Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Vtec! Zgadza się, że wędzenie i pilnowanie salonu to problem i całkowity niewypał bo tu chodzi tylko o kasę, a nam o wyroby i jakość. Początkowe palenie na zimnym kominku zapewne da efekty, tylko potem temperatura wzrasta. Latem grzanie gorącego salonu, a zimą siedzenie w zimnym salonie. Coś nie tak. Nie miałem też na myśli normalnego opalania i wędzenia. Piece i wędzenie z komina jest znane i znam takie wędzarnie. Jednak tego typu piece są zrobione z cegieł, kamienia, gliny i wolnego spalania w niskich temperaturach. Absorbują inaczej temperaturę wydzielana podczas utleniania i są stabilne. Deflektor termiczny w kominkach żeliwnych nie pozwoli zachować parametrów potrzebnych do prawidłowego wędzenia. Użytkownicy nie mający osiągnięć i praktyki w wędzeniu, zatem wyprodukują raczej trujące wyroby. Celem tej stronki jest dobra i zdrowa żywność. Dobrze ocieplony – zabudowany kominek + komora wędzarnicza x ciąg wysokiego komina = bardzo duży problem w kontroli procesu spalania. Co do zachowania parametrów samego wędzenia w komorze, też nie pozostaje obojętny. Jak wiesz żeby dostarczyć odpowiedniej ilości ciepła przy spalaniu w niskiej temperaturze liczy się ilość samego żaru, ( w kominku wystąpi zapłon gazów na deflektorze termicznym ) a spalanie małej ilości drewna i otrzymanie pożądanej temperatury wymaga spalania w wyższych temperaturach czyli też szkodliwych. Kominek zamknięty więc do tych celów się nie nadaje. Jedyna rozwiązanie to „dymo-generator” i grzałki elektryczne. Zatem robimy z kominka „Bradleya” i to bardzo drogiego. To jak unowocześnić parowóz i dostawić żagle.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61016
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 185
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Szyba w drzwiczkach do wkładu kominkowego jest osadzona sznurze uszczelniającym i wystarczy dokręcic śrubki mocujące ją a można odciąc całkowicie dopływ powietrza po zamknkięciu kominka.
smacznego bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61019
Udostępnij na innych stronach

Bogdan 1959!!!!! Czytaj posty na forum, ucz się, poznaj tajniki wędzenia, czytaj na temat drewna - spalania itd. Musisz się bardzo dużo uczyć. Wnioski sam wyciągniesz. Lepiej zapoznaj się z tematem konkretnie i jak chcesz produkować to opracuj na podstawie danych ze stronki wędzarnie przenośną czy mobilna, którą można zainstalować w ogrodzie i jej obsługa będzie miała przyjemny przebieg.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61022
Udostępnij na innych stronach

Bogdanie, tak nieśmiało Ci powiem, że ci, którzy wystawiają patenty, na pewno nigdy w życiu sami nie wędzili.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61024
Udostępnij na innych stronach

Szyba w drzwiczkach do wkładu kominkowego jest osadzona sznurze uszczelniającym i wystarczy dokręcic śrubki mocujące ją a można odciąc całkowicie dopływ powietrza po zamknkięciu kominka.

Witajcie;(

Bogdan - sorry chcesz odcinać dopływ powietrza dokręcając śrubki???

Nie jestem autorytetem ale odnoszę neśmiałe wrażenie że nie znasz się ani na wędzeniu ani na kominkach.

Z serca radzę - zajmij się czymś innym

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61026
Udostępnij na innych stronach

Nie będę się długo rozpisywał :tongue: - chciałbym tylko jeszcze raz podnieść słowo Vtec`a

-kto powiedział że wędzenie prowadzi się w czasie typowego ogrzewania!?

czy ktoś każe ładować wielkie polana drewna?

teraz zadam pytanie : ilu z dyskutantów w tym temacie miało do czynienia z kominkami? - ja miałem "przyjemność" kilka sezonów ogrzewać mieszkanie tylko kominkiem i niejakie pojęcie o jego pracy mam,

też uważam że w opisywanym rozwiązaniu są "niedociągnięcia" jednak da się uwędzić - oczywiście w ofercie roi się od błędów ale to inna historia - ja odnoszę się tylko do totalnego zwalenia do jednego wora samego pomysłu, z jego wykorzystaniem.

