Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy te kabanosy są robione z mięsa niepeklowanego?

W przepisie mówi się o "marynowaniu" ewentualnego dodatku wołowiny. Wieprzowina ma tylko sól. Nic nie wiemy o zalecanym sposobie wędzenia. Bez saletry (Peklosoli) też się takie cienkie kiełbaski zapewne wybarwią podczas wędzenia.

Do kol. Nestora:

Wrzuć proszę skan lub zdjęcie sposobu wędzenia, na który powołuje się przepis. Poza tym lepiej byłoby - moim zdaniem - gdybyś zdjęcia wrzucał w formacie takim, jak przepis na kiełb. debreczyńską.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75046
Udostępnij na innych stronach

Pewne rzeczy utrwalone będące w pamięci, sugerują że to są jakieś dziwne kabanosy.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75062
Udostępnij na innych stronach

Dotyczy przepisów z 1926r.;

Marynowanie to inaczej peklowanie.Kolor różowy nadawała również czerwona papryka.

Do peklowania szynek na kilogram soli dawano 2gr.saletry,(nie było wtedy peklosoli],

plus 2dkg cukru i tym nacierano szynki.

Jak widać środków peklujących dawno mało.Stosowano głównie sól i przyprawy.

Nazewnictwo wtedy było dziwne:ropa to obecnie solanka.

Pozdrawiam:Nestor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75086
Udostępnij na innych stronach

E.Anna pytała o wędzenie kabanosów

W starej książce jest o tym b. mało.:Kabanosy wędzi się tak jak kiełbasy z tą tylko róznicą, że do kiełbas potrzeba więcej gorąca bo są grube, a do kabanosów potrzeba mniej gorąca, bo są znacznie cieńsze, przez co prędzej się wędzą.:To wszystko co jest na ten temat. Pozdrowienia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75087
Udostępnij na innych stronach

Pewne rzeczy utrwalone będące w pamięci, sugerują że to są jakieś dziwne kabanosy.

Dziwne bo :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75093
Udostępnij na innych stronach

Dziwne bo

Z wołowiną :shock:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75112
Udostępnij na innych stronach

No to jak się do tego mają kabanosy końskie lub np z nutrii ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75113
Udostępnij na innych stronach

No to jak się do tego mają kabanosy końskie lub np z nutrii ?

Zależy, jaką się przyjmie definicję kabanosa. W ubieglym roku spotkałam nad naszym morzem kabanosy z ...ryb :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75114
Udostępnij na innych stronach

 

Rozdział LXXIII dla Arkdom dotyczy wędzenia.

 

[ Dodano: Pon Sie 03, 2009 17:29 ]

Pewne rzeczy utrwalone będące w pamięci, sugerują że to są jakieś dziwne kabanosy.

Pozdrawiam

Dziadkowi chodzi o to, że mięso do kabanosów nie powinno być kleiste.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75250
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.