Marek z Bielska Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 a ja Panowie używam noże takie jakimi kiedyś w zakładzie pracowałem tj.poczciwy Polski Gerlach :smile: oraz na codzień do trybowania,krojenia nóż myśliwski Kopromet ze wzgledu na bardzo dobrą stal nie wymagaczęstego ostrzenia (to ten sam mały nożyk którym na III zlocie rozbierałempółtusze) ciągle jest niezły za sprawą fajnej drewnianej rękojeści i dobregoostrzapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Paolodoro!Na jednym ze zdj które umieściłeś na stronce,widnieje twój nóż Santoku lub Deba ostrzony jednostronnie.Czy miałes kiedykolwiek problemy z naostrzeniem takiego noża?Zamierzam coś takiego kupić,a nie chcę mieć kłopotów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zamierzam coś takiego kupić,a nie chcę mieć kłopotówwitaj Kusy mała uwaga jak będziesz kupował zwróć uwage czy nóż jest dla praworęcznych czy leworęcznych taki mały szczególik lecz ważny przy nożach jednostronnie ostrzonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 O tym fakcie wiem (z forum Knives.pl)-właściwie powinienem kupić dwa noże bo ja jestem praworeczny a synek lewo.Ale właśnie tam przeczytałem o kłopotach z ostrzeniem.Niestety nie podali o jakie kłopoty chodzi.Stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Kusy napisz prosze do czego,do jakich czynności prac będziesz go używał?jeżeli do prac kuchennych jak krojenie sałaty,szczypiorku,kotletów ze schabu to jak najbardziej,ale do wykrawania,prac rozbioru elementów nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Wyłącznie w kuchni.Krojenie,siekanie,czasem przecięcie kostek kurczaka.Te noże są dość ciężkie (ok 40 dkg).Rozbiorem tusz raczej się nie zajmę.Mam od tego zaprzyjaźnionego wiejskiego rzeźnika-masarza od którego kupuję świeżusieńkie mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 kusy ,to jest Santoku ,jeszcze go nie ostrzyłem ,na razie czytałem jak go ostrzyć ,w nożach tych jest bardzo ważne żeby zachować odpowiedni kąt ,tylko jak tego dokonać :lol: dużo informacji można znależć na stronie http://www.knives.pl/forum/index.php/board,47.0.html ,zresztą widzę że odwiedzałeś stronkę knives.pl ,pozdrawiam Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zdecydowanie polecam noże ceramiczne. Dawno kupiłam sobie ten model http://allegro.pl/item881077897_noz_ceramiczny_uniwersalny_kyocera.html i do dziś jest bardzo ostry. Ceramika ma tą przewagę nad stalą że nie wchodzi w reakcje z krojoną żywnością (dotyczy to zwłaszcza owoców i warzyw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Ceramika ma tą przewagę nad stalą że nie wchodzi w reakcje z krojoną żywnością (dotyczy to zwłaszcza owoców i warzyw) A w jaką reakcję wchodzi nóż ze stali nierdzewnej .? :question: :wink: A jak już by wchodził jakie to ma znaczenie w praktyce ? Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek24 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Stycznia 2010 A ja pracuje wrzeżni na codzień i polecam noże firmy DICK (niemieckie)VICTORINOX (szwajcaria)tzw.FLEXIBLE,no i oczywiście SWIBO też szwajcary a noży polkars nie polecam Cytuj Grzechca Roman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 15 Stycznia 2010 noży polkars nie polecam dlaczego? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 15 Stycznia 2010 A ja pracuje wrzeżni na codzień i polecam noże firmy DICK (niemieckie)VICTORINOX (szwajcaria)tzw.FLEXIBLE,no i oczywiście SWIBO też szwajcary a noży polkars nie polecam Dlaczego nasze, Polskie zawsze uznawane jest za gorsze ? Bo co ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 16 Stycznia 2010 trzeba się zastanowić. Do czego potrzebujecie noża.Z mojego doświadczenia wiem że marka noża z tz blachy szwedzkiej są dobre MORA, DICK, FRISKAS to była niegdyś jedna firma i produkują dobre noże i prawie wszelkiego rodzaju i różnej miękkości. Zapominamy że nie wszystkie nadają się do ostrzenia na toczaku lub bazarowych kamieniach, oprócz POLKARS.Ta stal ma dużo do życzenia Jako nóż używany w domu i nie zaczęto też będzie kroił, ale jak był ostrzony wystarczy 2 tyg nieużywania i rdza na min wychodzi.Inaczej się to ma do noży tz. szwedów tutaj ten proces utleniania się stali jest dłuższy.Każdy nóż wchodzi w reakcję z mięsem, wodą, solą .... stopień i szybkość tej reakcji jest inny oraz sposób użytkowania i dbałości o nóż ma duży wpływ.Nie wiem kto mówi że nóż ceramiczny jest lepszy chyba muszę zrobić test nie wierzę w bajki że po miesiącu użytkowania a zwłaszcza w kuchni ceramiczne noże się nie tępią, jak by tak było to już dawno chodziłby w zakładach mięsnych (jak to się stało z nożami krążkowymi). :rolleyes: Każdy z nas ma inne upodobania co do noża. Jeden woli szeroki inny długi cienki a jeszcze inny wygięty, z rączką z ABSem lub plastikiem itd. Moim zdaniem należy wybrać taki aby sprawiał przyjemność nim pracować no i