Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

Na powierzchni zalewy w 3-litrowym słoju kiszonych ogórkow pojawil sie po 3 tygodniach biały kożuch. Ktoś wie, czy to drożdże kożuchujące, czy raczej pleśń?

 

Szkoda mi wyrzucać te ogórasy, ale z pleśnią ryzykować nie zamierzam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/
Udostępnij na innych stronach

Znaczy się nieszczelne było i sie porobiło. Miałem tak samo, jak uzyłem kupionych w Torsedzie w Toruniu szklany 3 litrowych "szczelnych" słoików z gumką.

Generalnie zjeść się dało i smak był nawet ok, ale ogórki zrobiły się puste i zużyłem do ogórkowej.

Ja bym nastwaił od nowa (jeśli mają być dobre ogórki na zimę) do szczelnego słoja. Nabyłem 4 takowe 5 litrowe z biowinu (wg nazwy do nalewek) z pastykowym uszczelniaczem. Ogórki już są małosolne (po tygodniu w piwniczce) i zaczynam podjadac :)

 

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 15:08 ]

A tych szczelnych słoików nie wywaliłem - kisze wnich czosnek :) i tam akurat żadnych nalotów nie ma - czosnek skutecznie kiluje wszystkie pleśnie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79528
Udostępnij na innych stronach

Zgadza sie, nieszczelne. Tylko pozostaje pytanie - wyrzucic, czy nie?

 

Te ogorki sa do biezacej konsumpcji, nie na zime. Ewentualnie moge je posiekac i zapasteryzowac jako baze do zupy.

 

Tylko nie chcialbym siebie i rodziny podtruwac mykotoksynami :/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79529
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że może to sie wydac banalne i spamowe, ale dla początkujacych i pierwszaków też się przyda ?:)

 

Sposób: jak ogórki prosto z krzaka przy umiarkowanej pogodzie to można tylko opłukać przed kiszeniem.

Kupne, albo z krzaka (ale przy suchej pogodzie) warto kilka godzin pomoczyć w wodzie.

Co do skłądników (liście chrzanu, drzew, krzewów, chrzan, pieprz, czosnek itd.) to oczywiście wg uznania, ale moja mama, tesciowa i ja (nauczony od nich) stosujemy żelazna zasadę - na 1 litr przegotowanej wody 1,5 łyzki soli kamiennej niejodowanej.

 

Powodzenia :)

 

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 15:27 ]

Myslę macieks, że swoje ogórki możesz zmiksować z płynem od kiszenia i faktycznie zapasteryzować.

Jeśli nie śmierdzą, nie ciapcią się w palcach i co najważniejsze płyn od kiszenia (który musisz spróbować;)) nie ma niepokojącego smaku to takie zastosowanie może być.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79530
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że może to sie wydac banalne i spamowe, ale dla początkujacych i pierwszaków też się przyda ?:)

 

Sposób: jak ogórki prosto z krzaka przy umiarkowanej pogodzie to można tylko opłukać przed kiszeniem.

Kupne, albo z krzaka (ale przy suchej pogodzie) warto kilka godzin pomoczyć w wodzie.

Co do skłądników (liście chrzanu, drzew, krzewów, chrzan, pieprz, czosnek itd.) to oczywiście wg uznania, ale moja mama, tesciowa i ja (nauczony od nich) stosujemy żelazna zasadę - na 1 litr przegotowanej wody 1,5 łyzki soli kamiennej niejodowanej.

 

 

Taki znowu poczatkujacy to ja nie jestem, od kilkunastu lat kisze rok w rok po 10-20 kilo, na ogol z powodzeniem. Nota bene odkad przestalem ogorki moczyc, w zasadzie nigdy mi sie nie zepsuly. Tylko w tym roku ten kozuch. Ale coz...

 

Nawiasem, to z moich doswiadczen wynika, ze sol powinna byc bez antyzbrylacza, ale jodowana ujdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79531
Udostępnij na innych stronach

No to jednka sprawdza się, że nawet mistrz czasem cos skopie :)

Co do soli - próbowałem raz z morską (bez antyzbrylacza) i nie smakowały najlepiej.

Co do doświadczenia - od innych znajomych wiem, że tez im nie wychodziło kiszenie w tym roku. Może ogórki kiepskie ?

