korgi3 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Marca 2009 tak jak obiecywałem, po moim problemi z zapachem jelit, przedstawiam to co udało mi się osiągnąć, wiem że napewno jeszcze dużo pracy przede mną, ale i tak jestem zadowolony, w smaku prawie wszystko ok(troszkę mi się przesoliło)a nad wyglądem trzeba będzie jeszcze popracować, ale mam nadzieje że to kwestia ćwiczeń. Pozdrawiam. to pierwszy wyrób z szynkowarki kiełbaska w wędzarni, pozcątek wędzenia godz 22:00 temp - 5 pierwszy kolorek po wędzeniu moje wędzonki Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Marca 2009 Pięknie. Koniecznie przed Świętami, musisz powtórzyć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Marca 2009 Pięknie. Koniecznie przed Świętami, musisz powtórzyć. to niby miało być na święta, ale ileż radości sprawia przygotowywanie, i to że innym smakuje, także pewnie masz racje, tak się stanie, przed świetami jeszcze raz:) Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Marca 2009 Koniecznie musisz popracować nad odkręcaniem kiełbaski w odpowiednie batony Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Marca 2009 Koniecznie musisz popracować nad odkręcaniem kiełbaski w odpowiednie batony tak, tak, i nad tym żeby w każdej części była tak samo gruba też Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Marca 2009 Na drugim zdjęciu troszkę Ci sie kiełbaska "spociła" ale nic to, gratuluję wspaniałych wyrobów !!! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Marca 2009 KORGI3 przerobisz trochę mięsa to nabierzesz wprawy. Trening czyni mistrza. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Marca 2009 Coś wspaniałego. mam nadzieję, że ja też kiedys dojdę do tego :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Marca 2009 Witam tak jak obiecywałem, po moim problemi z zapachem jelit, przedstawiam to co udało mi się osiągnąć, No kolego , patrząc na Twoje wyroby , to Ty już jesteś " przesiąknięty " dymem :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Marca 2009 troszkę Ci sie kiełbaska "spociła" myślałem (miałem nadzieję :devil: ) że to wina temperatury, to co zrobiłem nie tak, że te kropelki wyszły?? Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Marca 2009 za mało wygrzana beczka Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Marca 2009 to co zrobiłem nie tak, że te kropelki wyszły?? A przypadkiem nie przykryłeś beczki zaraz po włożeniu wędzonek ? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Marca 2009 Właśnie , być może za mało żaru i mały ruch powietrza podczas osuszania kiełbasek w wędzarni Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Marca 2009 Właśnie , być może za mało żaru i mały ruch powietrza podczas osuszania kiełbasek w wędzarni dokładnie, i to jest możliwe, no nic następnym razem będę miał się na baczności, człowiek uczy się na błedach Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Marca 2009 Najważniejsze jest to, że smaku to nie zmieniło (tym razem, bo piroliza się czai), następnym razem będzie już ok! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Marca 2009 Coś wspaniałego dzięki serdeczne :grin: Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Marca 2009 Ja ten zapach z Czeladzi czuje jeszcze u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Marca 2009 Korgi, naprawdę suuuper - gratulację , a wyrób z szynkowaru to z jakiego przepisu???? A moze kompozycja wlasna???? - waga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Marca 2009 Korgi, naprawdę suuuper - gratulację dzięki za miłe słowa a wyrób z szynkowaru to z jakiego przepisu przepis znalazłem na stronie wędliny domowe, napewno trochę zmodyfikowałem bo robiłem z tego co akurat miałem w domu, ale opierałem się na przepisie ze strony głównej Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Marca 2009 Mi też się "poci" kiełbasa po włożeniu do wędzarni, ale nie widzę w tym nic złego wystarczy jej nie przykrywać (wędzarni) i po krótkim czasie nie ma śladu po rosie. A dzieje się tak dlatego, że jak się włoży kiełbasę do wygrzanej wędzarni, to w wyniku różnicy temperatur (ciepłe powietrze i zimna kiełbasa) woda z powietrza skrapla się na kiełbasie.Pozdrawiam Marek_! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Marca 2009 Mi też się "poci" kiełbasa po włożeniu ...................... Hmmmmm ??? Mój pierwszy raz, kiedy to było ???????? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Marca 2009 Ja też już nie pamiętam :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qbex74 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Marca 2009 Mam pytanie odnośnie fazy osuszania kiełbas przed wędzeniem. Jak zrozumiałem, mamy w tej fazie osiągnąć w miarę stały przepływ powietrza (spalin) o temperaturze ~40 stopni przy jak najmniejszej ilości dymu (coby nam się smolite składniki dymu nie przyklejały do wilgotnej powierzchni kiełbas). Pytanie brzmi: czy ktoś próbował w fazie osuszania opalać węglem drzewnym (oczywiście nie w brykietach, bo on ma dużo dodatków, które powodują, że dym ma specyficzny zapach niekoniecznie pożądany w wędzonkach)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Marca 2009 Warto by najpierw sprawdzić z jakich gatunków drewna wegiel jest robiony. Myslę jednak, że złapiesz zbyt wysoka temperaturę, a przy próbach jej ograniczenia, duże ilości spalin, które moga szkodzić wędzonkom. W Akademii Dziadka na stronie głównej (beleczka Dla poczatkujących - ta z listkiem) masz pełna odpowiedź na swoje pytania.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qbex74 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Marca 2009 No właśnie tam Dziadek pisze, że rozpala drewnem do osiągnięcia żaru i wtedy wiesza kiełbasy. Moje pytanie wzięło się stąd, że nie mam w tej chwili dostępu do liściastego drewna w kawałkach odpowiedniej wielkości. Zrębki nabyte na wyroby-domowe.pl są małe i szybko się wypalą (żar ma być stabilny, żeby nie trzeba było dokładać) a skromnego zapasu jabłoni i gruszy trochę mi szkoda na samo wytwarzanie ciepła. Co do nadmiernej temperatury to myślę, że posiadana rura stalowa 120cmx120mm puszczona w ziemi obniży temperaturę wystarczająco. Rozważania na razie są z mojej strony czysto teoretyczne bo jestem na etapie kompletowania materiałów na pierwszą wędzarnię skrzyniową i chcę rozważyć jak najwięcej możliwości, zanim zacznę wędzić, bo nie chcę marnować na nieudane próby zbyt wiele mięska, materałów, a przede wszystkim wywołanego przez Was zapału do tworzenia pyszności Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/#findComment-62709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.