wyostrzonym :lol: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Stycznia 2010 noz ceramiczny jest kruchy, szczegolnie na wyszczerbienia itd. podatne jest ostrze. Wystarczy mala kosteczka przy krojeniu miesa na desce i masz wielkie prawdopodobienstwo ze ostrze sie wyszczerbi.Pozdrawiam Yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 16 Stycznia 2010 A w jaką reakcję wchodzi nóż ze stali nierdzewnej .? A jak już by wchodził jakie to ma znaczenie w praktyce ? Najprostszym przykładem będzie reakcja utleniania.W praktyce wygląda to w ten sposób że tracimy większość witamin, które znajdują się w owocach i warzywach. Dlatego bardzo ważne jest z czego wykonane jest ostrze noża. Jakiś czas temu czytałam, że ostrza wykonane są z różnych stopów metali, zawierają śladowe ilości rtęci, ołowiu. Jakie znaczenie dla naszego zdrowia mają te pierwiastki nie muszę chyba pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Każdy z nas ma inne upodobania co do noża. Jeden woli szeroki inny długi cienki a jeszcze inny wygięty, z rączką z ABSem lub plastikiem itdJa np. używam noży, które kupiliśmy z żonką ponad 20 lat temu na "wycieczce" do byłego ZSRR - ich wykonanie to słynne "nie gniotsia, nie łamiotsia" :grin: :grin: zawierają śladowe ilości rtęci, ołowiu. Jakie znaczenie dla naszego zdrowia mają te pierwiastki nie muszę chyba pisaćWięcej tej rtęci jest w amalgamatowych plombach :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Najprostszym przykładem będzie reakcja utleniania. W praktyce wygląda to w ten sposób że tracimy większość witamin, które znajdują się w owocach i warzywach. Stal nierdzewna nie utlenia się nie wchodzi z niczym w reakcję. A i zwykła stal ażeby wyciągała witaminy z owoców to by musiała w nich trochę czasu tkwić. Ponadto kupujemy owoce w których jest cała tablica mendelejewa i tym się nikt nie przejmuje. Nawet nasze owoce z ogródka tez są podtrute. Tak że takie coś jak reakcje utleniania tracenie witamin na pewno do mnie nie przemawiają. A tym bardziej cena tego noża. Za tę cenę mam porządny nóż który też nie będzie wchodził z niczym w reakcję. A zastosowań będzie miał dużo więcej. Ale każdy może mieć swoje zdanie. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Stal nierdzewna nie utlenia się nie wchodzi z niczym w reakcję.założysz się :wink: Więcej wdychasz na ulicy niż od tego noża :lol: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfild Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 11 Lutego 2010 witam,osobiscie polecam noze Cutto, które pojawiły sie na allegro. Czy ktoś miał coś z nimi też do czynienia? pozdr.garfild Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 11 Lutego 2010 Witaj w naszym gronie :grin: osobiscie polecam noze CuttoRozumiem, że jeśli polecasz to je znasz. Może więc zamiast pytać Czy ktoś miał coś z nimi też do czynienia?napisz dlaczego je polecasz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 11 Lutego 2010 napisz dlaczego je polecasz.To proste, poleca bo je zna skoro je sprzedaje. I pyta jak się sprawują, tych co je kupili. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 11 Lutego 2010 Pewnie nie będę oryginalny, jestem amatorem... czyli robię wędzonki tylko dla siebie i rodziny. Noże które się u mnie sprawdziły to: Giesser, Swibo i Fiskars. Fiskars zdecydowanie odstaje od pozostałych dwóch (częściej trzeba go ostrzyć) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 11 Lutego 2010 Fiskars zdecydowanie odstaje od pozostałych dwóch Fiskars to najlepsze noże, dlaczego? :shock: Dlatego, że dostałem już chyba z 15, z różnych serii - za darmo. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 11 Lutego 2010 Nie musisz tak często ostrzyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfild Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 11 Lutego 2010 jarkof: dokladnie Ja wiem ze one sa dobre, sam uzywam je od 3 lat, robilem kilka testow, w rzezniach pracuja bardzo dobrze. Od niedawna postanowilem sprzedawac je na allegro. Jak widze jakie ludzie maja w domach i ile za nie placa, to mnie krew zalewa. Najbardziej chyba przy Gerlachu, ktory ma noze tak gowniane, ze szkoda gadac. W Polsce Gerlach uwazany jest za bardzo dobrego producenta nozy ;/, wiec cena maja wysoka za niezlu szajs.Cutto marki wyrobionej nie maja, m.in. dlatego maja niska cene za bardzo dobry produkt. To ze poreczne, wytrzymale i funkcjonalne wiadomo. Do tego dochodzi fajny wyglad.Jak na razie opinie od kupujacych mam bardzo dobre, ale nadal jestem ciekaw co inni o nich mysla. Wszystkie cechy podane sa na aukcjach allego. Jestem uzytkownikiem internetu od bardzo dawna i wiem ze na forach nie wrzuca sie reklam (spamow) ;/ Wiec jesli zlamalem zasady - przepraszam, prosze usunac posta. Bana wole nie dostawac, bo o wlasnej wedzarni mysle od dawna pozdrawiam,garfild Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.