Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ogródek z ziołami bardzo obrodził w tym roku,

tak więc w ramach eksperymentu postanowiłem

zrobić "zieloną" :wink: kiełbasę na grilla "Cztery Zioła". ;)

 

 

 

W kiełbasie znalazły się cztery gatunki świeżych,

posiekanych ziół w "dużych ilościach":

liście lubczyku, lebiodki (oregano), tymianku i bazylii.

 

 

 

 

Skład na 5kg:

 

- mięso z szynek (po klasyfikacji WPI): 2,5kg

- boczek wp plus okrawki z szynek: 2kg

- wołowina (pręga wołowa): 0,5kg

 

Mieszanka peklująca (sól/peklosól: 50/50) - 16g /1kg mięsa

(kiełbasa po grillowaniu i wytopieniu, przy większej ilości mieszanki

ma tendencję do bycia nieco słoną).

 

Peklowanie 24h w lodówce.

 

Przyprawy:

 

- pieprz - 1g/1kg mięsa

- gałka muszkatołowa - 0,6g/1kg mięsa

- cztery rodzaje wymienionych wcześniej świeżych ziół - "dużo", a nawet bardzo dużo (mniej więcej wyszła jedna pełna garść posiekanych ziół na 1kg mięsa) ;-)

 

Sposób wykonania:

 

WPI mielona przez sitko 12mm, podmrożony boczek mielony przez sitko 4mm,

wołowina podmrożona, mielona dwukrotnie przez sitko 2,5mm z dodatkiem 75ml lodu (3%).

WPI wymieszana została z wołowiną i przyprawami do uzyskania kleistości,

na koniec dodany został boczek i całość wymieszana, nadziana w kiełbaśnice

i odkręcana w parki:

 

 

Po osadzaniu wędzenie ok. 5h w ciepłym (50-60st.C.) dymie,

parzenie od razu po wyjęciu z wędzarni 15 min. w temp. 60st.C (!).,

aby jedynie ściąć białko i uniknąć niebezpieczeństwa "podejścia kiełbasy tłuszczem"

(kiełbasa i tak będzie przeznaczona do grillowania).

 

Kiełbaska po wędzeniu i sparzeniu:

 

 

 

I po grillowaniu:

 

 

 

Kiełbasa ta jest względnie tłusta (dużo do wytopienia na grillu), zdecydowanie dominuje w niej smak lubczyku ("smak maggi"), a przy tym wygląda dość charakterystycznie, nieco inaczej od typowych wyrobów "sklepowych" ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

, nieco inaczej od typowych wyrobów "sklepowych" ;)

Gdy by była autostrada w Twoje strony za trzy godziny bym był u Ciebie :tongue:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73875
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wygląda,ale czy pieprzu nie za mało.

jacekn, przyznam się że pieprzu i gałki dodałem raczej tak 'pro-forma" i "z rozpędu", gdyż tak naprawdę tak duża ilość świeżych ziół w smaku tej kiełaski jest zdecydowanie dominująca, żeby nie powiedzieć "przegięta".

Ale o to w sumie chodziło, aby przygotować na grilla coś zupełnie innego, charakterystycznego, unikatowego. Czegoś co biesiadnicy zapamiętają i "będzie o czym opowiadać" ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73876
Udostępnij na innych stronach

zdecydowanie dominująca, żeby nie powiedzieć "przegięta"

ale zjeść się da :question: :wink: bo wygląda bardzo apetycznie :tongue:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73879
Udostępnij na innych stronach

Czy zamiast ziol swiezych mozna dodac suszone w tej samej ilosci ?

Może na ten temat wypowiedzą się fachowcy ?

Moim jednak zdaniem wagowa ilość ziół suszonych jest dużo bardziej aromatyczna w porównaniu z tą samą (wagowo) ilością ziół świeżych ;)

Pomijając fakt, że jest to jednak trochę "inna bajka".

 

;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73885
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie suszone dodatki do wędlin jak np. suszona cebula, dodaje sie w proporcji 30% wagi w stosunku do wagi produktu świeżego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73893
Udostępnij na innych stronach

Suszone przyprawy należy podawać w stosunku ok. 1/4 do świeżych.

Maxell pisze o 30 % i to stanowi to "około".

Zioła czy przyprawy suszone posiadają różne wartości nazwijmy to "aromatów" w stosunku do przypraw nie suszonych dlatego ich stosowanie nie można określić dokładnie.

 

Przyjmijcie 1/4 i będzie ok.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73895
Udostępnij na innych stronach

nic nie zastapi swirzych ziol

ale przy takiej produkcji raczej jak najszybciej zjesc \

zreszta jak Tomasz napisal 5kg przepis to akuratb na dwa wieczorki.