 

Mam nadzieję że nie chodzi tu o ... lepiej nie powiem :mellow:

 

PS

TOSHIBA, leoś załatwił swój wizerunek już w pierwszym poście w którym wykazał się wyjątkowym podejściem do marketingu i wątpliwą kulturą osobistą

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61110
Udostępnij na innych stronach

Ja naprawdę nie jestem przeciwnikiem dobrych pomysłów. Dzieki nim masa ludzi, może robić to co robi. :wink:

Seminole np. zaprojektował wędzarnię z pudełka i kawałka elastycznej rury, służącą do wędzenia w kuchni. I uwędził.

Mam ndzieję, że Twoje urządzenie zakupi sporo ludzi, ale nie zmieniaj już tego pierwszego posta ofertowego, gdyż za każdym razem kiedy wchodzę jest inny (9 razy nastapiła zmiana), a wtedy odpowiedzi ludzi traca sens, a nawet można uznać je za napastliwe. Pisz bezpośrednio w odpowedzi na poszczególne posty, by to sie łączyło w całośc i bym miał pewność, że jeśli odpisywałem na posta, to wiem na którego. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61128
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj 11:07, w całości zmieniany 10 razy

:shock:

 

:shock: :???:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61172
Udostępnij na innych stronach

Nie należę do ludzi nie reformowalnych ,jeżeli są słuszne uwagi to staram się wyciągac wnioski i zastosowac się do nich.Za wszystkie dziękuję bo pomagają mi w niedociągnięciach ,chyba nie macie mi tego za złe postępowanie, jestem prostym człowiekiem który uczy się na swoich błędach.
smacznego bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61182
Udostępnij na innych stronach

Tak jak my wszyscy Kolego. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61186
Udostępnij na innych stronach

Nie należę do ludzi nie reformowalnych ,jeżeli są słuszne uwagi to staram się wyciągac wnioski i zastosowac się do nich.Za wszystkie dziękuję bo pomagają mi w niedociągnięciach ,chyba nie macie mi tego za złe postępowanie, jestem prostym człowiekiem który uczy się na swoich błędach.

Bogdan ja mam dwie uwagi:

 

1/ wolałbym aby dym nie przechodził bezpośrednio przez komorę ale żeby komora wędzarnicza była dodatkowym obiegiem dla dymu.

 

 

2/ czy poza patentem twój wyrób posiada znak bezpieczeństwa ?

Pytam o dopuszczenie z tego powodu że sam nie dawno skończyłem budowę domu i każdy kto miał do czynienia z przewodami dymowymi i z ich budową wie jak ważne jest bezpieczeństwo w tym wypadku.

Przy twoim produkcie bezpośrednio ingerujemy w odprowadzanie dymu z komory spalania i bez pewnych czytaj bezpiecznych rozwiązań taka instalacja staję się zagrożeniem.

Jak to jest w twoim przypadku ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61251
Udostępnij na innych stronach

To są dwa różne zagadnienia, nie trzeba przerabiac wkładu gdy się zastosuje jeden trójniki i dwa wejścia do komina. Trójnik trzeba zabudowac pomiędzy wkładem kominkowym a komorą wędząca, tak by dym odpowiednio skierowany szybrami raz szedł prosto do komina omijając wkład wędzący a drugim razem przechodził przez niego . Tylko jeśli przepływa dym w czasie normalnej pracy /nie mówię o wędzeniu /chociaż wtedy ta sama zasada też działa –ze względu na zwiększoną powierzchnie grzewczą, wydajnośc energetyczna kominka zwiększa się o około 20%.Następnym zagadnieniem jest dokumentacja bezpieczeństwa, wszelkie instytucje są wyspecjalizowane w bardzo wąskiej specjalizacji, dokumentacja techniczna wędruje od półtora roku po różnych instytucjach, to cała historia której tu nie przytoczę np. nie podlega pod kominy ani pod budownictwo, jako piece też nie w każdym razie jeszcze trochę w Polskich realiach to potrwa. Testy kilku egzemplarzy prowadzone są w warunkach domowych od 2005r pierwszy jest zabudowany u mnie w domu sprawuje się znakomicie ale na potwierdzenie tego na świstku papieru będę musiał, poczekac chyba jeśli mnie będzie stac i zrobię go za granicą.,.
smacznego bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61253
Udostępnij na innych stronach

To są dwa różne zagadnienia nie trzeba przerabiac wkładu gdy się zastosuje dwa trójniki i dwa wejścia do komina na dolnym trójniku dwa niezależne szybry, tylko jeśli przepływa dym w czasie normalnej pracy /nie mówię o wędzeniu /chociaż wtedy ta sama zasada też działa

Bogdan rozjaśnij jeśli możesz. :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61256
Udostępnij na innych stronach

pierwszy jest zabudowany u mnie w domu sprawuje się znakomicie ale na potwierdzenie tego na świstku będę musiał, poczekac

A może ktoś z naszych wybrałby się do kolegi i potem wszystko rzetelnie opisał?

