Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zadymiaczy , to mój pierwszy post na forum choć samą stronkę odwiedzam regularnie już od dawna i jestem jej wielkim fanem , poleciłem nawet ostatnio swojemu szwagrowi z Francji który od dawna zajmuje się wyrabianiem kiełbas i wędlin na własny użytek i był zachwycony tą stroną.

Mam pytanie dotyczące mięsa koziego a właściwie jego smaku, rzecz jest ważna ponieważ słyszałem że przypomina jagnięcinę (baraninę) a ja niestety nie trawię smaku baraniny , nie wiem dlaczego tak jest próbowałem już nie raz , nawet świeżutką jagnięcinę od Araba z marsylskiego targu (vide szwagier z Francji) i odrzucało mnie prawie wymiotowałem.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje i sugestie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2571-kozina/
Udostępnij na innych stronach

Tree,

Witaj na forum, wśród zadymiaczy; miłośników wędlin domowych, chleba, serów i czytelnictwa :grin: .

Co do Twojego pytania, to są wśród nas hodowczynie kóz, mam nadzieję, że się odezwą w kwestii mięsa.

Co zamierzasz zrobić z tego mięska?

Czy robiłeś już jakieś wędliny, czy domiero masz w planach?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2571-kozina/#findComment-67228
Udostępnij na innych stronach

dziękuję za szybki odzew, na początek chciałbym zacząć skromnie od jakiegoś mięska z rusztu - grila , mam warunki do produkcji wedlin na własny użytek sporo miejsca na postawienie wędarki itp . ale się boję bo mam cholerne skłonności do tycia i jak zacznę to..... :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2571-kozina/#findComment-67236
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie dotyczące mięsa koziego a właściwie jego smaku

Kozinę(w postaci duszonej) miałem okazję próbować w ubiegłym. Osobiście dla mnie jest to połączenie smaku wołowiny i baraniny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2571-kozina/#findComment-67309
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.