BonAir Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Lipca 2009 Ogródek z ziołami bardzo obrodził w tym roku, tak więc w ramach eksperymentu postanowiłem zrobić "zieloną" :wink: kiełbasę na grilla "Cztery Zioła". W kiełbasie znalazły się cztery gatunki świeżych, posiekanych ziół w "dużych ilościach": liście lubczyku, lebiodki (oregano), tymianku i bazylii. Skład na 5kg: - mięso z szynek (po klasyfikacji WPI): 2,5kg - boczek wp plus okrawki z szynek: 2kg - wołowina (pręga wołowa): 0,5kg Mieszanka peklująca (sól/peklosól: 50/50) - 16g /1kg mięsa (kiełbasa po grillowaniu i wytopieniu, przy większej ilości mieszanki ma tendencję do bycia nieco słoną). Peklowanie 24h w lodówce. Przyprawy: - pieprz - 1g/1kg mięsa - gałka muszkatołowa - 0,6g/1kg mięsa - cztery rodzaje wymienionych wcześniej świeżych ziół - "dużo", a nawet bardzo dużo (mniej więcej wyszła jedna pełna garść posiekanych ziół na 1kg mięsa) ;-) Sposób wykonania: WPI mielona przez sitko 12mm, podmrożony boczek mielony przez sitko 4mm, wołowina podmrożona, mielona dwukrotnie przez sitko 2,5mm z dodatkiem 75ml lodu (3%). WPI wymieszana została z wołowiną i przyprawami do uzyskania kleistości, na koniec dodany został boczek i całość wymieszana, nadziana w kiełbaśnice i odkręcana w parki: Po osadzaniu wędzenie ok. 5h w ciepłym (50-60st.C.) dymie, parzenie od razu po wyjęciu z wędzarni 15 min. w temp. 60st.C (!)., aby jedynie ściąć białko i uniknąć niebezpieczeństwa "podejścia kiełbasy tłuszczem" (kiełbasa i tak będzie przeznaczona do grillowania). Kiełbaska po wędzeniu i sparzeniu: I po grillowaniu: Kiełbasa ta jest względnie tłusta (dużo do wytopienia na grillu), zdecydowanie dominuje w niej smak lubczyku ("smak maggi"), a przy tym wygląda dość charakterystycznie, nieco inaczej od typowych wyrobów "sklepowych" Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Lipca 2009 Bardzo ładnie wygląda,ale czy pieprzu nie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Lipca 2009 Kielbaska super , ogrod tez fajowy (chcialbym taki miec) . Czy zamiast ziol swiezych mozna dodac suszone w tej samej ilosci ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lipca 2009 , nieco inaczej od typowych wyrobów "sklepowych" Gdy by była autostrada w Twoje strony za trzy godziny bym był u Ciebie :tongue: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lipca 2009 Bardzo ładnie wygląda,ale czy pieprzu nie za mało. jacekn, przyznam się że pieprzu i gałki dodałem raczej tak 'pro-forma" i "z rozpędu", gdyż tak naprawdę tak duża ilość świeżych ziół w smaku tej kiełaski jest zdecydowanie dominująca, żeby nie powiedzieć "przegięta". Ale o to w sumie chodziło, aby przygotować na grilla coś zupełnie innego, charakterystycznego, unikatowego. Czegoś co biesiadnicy zapamiętają i "będzie o czym opowiadać" Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lipca 2009 zdecydowanie dominuje w niej smak lubczyku BonAir taka " lubczykowa " kiełbasa to chyba tylko dla dorosłych :wink: :lol: :lol: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lipca 2009 zdecydowanie dominująca, żeby nie powiedzieć "przegięta" ale zjeść się da :question: :wink: bo wygląda bardzo apetycznie :tongue: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Lipca 2009 Czy zamiast ziol swiezych mozna dodac suszone w tej samej ilosci ?Może na ten temat wypowiedzą się fachowcy ? Moim jednak zdaniem wagowa ilość ziół suszonych jest dużo bardziej aromatyczna w porównaniu z tą samą (wagowo) ilością ziół świeżych Pomijając fakt, że jest to jednak trochę "inna bajka". Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Lipca 2009 Wszystkie suszone dodatki do wędlin jak np. suszona cebula, dodaje sie w proporcji 30% wagi w stosunku do wagi produktu świeżego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Lipca 2009 Suszone przyprawy należy podawać w stosunku ok. 1/4 do świeżych.Maxell pisze o 30 % i to stanowi to "około".Zioła czy przyprawy suszone posiadają różne wartości nazwijmy to "aromatów" w stosunku do przypraw nie suszonych dlatego ich stosowanie nie można określić dokładnie. Przyjmijcie 1/4 i będzie ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Lipca 2009 nic nie zastapi swirzych ziol ale przy takiej produkcji raczej jak najszybciej zjesc \zreszta jak Tomasz napisal 5kg przepis to akuratb na dwa wieczorki.Sam tak czasem tworze wiec z innymi przyprawami (pieprz ,cebula,czosnek )nie warto wtedy przeginac bo sie gubi smak tego co chcielismy osiagnacPs . Tomku mam pytanie jak robiles kielbase na grila , po co peklosol?wiem ze mozna ,ale po co ?WyjasnijPozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Lipca 2009 Ps . Tomku mam pytanie jak robiles kielbase na grila , po co peklosol? wiem ze mozna ,ale po co ? Jasiu, sprawa jest bardziej prosta, niz mogłoby się wydawać. Po prostu dzieci oczami jedzą... Moje Maluchy są aktualnie na takim etapie, że szara kiełbaska niestety "nie smakuje"... I tyle. Żadnej głębszej filozofii. