Skocz do zawartości

Kultury starterowe w domowej produkcji kiełbas


Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z forumowiczów posiada jakieś doswiadczenia w produkcji kiełbas trwałych z wykorzystaniem kultur starterowych.

Gdzie takie kultury można kupić ?

Jak je stosować w warunkach domowych ?

Kiedyś w Czechach kupiłem kiełbasę dunajską. Jest to kiełbasa surowa, podsuszana, dojrzewajaca w wyraźnym dodatkiem papryki.

Chciałbym spróbować zrobić coś takiego. Dlatego pytam o te kultury, które w składzie kiełbasy występują.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 127
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja robiłem dwukrotnie salami, wykorzystując kultury starterowe, które miałem dzięki uprzejmości kol. Bagno.

Pierwsza produkcja nieudana (myszy zjadły ;) ), a druga już była OK.

Z tego co pamiętam odpowiednią dawkę kultur rozpuszczało się w ciepłej wodzie i dodawało do farszu. Następnym etapem było trzymanie kiełbasy przez dwa dni w temp. ok. 30 st.C. i wysokiej wilgotoności celem namnożenia bakterii, a następnie to już dojrzewanie.

Po dwóch miesiącach salami była przepyszna!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59690
Udostępnij na innych stronach

W jakich opakowaniach miały by być te kulturki ? bo z teg co pamiętam opakowanie jednostkowe to 1kg i to jest chyba trochę bardzo dużo

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59692
Udostępnij na innych stronach

Czyżby była szansa na pojawienie się różnych kultur w ilościach 'domowych" u Ciebie miro?

To może opakowanie na 10kg mięsa?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59693
Udostępnij na innych stronach

Czemu by nie jeśli jest taka potrzeba.

Może lepiej na 1 kg ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59695
Udostępnij na innych stronach

Może lepiej na 1 kg ?

jestem za opcją " na 1 kg "

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59705
Udostępnij na innych stronach

Może lepiej na 1 kg

Nie pamiętam jakie jest dawkowanie, ale żeby się nie okazało, że na 1kg mięsa paczuszka taka będzie ważyła np. 0,5g...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59709
Udostępnij na innych stronach

BonAir jak zwykle masz rację.

Jedna saszetka 25g jest na 100 kg mięsa i muszę ich kupić 50 szt :devil:

Problem jest ale da się go rozwiązać.

Muszę nanieść (czytaj wymieszać) zamrożone kultury z solą lub glukozą.

Trzeba to robić bardzo szybko i glukoza również musi być zamrożona.

 

Zaoferowano mi jeszcze do tych kompozycji gotową mieszankę przypraw która w połączeniu z kulturami daje gwarancję że przyszłe salami się nie popsuje.

Dodatkowo mam dostać info na temat kultur do produkcji w warunkach domowych surowej szynki czy polędwicy.

Dziś wieczorem dostanę materiały i jak się tylko z nimi zapoznam to napiszę na forum.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59716
Udostępnij na innych stronach

Jedna saszetka 25g jest na 100

A czy pakowanie po 2,5g jest kłopotliwe?

10 kg kiełbasy, do której potrzebne są kultury jakoś przez rok da się zrobić, a tak długo to w zamrażarce przetrzymają.

 

Muszę nanieść (czytaj wymieszać) zamrożone kultury z solą lub glukozą.

Jako potencjalny klient przyznam się, że wolałbym jednak samemu dodawać peklosól, glukozę i kultury w odpowiednich ilościach.

 

gotową mieszankę przypraw która w połączeniu z kulturami daje gwarancję że przyszłe salami się nie popsuje.

Przyprawy mają spowodować to, że się nie popsuje ? :shock: Coś mi tu "śmierdzi" sytuacją jak w wątku Kiełbasy Kyzimola...

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=70375#70375

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59717
Udostępnij na innych stronach

BonAir

 

Nie doszukuj się spiskowej teorii dziejów :)

 

Bardzo dobry handlowiec sprzeda Ci co chcesz a dobry i uczciwy handlowiec pokaże czego nie powinieneś zrobić żeby zakupionego towaru nie spier...

 

Skoro wspomniałem technologowi że mam dokładną wagę i mogę sam rozważyć ale stanowczo mi to odradza to ja to uszanuję.

Dodatkowo podpowiada jak można by to bezpiecznie rozdzielić na dawki dla 10kg mięsa.

