adamsail Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Witam.Jestem pierwszy raz na forum, pozdrawiam wszystkich użytkowników. Właśnie dzisiaj ojciec uwędził boczek, kiełbasę oraz karczek. W związku z tym chcę zapytać w jaki sposób przechowuje się te wędliny. Mieszkam w bloku. czy można umieścic je w foli i do lodówki, są jakieś inne sposoby (domowe)?pozdrawiam Cytuj adam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Jweśli masz swoje wedzonki to nie pakuj ich do folii, tylko przechowuj w lodówce luzem np. na talerzu lub owiniete w papier. Ładnie podsychają , a jesli sa dobre (jestem pewien, że tak) to nie poleżą zbyt długo.Własnie z uwagi na ten smak, temat przechowywania nam w zasadzie odpada, szczególnie przy licznej rodzince.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Tak jest!!! Nie chomikować tylko zjadać i robić nowe :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 adamsail Jeśli zostanie Ci w ludówce trochę zeschniętych resztek wędzonek, takich nie nadających się do bezpośredniego spożycia , przekręć wszystko ( drobno )przez maszynkę, dodaj słoninki ( w kostkę, lub zmielić grubo), razem przetopić, dodać czosnku, ewentualnie ulubione przyprawy. Pychotka smalczyk :grin: Ten prosty przepis dostałem od kogoś z tego forum.Od kiedy pierwszy raz zabrałem taki smalec na żagle - jest hitem w menu na łajbie (od tej pory, gdybym zapomniał smalcu na rejs zostałbym prawdopodobnie utopiony przez własną załogę) :sad:pozdro Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Ugotuj penne fungi(przepis moge dać!)...to Cię nie wypuszcza z łajby... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 A co to jest :question: :???: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Makaron "penne" (takie krótkie rurki scięte pod kątem) z grzybami i cebulką..zazwyczaj robię je z kurkami.Sos 4-o serowy z bazylia i posypane parmigiano regiano(parmezanem).]Pycha ,..dobre na ciepło jak i na zimno... :smile: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 O rany !!!! Załoga mi zgłupieje :???: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Nie zgłupieje..będziesz nagradzał nielicznych! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsail Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Hm.W zasadzie to faktycznie nie było problemów z przechowywaniem (zjadło się dosc szybko), musimy troche więcej teraz zrobić. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Cytuj adam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsail Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Hm.W zasadzie to faktycznie nie było problemów z przechowywaniem (zjadło się dosc szybko), musimy troche więcej teraz zrobić. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Cytuj adam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Października 2006 W mojej lodówce miało miejsce dziwne zdarzenie, mianowicie jeden z psujących się produktów "zaraził" zepsuciem inny. Po raz pierwszy spotkałem się z czymś takim. Może ktoś będzie potrafił wyjaśnić mechanizm tego zjawiska.Ważna jest chronlogia - zaczęło się od zrobienia w piątek 29 września 3kg kiełbasy zwyczajnej, wędzonej, parzonej. Kiełbaska wyszła smaczna, przez 3 dni leżała sobie w lodówce. Ponieważ jednoczesnie zrobiłem trochę szynki, to konsumpcja kiełbasy była dość powolna. Dlatego to co zostało wyjąłem z lodówki i rozwiesiłem aby się nieco podsuszyła. Wisiała sobie na korytarzu przez 3 dni i w czwartek 5 października schowałem z powrotem do lodówki. W piątek sprawdzając dokonania konkurencji, kupiłem na pobliskim bazarku kiełbasę wiejską, w budzie sprzedającej (podobno) smaczne i domowe wyroby. Kiełbasa była w dwóch gatunkach - podsuszana, mocno wędzona po 18 zeta (całkiem dobra, tylko mocno