Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W dzisiejsze niedzielne popoludnie przegladam notatki,ktore siegaja polowy lat 90-tych

i znajduje w nich opis robienia proscuitto praktykowany z powodzenie przez Wlochow.

mieszkajacych w Vancouver a wiec jest to przepis autentyczny .

W Vancouver mieszka ich kilkadziesiat tysiecy a trzymajac sie swoich tradycji kulinarnych

robia sobie salami roznego rodzaju ,proscuitto ,pancete itp. oraz duze ilosci wina.

Ostatio pisalo sie tu o sznkach surowo dojrzewajacych dlatego zamieszczam opis domowej

produkcji proscuitto mozna sprobowac ale w odpowieniej,chlodnej, porze roku.

O produkcji 100 szynek dziennie jak o chcial Kuchcik trzeba raczej zapomniec stosujac

ta metode.

Mnie to wyszlo ale wole robic schinkenspeck, latwiej i szybciej a produkt rownie smaczny.

Mam nadzieje ,ze moje bazgroly zostana rozszyfrowane.

 

 

Ligawa+pozdrowienia. [u[/u] [

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63442
Udostępnij na innych stronach

LIGAWA piszesz o temp. 10-12 stopni. Ja mam warunki na temp. 5 st lub niżej. Przewiew powietrza w chłodni od nadmuchu wentylatora parownika. Już tak wykorzystywałem ten nadmuch. Tylko jak wpłynie temp. 5 st na ten wyrób?
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63456
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pozycję książkową ale jej dostanie graniczy z cudem a znacie może producentów w polsce wspominanej szynki .

wystarczy zamówić

http://www.miesoiwedliny.pwf.com.pl/index.php?id=prenumerata&sid=zamo_mwk

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63517
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

kuchcik, a może byś tak przywitał się z ludźmi na forum? Może mógłbyś zacząć pisać po polsku? Jakaś kropka, albo przecinek???

No i te twoje posty tak ogólnie.... Ty nie pytasz, ty wręcz żądasz odpowiedzi.

 

Szynka westfalska ta mnie interesuje

A co polskich producentów w Polce wspomianej szynki znacie jakiś ?

Pewnie. Sam dwa razy w garażu robiłem. Ale nie wyszła.... Co zrobiłem nie tak?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63519
Udostępnij na innych stronach

Znalazlem jeszcze inne notatki,ktore beda przydatne dla amatrow robienia szynek surowo-

dojrzewajacych.

Na rysunku szynka z ktorej usunieto wszystkie kosci,nadmia tluszczu i blony potem szynka jest solona gruba niejodowaa sola,jezeli komus zalezy na

czerwonym kolorze szynki to mozna sie posluzyc saletra lub peklosola jako dodatek do uzywanej grubej soli.

Solenie miejsc po usunietych kosciach przyspiesza penetracje szynki przez sol co zapobiega ewentualnemu rozkladowi miesa.

Szynke nalezy zeszyc wzdluz ciecia ,najlepiej gruba zylka lub waska tasma plastikowa tj.

3mm.szer. taka ja uzylem.

 

Teraz w czym i jak to robic ,otoz portzebny jest pojemnik plasitikowy oraz dwa kawalki

dykty o ksztalcie umozliwiajacym przykrycie solonej w pojemniku szynki,poniewaz z nogi

usuniete zostaly kosci szynka wymaga sprasowania.

Sprasowania szynki dokonujemy przez umieszczenie na sklejce ciezaru rownego podwojnej

wagi szynki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63544
Udostępnij na innych stronach

 

Jeszcze przepis na popularna wloska kielbase.

 

Kolego MAKRASZ zajrzysz pewnie do tego tematu prosze przyslij na PW lub moj e-mail

wiadomosc z ktorego Nr. National Geographic pochodzily zdjecia pieczonego egout tj. tego

zwierzatka na zdjeciu.

Zauwazyles,ze CENZURA wyrzucila Twoje i moje zdjecia.

 

[ Komentarz dodany przez: BonAir: Wto Mar 31, 2009 9:48 am ]

Zdjęcia te zostały przesunięte do innego działu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=75434#75434

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-63546
Udostępnij na innych stronach

Witaj kuchcik!

Na ten temat znajdziesz trochę w tym wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=73231#73231

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64030
Udostępnij na innych stronach

kuchcik, przecież już pytałeś o to i dostałeś odpowiedzi. Po co to odgrzewasz?

 

P.s. Rzeczywiście! Dopiero teraz zauważyłem, że Kolega BonAir lepiej odpowiedział :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64087
Udostępnij na innych stronach

Witaj kuchcik!

Na ten temat znajdziesz trochę w tym wątku:

http://wedlinydomowe.pl/f...p?p=73231#73231

:grin: :grin: :mrgreen: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64089
Udostępnij na innych stronach

 

Witaj Jarkof!

Chce Cie spytac czy szynki surowo -dojrzewajace ,ktorych technologie gotow jestes sprzedac Kuchcikowi po dojrzewniu krajane sa do spozycia w poprzek czy wzdluz wlokien.

Durne pytanie , prawda?

Prosze jednak o odpowiedz.

Dziele sie z Toba moim niedzielnym lunch-em.

 

Smacznego Ligawa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64255
Udostępnij na innych stronach

Witaj Ligawa !

Czyli co do pytania to jestem zmuszony kroić w poprzek(zbyt mała maszynka).

I wielkie dzięki za podzielenie się niedzielnym lunch-em,

sam chętnie podzieliłbym się z Tobą lecz nie umię wklejać fotek, nie próbowałem.

Tak na marginecie to super ten linch wygląda inaperno tak smakuje.

Gorąco pozdrawiam

jarkof

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64297
Udostępnij na innych stronach

i pytanie za ile ???

Jarkof, na tym forum pomagamy sobie bezinteresownie. Nie ma mowy o płaceniu za pomoc. Lepiej bys widział o tym na poczatku swej bytności wśród nas.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64353
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Szkoda że ta fotka taka mała,

nie dowidzę dokładnie, co to i jak dziala.

tylko się domyślam.

Pozdrawiam oraz Zdrowych i Wesołych Świąt Życze.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64964
Udostępnij na innych stronach

Zapytaj JackaB. On zawsze na zlot przywozi piekną szynkę z drewnianą, taką własnie podstawką do krojenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-64973
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.