krzychuzab Opublikowano 10 Listopada Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Listopada Schab i boczek pokrojony w plasterki około 0,5 cm. Posypane peklosolą, papryką słodką, pieprzem świeżo mielonym. Odstawione do lodówki na dobę. Osuszone i następnie wędzone w temp. 40-50 stopni 3 godziny. Podpieczone 10 minut w temp. 70-80 stopni. Do jedzenia jako zakaska. Wymaga dobrych zębów. Moze być też jako dodatek do zup, bigosu, sosów itp. Produkt trwały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 10 Listopada Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Listopada 28 minut temu, krzychuzab napisał(a): Schab Dopisz B/K lub zmień na polędwica bo zaraz się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/#findComment-1047230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Listopada Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Listopada 15 minut temu, bilu72 napisał(a): Dopisz B/K lub zmień na polędwica bo zaraz się zacznie Ech... prowokator Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/#findComment-1047236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Listopada Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Listopada Żaden prowokator, tylko trzeźwo myślący człek wiedzący co potrafią niektórzy zrobić z tematu 😁 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/#findComment-1047302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 10 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Listopada 5 godzin temu, bilu72 napisał(a): Dopisz B/K lub zmień na polędwica bo zaraz się zacznie Na paragonie było napisane schab. Boczek jest bez kości. Aromat dymu do objętosci mięsa bez konkurencji. Ameryki nie odkryłem ale przepis to czysta improwizacja. Uwagi i sugestie np. co do przypraw bardziej doświadczonych kolegów wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/#findComment-1047318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano Wtorek o 07:28 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano Wtorek o 07:28 (edytowane) 11 godzin temu, krzychuzab napisał(a): Na paragonie było napisane schab. To nazwa handlowa a tutaj tego nie lubią. Edytowane Wtorek o 07:32 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/#findComment-1047359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Wtorek o 09:10 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano Wtorek o 09:10 18 godzin temu, krzychuzab napisał(a): Wymaga dobrych zębów To proponuję wędzić w kawałkach i zaopatrzyć w ostry nóż lub krajalnicę 😁 Co do przypraw kwestia gustu. Pieprz, moim zdaniem, lepiej jak jest młotkowany. Trafienie takiego kawałka pod zębem daje fajny efekt. Podobnie kminek na boczku, tu już cały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/#findComment-1047390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano Wtorek o 09:27 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano Wtorek o 09:27 15 minut temu, quadro555 napisał(a): To proponuję wędzić w kawałkach i zaopatrzyć w ostry nóż lub krajalnicę 😁 Myślę, że to nie to samo. Może następnym razem spróbuję bez podpiekania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/#findComment-1047396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Wtorek o 09:38 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano Wtorek o 09:38 Polędwicę pokrój cieniej przed wędzeniem lub zastąp ja polędwiczką i wtedy bez dopiekania. I tak dla zasady lepiej zapeklować niż oprószyć peklosolą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/#findComment-1047398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 6 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 godzin temu Tym razem dodatkowo kąski z piersi kurczaka. Pierś oraz schab peklowane 48 godzin (peklosól 50 g/kg). Do piersi dodane carry i przyprawa pikantna kamis do kurczaka. Wedzone drewno olcha i owocowe 4 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/#findComment-1048480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamjj Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 godziny temu Pierś oraz schab peklowane 48 godzin (peklosól 50 g/kg) Chyba będzie trochę słonawe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/#findComment-1048508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 2 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 godziny temu 48 minut temu, Adamjj napisał(a): Pierś oraz schab peklowane 48 godzin (peklosól 50 g/kg) Chyba będzie trochę słonawe Jest słone, nie ma innej możliwości. To ma być przekąska do piwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23342-k%C4%85ski-czipsy/#findComment-1048513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.