Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Małżowina narzeka ostatnio na zbyt dużą ilość wieprzowiny w diecie. Zlecenie mam na kiełbasę białą drobiową oraz parówki drobiowe lub cielęce .

 

W sklepach widziałem białą z indyka. Może ktoś robił takową lub zbliżoną i sie pochwali?

 

Forum i stronkę przeszukałem i nic :(

 

Pozdrawiam

 

Rafał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/
Udostępnij na innych stronach

nie wiem co masz na myśli pisząc "biała" w przypadku mięsa drobiowego, ale zerknij tutaj - trochę przepisów jest:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=36

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60217
Udostępnij na innych stronach

nie wiem co masz na myśli pisząc "biała" w przypadku mięsa drobiowego, ale zerknij tutaj - trochę przepisów jest:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=36

Witaj

 

bez wedzenia,nie z szynkowaru , biała tak jak do żurku tylko z drobiu.

 

Pozdrowionka

 

R.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60218
Udostępnij na innych stronach

bez wedzenia,nie z szynkowaru , biała tak jak do żurku tylko z drobiu.

 

Pozdrowionka

 

R.

Zrobisz na samej soli, nie uwędzisz i będziesz miał białą.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60219
Udostępnij na innych stronach

Ja robię czasem białą z drobiu wg.tego oto przepisu:

piersi z kurczaka- 4kg, mięso z indyka gulaszowe z udek-3kg, boczek-2,5kg,wołowina lub wieprzowina kl.III- do 1kg .

Mięso umyć i osuszyć. Piersi mielę na siatce 13mm, mięso z indyka na 10-ce. Boczek na siatce 8mm. Natomiast wołowinę lub wieprzowinę na siatce 2,5mm dwa razy z dodatkiem szklanki wody lub kruszonego lodu, dodając jednocześnie przyprawy: sól-2dkg, pieprz czarny mielony-1,5dkg, czosnek-pół główki, majeranek-1dkg, gorczycę- 1dkg.

Rozdrobnione mięso z piersi,indyka i boczku dokładnie mieszam dodając 19dkg soli rozpuszczonej w szklance zimnej wody pod koniec mieszania. Następnie mieszam z wołowiną wcześniej wymieszaną z przyprawami. Wymieszaną masą nadziewam jelita wieprzowe 28-32mm dość ściśle. Następnie cześć od razu porcjuje po 4 sztuki i do zamrażarki, reszta do użycia bezpośredniego. Parzenie przed konsumpcją powinno trwać około 15-20 minut w temp.72-75stopni. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60288
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

boczek-2,5kg,wołowina lub wieprzowina kl.III- do 1kg .

pis67, to ta kiełbasa jest drobiowa, czy już mieszana???

Bo to sama drobiowa nijak nie jest? Ale przepis sam w sobie fajny :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60290
Udostępnij na innych stronach

Biała z samego drobiu była w moim wykonaniu bublem kulinarnym, za sucha,za krucha. Dodatek odrobiny boczku to jest to, co pozwoliło na uzyskanie efektu bezkrytycznej spożywalności kiełbasy białej dużo drobiowej w porównaniu z białą tylko drobiową, gdzie pochwał za dzieło się nie doczekałem z niczyich ust. :mrgreen

 

 

Laikom wystarczy powiedzieć, że drobiowa - uwierzą we wszystko. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60294
Udostępnij na innych stronach

Musimy pamiętać, że dodatek tłuszczu wieprzowego do mięsa drobiowego poprawia smakowitość wyrobów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60300
Udostępnij na innych stronach

Musimy pamiętać, że dodatek tłuszczu wieprzowego do mięsa drobiowego poprawia smakowitość wyrobów.

Dzięki za wsparcie. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60302
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

I ja poprę :)

 

Mięso drobiowe jest strasznie suche, dodatek tłuszczu poprawia znacznie "zjadliwość".

 

Mój dziadek hodował świnkę w kurniku.. Wychodzi, że drób.

 

Pozdrawiam.

Pozdrawiam. adwokat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60304
Udostępnij na innych stronach

piersi z kurczaka- 4kg, mięso z indyka gulaszowe z udek-3kg, boczek-2,5kg,wołowina lub wieprzowina kl.III- do 1kg .

W podanym przepisie dodatek wieprzowiny i wołowiny wynosi 30%.

Można śmiało przyjąć, że są to dodatki "funkcjonalne" w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Wołowinka/IIIwieprzowa przerobiona jest na klej, zaś boczek, dzięki swoim walorom poprawia soczystość i smakowitość wyrobu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60324
Udostępnij na innych stronach

Robię także podobną drobiową z tym że mięso drobiowe kroję w kawałki 3-4 cm i osobiście muszę przyznać że lepiej smakuje wędzona, ale to kwestia smaku.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60336
Udostępnij na innych stronach

Może ten przepis będzie OK? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1698

Pewnie da się ją też uwędzić.

Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60339
Udostępnij na innych stronach

jacekn, a jak oceniasz kosystencję tej kiełbasy ?

Pytam czy aby nie jest zbyt "gumowata"?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2360-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-drobiowa-poszukiwany-przepis/#findComment-60365
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.