Skocz do zawartości

Kabanosy roj'a61-autorska receptura


Rekomendowane odpowiedzi

W czwartek kupiłem i przygotowałem mięsko na kabanosy, a w piatek wieczorem zacząłem

napełniać osłonki kolagenowe. Niestety po napełnieniu około 1,5 m ... pękł plastikowy

lejek :devil: Nie mając innego wyjścia (i innych osłonek ) resztą mięsa napełniłem osłonki białkowe ośrednicy 45 mmm.

W ten sposób powstały "kabanosy giganty" :D

Ponieważ jednak smak tych tych cienkich kabanosów bardzo odpowiada tak

mi jak i rodzinie ( te grube nie były pieczone tylko bedą parzone) podaję przepis.

Kupiłem 2,5 kg mięsa tzw. gulaszowego, 0,8 kg miesa wołowego II kl i 0,3 kg podgardla

 

wieprzowina I kl - 1,1 kg

wieprzowina II kl - 1,4 kg

podgardle - 0,3 kg

wołowina II kl - 0,8 kg

Razem 3,6 kg

 

Podgardle, wieprzowina II kl i wołowina zmielone na siatce 3 mm

Wieprzowina I kl na siatce 8 mm

 

Przyprawy:

peklosól zmieszana z solą w prpporcji 50/50, 20 g/ kg = 73 g

Pieprz czarny mielony 1,5 g /kg = 5,4 g

Pieprz kolorowy zmielony 1 g/kg = 3,6 g

Gorczyca biała cała 0,5 g/kg = 1,8 g

Gałka muszkatołowa 0,5 g/kg = 1,8 g

 

Peklowanie 24 godz. , osadzanie 12 godz.

 

Wędzenie 4 godz. w temp. 50 - 55 stopni

Pieczenie 1 godz. w temp. 75 -80 stopni

 

Niestety w związku z awarią lejka i minimalna ilością wyrobu końcowego,

nic nie zostało przeznaczone do podsuszenia.

Cała produkcja został skonsumowana niemalże po wyjeciu z wędzarni :)

Na zdjęciu to co zdążyłem zarejestrować - trzy kabanosy i jeden z "gigantów" :grin:

 

 

P.S.

Przeparaszam za jakość zdjęcia ale .. oczywiście było robione w w pośpiechu i aparatem telefonicznym :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/
Udostępnij na innych stronach

Patrząc na Twoją recepturę to nie są kabanosy. Chyba że nasze podejście jest takie że co w jelitach baranich lub sztucznych o podobnym rozmiarze, nadziane to kabanosy. Patrz orginalna receptura. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=28

Kabanosy to delikatna wędlina bez udziału wołowiny. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66103
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, ja wiem, że dbasz o to, żeby wszystkie receptury i nazwy zostały zachowane ale... czy nie przesadzasz? Ostatnie Twoje posty zrobiły się trochę "uszczypliwe". Z całym szacunkiem... nie pomaga to stronie i naszym ideałom. Chodzi mi o to, że nowicjusze mogą się dość skutecznie zrazić po tym, jak im napiszesz, że np: schab (nazwa ogólnie przyjęta w sklepach) to nie schab a polędwica. W tym przypadku roj61, chciał pokazać swoje kabanosy i gdyby nie "awaria" to pewnie byłyby one bardzo, że tak napiszę, odpowiadające procedurze. Człowiek dodał wołowinę... i co z tego? Widocznie takie mu smakują i pewnie nie jednemu by smakowały. To tyle... dobrej nocy życzę.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66133
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli prawidłowe nazewnictwo elementów jak i uznane receptury, są uszczypliwością to rzeczywiście że forum. a nie strona, idzie w nie wiadomo jakim kierunku. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66152
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że troszkę namieszałem :blush:

Chciałem zrobić najzwyczajniejsze kabanosy, a wołowina .. no cóż,

w sklepie tak ładnie wygladała, że MUSIAŁEM ją kupić :grin:

Dziadku masz rację, być może powinienem napisać nie kabanosy, a np.

kiełbasa cienka a la kabanosy, tym bardziej, że oprócz wołowiny dodałem

także podgardle.

A jak nazwać cienkie kiełbaski zrobione z samej wołowiny ?

Coś takiego zaczyna mi własnie chodzić po głowie :D

Myślę,że bez wzgledu na zawartość osłonki i tak każdy kto zobaczy taki

wyrób nazwie go kabanosem ;)

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66156
Udostępnij na innych stronach

Bardzo prosto np. Moje Kabanosy, Kabanosy ROJA 61. Wtedy sam tytuł będzie sugerował że zrobiłeś dla Siebie i po Swojemu tak jak lubisz lub z surowca Tobie w danej chwili dostępnemu. W ten sposób stajesz się autorem nowej receptury, ale to nie znaczy że przez wszystkich akceptowalnej . A tak swoją stroną co dotyczy kabanosów jak zaznaczyłem to jest kiełbasa delikatna powinna być tak struktura surowca dobrana by po obróbce przełamywały się. Przedobrzeniem jest dodawanie mięs ścięgnistych, za mało mięsa tłustego. Bo często nasze kabanosy z nadmiaru bogactwa dobrego surowca są jak guma nie można je przełamać i zamiast je z przyjemnością chrupać ,to my je żujemy . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66158
Udostępnij na innych stronach

