Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Boczek peklowany na sucho w mieszance przypraw


Rekomendowane odpowiedzi

W sumie racja, tyle że ja peklując całego kabana szykuję całą wannę zalewy, i tu strusie jajo jest ok. baza.... ma na tyle dużo miejsca że muszę je ganiać po całej wannie 🤣

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1054952
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Niestety ale strusie stosujemy dopiero wtedy gdy peklujemy całego kabana.

Ja całych kabanów nie pekluje bo po co. Skoro strusie nie bardzo to może testowałeś mniejsze jajka np. gołebie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1054957
Udostępnij na innych stronach

Mięso na kiełbasy pokrojone w kostkę 4*4cm peklowane na sucho przez 48h się zapekluje. 

Boczek potraktowany dawką 20g/kg nie zapekluje się w 48h? 🤔

Może tak, może nie. 

Niektórzy na forum podają czas kilka godzin dla rozdrobnionego mięsa na kiełbasy. Wtedy jest nowocześnie i nie ma loży szyderców. 

Wszystko zależy Kto pisze. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1054958
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, MariuszB napisał(a):

peklując całego kabana szykuję całą wannę zalewy,

O rany to cały worek peklówki idzie. W tym przypadku przetestuj 48h peklowanie suche polecane przez autora wątku. W każdym razie oka nie uwidzisz na zdjęciu ponadto będzie spora oszczędność soli🤣.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1054960
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, walker125 napisał(a):

ak raz spróbujesz peklowania na sucho to do mokrego już nie wrócisz" 

Próbowałem nie raz i wracam do mokrego bo szybciej a na sucho to najbardziej boczki lubię z sporą ilością przypraw i na koniec boczek podpiekam 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1055013
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, walker125 napisał(a):

Jednak oprócz nacierania w grubsze miejsca należy zrobić nastrzyk

Te grubsze miejsca to jakie ?🤔 ile cm ?bo przy 48 h to mnie bardzo zastanawia  🤔

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1055015
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, jacekw21 napisał(a):

Próbowałem nie raz i wracam do mokrego bo szybcie

Dla mnie peklowanie na sucho=peklowanie równoważne w woreczkach. 

Oczywiście nie wędzę olbrzymich ilości, tak na własny użytek. 

Co do szybkości, przecież znajdziesz na forum@jacekw21 tabele trzydniowego peklowania.

Czy to ma sens ze względu na tzw. smak peklowniczy? Śmiem wątpić. 

Osobiście uważam, że w warunkach domowych najlepszą metodą jest peklowanie równoważne, minimum 10 dni w warunkach chłodniczych. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1055022
Udostępnij na innych stronach

@jacekw21

Chyba dobrze wiesz do kogo piję. 

Jakoś guru wędzarnia nie zareagował . 

 

Wracając do tematu.

Peklowanie równoważne jest jak seks. Łatwiej trafić w punkt.😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1055042
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Nie stosowałem żadnego z nich niestety nie pomogę. Mam niedaleko hodowlę strusi jak będę przejazdem to wstąpię i zapytam czy sprzedają jajka. Co myślisz sprawdzi się? 

Też chce jedno :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1055046
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, quadro555 napisał(a):

Osobiście uważam, że w warunkach domowych najlepszą metodą jest peklowanie równoważne, minimum 10 dni w warunkach chłodniczych. 

Tabela Dziadka, tabela Szczepana i nie trzeba wynajdywać koła na nowo.
Na sucho w próżni ok, ale i tak bardziej mi smakuje boczek peklowany na mokro.
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1055047
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Boczek potraktowany dawką 20g/kg nie zapekluje się w 48h?

Gwarantuje że nawet w próżni się nie zapekluje, min. 7 dni na  i to najlepiej w próżni.

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1055048
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, kooalla napisał(a):

Gwarantuje że nawet w próżni się nie zapekluje, min. 7 dni na  i to najlepiej w próżni.

Gwarancje to daje gwarant. 

Ja dla siebie pekluje minimum 10 dni. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/page/2/#findComment-1055052
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.