lech40i4 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Maja 2006 Niekiedy na baleronie i szynce po procesie parzenia pojawiają się pęknięcia wzdłuż włókien o długości do 6 cm.Parzę w temp.85 °C ,czas 50 min/kg jeżeli rozmrażane i wyjęte z chłodziarki to 60 min/kg w każdym przypadku 1sze 15 min gotowanie doliczone do ogólnego czasu .Co może byc przyczyną tego zjawiska. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Maja 2006 Jeśli dobrze zrozumiałem to, pęknięcia powstają w wyrobach, które wcześniej były mrożone.Przy procesie mrożenia występuje taka zasada: szybkie mrożenie lecz najdłuższe rozmrażanie. Przyczyną może być zbyt szybkie rozmrażanie, które powoduje brak pochłoniecia wody wolnej przez mięso, moze to jest przyczyną pęknięć.Postaraj się zamrażać mięso nie peklowane, a później dokonywać zabiegów typowych przy produkcji wędzonek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 27 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Maja 2006 Nie.Wczoraj wędziłem i część od razu sparzyłem ,1 szynka pękła.Rozmrażanie u mnie polega na przełożeniu wędzonki z zamrażarki do chłodziarki i odczekaniu półtorej doby.Powtarzam ,że nie zawsze ,parametry staram się trzymać za każdym razem te same. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Maja 2006 ....a m,oże pomiń gotowanie przez 15 min tylko włóż szynkę uwędzoną do gotującej wody i zejdż do temp. 80 C przez cały czas parzenia.Czy pęknięcia powstają na łączeniach mięśni tj. w miejscu złączenia dwóch mięśni do siebie i ich przyciśnięciu sznurkiem lub siatką? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 27 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Maja 2006 Nie na styku dwóch mięśni w przypadku szynki.Problem dotyczy też baleronu. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Maja 2006 ...a może powstają jakieś gazy, które w czasie obróbki termicznej powiększają objętość i napierają na ścianki włókienek mięśniowych tym samym je rozrywając.Trudno coś wyrokować. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Maja 2006 LECH 40i4- co do pekających szynek i baleronów . Pierwszym powodem może być wysoka temperatura zarówno w czasie wędzenia jak i parzenia no i wędzonki pekają w najsłabszych miejscach tj. na łączeniach mięsni.Parametry parzenia według norm nie powinne powodować tych pęknięć - Drugim powodem może być zakażenie mięsa w języku potocznym ,,LEKKO ZGAZOWAŁO'' wcale nie musi to być aż tak wyczuwalne- Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Maja 2006 Balerony pękją na styku dwóch mięśni i będą pekać bo nie ma tam prawdopodobnie kleju.Nie stosujemy tu środków na wiązania między mięśniowe bo maja to być wyroby domowe dlatego powinieneś podczas masowania mięsa użyć,dodać tzw. trójki wieprzowej która ma w sobie ten klej. Jak dobrze pamiętam powinno jej byc ok 20%.Dodatek możesz później wykorzystać do kiełbasy. Pozdrawiam Mirosław Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Maja 2006 ODPOWIADAMY- a tak wogóle nie mamy wiedzy, jak te szynki i balerony sa zrobione . Czy szynka jest sznurowana . czy to pojedynczy mięsień z pętelką beż sznurowania .Baleron - w osłonce - czy karczek tylko z pętelką bez sznurowania - wiecej konkretów Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 28 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Maja 2006 Szynka zawsze w siatce ,jeżeli siatka nie ścisnęła to dosznurowana.Baleron w siatce bez osłonki. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Maja 2006 Lach40i4 Czy masz możliwość wrzucenia zdjęcia?. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 28 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Maja 2006 Aktualnie nie.Z ostatniej produkcji ,przedwczoraj pękła jedna ,ale była dla kolegi i zdążył już ją pożreć :grin: Jeżeli tylko przy następnym parzeniu problem się powtórzy to oczywiście sfotografuję i wrzucę na forum. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Maja 2006 Dużo zalezy również od sposobu rozbioru szynki na elementy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 29 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Maja 2006 Maxell ,mógłbyś rozwinąć zagadnienie rozbioru? Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Maja 2006 Podczas niedawnych prób w zakładzie mięsnym z pewną nowością miałem podobny przypadek. Rzecz dotyczyła pękania a właściwie wzajemnego odrywania się mięśni w wyrobie wykonanym z dwóch kawałków szynki.Mimo zastosowania środków wspomagających wiązanie w wyrobach wielomięśniowychW gotowym wyrobie zarówno na przekroju jak i na zewnątrz widać było duże rozwarstwienie, ale wyłącznie w obszarze łączenia się dwóch mięśni, choć bez wspomnianego środka wyroby wychodziły prawidłowo.Problemem okazał się zastosowany środek, który powodował, że nastrzyknięte mięsnie tak bardzo pobierały wodę, że na wzajem odrywały się od siebie. Jednak w twoim przypadku nie stosujesz żadnych „ulepszaczy” ale wykonujesz wyrób z dwóch kawałków mięsa i tak jak i szynka tak i chudy karczek ma zbyt mało kleju, aby związać te dwa mięsnie.W zakładzie, o którym wspomniałem do procesu masowania szynki dodawano tzw. trójkę która miała między innymi zapewnić sklejenie się mięsni. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Maja 2006 LECH 40i4- w tej chwili podtrzymuję że za wysoka temperatura w czasie wedzenia jak i parzenia baleronu przyjmując karczek jako jeden miesień .Co do szynek to nie wiem jak są robione czy to jeden mięsień już ukształtowany , Czy mięsień składany lub z dwóch oddzielnych miesni tworzona szynka- przyjmując te dwa ostatnie warianty to nie można mówić o pękaniu tylko o rozdwajaniu się szynki na łączeniach. a to już całkiem inne zagadnienie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Maja 2006 Jeśli jeden mięsień to popieram zdanie Dziadka. Mirosław Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 30 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Maja 2006 Na nieszczęście ostatnie wędzenie odbyło się bez termometru ,zapomiałem zabrać.Mimo to uważam ,że temp. nie była wyższa niż 50°C ponieważ metalowe pręty można było podczas przekładania bez problemu trzymać gołą ręką.Temp. parzenia zawsze trzymam w okolicy 85°C.Przy następnym parzeniu zweryfikuję wskazania termometru. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/237-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-1638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.