Kanada Opublikowano Sobota o 15:27 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano Sobota o 15:27 Zrobiłem kabanosy według przepisu.Po nabiciu odstawiłem do osadzenia na 4 godz. temp pokojowa.Osuszanie w wedzarni 45stopni. Proces wedzenia 2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy w wędzarni temp 80-90 stopni do momentu gdy kabanosy w środku będą miały 70 stopni.(drzewo jabłoń komin otwarty na max ) Problem polega na tym że posmak dymu na tych kabanosach jest okropny, gorzki i ostry aż w gardle piecze.Według mnie nie nadają się do sporzycia. Czy ktoś może to wytłumaczyć .Miały to być przekąski dla dzieci do szkoły a teraz nie wiem co z tym zrobić ? sparzyć w wodzie i suszyć a potem pakować próżniowo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano Sobota o 16:50 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano Sobota o 16:50 Odbiegając od samego sedna sprawy, pisząc coś w necie, warto sprawdzić pisownię - "ostro/gożki", lub skorzystać ze słownika na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano Sobota o 17:22 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano Sobota o 17:22 1 godzinę temu, Kanada napisał(a): Proces wedzenia 2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy w wędzarni temp 80-90 stopni Oj długo, jak na kabanosy.. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kanada Opublikowano Sobota o 17:32 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano Sobota o 17:32 36 minut temu, Maxell napisał(a): Odbiegając od samego sedna sprawy, pisząc coś w necie, warto sprawdzić pisownię - "ostro/gożki", lub skorzystać ze słownika na forum. 🤦♂️ Okurde.... Ech sprawdziłem ale zapomniałem zmienić. Da się to jakoś edytować i zmienić bo aż oczy bolą. 8 minut temu, pis67 napisał(a): Oj długo, jak na kabanosy.. Przepis z naszgo forum🤷♂️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 godzin temu W dniu 25.10.2025 o 17:27, Kanada napisał(a): .Osuszanie w wedzarni 45stopni. Proces wedzenia 2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy w wędzarni temp 80-90 stopni do momentu gdy kabanosy w środku będą miały 70 stopni.(drzewo jabłoń komin otwarty na max ) Problem polega na tym że posmak dymu na tych kabanosach jest okropny, gorzki i ostry aż w gardle Proces wędzenia został przeprowadzony nieprawidłowo, począwszy od etapu osuszania. Etap osuszania stanowi kluczowy element procesu wędzenia i warunkuje prawidłowy przebieg kolejnych faz technologicznych. Nieprawidłowe przeprowadzenie osuszania skutkuje zaburzeniem procesu wędzenia, co w konsekwencji wpływa negatywnie na jakość, barwę, smak oraz trwałość gotowego wyrobu. W przypadku produkcji kabanosów etap technologiczny może być skrócony po prawidłowo przeprowadzonym osuszaniu nie ma konieczności oddzielnego etapu wędzenia. Proces można prowadzić poprzez stopniowe podnoszenie temperatury w komorze, co umożliwia jednoczesne wędzenie i pieczenie wyrobów. Takie rozwiązanie pozwala znacząco skrócić czas obróbki termicznej, maksymalnie do około 1,5 godziny, przy zachowaniu właściwych parametrów jakościowych produktu. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 godzin temu Szczepan przeczytałem Twój wpis , ten wpis jest nielogiczny , musisz zmienić adiustatora .Na początku tego wpisu określasz ważność procesu osuszania , a następnie piszesz ,że można go pominąć w przypadku kabanosów , "po osuszaniu pomijając etap wędzenia ....etc. To wędzimy czy osuszamy ? i stwierdzasz ze wszystkie etapy wykonywane są jednocześnie . Gdzie rozwiązanie problemu " gorzki i ostry smak". Wyraźnie Twój adiustator nie zna się na rzemiośle tak jak Ty. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 godzin temu Ja jako laik w produkcji. kabanosów doskonale zrozumiałem wpis Szczepana. 1 Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 godzin temu 11 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a): . Wyraźnie Twój adiustator nie zna się na rzemiośle tak jak Ty. Pacan, widzę, że chcesz zabłysnąć w kwestiach technologicznych. Serio? Moja rada: najpierw naucz się choć trochę o tej sztuce, zanim zaczniesz bzdury wypisywać. Szkoda słów, że tak tragicznie czytasz posty. Naprawdę, czym ty w ogóle się zajmowałeś przez całe życie? Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 godzin temu Nie odpowiem , czym się zajmowałem , poszukaj jest na forum. Nie chcę zabłysnąć w kwestiach technologicznych , oczekuję ,że wyjaśnisz przyczynę lub wskażesz błędy , a nie wykpisz się ogólnym niezrozumiałym wpisem. Wpisu nie zrozumiałeś . 1 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 godzin temu 6 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a): Szczepan przeczytałem Twój wpis , ten wpis jest nielogiczny , musisz zmienić adiustatora . A może już wystarczy tych szarż Pacana Wojciecha na każdy wpis na forum SZCZEPANA - to jest już żenujące. 3 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23303-kabanosy-pieczone-ostrogorzki-posmak-dymu/#findComment-1044803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.