roj61 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 W czwartek kupiłem i przygotowałem mięsko na kabanosy, a w piatek wieczorem zacząłem napełniać osłonki kolagenowe. Niestety po napełnieniu około 1,5 m ... pękł plastikowy lejek :devil: Nie mając innego wyjścia (i innych osłonek ) resztą mięsa napełniłem osłonki białkowe ośrednicy 45 mmm. W ten sposób powstały "kabanosy giganty" Ponieważ jednak smak tych tych cienkich kabanosów bardzo odpowiada tak mi jak i rodzinie ( te grube nie były pieczone tylko bedą parzone) podaję przepis. Kupiłem 2,5 kg mięsa tzw. gulaszowego, 0,8 kg miesa wołowego II kl i 0,3 kg podgardla wieprzowina I kl - 1,1 kg wieprzowina II kl - 1,4 kg podgardle - 0,3 kg wołowina II kl - 0,8 kg Razem 3,6 kg Podgardle, wieprzowina II kl i wołowina zmielone na siatce 3 mm Wieprzowina I kl na siatce 8 mm Przyprawy: peklosól zmieszana z solą w prpporcji 50/50, 20 g/ kg = 73 g Pieprz czarny mielony 1,5 g /kg = 5,4 g Pieprz kolorowy zmielony 1 g/kg = 3,6 g Gorczyca biała cała 0,5 g/kg = 1,8 g Gałka muszkatołowa 0,5 g/kg = 1,8 g Peklowanie 24 godz. , osadzanie 12 godz. Wędzenie 4 godz. w temp. 50 - 55 stopni Pieczenie 1 godz. w temp. 75 -80 stopni Niestety w związku z awarią lejka i minimalna ilością wyrobu końcowego, nic nie zostało przeznaczone do podsuszenia. Cała produkcja został skonsumowana niemalże po wyjeciu z wędzarni Na zdjęciu to co zdążyłem zarejestrować - trzy kabanosy i jeden z "gigantów" :grin: P.S. Przeparaszam za jakość zdjęcia ale .. oczywiście było robione w w pośpiechu i aparatem telefonicznym :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Patrząc na Twoją recepturę to nie są kabanosy. Chyba że nasze podejście jest takie że co w jelitach baranich lub sztucznych o podobnym rozmiarze, nadziane to kabanosy. Patrz orginalna receptura. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=28 Kabanosy to delikatna wędlina bez udziału wołowiny. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 DZIADEK, ja wiem, że dbasz o to, żeby wszystkie receptury i nazwy zostały zachowane ale... czy nie przesadzasz? Ostatnie Twoje posty zrobiły się trochę "uszczypliwe". Z całym szacunkiem... nie pomaga to stronie i naszym ideałom. Chodzi mi o to, że nowicjusze mogą się dość skutecznie zrazić po tym, jak im napiszesz, że np: schab (nazwa ogólnie przyjęta w sklepach) to nie schab a polędwica. W tym przypadku roj61, chciał pokazać swoje kabanosy i gdyby nie "awaria" to pewnie byłyby one bardzo, że tak napiszę, odpowiadające procedurze. Człowiek dodał wołowinę... i co z tego? Widocznie takie mu smakują i pewnie nie jednemu by smakowały. To tyle... dobrej nocy życzę. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 roj69 ciekawy przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Jeżeli prawidłowe nazewnictwo elementów jak i uznane receptury, są uszczypliwością to rzeczywiście że forum. a nie strona, idzie w nie wiadomo jakim kierunku. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Widzę, że troszkę namieszałem :blush: Chciałem zrobić najzwyczajniejsze kabanosy, a wołowina .. no cóż,w sklepie tak ładnie wygladała, że MUSIAŁEM ją kupić :grin: Dziadku masz rację, być może powinienem napisać nie kabanosy, a np.kiełbasa cienka a la kabanosy, tym bardziej, że oprócz wołowiny dodałemtakże podgardle.A jak nazwać cienkie kiełbaski zrobione z samej wołowiny ?Coś takiego zaczyna mi własnie chodzić po głowie Myślę,że bez wzgledu na zawartość osłonki i tak każdy kto zobaczy taki wyrób nazwie go kabanosem Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Bardzo prosto np. Moje Kabanosy, Kabanosy ROJA 61. Wtedy sam tytuł będzie sugerował że zrobiłeś dla Siebie i po Swojemu tak jak lubisz lub z surowca Tobie w danej chwili dostępnemu. W ten sposób stajesz się autorem nowej receptury, ale to nie znaczy że przez wszystkich akceptowalnej . A tak swoją stroną co dotyczy kabanosów jak zaznaczyłem to jest kiełbasa delikatna powinna być tak struktura surowca dobrana by po obróbce przełamywały się. Przedobrzeniem jest dodawanie mięs ścięgnistych, za mało mięsa tłustego. Bo często nasze kabanosy z nadmiaru bogactwa dobrego surowca są jak guma nie można je przełamać i zamiast je z przyjemnością chrupać ,to my je żujemy . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Tak jest. :wink: Wystarczy, że zmienisz np. ilość pieprzu, lub zastąpisz część czarnego białym, nieco zmienisz skład mięsa, dodasz więcej tłuszu, mniej czosnku itp., itp., a już masz kiełbaskę, która możesz nazwać wspaniała, dobra, pyszna, jedyna z dopiskiem roj'a61. Tym sposobem świat o Tobie nie zapomni. :grin: Powodzenia w dalszych eksperymentach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Chciałem zrobić najzwyczajniejsze kabanosy, a wołowina .. no cóż, w sklepie tak ładnie wygladała, że MUSIAŁEM ją kupićW dawnych czasach w Katowicach na dworcu PKP można było kupić HOT DOGA z kabanosem końsko-wieprzowym. Nie wiem jaka była jego receptura, ale cieszyły się dużym powodzeniem. