Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Skład:

-2kg I wieprzowej(łopatka) - szarpak

-1kg II wieprzowej(łopatka) - dwa razy na sitku 3

-0,5kg podgardla- j.w.

-sól 18g/kg, + przyprawy

parzenie ok 30 min w 70-80st

a wygląda tak:

 

http://img209.imageshack.us/img209/9917/p10605911.th.jpg

 

 

Wiem że biała kiełbasa jest szara po sparzeniu, ale w mojej są różowe kawałki i to jeszcze twarde, takie gumiaste. Wielkością to chyba te co przez szarpak przechodziły ale jest ich niewiele, może tak 2-3 kawałki w pętku. Dziwna sprawa, kto wie co nie tak?

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/
Udostępnij na innych stronach

kto wie co nie tak?

Czy w czasie parzenia, całość kiełbasy była zanurzona w wodzie?

Czy w trakcie obróbki cieplnej całość była mieszana, by zapewnić równomierne parzenie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64503
Udostępnij na innych stronach

Szarpak do białej to za dużo. Jedynkę zmiel na 10-13, podgardle na 8 no i wydaje się niedostatecznie wymieszana. Temperatura parzenia 70-72 stopnie 20-25 min. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64504
Udostępnij na innych stronach

Tu jest dużo źle .

Skład kiełbasy - nie wiadomo o co chodzi powinna być zachowana klasyfikacja mięsa. Mięso z łopatki jest twarde zwłaszcza gdy nie wyciągniemy z niej ścięgien a jest ich trochę w niej

Szarpak jest do kiełbas grubo rozdrobnionych -k. biała do nich nie należy.

Brak masy wiążącej - wp. kl II nie nadaje się masę wiążącą .

Parzenie- za długo za wysoka temperatura. 72-73st C wystarczą, czas 20-25 min.

Zawsze mnie zastanawia to, że jest receptura z opisem jak robić a tu każdy po swojemu i z tego takie rezultaty. Ale nie przejmuj się, ona mimo wad jest lepsza jak ta ze sklepu. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64508
Udostępnij na innych stronach

Czy w czasie parzenia, całość kiełbasy była zanurzona w wodzie?

tak

Czy w trakcie obróbki cieplnej całość była mieszana, by zapewnić równomierne parzenie?

nie

 

i wydaje się niedostatecznie wymieszana

3,5kg mieszałem ręcznie a z 30 minut.

Chyba Bagno ma rację :blush: .

Surową zamroziłem i po świetach dam znać czy Bagno miał rację :grin:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64510
Udostępnij na innych stronach

powinna być zachowana klasyfikacja mięsa.

A ja głupi myślałem że białej się tylko nie wędzi :???: A składniki dobiera się na "oko" byle by nie za tłusta była. :cry::cry::cry:
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64513
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa jest szara po sparzeniu, ale w mojej są różowe kawałki

a skąd miałeś mięso - czyżby market?
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64514
Udostępnij na innych stronach

Mięso z łopatki jest twarde

A jakie mięso użyć do białej kiełbasy. W przepisach podane są tylko klasyfikacje i np boczek lub wieprzowina. Czy mięso z szynki będzie ok?
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64523
Udostępnij na innych stronach

Sawca, pytałem dlatego bo raz w życiu udało mi się zrobić kiełbasę "białą" która po parzeniu (ale również grillowaniu) miała przekrój różowy - oczywiście tylko sól...

- mięso pochodziło z Makro

 

Łopatka jest dobra ale musisz ją dokładnie sklasyfikować

no i oczywiście rozdrobnienie - kl.I na 13 to optimum (choć w ostatnio przytoczonym schemacie stoi 20mm)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64527
Udostępnij na innych stronach

sawca, wydaje mi się, że nie było "kleju". Gdybyś dodał jakieś 10% wołowiny II albo chociaż wieprzowiny III pewnie by się lepiej trzymała w sobie. No i tak jak pisali pis67 i DZIADEK, za długo parzyłeś w za wysokiej temperaturze.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64535
Udostępnij na innych stronach

Początkujący maja zawsze ten sam problem.

Myślą że jak użyją lepszej klasy mięsa to kiełbasa będzie lepsza.

Niestety trzeba zachować proporcję pomiędzy mięsem a tłuszczem.

Inaczej wychodzi na to że robimy szynkową w jelicie wieprzowym.

 

Nie ma się co zrażać ale robić dalej.

Następna biała wyjdzie Ci pewnie lepsza i sam będziesz się śmiał jakie błędy popełniłeś przy tej kiełbasie. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64536
Udostępnij na innych stronach

Następna biała wyjdzie Ci pewnie lepsza i sam będziesz się śmiał jakie błędy popełniłeś przy tej kiełbasie. :wink:

Tak myślę (naiwny :grin: ) i dziękuję za słowa pocieszenia. :rolleyes:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64543
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.