nestor Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Lipca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Lipca 2009 Czy te kabanosy są robione z mięsa niepeklowanego? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Lipca 2009 Czy te kabanosy są robione z mięsa niepeklowanego?W przepisie mówi się o "marynowaniu" ewentualnego dodatku wołowiny. Wieprzowina ma tylko sól. Nic nie wiemy o zalecanym sposobie wędzenia. Bez saletry (Peklosoli) też się takie cienkie kiełbaski zapewne wybarwią podczas wędzenia. Do kol. Nestora: Wrzuć proszę skan lub zdjęcie sposobu wędzenia, na który powołuje się przepis. Poza tym lepiej byłoby - moim zdaniem - gdybyś zdjęcia wrzucał w formacie takim, jak przepis na kiełb. debreczyńską. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Lipca 2009 Pewne rzeczy utrwalone będące w pamięci, sugerują że to są jakieś dziwne kabanosy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Dotyczy przepisów z 1926r.;Marynowanie to inaczej peklowanie.Kolor różowy nadawała również czerwona papryka.Do peklowania szynek na kilogram soli dawano 2gr.saletry,(nie było wtedy peklosoli],plus 2dkg cukru i tym nacierano szynki.Jak widać środków peklujących dawno mało.Stosowano głównie sól i przyprawy.Nazewnictwo wtedy było dziwne:ropa to obecnie solanka.Pozdrawiam:Nestor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 E.Anna pytała o wędzenie kabanosów W starej książce jest o tym b. mało.:Kabanosy wędzi się tak jak kiełbasy z tą tylko róznicą, że do kiełbas potrzeba więcej gorąca bo są grube, a do kabanosów potrzeba mniej gorąca, bo są znacznie cieńsze, przez co prędzej się wędzą.:To wszystko co jest na ten temat. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Ale tam jest napisane, że wędzenie według rozdziału LXXIII. Nie mógłbyś wrzucić tego rozdziału? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Pewne rzeczy utrwalone będące w pamięci, sugerują że to są jakieś dziwne kabanosy.Dziwne bo :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Dziwne boZ wołowiną :shock: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 No to jak się do tego mają kabanosy końskie lub np z nutrii ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 No to jak się do tego mają kabanosy końskie lub np z nutrii ?Zależy, jaką się przyjmie definicję kabanosa. W ubieglym roku spotkałam nad naszym morzem kabanosy z ...ryb :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Rozdział LXXIII dla Arkdom dotyczy wędzenia. [ Dodano: Pon Sie 03, 2009 17:29 ] Pewne rzeczy utrwalone będące w pamięci, sugerują że to są jakieś dziwne kabanosy. PozdrawiamDziadkowi chodzi o to, że mięso do kabanosów nie powinno być kleiste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Dziękuję za specjalną dedykację :blush: :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2767-kabanosy-przepis-z-1926-roku/#findComment-75255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.