Tomuś Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Marca 2009 I o co się Tobie rozchodzi ? Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 30 Marca 2009 W dzisiejsze niedzielne popoludnie przegladam notatki,ktore siegaja polowy lat 90-tych i znajduje w nich opis robienia proscuitto praktykowany z powodzenie przez Wlochow. mieszkajacych w Vancouver a wiec jest to przepis autentyczny . W Vancouver mieszka ich kilkadziesiat tysiecy a trzymajac sie swoich tradycji kulinarnych robia sobie salami roznego rodzaju ,proscuitto ,pancete itp. oraz duze ilosci wina. Ostatio pisalo sie tu o sznkach surowo dojrzewajacych dlatego zamieszczam opis domowej produkcji proscuitto mozna sprobowac ale w odpowieniej,chlodnej, porze roku. O produkcji 100 szynek dziennie jak o chcial Kuchcik trzeba raczej zapomniec stosujac ta metode. Mnie to wyszlo ale wole robic schinkenspeck, latwiej i szybciej a produkt rownie smaczny. Mam nadzieje ,ze moje bazgroly zostana rozszyfrowane. Ligawa+pozdrowienia. [u[/u] [ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 30 Marca 2009 To poprawka do poprzedniego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 30 Marca 2009 LIGAWA piszesz o temp. 10-12 stopni. Ja mam warunki na temp. 5 st lub niżej. Przewiew powietrza w chłodni od nadmuchu wentylatora parownika. Już tak wykorzystywałem ten nadmuch. Tylko jak wpłynie temp. 5 st na ten wyrób? Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Marca 2009 Dzięki za pozycję książkową ale jej dostanie graniczy z cudem a znacie może producentów w polsce wspominanej szynki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Marca 2009 A co polskich producentów w Polce wspomianej szynki znacie jakiś ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Marca 2009 Dzięki za pozycję książkową ale jej dostanie graniczy z cudem a znacie może producentów w polsce wspominanej szynki . wystarczy zamówić http://www.miesoiwedliny.pwf.com.pl/index.php?id=prenumerata&sid=zamo_mwk Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 30 Marca 2009 kuchcik, a może byś tak przywitał się z ludźmi na forum? Może mógłbyś zacząć pisać po polsku? Jakaś kropka, albo przecinek??? No i te twoje posty tak ogólnie.... Ty nie pytasz, ty wręcz żądasz odpowiedzi. Szynka westfalska ta mnie interesuje A co polskich producentów w Polce wspomianej szynki znacie jakiś ? Pewnie. Sam dwa razy w garażu robiłem. Ale nie wyszła.... Co zrobiłem nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 31 Marca 2009 Znalazlem jeszcze inne notatki,ktore beda przydatne dla amatrow robienia szynek surowo- dojrzewajacych. Na rysunku szynka z ktorej usunieto wszystkie kosci,nadmia tluszczu i blony potem szynka jest solona gruba niejodowaa sola,jezeli komus zalezy na czerwonym kolorze szynki to mozna sie posluzyc saletra lub peklosola jako dodatek do uzywanej grubej soli. Solenie miejsc po usunietych kosciach przyspiesza penetracje szynki przez sol co zapobiega ewentualnemu rozkladowi miesa. Szynke nalezy zeszyc wzdluz ciecia ,najlepiej gruba zylka lub waska tasma plastikowa tj. 3mm.szer. taka ja uzylem. Teraz w czym i jak to robic ,otoz portzebny jest pojemnik plasitikowy oraz dwa kawalki dykty o ksztalcie umozliwiajacym przykrycie solonej w pojemniku szynki,poniewaz z nogi usuniete zostaly kosci szynka wymaga sprasowania. Sprasowania szynki dokonujemy przez umieszczenie na sklejce ciezaru rownego podwojnej wagi szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 31 Marca 2009 Jeszcze przepis na popularna wloska kielbase. Kolego MAKRASZ zajrzysz pewnie do tego tematu prosze przyslij na PW lub moj e-mail wiadomosc z ktorego Nr. National Geographic pochodzily zdjecia pieczonego egout tj. tego zwierzatka na zdjeciu. Zauwazyles,ze CENZURA wyrzucila Twoje i moje zdjecia. [ Komentarz dodany przez: BonAir: Wto Mar 31, 2009 9:48 am ] Zdjęcia te zostały przesunięte do innego działu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=75434#75434 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 31 Marca 2009 Skleroza,zapomnialem pokazac co sluzylo mi do solenia proscuitto. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 A może wiecie coś na temat projektu zakładu prodującego szynki surowo dojrzewające albo gdzie można znaleść takie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Witaj kuchcik!Na ten temat znajdziesz trochę w tym wątku:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=73231#73231 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 kuchcik, przecież już pytałeś o to i dostałeś odpowiedzi. Po co to odgrzewasz? P.s. Rzeczywiście! Dopiero teraz zauważyłem, że Kolega BonAir lepiej odpowiedział :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Witaj kuchcik! Na ten temat znajdziesz trochę w tym wątku: http://wedlinydomowe.pl/f...p?p=73231#73231 :grin: :grin: :mrgreen: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 mam szystko czego ci potrzeba tylko kontakt na pwi pytanie za ile ??? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witaj Jarkof! Chce Cie spytac czy szynki surowo -dojrzewajace ,ktorych technologie gotow jestes sprzedac Kuchcikowi po dojrzewniu krajane sa do spozycia w poprzek czy wzdluz wlokien. Durne pytanie , prawda? Prosze jednak o odpowiedz. Dziele sie z Toba moim niedzielnym lunch-em. Smacznego Ligawa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Witaj Ligawa !Czyli co do pytania to jestem zmuszony kroić w poprzek(zbyt mała maszynka).I wielkie dzięki za podzielenie się niedzielnym lunch-em,sam chętnie podzieliłbym się z Tobą lecz nie umię wklejać fotek, nie próbowałem.Tak na marginecie to super ten linch wygląda inaperno tak smakuje.Gorąco pozdrawiamjarkof Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 i pytanie za ile ???Jarkof, na tym forum pomagamy sobie bezinteresownie. Nie ma mowy o płaceniu za pomoc. Lepiej bys widział o tym na poczatku swej bytności wśród nas. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 [/uR L] Ciekawe ,pomysłowe i na pewno bardzo pomocne urządzenie do krajania prosciutto. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Witam.Szkoda że ta fotka taka mała,nie dowidzę dokładnie, co to i jak dziala.tylko się domyślam.Pozdrawiam oraz Zdrowych i Wesołych Świąt Życze. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zapytaj JackaB. On zawsze na zlot przywozi piekną szynkę z drewnianą, taką własnie podstawką do krojenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Rok temu widziałem coś podobnego w ofercie Makro wraz z szynką. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-65005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Lutego 2014 dojrzewające Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-333709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Lutego 2014 dobra robota Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-333716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.