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61257
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zstosowac trójnik pomiędzy wkładem kominkowym wkładem wędzącym i dodatkowe wejście do komina jeden szyber będzie na wejściu do wkładu wędzącego a drugo obok niego na dolnym wlocie do komina/przewodu dymnego/
smacznego bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61259
Udostępnij na innych stronach

pierwszy jest zabudowany u mnie w domu sprawuje się znakomicie ale na potwierdzenie tego na świstku będę musiał, poczekac

A może ktoś z naszych wybrałby się do kolegi i potem wszystko rzetelnie opisał?

A może kolega by przyjechał na SDM ,może była by możliwość "przytachania " ze soba takiego wkładu i byc może bysmy mogli to ustrojstwo potestować a i może okazało by sie że to działa :question: :question: :question: wtedy juz temat zostałby raz na zawsze zamkniety

 

sprawy teczniczne myślę że Papla by pozałatwiał - mam racje czy nie :question: :grin: Pawełek co Ty na to :question:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61275
Udostępnij na innych stronach

Jestem do dyspozycji bo nie było by lepszej promocji niż wasza opinia. Niemniej sprawy techniczne i uzgodnienia mogą trochę potrwac. Więc serdecznie zapraszam na najbliższy wykend jestem w stanie kilka osób przenocowac chętni mile widziani dodatkowe noclegi też się znajdą.Myślę że pomieścimy się w salonie.

 

 

 

 

 

 

 

Ps. Dyskusja jest potrzebna, to dzęki waszym postom można zrobic obejście wkładu wędzącego przez dym, mnie by to nie przyszło do głowy że jest potrzebne.

smacznego bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61278
Udostępnij na innych stronach

Jestem do dyspozycji bo nie było by lepszej promocji niż wasza opinia. Niemniej sprawy techniczne i uzgodnienia mogą trochę potrwac. Więc serdecznie zapraszam na najbliższy wykend jestem w stanie kilka osób przenocowac chętni mile widziani dodatkowe noclegi też się znajdą.Myślę że pomieścimy się w salonie.

 

Ps. Dyskusja jest potrzebna, to dzęki waszym postom można zrobic obejście wkładu wędzącego przez dym, mnie by to nie przyszło do głowy że jest potrzebne.

 

stary chętnie ale dla mnie to zbyt daleko .A swoja droga postaw balonik na mapie będzie łatwiej zlokalizować twoją "bazę" :grin:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61682
Udostępnij na innych stronach

Bogdan 1959! Naprawdę w czym wędzisz i jak to jest raczej Twoja osobista sprawą. Reklamujesz na stronce patent do wędzenia czyli wkład do komina. Zmień jeszcze raz fotkę reklamująca wyroby bo mi do opisu nie pasuje. Nie utrzymasz 50 st przedstawiając "buzujący" swobodnie ogień w kominku, zamknięty szyber itd. Fotka przedstawia palenisko z płomieniem generowanym komputerowo. Może byś tak wyroby przedstawił z plastiku i wszystko by było ok. Na plakat jest pomysł dobry na stronkę NIE! Na stronce są przedstawiane prawdziwe wyroby, konstrukcje, budowle i efekty w postaci wyrobów.

Każdy przedstawia swój wyrób w sposób naturalny udany lub nie, ale bez fikcji.

Jak mogę wierzyć w opis i to co przedstawiasz, skoro fotka tego „cuda” jest sfabrykowana. Jest takie powiedzenie „bujać to my, ale nie nas” Uwędzić można w kominie parowozu, tylko trzeba się nabiegać. W sumie pojemność wewnętrzna wkładu wędzarniczego jest zbliżona do kartonu po butach czyli duży koszt mały zysk. Biorąc pod uwagę ciąg komina, wielkość komory i próbę utrzymania temperatury przy tych parametrach, które są podane nie będzie czasu żeby się „odlać”, a na pewno na wizytę gości. Nie wyobrażam sobie Dziadka lub innych forumowiczów wędzących np. 10 kg wyrobów, a już na pewno poniżej 2 lub 3 kg. Poczytaj na forum jakie ilości się przerabia i jakie są wyroby i techniki wędzenia. Dlaczego wygrzewa się wędzarnię? Dlaczego dociepla komory i komin. I jeszcze dużo dlaczego!!! O wyrobach w jelitach i osłonkach białkowych nie wspomnę. Na temat ryb nie piszę bo też nie masz pojęcia. Proponujesz konstrukcję, którą można zamontować w domu na kominku, a pomiędzy kominem właściwym. Czy na pewno wiesz co piszesz? Czy znasz polskie normy dotyczące przyłączy do komina, zasady budowy komina, czy wiesz co to jest refluks!!! i jak tego uniknąć. Piszę negatywnie o Twoim patencie i jestem tylko za wzmianką negatywną, ale na pewno nie za rekomendacją ponieważ zakup tego „cuda” na podstawie tej stronki i związane kłopoty przyszłych użytkowników będą godzić w dobre intencje forumowiczów i samą stronkę.

