sawca Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Skład: -2kg I wieprzowej(łopatka) - szarpak -1kg II wieprzowej(łopatka) - dwa razy na sitku 3 -0,5kg podgardla- j.w. -sól 18g/kg, + przyprawy parzenie ok 30 min w 70-80st a wygląda tak: http://img209.imageshack.us/img209/9917/p10605911.th.jpg Wiem że biała kiełbasa jest szara po sparzeniu, ale w mojej są różowe kawałki i to jeszcze twarde, takie gumiaste. Wielkością to chyba te co przez szarpak przechodziły ale jest ich niewiele, może tak 2-3 kawałki w pętku. Dziwna sprawa, kto wie co nie tak? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 kto wie co nie tak?Czy w czasie parzenia, całość kiełbasy była zanurzona w wodzie? Czy w trakcie obróbki cieplnej całość była mieszana, by zapewnić równomierne parzenie? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Szarpak do białej to za dużo. Jedynkę zmiel na 10-13, podgardle na 8 no i wydaje się niedostatecznie wymieszana. Temperatura parzenia 70-72 stopnie 20-25 min. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Tu jest dużo źle . Skład kiełbasy - nie wiadomo o co chodzi powinna być zachowana klasyfikacja mięsa. Mięso z łopatki jest twarde zwłaszcza gdy nie wyciągniemy z niej ścięgien a jest ich trochę w niejSzarpak jest do kiełbas grubo rozdrobnionych -k. biała do nich nie należy. Brak masy wiążącej - wp. kl II nie nadaje się masę wiążącą . Parzenie- za długo za wysoka temperatura. 72-73st C wystarczą, czas 20-25 min. Zawsze mnie zastanawia to, że jest receptura z opisem jak robić a tu każdy po swojemu i z tego takie rezultaty. Ale nie przejmuj się, ona mimo wad jest lepsza jak ta ze sklepu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Czy w czasie parzenia, całość kiełbasy była zanurzona w wodzie?tak Czy w trakcie obróbki cieplnej całość była mieszana, by zapewnić równomierne parzenie?nie i wydaje się niedostatecznie wymieszana3,5kg mieszałem ręcznie a z 30 minut. Chyba Bagno ma rację :blush: . Surową zamroziłem i po świetach dam znać czy Bagno miał rację :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 powinna być zachowana klasyfikacja mięsa. A ja głupi myślałem że białej się tylko nie wędzi :???: A składniki dobiera się na "oko" byle by nie za tłusta była. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 kiełbasa jest szara po sparzeniu, ale w mojej są różowe kawałkia skąd miałeś mięso - czyżby market? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Nie z marketu tylko od "zaufanego" :wink: masarza. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Mięso z łopatki jest twarde A jakie mięso użyć do białej kiełbasy. W przepisach podane są tylko klasyfikacje i np boczek lub wieprzowina. Czy mięso z szynki będzie ok? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Sawca, pytałem dlatego bo raz w życiu udało mi się zrobić kiełbasę "białą" która po parzeniu (ale również grillowaniu) miała przekrój różowy - oczywiście tylko sól...- mięso pochodziło z Makro Łopatka jest dobra ale musisz ją dokładnie sklasyfikowaćno i oczywiście rozdrobnienie - kl.I na 13 to optimum (choć w ostatnio przytoczonym schemacie stoi 20mm) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 sawca, wydaje mi się, że nie było "kleju". Gdybyś dodał jakieś 10% wołowiny II albo chociaż wieprzowiny III pewnie by się lepiej trzymała w sobie. No i tak jak pisali pis67 i DZIADEK, za długo parzyłeś w za wysokiej temperaturze. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Początkujący maja zawsze ten sam problem.Myślą że jak użyją lepszej klasy mięsa to kiełbasa będzie lepsza.Niestety trzeba zachować proporcję pomiędzy mięsem a tłuszczem.Inaczej wychodzi na to że robimy szynkową w jelicie wieprzowym. Nie ma się co zrażać ale robić dalej.Następna biała wyjdzie Ci pewnie lepsza i sam będziesz się śmiał jakie błędy popełniłeś przy tej kiełbasie. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Następna biała wyjdzie Ci pewnie lepsza i sam będziesz się śmiał jakie błędy popełniłeś przy tej kiełbasie. :wink: Tak myślę (naiwny :grin: ) i dziękuję za słowa pocieszenia. :rolleyes: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2500-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-co-%C5%BAle-zrobi%C5%82em/#findComment-64543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.