beiot Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Właśnie nabyłem to cudo dla mojej połówki no i mam pytanie w jej imieniu:Czy ktoś z Was piekł w tym naczyniu chlebek na zakwasie? Czy ciasto po namoczeniu garnka ma w nim wyrastać? PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 beiot, napisz do Gabi albo do Anetki na PW. W temacie chleb nasze koleżanki umieściły zdjęcia swoich chlebów pieczonych właśnie w garnku rzymskim. Pozwolę sobie je wkleić, żeby Cię zachęcić. Mam nadzieję, że Panie się nie pogniewają :wink: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-66047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Dzięki Radzio. Już piszę. PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-66048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 WitamWłaśnie żona zrobiła chlebek na zakwasie i jest super zapieczony, tylko równie dobrze przykleił się do wszystkich ścianek. Nie do wyjęcia. Został wyrwany. Garnek rzymski jest nie powlekany o taki:http://www.garnekrzymski.pl/ Chlebek wyrósł został włożony po namoczeniu garnka ok 1h, ale nie był oliwiony. Przywarł jak cholera. Może ten nie szkliwiony jest tylko do chlebów drożdżowych? PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-66311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Koniecznie trzeba posmarować olejem i posypać otrębami.http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10898&pid=268837&mode=threaded&start=#entry268837 Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-66336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Może ten nie szkliwiony jest tylko do chlebów drożdżowych? Bez natłuszczenia nawet szkliwiony nie pomoże. Ciasto żytnie tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-66337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lipca 2009 Od niedawna piekę chlebek w tym garnku. Konieczne jest nasmarowanie tłusczem i wysypanie otrębami lub bułką tartą. Po kilku pieczeniach praktycznie chlebek sam wyskakuje z formy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Lipca 2009 Witam Od niedawna piekę chlebek w tym garnku. Konieczne jest nasmarowanie tłuszczem i wysypanie otrębami lub bułką tartą. Po kilku pieczeniach praktycznie chlebek sam wyskakuje z formy. Moja ładniejsza poowa porzuciła pomysł pieczenia w tym garnku chleba i innych potraw też. Twierdzi, że chleb przywiera (sam go wyrywałem, fakt że garnek był tylko posmarowany olejem), natomiast jak piekła ziemniaki i karkówkę to po 3h ziemniaki były głąbiaste :sad: Może garnek jakiś jest np. ze złej gliny czy co? Coś poszło nie tak. Nie mogę jej namówić na ponowną próbę. Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Lipca 2009 Nie mogę jej namówić na ponowną próbę. Popróbuj samemu :!: Zrobisz ładniejszej połowie niespodziankę :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Lipca 2009 Popróbuj samemu :!: Zrobisz ładniejszej połowie niespodziankę :smile:Hm Jakoś mnie do mąki nie ciągnie. U nas jest podział ja z synkiem mięsiwa obrabiam, a moja połówka wyroby mączne i muszę powiedzieć, że jej super wychodzą - w szczególności chleb na zakwasie. Nie może tylko znaleźć czasu (dziecko 10m), aby na formu się zarejestrować. Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lipca 2009 ja mam 11 miesięczną córcię i znajduję odrobinę czasu, żeby na forum posiedzieć A mięsiwa w rzymiaku ty przygotowuesz? Masz jakieś sprawdzone przepisy? [ Dodano: Wto Lip 28, 2009 16:18 ] używasz Formastera??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lipca 2009 A mięsiwa w rzymiaku ty przygotowuesz? Masz jakieś sprawdzone przepisy?Niestety nie. Garnek był 2 razy użyty i stoi. Nie ma chętnych, bo na razie niewypał. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Lipca 2009 hi Moze mi ktos objasnic co to jest ten garnek rzymski ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Lipca 2009 Moze mi ktos objasnic co to jest ten garnek rzymski ? Może to pomoże http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=13452 Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Lipca 2009 Niestety nie. Garnek był 2 razy użyty i stoi. Nie ma chętnych, bo na razie niewypał. Błąd...jak już coś wam się uda zrobić to nie zamienicie go na nic innego...Jaki kupiłeś??? Mam nadzieje ze nie Formastera....bo to faktycznie niewypał. Mój szlag trafił po pierwszym użyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Lipca 2009 Ewelinka88, Szczerze mówiąc to nie wiem jaki. Na allegro za około 100zł z przesyłką. Zrobię zdjecie to wkleję. Coś takiego jak to': Szlag go nie trafił, tylko chleb się przykleił, że wyrwać go nie można było, a ziemniaki nie chciały się dopiec, nie wspominając o mięsie. Po kilku godzinach pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni!!! Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Lipca 2009 tylko chleb się przykleił, że wyrwać go nie można byłoCzybyś nie wysmarował garnka tłuszczem ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Lipca 2009 no niestety formaster. uprzedzilam sie do tej marki, zwrocicie uwage ze ksztaltem przypomina oryginalnego swinga, tylko ze nie jest szkliwiony no i zle wypalany. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam-ck Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Października 2009 Niestety nie. Garnek był 2 razy użyty i stoi. Nie ma chętnych, bo na razie niewypał. Błąd...jak już coś wam się uda zrobić to nie zamienicie go na nic innego... Jaki kupiłeś??? Mam nadzieje ze nie Formastera....bo to faktycznie niewypał. Mój szlag trafił po pierwszym użyciu. Ja piekłem już w moim kilka chlebów (ten np. super wychodzi z dodatkiem nasionek http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1031 ) i potraw - zawsze super. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-84422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam-ck Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Października 2009 http://x.garnek.pl/ga5407/ebda11a63beb2ca7522653a2/7522653.jpg ostatni wypiek http://x.garnek.pl/ga2762/33a463c44c4a28a7522650a2/7522650.jpg garnek posmarowany olejem i posypany ziarnkami - wychodzi sam !!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-84771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Października 2009 garnek posmarowany olejem i posypany ziarnkami - wychodzi sam !!! To w czym upieczesz drugi taki fajowy chlebek :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-84778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Września 2011 Witam. Poszukuję ostatnio jakiejś dobrej brytfanny i zainteresował mnie temat garnków rzymskich. Jak jednak widzę choć by po tym wątku, można trafić na gorsze egzemplarze. Dlatego szukam porady jakie są najlepsze i fajnie jak by nie były też specjalnie drogie. Domyślam się, że Roemertopfy są ok, ale są też najdroższe. Czy bylibyście wstanie coś konkretnego polecić? A może zamiast garnka rzymskiego, jakiś inny rodzaj brytfanny? Ostatnio sporo tego jest, żeliwne (raczej mocno drogie), aluminiowe z powłokami ala teflon, ceramika, marmur, z pokrywkami z jakimiś aromatyzerami (aroma knob czy jakoś tak), ogólnie mam już mętlik w głowie. Warunek przy wyborze to nie za mała pojemność. Tak by np porządna kaczka się mogła zmieścić ps.W temacie garnków rzymskich często widzę podział na garnki szkliwione i nieszkliwione. Czy te szkliwione w ogóle mają sens? Bo jeśli jest szkliwo to chyba odpada cały myk z namaczaniem, oddawaniem wilgoci w trakcie pieczenia itp, bo jak we szkliwo ma wejść woda... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-175329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Listopada 2011 Według mnie garnek szkliwiony nie ma sensu tak jak napisał rozmówca. Ciasto może wyrastać w nim jak najbardziej. Ale namocz go na ok 1 godzinę posmaruj tłustym posyp otrębami. Wkładasz do ZIMNEGO! piekarnika. I taki myk po osiągnięciu temperatury ściągasz pokrywę. Chleb pieczesz jeszcze ok godziny. Wyjmujesz i jak jest potrzeba to dopiekasz już na żywca.Jest to super urządzenie tylko trzeba się nauczyć go używać. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-187400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izetta Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Września 2013 Ja też mam garnek rzymski, niepowlekany, i.... też d...pa z wyjęciem chleba. Pierwszy raz i drugi namoczyłam go, 30 minut, w zimnej wodzie, jak zresztą pisało w instrukcji, potem po raz kolejny też namoczyłam ale od srodka wysmarowałam oliwą, też nic nie pomogło. Czy faktyczie tylko wysypanie otrębami lub ziarnami pomoże? Skończyłam na tym, że piekę w garnku wyłożonym papierem do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-300928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Września 2013 można trafić na gorsze egzemplarzeTrzeba kupować te droższe, oszczędność w tym przypadku nie popłaca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-300956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.