Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie nabyłem to cudo dla mojej połówki no i mam pytanie w jej imieniu:

Czy ktoś z Was piekł w tym naczyniu chlebek na zakwasie? Czy ciasto po namoczeniu garnka ma w nim wyrastać?

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/
Udostępnij na innych stronach

beiot, napisz do Gabi albo do Anetki na PW.

W temacie chleb nasze koleżanki umieściły zdjęcia swoich chlebów pieczonych właśnie w garnku rzymskim. Pozwolę sobie je wkleić, żeby Cię zachęcić. Mam nadzieję, że Panie się nie pogniewają :wink:

 

 

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-66047
Udostępnij na innych stronach

Witam

Właśnie żona zrobiła chlebek na zakwasie i jest super zapieczony, tylko równie dobrze przykleił się do wszystkich ścianek. Nie do wyjęcia. Został wyrwany.

Garnek rzymski jest nie powlekany

o taki:

http://www.garnekrzymski.pl/

 

Chlebek wyrósł został włożony po namoczeniu garnka ok 1h, ale nie był oliwiony. Przywarł jak cholera. Może ten nie szkliwiony jest tylko do chlebów drożdżowych?

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-66311
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Od niedawna piekę chlebek w tym garnku. Konieczne jest nasmarowanie tłusczem i wysypanie otrębami lub bułką tartą. Po kilku pieczeniach praktycznie chlebek sam wyskakuje z formy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74373
Udostępnij na innych stronach

Witam

Od niedawna piekę chlebek w tym garnku. Konieczne jest nasmarowanie tłuszczem i wysypanie otrębami lub bułką tartą. Po kilku pieczeniach praktycznie chlebek sam wyskakuje z formy.

Moja ładniejsza poowa porzuciła pomysł pieczenia w tym garnku chleba i innych potraw też. Twierdzi, że chleb przywiera (sam go wyrywałem, fakt że garnek był tylko posmarowany olejem), natomiast jak piekła ziemniaki i karkówkę to po 3h ziemniaki były głąbiaste :sad: Może garnek jakiś jest np. ze złej gliny czy co?

Coś poszło nie tak.

Nie mogę jej namówić na ponowną próbę.

 

Pozdrawiam

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74712
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę jej namówić na ponowną próbę.

 

Popróbuj samemu :!: Zrobisz ładniejszej połowie niespodziankę :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74713
Udostępnij na innych stronach

Popróbuj samemu :!: Zrobisz ładniejszej połowie niespodziankę :smile:

Hm

Jakoś mnie do mąki nie ciągnie.

U nas jest podział ja z synkiem mięsiwa obrabiam, a moja połówka wyroby mączne i muszę powiedzieć, że jej super wychodzą - w szczególności chleb na zakwasie. Nie może tylko znaleźć czasu (dziecko 10m), aby na formu się zarejestrować.

 

Pozdrawiam

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74715
Udostępnij na innych stronach

ja mam 11 miesięczną córcię ;) i znajduję odrobinę czasu, żeby na forum posiedzieć ;)

A mięsiwa w rzymiaku ty przygotowuesz?

Masz jakieś sprawdzone przepisy?

 

[ Dodano: Wto Lip 28, 2009 16:18 ]

używasz Formastera???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74743
Udostępnij na innych stronach

A mięsiwa w rzymiaku ty przygotowuesz?

Masz jakieś sprawdzone przepisy?

Niestety nie. Garnek był 2 razy użyty i stoi. Nie ma chętnych, bo na razie niewypał.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74782
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie. Garnek był 2 razy użyty i stoi. Nie ma chętnych, bo na razie niewypał.

 

Błąd...jak już coś wam się uda zrobić to nie zamienicie go na nic innego...

Jaki kupiłeś??? Mam nadzieje ze nie Formastera....bo to faktycznie niewypał. Mój szlag trafił po pierwszym użyciu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74807
Udostępnij na innych stronach

Ewelinka88,

Szczerze mówiąc to nie wiem jaki. Na allegro za około 100zł z przesyłką. Zrobię zdjecie to wkleję.