Rok temu robiłem w słojach bez uszczelki i były ok, a w tym roku fiasko :(

Rodzian doradziła, żeby zawsze w szczelnych, to nie będzie loterii :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79533
Udostępnij na innych stronach

pojawil sie po 3 tygodniach biały kożuch

Wyrzuć te ogórki.

Zalewę na ogórki rób z 5dkg soli na 1l wody. Łyżki, łyżeczki są nieprecyzyjne. Ogórki należy układać bardzo ciasno w słoikach i całe zalać solanką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79638
Udostępnij na innych stronach

Ile osob, tyle szkol. Mnie uczono, zeby ogorki nie mialy zbyt ciasno :) Co do wazenia soli, to chyba jestem zbyt leniwy, a ze lyzki mam od lat te same... :P

 

Ale to naprawde nie ma wiele do plesnienia/bakterii/drozdzy. Tu zawinila nieszczelna zakretka.

 

Podobno dodanie lisci porzeczek albo debu zapobiega rozwojowi niepozadanej mikroflory, prawda to? Ja ich nie daje, ale to ze wzgledu na smak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79641
Udostępnij na innych stronach

Mnie uczono, zeby ogorki nie mialy zbyt ciasno

Jeżeli ogórki układane są luźno, wtedy występują dwa efekty:

1. Ilość solanki w objętości słoja jest większa, zatem słoność wyrobu końcowego wyższa

2. Stężenie kwasów w objętości mniejsze, więc odporność na nieprawidłową florę bakteryją mniejsza.

Twoje "kiszeniowe" doświadczenie jest długie ale moje również; robię to nieprzerwanie od 45 lat, wpierw w domu rodzinnym, potem swoim. Tylko raz popsuły mi się wszystkie ogórki z jednej partii, przyczyną było prawdopodobnie wadliwe nawożenie. Dodam, ze kiszę głównie w słojach starych wekach, które są czasami już uszczerbione, więc nieszczelne.

(Kiszenia ogórków uczyła mnie moja mama, a wiedzę posiadała z kręgów dworsko/klasztornych :grin:)

Nie jest moją intencją przekonywanie Cię do czegokolwiek. Chcę tylko pomóc i wskazać na parametry procesu, które mogą wpływać na jego niepewność.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79644
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
Bardzo proszę o pomoc.Zakisiłem w słoikach ogórki,ale ponieważ trochę zostało to wrzuciłem do garnka tak na już i próbując je dzisiej stwierdziłem ,że są za słone.Dałem 7dkg soli na 1l wody.Czy można te słoiki otworzyć /robiłem w sobotę/ i na nowo zalać słabszą solanką czy już tak musi zostać?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123306
Udostępnij na innych stronach

Dałem 7dkg soli na 1l wody

to naprawdę przesoliłeś, wypróbuj "odsolenie" i opisz napewno będzie ciekawe.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123312
Udostępnij na innych stronach

Czy można te słoiki otworzyć /robiłem w sobotę/ i na nowo zalać słabszą solanką czy już tak musi zostać?

Spróbowałabym rozcieńczyc solanke przegotowaną wodą.

Dobre zasolenie ogórków uzyskuje się stosując 5dkg soli na litr wody. W dodatku ogórki powinny być mocno uciśnięte w słoikach, aby stężenie kwasów było dostatecznie wysokie do ich konserwacji.

Gdybym była tobą to odlałabym solankę ze wszystkich słoików i na każdy litr dodałabym 0,4l wody. Tym nowym roztworem zalać ponownie ogórki, nadmiar wylać. Dodałabym też po ząbku czosnku na wierzch i ew. chrzanu. Chodzi o to, że rozcieńczając solankę rozcieńczasz też nalew z przypraw.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123320
Udostępnij na innych stronach

Ale tą rozcieńczoną zagotować i taką zalać czy nie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123321
Udostępnij na innych stronach

Ale tą rozcieńczoną zagotować

Nie. Ona zawiera już żywe kultury bakterii. Tylko dolać wode przegotowaną i wystudzoną do 20-25st.C.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123361
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za pomoc. LP postanowiła jednak zaryzykować i zostawić tak jak jest.Przepis nie był z głowy tylko z książki o przetworach i zobaczymy co wyjdzie.Jak się zakiszą to napiszę :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123364
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.