 

Poczekaj jak dostanę informację o produktach i wtedy wszystko się wyjaśni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59722
Udostępnij na innych stronach

stanowczo mi to odradza to ja to uszanuję

Teraz jasne - z poprzedniego Twoje postu nie zrozumiałem po prostu w czym rzecz.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59723
Udostępnij na innych stronach

Skoro wspomniałem technologowi że mam dokładną wagę i mogę sam rozważyć ale stanowczo mi to odradza

Dlaczego?!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59749
Udostępnij na innych stronach

Bagno

 

Mnie też to zdziwiło bo skoro jest 25g to ja nie widzę problemu jeśli się ma wagę.

Jednak tak jak pisałem wcześniej odradził.

Trochę krótko rozmawialiśmy bo śpieszył się na spotkanie i na konkrety i ewentualne dłuższe dyskusje nie było czasu.

Ale nic straconego zna naszą "działalność" i wie że nie tolerujemy chemii był bardzo zadowolony z naszego kontaktu w temacie domowych wędlin.

 

Dajcie trochę czasu czekam na e-maile od niego.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59754
Udostępnij na innych stronach

Wiem jedno, że kultury starterowe są liofilizowane aby przedłożyć ich trwałość dodatkowo mrożone. Może tutaj tkwi przyczyna nie możności rozważania.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59756
Udostępnij na innych stronach

Tak są mrożone i być może o to chodzi że ich rozważanie spowoduje nagrzanie.

Pisałem że poradził abym dodał do 25g kultur 75 g glukozy a lepiej soli ale pod warunkiem że również będą zamrożone.

Mam godzinę na rozważenie tej ilości i od razu musi lądować w zamrażalce.

To wydaje się logiczne.

 

Ps Bagno ale ja głupi jestem przecież mogę rozważać w chłodni :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59759
Udostępnij na innych stronach

Jest to kiełbasa surowa, podsuszana, dojrzewajaca w wyraźnym dodatkiem papryki.

 

pedro . Myślę że taką podsuszaną z papryką robi firma gdzie pracuje Majchal widziałem w sklepie . Majchala dawno nie widziałem na forum a jak będzie to podpytam albo podpytamy .

 

Ta kiełbaska ma nazwę - Węgierska .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59767
Udostępnij na innych stronach

Czekam, i czekam i maila jak nie ma tak nie ma :devil:

 

Ps. Pedro czy miałeś okazję wypróbować moją przyprawę do kebabu ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59782
Udostępnij na innych stronach

Tak są mrożone i być może o to chodzi że ich rozważanie spowoduje nagrzanie.

Ja właśnie w ten sposób odczytałem intencję tego technologa: "miro, lepiej nie odważaj i dziel kultur we własnym zakresie, bo a nóż nie uda Ci się zachować odpowiednich warunków temperaturowych i będzie klapa"

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59789
Udostępnij na innych stronach

BonAir ty to jesteś szpieg szoguna :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59790
Udostępnij na innych stronach

No ja też czekam z niecierpliwością. Mam takie bakterie w lodówce i od 2 lat nie mogę sie dowiedzieć jak je wykorzystać. Jestem drugi w kolejce za PEDREM.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59812
Udostępnij na innych stronach

2 lata to duzo raczej nie beda nadawaly sie do uzytku, z informacji jakie otrzymalem kultury powinny byc przechowywane w temp -30 st. w domowych warunkach np. trzymane w zamrazarce traca swoje wlasciwosci po ok 6. miesiacach (slabna tak jak drozdze)

Moje mroza sie od roku i jakos narazie nie mam czasu ich wykorzystac, a szkoda bo dostalem ilosc na 100kg miesa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59825
Udostępnij na innych stronach

Kultury można mrozić góra 6 miesięcy potem do kosza.

 

Ps. Przepraszam że nie daję żadnych informacji ale sam na nie czekam.

Może gościu w nawale pracy zapomniał o mnie a z kolei jest sobota i nie wypada mi go ścigać, sam tego nie lubię.

 

Jak tylko dostanę e-mail dam znać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59934
Udostępnij na innych stronach

Kultury można mrozić góra 6 miesięcy potem do kosza.

Ja swoje wykorzystałem po ponad pół roku przechowywania. W związku z ryzykiem, że kultury będą słabsze, to za poradą Bagno dodałem dużo więcej, niż zalecana dawka - po prostu dodałem wszystkie, które miałem. Muszę powiedzieć, że w tym przypadku zadziałały "elegancko".

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-59984
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.