Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem pierwszy raz na forum, pozdrawiam wszystkich użytkowników. Właśnie dzisiaj ojciec uwędził boczek, kiełbasę oraz karczek. W związku z tym chcę zapytać w jaki sposób przechowuje się te wędliny. Mieszkam w bloku. czy można umieścic je w foli i do lodówki, są jakieś inne sposoby (domowe)?

pozdrawiam

adam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/
Udostępnij na innych stronach

Jweśli masz swoje wedzonki to nie pakuj ich do folii, tylko przechowuj w lodówce luzem np. na talerzu lub owiniete w papier. Ładnie podsychają , a jesli sa dobre (jestem pewien, że tak) to nie poleżą zbyt długo.

Własnie z uwagi na ten smak, temat przechowywania nam w zasadzie odpada, szczególnie przy licznej rodzince.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2411
Udostępnij na innych stronach

adamsail

Jeśli zostanie Ci w ludówce trochę zeschniętych resztek wędzonek, takich nie nadających się do bezpośredniego spożycia , przekręć wszystko ( drobno )przez maszynkę, dodaj słoninki ( w kostkę, lub zmielić grubo), razem przetopić, dodać czosnku, ewentualnie ulubione przyprawy. Pychotka smalczyk :grin:

Ten prosty przepis dostałem od kogoś z tego forum.

Od kiedy pierwszy raz zabrałem taki smalec na żagle - jest hitem w menu na łajbie (od tej pory, gdybym zapomniał smalcu na rejs zostałbym prawdopodobnie utopiony przez własną załogę) :sad:

pozdro

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2522
Udostępnij na innych stronach

Makaron "penne" (takie krótkie rurki scięte pod kątem) z grzybami i cebulką..zazwyczaj robię je z kurkami.Sos 4-o serowy z bazylia i posypane parmigiano regiano(parmezanem).]

Pycha ,..dobre na ciepło jak i na zimno... :smile:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2595
Udostępnij na innych stronach

O rany !!!!

Załoga mi zgłupieje :???:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-2598
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

W mojej lodówce miało miejsce dziwne zdarzenie, mianowicie jeden z psujących się produktów "zaraził" zepsuciem inny. Po raz pierwszy spotkałem się z czymś takim. Może ktoś będzie potrafił wyjaśnić mechanizm tego zjawiska.

Ważna jest chronlogia - zaczęło się od zrobienia w piątek 29 września 3kg kiełbasy zwyczajnej, wędzonej, parzonej. Kiełbaska wyszła smaczna, przez 3 dni leżała sobie w lodówce. Ponieważ jednoczesnie zrobiłem trochę szynki, to konsumpcja kiełbasy była dość powolna. Dlatego to co zostało wyjąłem z lodówki i rozwiesiłem aby się nieco podsuszyła. Wisiała sobie na korytarzu przez 3 dni i w czwartek 5 października schowałem z powrotem do lodówki. W piątek sprawdzając dokonania konkurencji, kupiłem na pobliskim bazarku kiełbasę wiejską, w budzie sprzedającej (podobno) smaczne i domowe wyroby. Kiełbasa była w dwóch gatunkach - podsuszana, mocno wędzona po 18 zeta (całkiem dobra, tylko mocno słona) i taka zwyczajna po 10 zeta. Ta droższa dała się zjeść, tańsza natomiast w smaku była jakaś taka dziwna. Postanowiłem zużyć ją w bigosie. Połozyłem ją luzem na dolnej półce w lodówce. W poniedziałek w lodówce pojawił się zapaszek, którego nie czułem od wielu, wielu miesięcy! We wtorek, to już 10 października, źródło zapaszku zostało zlokalizowane - waniała ta kupna kiełbasa! Powierzchnia lepka i oślizgła, zapach zepsutego mięsa, smak w środku równie brzydliwy. Całość poszła do kosza. Niestety w lodówce dalej śmierdziało. Okazało się, że moja kiełbaska, wczesniej podsuszona, leżała sobie w odkrytym pojemniku na górnej półce i:

- śmierdziała tak samo jak ta kupna

- powierzchnię miała równie lepką w dotyku.

Różnica polegała na tym, że zmiany były tylko powierzchowne, w środku smak był dobry.

Kiełbaskę wyszorowałem pod ciepłą wodą, osuszyłem, i ponownie włozyłem do lodówki.

W środę 11 października kiełbaska pachniała już tylko dymem, smakowała wyśmienicie. Dziś jest 16 października. Jutro minie tydzień od tego mycia. Zostały jeszcze dwa kawałeczki, kiełbasa jest w porządku, smaczna, pachnąca, żadnych objawów zepsucia. Mogłaby pewnie leżeć jeszcze miesiąc.

Na koniec tego przydługiego opisu pytanie - jak to się stało?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4357
Udostępnij na innych stronach

Maad - właśnie dyskutujemy o podobnym zjawisku :wink: tutaj: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?p=4962#4962 - zerknij sobie
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4358
Udostępnij na innych stronach

Zacznę od tego, że drobnoustroje są wszędzie.

Możliwości zakażenia mogło być kilka:

-ruch powietrza w lodówce, ktory powoduje unoszenie się drobnoustrojów

-ktoś z domowników mógł dotknąć kiełbasy z targu w międzyczasie stwierdzając: wezmę tą "swoją" i przeniósł drobnoustroje na kiełbasę własnej roboty.

Prawdopodobnie kupiłeś jak pisze Szczepan "zgarowaną" kiełbasę, powodem mogło być mięso nie pierwszej świeżości, brak odprowadzenia ciepła po obróbce termicznej(słabe wystudzenie) lub wręcz nie doparzenie kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4365
Udostępnij na innych stronach

Mad- Jedno tylko pytanie- jaką kiełbasę można wyprodukować za 10 zł /kg i jeszcze mieć na niej zarobek. Znam takie pokątnie produkowane wyroby na sprzedaż prawie wszystkie produkowane są z najtańszego mięsa ,maciory.stare wychudzone krowy.Produkowane wędliny są z wielofosforanami (hamina).jaka cena taka jakość i taka trwałość.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4368
Udostępnij na innych stronach

Mogło być to też "drugie życie " kiełbasy tańszej. :mad:

Czy przez przypadek nie porównywałeś swojej kiełbaski z kupną i przez to przeniosłeś zaraze z jednej na drugą ?.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4369
Udostępnij na innych stronach

Miro, pewnie że porównywałem :) macałem, wąchałem ...

Pewnie przeniosłem te zarazki, ale nie rozumiem, dlaczego tak szybko zasiedliły dobrze zapeklowane, wędzone mięso. Jeżeli zarazki są wszędzie, to nasze wyroby powinny się psuć - a nie chcą! Jak długo trzymacie wędliny w lodówce? Przcież czasem jakiś kawałek leży tygodniami, i prędzej się wysuszy na wiór niż zepsuje.

 

Tak czy inaczej, moja lodówka powinna być bardziej sterylna. Umyłem półki w zmywarce w 65 stopniach i zastanawiam się czy nie należałoby jakoś zdezynfekować całego wnętrza. Może użyć takich płynów jak mają na działach mięsnych? Miro, masz coś takiego w ofercie?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4392
Udostępnij na innych stronach

Ocet :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4393
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj "Ace" powinno być na opakowaniu rozcieńczenie do dezynfekcji sprzętu gospodarstwa domowego, kiedyś w sklepach były książeczki jak stosować "Ace".

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/287-przechowywanie-w%C4%99dlin/#findComment-4394
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.