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Kabanosy końsko wieprzowe można jeszcze spotkać w obecnych. czasach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 A to moje kabanoski - dzisiejsze . W/g receptury. Jeszcze ciepłe. :tongue: :wink: [ Dodano: Nie Kwi 26, 2009 2:38 pm ] A tutaj szynkowa "Szczepana"(tylko osłonka trochę mniejsza jak do krakowskiej) i chłopska. Z tym że te dwie obok szynkowych (tak jak Dziadek sugeruje kiełbasa "no name" poprostu kiełbasa :lol: z resztek i z papryką) A w zalewie szyneczka i baleronik (na dwa tygodnie). Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Ładnie wyglądają a jak szynkowa w przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Szynkowa w przekroju. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Smakowity wygląd . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Maja 2009 WitamTeż w weekend poczyniłem kabanosy. Nie wiedziałem, że to tak mozolna robota. Krew mnie zalewała przy nadziewaniu. Użyłem baranich flaków. Pękały przy zakładaniu i napełnianiu i przywierały do lejka plastikowego, choć go smarowałem i moczyłem. Jaka może być przyczyna. Czy może lepiej robić w osłonkach i gdzie je można kupić? PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-67861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Maja 2009 Ja robiłem kabanosy w osłonkach kolagenowych,kupiłem je u Mira w Bielsku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-67863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Maja 2009 Ja robiłem kabanosy w osłonkach kolagenowych,kupiłem je u Mira w Bielsku . ale te od Mira mają fi 43mm, to trochę dużo jak na kabanosy Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-67864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Maja 2009 Nie jest rozmiar fi 21 tylko niema ich na stronce sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-67866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Maja 2009 Pękały przy zakładaniu i napełnianiu i przywierały do lejka plastikowegoWitam Kup u Miro lejek metalowy do kabanosów i będzie OK. Ten plastikowy masz po prostu za gruby (domyślam się że masz nadziewarkę "chińczyka"). Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony mimo że praca przy kabanosach to faktycznie raczej dla cierpliwych. Ja to tak rozwiązałem https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=69914#69914 Powodzenia Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-67873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Maja 2009 Witam Tak wyglądaja moje kabanosy weekendowe. W smaku są dobre choć strasznie nierówne długości. Trudno się nadziewało te baranie flaki. Wędziłem 2 razy drugiego dnia ok. 90min do temp wewnątrz 70stopni w wędzarce było ok. 90. http://img294.imageshack.us/img294/895/img0824.th.jpg Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-68165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Maja 2009 Witam W smaku są dobre choć strasznie nierówne długości. Nie przejmuj się tym , na początek zagryzania można je przyciąć do równego . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-68166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Maja 2009 Jelita pękają bo za duża średnica lejka. Też miałem ten problem. Po prostu dorobiłem lejek do nadziewarki max. 15 mm. i jest OK . Bez kur.... :grin: Przedtem to był horror :devil: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-68217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Maja 2009 Lejek 10 tka jest najlepszy do jelit 18-20 no i wiekszych ale kabanosy czy kielbaski cienkie robie wlasnie w takich jelitach i bez problemu z tym ze miele mieso na max siatce 8 ce :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-68220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Maja 2009 Po prostu dorobiłem lejek do nadziewarki max. 15 mmMam lejek 10, a nadziewarka ponoć włoska i pękały. Lejek plastikowy, tylko bez nacięć gładki. Może jelita były jakieś trefne. Stare czy co? Nie wiem czy to ma znaczenie. Spróbuję teraz z osłonkami i zobaczę jak wyjdzie. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-68277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Marca 2010 Po obróbce mięska na wędzonki zostało mi około 1,5 kg mięska klasy I. Miałem jeszcze kawałek podgardla i pachwiny (jakieś 1,2 kg), więc niewiele się zastanawiając zmieliłem jedynkę na siatce 13 mm, a pozostałe na 5 mm Nadziałem w osłonki kolagenowe i po całonocnym osadzaniu do wędzarni Po uwędzeniu okazało się, że zrobiłem MOJE kabanosy :grin: Wyszły naprawdę wspaniale, przy przełamywaniu nawet takich gorących słychać już było "trzask" - 30 % zostało skonsumowane na gorąco :grin: :grin: :grin: Reszta się suszy, lecz nie przewidują aby ten proces trwał zbyt długo :grin: :grin: Na Święta mam już nakazane zrobienie większej ilości :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-105755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.