rrutkowski Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2009 Małżowina narzeka ostatnio na zbyt dużą ilość wieprzowiny w diecie. Zlecenie mam na kiełbasę białą drobiową oraz parówki drobiowe lub cielęce . W sklepach widziałem białą z indyka. Może ktoś robił takową lub zbliżoną i sie pochwali? Forum i stronkę przeszukałem i nic Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Marca 2009 Cześć tu masz kilka: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1452http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=890http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=937 Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Marca 2009 nie wiem co masz na myśli pisząc "biała" w przypadku mięsa drobiowego, ale zerknij tutaj - trochę przepisów jest:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=36 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrutkowski Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Marca 2009 nie wiem co masz na myśli pisząc "biała" w przypadku mięsa drobiowego, ale zerknij tutaj - trochę przepisów jest: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=36 Witaj bez wedzenia,nie z szynkowaru , biała tak jak do żurku tylko z drobiu. Pozdrowionka R. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Marca 2009 bez wedzenia,nie z szynkowaru , biała tak jak do żurku tylko z drobiu. Pozdrowionka R. Zrobisz na samej soli, nie uwędzisz i będziesz miał białą. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Marca 2009 Ja robię czasem białą z drobiu wg.tego oto przepisu:piersi z kurczaka- 4kg, mięso z indyka gulaszowe z udek-3kg, boczek-2,5kg,wołowina lub wieprzowina kl.III- do 1kg .Mięso umyć i osuszyć. Piersi mielę na siatce 13mm, mięso z indyka na 10-ce. Boczek na siatce 8mm. Natomiast wołowinę lub wieprzowinę na siatce 2,5mm dwa razy z dodatkiem szklanki wody lub kruszonego lodu, dodając jednocześnie przyprawy: sól-2dkg, pieprz czarny mielony-1,5dkg, czosnek-pół główki, majeranek-1dkg, gorczycę- 1dkg. Rozdrobnione mięso z piersi,indyka i boczku dokładnie mieszam dodając 19dkg soli rozpuszczonej w szklance zimnej wody pod koniec mieszania. Następnie mieszam z wołowiną wcześniej wymieszaną z przyprawami. Wymieszaną masą nadziewam jelita wieprzowe 28-32mm dość ściśle. Następnie cześć od razu porcjuje po 4 sztuki i do zamrażarki, reszta do użycia bezpośredniego. Parzenie przed konsumpcją powinno trwać około 15-20 minut w temp.72-75stopni. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Marca 2009 boczek-2,5kg,wołowina lub wieprzowina kl.III- do 1kg . pis67, to ta kiełbasa jest drobiowa, czy już mieszana??? Bo to sama drobiowa nijak nie jest? Ale przepis sam w sobie fajny :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Marca 2009 Biała z samego drobiu była w moim wykonaniu bublem kulinarnym, za sucha,za krucha. Dodatek odrobiny boczku to jest to, co pozwoliło na uzyskanie efektu bezkrytycznej spożywalności kiełbasy białej dużo drobiowej w porównaniu z białą tylko drobiową, gdzie pochwał za dzieło się nie doczekałem z niczyich ust. :mrgreen Laikom wystarczy powiedzieć, że drobiowa - uwierzą we wszystko. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Marca 2009 Musimy pamiętać, że dodatek tłuszczu wieprzowego do mięsa drobiowego poprawia smakowitość wyrobów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Marca 2009 Musimy pamiętać, że dodatek tłuszczu wieprzowego do mięsa drobiowego poprawia smakowitość wyrobów. Dzięki za wsparcie. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Marca 2009 Witam. I ja poprę Mięso drobiowe jest strasznie suche, dodatek tłuszczu poprawia znacznie "zjadliwość". Mój dziadek hodował świnkę w kurniku.. Wychodzi, że drób. Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Marca 2009 piersi z kurczaka- 4kg, mięso z indyka gulaszowe z udek-3kg, boczek-2,5kg,wołowina lub wieprzowina kl.III- do 1kg .W podanym przepisie dodatek wieprzowiny i wołowiny wynosi 30%. Można śmiało przyjąć, że są to dodatki "funkcjonalne" w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Wołowinka/IIIwieprzowa przerobiona jest na klej, zaś boczek, dzięki swoim walorom poprawia soczystość i smakowitość wyrobu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Marca 2009 Robię także podobną drobiową z tym że mięso drobiowe kroję w kawałki 3-4 cm i osobiście muszę przyznać że lepiej smakuje wędzona, ale to kwestia smaku. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrutkowski Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Marca 2009 Bardzo dziękuje za wszelkie podpowiedzi, właśnie to mi było potrzebne . Po co sie uczyć na własnych błędach Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Marca 2009 Może ten przepis będzie OK? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1698 Pewnie da się ją też uwędzić.Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Marca 2009 Ja robię drobiową z udzca indyczego 8 kg+2kg podgarla + przyprawy i jest bardzo dobra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Marca 2009 jacekn, a jak oceniasz kosystencję tej kiełbasy ? Pytam czy aby nie jest zbyt "gumowata"? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Marca 2009 robiłem ją kilka razy i nie była gumowata ani jako biała ani jako wędzonazaznaczam że musi to być to udziec z indyka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.