Sam tak czasem tworze wiec z innymi przyprawami (pieprz ,cebula,czosnek )nie warto wtedy przeginac bo sie gubi smak tego co chcielismy osiagnac

Ps . Tomku mam pytanie

jak robiles kielbase na grila , po co peklosol?

wiem ze mozna ,ale po co ?

Wyjasnij

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73899
Udostępnij na innych stronach

Ps . Tomku mam pytanie

jak robiles kielbase na grila , po co peklosol?

wiem ze mozna ,ale po co ?

Jasiu, sprawa jest bardziej prosta, niz mogłoby się wydawać.

Po prostu dzieci oczami jedzą...

Moje Maluchy są aktualnie na takim etapie, że szara kiełbaska niestety "nie smakuje"... :(

I tyle. Żadnej głębszej filozofii.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73908
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
nie tylko pewnie dzieciaczkom szara kielbasa nie smakuje , np do mnie jak znajomi wpadna w odwietki , to szara kielbaske ze grilla omijaja wielkim lukiem , a wystarczy troche kolorku i juz pochlaniaja zanim bedzie gotowa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73922
Udostępnij na innych stronach

Po osadzaniu wędzenie ok. 5h w ciepłym (50-60st.C.) dymie,

parzenie od razu po wyjęciu z wędzarni 15 min. w temp. 60st.C (!).,

aby jedynie ściąć białko i uniknąć niebezpieczeństwa "podejścia kiełbasy tłuszczem"

(kiełbasa i tak będzie przeznaczona do grillowania).

witaj Bonair

napisz jaki miałeś cel tak długo (5h) ją wędzić? i następnie 15 min. ją

moczyć w ciepłej wodzie?,nielepiej byłoby wędzić do 2 godz. i pod koniec

lekko podpiec w wędzarni,byłaby lepsza smakowo,dodam jeszcze że do kieł.grilowej

nigdy nie robie masy wiążącej do farszu,wszystkie mięsa rozdrabniam na

sitku 8 mm i dobrze mieszam razem z przyprawami.

słonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73953
Udostępnij na innych stronach

jaki miałeś cel tak długo (5h) ją wędzić?

Bo tyle wędziłem szynki, tak więc po co było ją wcześniej wyjmować?

 

następnie 15 min. ją

moczyć w ciepłej wodzie?,

Surową kiełbaskę moim zdaniem ciężko się nacina na grilla, a zobacz że na fotografii przekroju kiełbaska ta po owym "moczeniu w ciepłej wodzie" nie jest już surowa.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73960
Udostępnij na innych stronach

nielepiej byłoby wędzić do 2 godz. i pod koniec

lekko podpiec w wędzarni,byłaby lepsza smakowo,

 

Surową kiełbaskę moim zdaniem ciężko się nacina na grilla,

 

Żeby nie była surowa , Marek myślał o lekkim podpieczeniu . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73961
Udostępnij na innych stronach

Marek myślał o lekkim podpieczeniu

Nie mam tak dobrej regulacji temperatury w beczce, aby utrzymać 80st.C. (i nie przekroczyć 100st.C.), a przyznam że nie lubię grillować kiełbasy, która dzień wcześniej już była grillowana. ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73966
Udostępnij na innych stronach

Bonair ,każda metoda jest dobra i ma swoje wytłumaczenie :wink:

 

a przyznam że nie lubię grillować kiełbasy, która dzień wcześniej już była grillowana.

tak sobie gdybam do tego i myślę że ta kiełbasa już tak była mocno wymęczona

w wędzarni po 5 godzinach,a potem jeszcze miała 15 min.kąpiel w ciepłej wodzie po czym trafiła biedna ponacinana na ruszt.

Tomku najważniejsze że smaczna w smaku :!: tylko nie rób nic z moich spostrzeżeń

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73969
Udostępnij na innych stronach

Tomku,przepiękna kiełbaska ! :lol:

W moim ogrodzie również "krzaczno" od ziółek..jak zrobi się troszkę chłodniej to postaram się zrobić taką kiełbaskę.

Pozdrawiam :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73974
Udostępnij na innych stronach

BonAir,kiełbasa z ziołami wygląda ciekawie, tylko po co to wędzenie?Wystarczyło ją było sparzyć.Na grilla używa się białej kiełbasy.Pozdrawiam:Nestor.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73979
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
sie bialej uzywa i sie wedzonej uzywa zalezy od gustu , ale zaloze sie ze 80% grilujacych w polsce uzywa wedzonej , wiec idac za statystyka wypadalo by powiedziec ze to wlasnie wedzonej sie uzywa na grila , a bialej na wielkanoc z zurkiem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73993
Udostępnij na innych stronach

tylko po co to wędzenie?

No właśnie.

Po co to wędzenie?

nestor rozwiń proszę ten temat.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73994
Udostępnij na innych stronach

Z tego co widzę BonAir wędził co prawda 5h ale w bardzo rzadkim dymie.

Mi się podoba szkoda tylko że nie można jej internetowo skosztować :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73996
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.