Tak jest. :wink: Wystarczy, że zmienisz np. ilość pieprzu, lub zastąpisz część czarnego białym, nieco zmienisz skład mięsa, dodasz więcej tłuszu, mniej czosnku itp., itp., a już masz kiełbaskę, która możesz nazwać wspaniała, dobra, pyszna, jedyna z dopiskiem roj'a61. Tym sposobem świat o Tobie nie zapomni. :grin: Powodzenia w dalszych eksperymentach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66162
Udostępnij na innych stronach

Chciałem zrobić najzwyczajniejsze kabanosy, a wołowina .. no cóż,

w sklepie tak ładnie wygladała, że MUSIAŁEM ją kupić

W dawnych czasach w Katowicach na dworcu PKP można było kupić HOT DOGA z kabanosem końsko-wieprzowym. Nie wiem jaka była jego receptura, ale cieszyły się dużym powodzeniem.
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66163
Udostępnij na innych stronach

A to moje kabanoski - dzisiejsze . W/g receptury.

 

 

Jeszcze ciepłe. :tongue: :wink:

 

[ Dodano: Nie Kwi 26, 2009 2:38 pm ]

A tutaj szynkowa "Szczepana"(tylko osłonka trochę mniejsza jak do krakowskiej) i chłopska.

Z tym że te dwie obok szynkowych (tak jak Dziadek sugeruje kiełbasa "no name" poprostu kiełbasa :lol: z resztek i z papryką)

 

 

A w zalewie szyneczka i baleronik (na dwa tygodnie).

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-66169
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Też w weekend poczyniłem kabanosy. Nie wiedziałem, że to tak mozolna robota. Krew mnie zalewała przy nadziewaniu. Użyłem baranich flaków. Pękały przy zakładaniu i napełnianiu i przywierały do lejka plastikowego, choć go smarowałem i moczyłem. Jaka może być przyczyna. Czy może lepiej robić w osłonkach i gdzie je można kupić?

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-67861
Udostępnij na innych stronach

Pękały przy zakładaniu i napełnianiu i przywierały do lejka plastikowego

Witam

Kup u Miro lejek metalowy do kabanosów i będzie OK. Ten plastikowy masz po prostu za gruby (domyślam się że masz nadziewarkę "chińczyka"). Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony mimo że praca przy kabanosach to faktycznie raczej dla cierpliwych.

Ja to tak rozwiązałem https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=69914#69914

Powodzenia

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-67873
Udostępnij na innych stronach

Witam

Tak wyglądaja moje kabanosy weekendowe. W smaku są dobre choć strasznie nierówne długości. Trudno się nadziewało te baranie flaki. Wędziłem 2 razy drugiego dnia ok. 90min do temp wewnątrz 70stopni w wędzarce było ok. 90.

 

http://img294.imageshack.us/img294/895/img0824.th.jpg

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-68165
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

W smaku są dobre choć strasznie nierówne długości.

Nie przejmuj się tym , na początek zagryzania można je przyciąć do równego . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-68166
Udostępnij na innych stronach

Jelita pękają bo za duża średnica lejka. Też miałem ten problem. Po prostu dorobiłem lejek do nadziewarki max. 15 mm. i jest OK . Bez kur.... :grin: Przedtem to był horror :devil:
POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-68217
Udostępnij na innych stronach

Lejek 10 tka jest najlepszy do jelit 18-20 no i wiekszych ale kabanosy czy kielbaski cienkie robie wlasnie w takich jelitach i bez problemu z tym ze miele mieso na max siatce 8 ce :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-68220
Udostępnij na innych stronach

Po prostu dorobiłem lejek do nadziewarki max. 15 mm

Mam lejek 10, a nadziewarka ponoć włoska i pękały. Lejek plastikowy, tylko bez nacięć gładki. Może jelita były jakieś trefne. Stare czy co? Nie wiem czy to ma znaczenie. Spróbuję teraz z osłonkami i zobaczę jak wyjdzie.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-68277
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Po obróbce mięska na wędzonki zostało mi około 1,5 kg mięska klasy I.

Miałem jeszcze kawałek podgardla i pachwiny (jakieś 1,2 kg), więc niewiele się zastanawiając zmieliłem jedynkę na siatce 13 mm,

a pozostałe na 5 mm

Nadziałem w osłonki kolagenowe i po całonocnym osadzaniu do wędzarni

Po uwędzeniu okazało się, że zrobiłem MOJE kabanosy :grin:

Wyszły naprawdę wspaniale, przy przełamywaniu nawet takich gorących słychać już było

"trzask" - 30 % zostało skonsumowane na gorąco :grin: :grin: :grin:

Reszta się suszy, lecz nie przewidują aby ten proces trwał zbyt długo :grin: :grin:

Na Święta mam już nakazane zrobienie większej ilości :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2546-kabanosy-roja61-autorska-receptura/#findComment-105755
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.