słona) i taka zwyczajna po 10 zeta. Ta droższa dała się zjeść, tańsza natomiast w smaku była jakaś taka dziwna. Postanowiłem zużyć ją w bigosie. Połozyłem ją luzem na dolnej półce w lodówce. W poniedziałek w lodówce pojawił się zapaszek, którego nie czułem od wielu, wielu miesięcy! We wtorek, to już 10 października, źródło zapaszku zostało zlokalizowane - waniała ta kupna kiełbasa! Powierzchnia lepka i oślizgła, zapach zepsutego mięsa, smak w środku równie brzydliwy. Całość poszła do kosza. Niestety w lodówce dalej śmierdziało. Okazało się, że moja kiełbaska, wczesniej podsuszona, leżała sobie w odkrytym pojemniku na górnej półce i:- śmierdziała tak samo jak ta kupna- powierzchnię miała równie lepką w dotyku.Różnica polegała na tym, że zmiany były tylko powierzchowne, w środku smak był dobry.Kiełbaskę wyszorowałem pod ciepłą wodą, osuszyłem, i ponownie włozyłem do lodówki. W środę 11 października kiełbaska pachniała już tylko dymem, smakowała wyśmienicie. Dziś jest 16 października. Jutro minie tydzień od tego mycia. Zostały jeszcze dwa kawałeczki, kiełbasa jest w porządku, smaczna, pachnąca, żadnych objawów zepsucia. Mogłaby pewnie leżeć jeszcze miesiąc.Na koniec tego przydługiego opisu pytanie - jak to się stało? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Października 2006 Maad - właśnie dyskutujemy o podobnym zjawisku :wink: tutaj: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?p=4962#4962 - zerknij sobie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Października 2006 Zacznę od tego, że drobnoustroje są wszędzie. Możliwości zakażenia mogło być kilka:-ruch powietrza w lodówce, ktory powoduje unoszenie się drobnoustrojów-ktoś z domowników mógł dotknąć kiełbasy z targu w międzyczasie stwierdzając: wezmę tą "swoją" i przeniósł drobnoustroje na kiełbasę własnej roboty.Prawdopodobnie kupiłeś jak pisze Szczepan "zgarowaną" kiełbasę, powodem mogło być mięso nie pierwszej świeżości, brak odprowadzenia ciepła po obróbce termicznej(słabe wystudzenie) lub wręcz nie doparzenie kiełbasy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Października 2006 Mad- Jedno tylko pytanie- jaką kiełbasę można wyprodukować za 10 zł /kg i jeszcze mieć na niej zarobek. Znam takie pokątnie produkowane wyroby na sprzedaż prawie wszystkie produkowane są z najtańszego mięsa ,maciory.stare wychudzone krowy.Produkowane wędliny są z wielofosforanami (hamina).jaka cena taka jakość i taka trwałość.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Października 2006 Mogło być to też "drugie życie " kiełbasy tańszej. Czy przez przypadek nie porównywałeś swojej kiełbaski z kupną i przez to przeniosłeś zaraze z jednej na drugą ?. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Października 2006 Miro, pewnie że porównywałem macałem, wąchałem ...Pewnie przeniosłem te zarazki, ale nie rozumiem, dlaczego tak szybko zasiedliły dobrze zapeklowane, wędzone mięso. Jeżeli zarazki są wszędzie, to nasze wyroby powinny się psuć - a nie chcą! Jak długo trzymacie wędliny w lodówce? Przcież czasem jakiś kawałek leży tygodniami, i prędzej się wysuszy na wiór niż zepsuje. Tak czy inaczej, moja lodówka powinna być bardziej sterylna. Umyłem półki w zmywarce w 65 stopniach i zastanawiam się czy nie należałoby jakoś zdezynfekować całego wnętrza. Może użyć takich płynów jak mają na działach mięsnych? Miro, masz coś takiego w ofercie? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Października 2006 Ocet Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Października 2006 Spróbuj "Ace" powinno być na opakowaniu rozcieńczenie do dezynfekcji sprzętu gospodarstwa domowego, kiedyś w sklepach były książeczki jak stosować "Ace".Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.