Fachowcy mają gdzie i jak wędzić oraz miejsce na normalne wędzarnie, a amatorzy początkujący na smakoszy dobrych wędlin, mogą tylko się zniechęcić do własnych wyrobów i ponieść znaczne koszty adaptacji i nie tylko!

Ps. a cena tego nie powiem!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61696
Udostępnij na innych stronach

Nie przekonam ludzi którzy nie wierzą w ewolucję, że życie wyszło z oceanu.

Wkład zrobiłem dla siebie i wtedy gdy przekonałem się że działa znakomicie wtedy go opatentowałem choc międzynarodowy jest w trakcie. Na tej podstawie uruchomiłem linie produkcyjną i jestem bardzo zadowolony. Bo po trudnych początkach zaczynają nie najgorzej schodzic. Nie ukrywam że pierwsze egzemplarze wzięli tylko ci co byli u mnie na degustacji, podejrzewam jeśli by im nie smakowało i było za dużo kombinacji to mój byłby długo jedyny. Teraz jednak spływają zamówienia od całkiem nieznajomych ludzi i firm.

smacznego bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61730
Udostępnij na innych stronach

bogdan 1959, nie roztrząsajmy już - kolega AndyAndy wypowiedział swoją opinię i wolno mu,

wiele wyjaśniłeś a i wiele się dowiedziałeś ,

To dobrze dla Ciebie że masz chętnych, niestety jest właśnie ta druga strona medalu - w świetle przepisów Twojego urządzenia NIE WOLNO! montować i przykre jest że patent tego nie wymaga

- to oznacza że można opatentować np. "Tapczan elektryczny dla teściowej" (bo krzesła już nie można :lol: ) i nikt nie zastanawia się czy to jest bezpieczne czy nie :devil: - ale to już nie Twoja wina

 

Mam nadzieję że po wizycie na tym forum przynajmniej zmienisz bzdury jakie znajdują/znajdowały się na Twojej stronie,

jak piszesz Twoi dotychczasowi klienci to Twoi degustatorzy - dlatego akceptują efekty, gorzej jeśli ktoś "z zewnątrz zamontowałby takie urządzenie i spaliłby wędzonki - kłopociki murowane

 

Mnie bimber też smakuje a jest robiony żle, bo zawiera fuzel.

bo jak si nie umie zrobić to trza do fachowców iść, albo do sklepu :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61734
Udostępnij na innych stronach

Andyandy sorki kolego ale twoja wypowiedź jest bardzo agresywna.

Może zamiast ubliżać Bogdanowi wskazałbyś co powinien zmienić.

 

Wędzę małe ilości właśnie 2-3 kg po co mi więcej, jest nas troje i wystarczy mi to na miesiąc.

To że zamiast oryginalnego ognia jest AdobePhotoshop to żadna ujma nie jeden z nas poprawia swoje zdjęcia żeby ładniej wyglądały.

Temperatura 50C w kominku proszę bardzo pokażę jak to zrobić.

 

Nie zgadzam się z twoją wypowiedzią a jej styl uważam za bardzo niestosowny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61735
Udostępnij na innych stronach

Wędzę małe ilości właśnie 2-3 kg...

Temperatura 50C w kominku proszę bardzo pokażę jak to zrobić.

 

Miro, też wskazywałem że jest możliwe takie rozwiązanie - jednak kolega Bogdan dopuścił się pewnej manipulacji - czytający ma wrażenie że (a raczej nie jest świadom) można wędzić podczas normalnego palenia, a tak oczywiście nie jest - takie rzeczy należy uczciwie zaznaczać

 

Poza tym wspomniane już przepisy i BHP - o ile pamietam to też byłeś w ostrej opozycji kiedy omawialiśmy wędzarnie w piwnicy :tongue: :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2391-kominkowy-wk%C5%82ad-w%C4%99dzacy/page/2/#findComment-61740
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.