Coś takiego jak to':

 

Szlag go nie trafił, tylko chleb się przykleił, że wyrwać go nie można było, a ziemniaki nie chciały się dopiec, nie wspominając o mięsie. Po kilku godzinach pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni!!!

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74877
Udostępnij na innych stronach

tylko chleb się przykleił, że wyrwać go nie można było

Czybyś nie wysmarował garnka tłuszczem ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-74886
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Niestety nie. Garnek był 2 razy użyty i stoi. Nie ma chętnych, bo na razie niewypał.

 

Błąd...jak już coś wam się uda zrobić to nie zamienicie go na nic innego...

Jaki kupiłeś??? Mam nadzieje ze nie Formastera....bo to faktycznie niewypał. Mój szlag trafił po pierwszym użyciu.

Ja piekłem już w moim kilka chlebów (ten np. super wychodzi z dodatkiem nasionek http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1031 ) i potraw - zawsze super.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-84422
Udostępnij na innych stronach

http://x.garnek.pl/ga5407/ebda11a63beb2ca7522653a2/7522653.jpg

 

ostatni wypiek

 

http://x.garnek.pl/ga2762/33a463c44c4a28a7522650a2/7522650.jpg

 

garnek posmarowany olejem i posypany ziarnkami - wychodzi sam !!!

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-84771
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam. Poszukuję ostatnio jakiejś dobrej brytfanny i zainteresował mnie temat garnków rzymskich. Jak jednak widzę choć by po tym wątku, można trafić na gorsze egzemplarze. Dlatego szukam porady jakie są najlepsze i fajnie jak by nie były też specjalnie drogie. Domyślam się, że Roemertopfy są ok, ale są też najdroższe. Czy bylibyście wstanie coś konkretnego polecić? A może zamiast garnka rzymskiego, jakiś inny rodzaj brytfanny? Ostatnio sporo tego jest, żeliwne (raczej mocno drogie), aluminiowe z powłokami ala teflon, ceramika, marmur, z pokrywkami z jakimiś aromatyzerami (aroma knob czy jakoś tak), ogólnie mam już mętlik w głowie.

Warunek przy wyborze to nie za mała pojemność. Tak by np porządna kaczka się mogła zmieścić :)

 

ps.

W temacie garnków rzymskich często widzę podział na garnki szkliwione i nieszkliwione. Czy te szkliwione w ogóle mają sens? Bo jeśli jest szkliwo to chyba odpada cały myk z namaczaniem, oddawaniem wilgoci w trakcie pieczenia itp, bo jak we szkliwo ma wejść woda...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-175329
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Według mnie garnek szkliwiony nie ma sensu tak jak napisał rozmówca. Ciasto może wyrastać w nim jak najbardziej. Ale namocz go na ok 1 godzinę posmaruj tłustym posyp otrębami. Wkładasz do ZIMNEGO! piekarnika. I taki myk po osiągnięciu temperatury ściągasz pokrywę. Chleb pieczesz jeszcze ok godziny. Wyjmujesz i jak jest potrzeba to dopiekasz już na żywca.

Jest to super urządzenie tylko trzeba się nauczyć go używać.

życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-187400
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Ja też mam garnek rzymski, niepowlekany, i.... też d...pa z wyjęciem chleba. Pierwszy raz i drugi namoczyłam go, 30 minut, w zimnej wodzie, jak zresztą pisało w instrukcji, potem po raz kolejny też namoczyłam ale od srodka wysmarowałam oliwą, też nic nie pomogło. Czy faktyczie tylko wysypanie otrębami lub ziarnami pomoże? Skończyłam na tym, że piekę w garnku wyłożonym papierem do pieczenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-300928
Udostępnij na innych stronach

można trafić na gorsze egzemplarze

Trzeba kupować te droższe, oszczędność w tym przypadku nie popłaca ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2544-sprzetgarnek-rzymski/#findComment-300956
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.