropny, gorzki i ostry aż w gardle

Proces wędzenia został przeprowadzony nieprawidłowo, począwszy od etapu osuszania. Etap osuszania stanowi kluczowy element procesu wędzenia i warunkuje prawidłowy przebieg kolejnych faz technologicznych. Nieprawidłowe przeprowadzenie osuszania skutkuje zaburzeniem procesu wędzenia, co w konsekwencji wpływa negatywnie na jakość, barwę, smak oraz trwałość gotowego wyrobu.

W przypadku produkcji kabanosów etap technologiczny może być skrócony po prawidłowo przeprowadzonym osuszaniu nie ma konieczności oddzielnego etapu wędzenia. Proces można prowadzić poprzez stopniowe podnoszenie temperatury w komorze, co umożliwia jednoczesne wędzenie i pieczenie wyrobów. Takie rozwiązanie pozwala znacząco skrócić czas obróbki termicznej, maksymalnie do około 1,5 godziny, przy zachowaniu właściwych parametrów jakościowych produktu.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044696
Udostępnij na innych stronach

Szczepan przeczytałem Twój wpis , ten wpis jest nielogiczny , musisz zmienić adiustatora .Na początku tego wpisu określasz ważność procesu osuszania , a następnie piszesz ,że można go pominąć w przypadku kabanosów , "po osuszaniu pomijając etap wędzenia ....etc. To wędzimy czy osuszamy ? i stwierdzasz  ze wszystkie  etapy wykonywane są  jednocześnie  . Gdzie rozwiązanie problemu " gorzki i ostry smak". Wyraźnie Twój adiustator nie zna się na rzemiośle tak jak Ty.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044719
Udostępnij na innych stronach

Ja jako laik w produkcji. kabanosów doskonale zrozumiałem wpis Szczepana.

  • Upvote 1
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044726
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a):

. Wyraźnie Twój adiustator nie zna się na rzemiośle tak jak Ty.

Pacan, widzę, że chcesz zabłysnąć w kwestiach technologicznych. Serio? Moja rada: najpierw naucz się choć trochę o tej sztuce, zanim zaczniesz bzdury wypisywać. Szkoda słów, że tak tragicznie czytasz posty. Naprawdę, czym ty w ogóle się zajmowałeś przez całe życie?

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044729
Udostępnij na innych stronach

Nie odpowiem , czym się zajmowałem , poszukaj jest na forum. Nie chcę zabłysnąć w kwestiach technologicznych , oczekuję ,że wyjaśnisz  przyczynę lub wskażesz błędy , a nie wykpisz się ogólnym niezrozumiałym wpisem. Wpisu nie zrozumiałeś .

  • Downvote 1
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044741
Udostępnij na innych stronach

 

6 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Szczepan przeczytałem Twój wpis , ten wpis jest nielogiczny , musisz zmienić adiustatora .

A może już wystarczy tych szarż Pacana Wojciecha na każdy wpis na forum SZCZEPANA - to jest już żenujące.

  • Upvote 3
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044803
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.