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Lipca 2009 Aha :wink: calusy do maluchow Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Lipca 2009 nie tylko pewnie dzieciaczkom szara kielbasa nie smakuje , np do mnie jak znajomi wpadna w odwietki , to szara kielbaske ze grilla omijaja wielkim lukiem , a wystarczy troche kolorku i juz pochlaniaja zanim bedzie gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Lipca 2009 BonAir, pięknie Ci wyszła kiełbaska, powiedz gdybyś miał powielić produkcję to ilość ziół taka sama ? czy jakieś zmiany ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Lipca 2009 Po osadzaniu wędzenie ok. 5h w ciepłym (50-60st.C.) dymie, parzenie od razu po wyjęciu z wędzarni 15 min. w temp. 60st.C (!)., aby jedynie ściąć białko i uniknąć niebezpieczeństwa "podejścia kiełbasy tłuszczem" (kiełbasa i tak będzie przeznaczona do grillowania). witaj Bonair napisz jaki miałeś cel tak długo (5h) ją wędzić? i następnie 15 min. ją moczyć w ciepłej wodzie?,nielepiej byłoby wędzić do 2 godz. i pod koniec lekko podpiec w wędzarni,byłaby lepsza smakowo,dodam jeszcze że do kieł.grilowej nigdy nie robie masy wiążącej do farszu,wszystkie mięsa rozdrabniam na sitku 8 mm i dobrze mieszam razem z przyprawami. słonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Lipca 2009 jaki miałeś cel tak długo (5h) ją wędzić?Bo tyle wędziłem szynki, tak więc po co było ją wcześniej wyjmować? następnie 15 min. ją moczyć w ciepłej wodzie?,Surową kiełbaskę moim zdaniem ciężko się nacina na grilla, a zobacz że na fotografii przekroju kiełbaska ta po owym "moczeniu w ciepłej wodzie" nie jest już surowa. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Lipca 2009 nielepiej byłoby wędzić do 2 godz. i pod koniec lekko podpiec w wędzarni,byłaby lepsza smakowo, Surową kiełbaskę moim zdaniem ciężko się nacina na grilla, Żeby nie była surowa , Marek myślał o lekkim podpieczeniu . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Lipca 2009 Marek myślał o lekkim podpieczeniuNie mam tak dobrej regulacji temperatury w beczce, aby utrzymać 80st.C. (i nie przekroczyć 100st.C.), a przyznam że nie lubię grillować kiełbasy, która dzień wcześniej już była grillowana. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Lipca 2009 Bonair ,każda metoda jest dobra i ma swoje wytłumaczenie :wink: a przyznam że nie lubię grillować kiełbasy, która dzień wcześniej już była grillowana.tak sobie gdybam do tego i myślę że ta kiełbasa już tak była mocno wymęczona w wędzarni po 5 godzinach,a potem jeszcze miała 15 min.kąpiel w ciepłej wodzie po czym trafiła biedna ponacinana na ruszt. Tomku najważniejsze że smaczna w smaku :!: tylko nie rób nic z moich spostrzeżeń pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Lipca 2009 Tomku,przepiękna kiełbaska ! :lol: W moim ogrodzie również "krzaczno" od ziółek..jak zrobi się troszkę chłodniej to postaram się zrobić taką kiełbaskę. Pozdrawiam :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Lipca 2009 BonAir,kiełbasa z ziołami wygląda ciekawie, tylko po co to wędzenie?Wystarczyło ją było sparzyć.Na grilla używa się białej kiełbasy.Pozdrawiam:Nestor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Lipca 2009 sie bialej uzywa i sie wedzonej uzywa zalezy od gustu , ale zaloze sie ze 80% grilujacych w polsce uzywa wedzonej , wiec idac za statystyka wypadalo by powiedziec ze to wlasnie wedzonej sie uzywa na grila , a bialej na wielkanoc z zurkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Lipca 2009 tylko po co to wędzenie?No właśnie. Po co to wędzenie? nestor rozwiń proszę ten temat. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Lipca 2009 Z tego co widzę BonAir wędził co prawda 5h ale w bardzo rzadkim dymie.Mi się podoba szkoda tylko że nie można jej internetowo skosztować :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2723-eksperymentalna-kie%C5%82baska-grillowa-cztery-zio%C5%82a/#findComment-73996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.