Macieqs Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2009 Witajcie, Na powierzchni zalewy w 3-litrowym słoju kiszonych ogórkow pojawil sie po 3 tygodniach biały kożuch. Ktoś wie, czy to drożdże kożuchujące, czy raczej pleśń? Szkoda mi wyrzucać te ogórasy, ale z pleśnią ryzykować nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Września 2009 Znaczy się nieszczelne było i sie porobiło. Miałem tak samo, jak uzyłem kupionych w Torsedzie w Toruniu szklany 3 litrowych "szczelnych" słoików z gumką. Generalnie zjeść się dało i smak był nawet ok, ale ogórki zrobiły się puste i zużyłem do ogórkowej. Ja bym nastwaił od nowa (jeśli mają być dobre ogórki na zimę) do szczelnego słoja. Nabyłem 4 takowe 5 litrowe z biowinu (wg nazwy do nalewek) z pastykowym uszczelniaczem. Ogórki już są małosolne (po tygodniu w piwniczce) i zaczynam podjadac [ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 15:08 ] A tych szczelnych słoików nie wywaliłem - kisze wnich czosnek i tam akurat żadnych nalotów nie ma - czosnek skutecznie kiluje wszystkie pleśnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqs Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Września 2009 Zgadza sie, nieszczelne. Tylko pozostaje pytanie - wyrzucic, czy nie? Te ogorki sa do biezacej konsumpcji, nie na zime. Ewentualnie moge je posiekac i zapasteryzowac jako baze do zupy. Tylko nie chcialbym siebie i rodziny podtruwac mykotoksynami :/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Września 2009 Wiem, że może to sie wydac banalne i spamowe, ale dla początkujacych i pierwszaków też się przyda ? Sposób: jak ogórki prosto z krzaka przy umiarkowanej pogodzie to można tylko opłukać przed kiszeniem. Kupne, albo z krzaka (ale przy suchej pogodzie) warto kilka godzin pomoczyć w wodzie. Co do skłądników (liście chrzanu, drzew, krzewów, chrzan, pieprz, czosnek itd.) to oczywiście wg uznania, ale moja mama, tesciowa i ja (nauczony od nich) stosujemy żelazna zasadę - na 1 litr przegotowanej wody 1,5 łyzki soli kamiennej niejodowanej. Powodzenia [ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 15:27 ] Myslę macieks, że swoje ogórki możesz zmiksować z płynem od kiszenia i faktycznie zapasteryzować. Jeśli nie śmierdzą, nie ciapcią się w palcach i co najważniejsze płyn od kiszenia (który musisz spróbować) nie ma niepokojącego smaku to takie zastosowanie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqs Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Września 2009 Wiem, że może to sie wydac banalne i spamowe, ale dla początkujacych i pierwszaków też się przyda ? Sposób: jak ogórki prosto z krzaka przy umiarkowanej pogodzie to można tylko opłukać przed kiszeniem. Kupne, albo z krzaka (ale przy suchej pogodzie) warto kilka godzin pomoczyć w wodzie. Co do skłądników (liście chrzanu, drzew, krzewów, chrzan, pieprz, czosnek itd.) to oczywiście wg uznania, ale moja mama, tesciowa i ja (nauczony od nich) stosujemy żelazna zasadę - na 1 litr przegotowanej wody 1,5 łyzki soli kamiennej niejodowanej. Taki znowu poczatkujacy to ja nie jestem, od kilkunastu lat kisze rok w rok po 10-20 kilo, na ogol z powodzeniem. Nota bene odkad przestalem ogorki moczyc, w zasadzie nigdy mi sie nie zepsuly. Tylko w tym roku ten kozuch. Ale coz... Nawiasem, to z moich doswiadczen wynika, ze sol powinna byc bez antyzbrylacza, ale jodowana ujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Września 2009 No to jednka sprawdza się, że nawet mistrz czasem cos skopie Co do soli - próbowałem raz z morską (bez antyzbrylacza) i nie smakowały najlepiej.Co do doświadczenia - od innych znajomych wiem, że tez im nie wychodziło kiszenie w tym roku. Może ogórki kiepskie ?Rok temu robiłem w słojach bez uszczelki i były ok, a w tym roku fiasko Rodzian doradziła, żeby zawsze w szczelnych, to nie będzie loterii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Września 2009 pojawil sie po 3 tygodniach biały kożuchWyrzuć te ogórki. Zalewę na ogórki rób z 5dkg soli na 1l wody. Łyżki, łyżeczki są nieprecyzyjne. Ogórki należy układać bardzo ciasno w słoikach i całe zalać solanką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqs Opublikowano 10 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Września 2009 Ile osob, tyle szkol. Mnie uczono, zeby ogorki nie mialy zbyt ciasno Co do wazenia soli, to chyba jestem zbyt leniwy, a ze lyzki mam od lat te same... :P Ale to naprawde nie ma wiele do plesnienia/bakterii/drozdzy. Tu zawinila nieszczelna zakretka. Podobno dodanie lisci porzeczek albo debu zapobiega rozwojowi niepozadanej mikroflory, prawda to? Ja ich nie daje, ale to ze wzgledu na smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Września 2009 Mnie uczono, zeby ogorki nie mialy zbyt ciasnoJeżeli ogórki układane są luźno, wtedy występują dwa efekty: 1. Ilość solanki w objętości słoja jest większa, zatem słoność wyrobu końcowego wyższa 2. Stężenie kwasów w objętości mniejsze, więc odporność na nieprawidłową florę bakteryją mniejsza. Twoje "kiszeniowe" doświadczenie jest długie ale moje również; robię to nieprzerwanie od 45 lat, wpierw w domu rodzinnym, potem swoim. Tylko raz popsuły mi się wszystkie ogórki z jednej partii, przyczyną było prawdopodobnie wadliwe nawożenie. Dodam, ze kiszę głównie w słojach starych wekach, które są czasami już uszczerbione, więc nieszczelne. (Kiszenia ogórków uczyła mnie moja mama, a wiedzę posiadała z kręgów dworsko/klasztornych :grin:) Nie jest moją intencją przekonywanie Cię do czegokolwiek. Chcę tylko pomóc i wskazać na parametry procesu, które mogą wpływać na jego niepewność. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqs Opublikowano 10 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Września 2009 Nie chcialem byc nieuprzejmy! Zawsze chetnie korzystam z rad bardziej doswiadczonych osob. A ogorki poszly juz do smieci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-79648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Września 2010 Bardzo proszę o pomoc.Zakisiłem w słoikach ogórki,ale ponieważ trochę zostało to wrzuciłem do garnka tak na już i próbując je dzisiej stwierdziłem ,że są za słone.Dałem 7dkg soli na 1l wody.Czy można te słoiki otworzyć /robiłem w sobotę/ i na nowo zalać słabszą solanką czy już tak musi zostać? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Września 2010 Dałem 7dkg soli na 1l wodyto naprawdę przesoliłeś, wypróbuj "odsolenie" i opisz napewno będzie ciekawe. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Września 2010 Czy można te słoiki otworzyć /robiłem w sobotę/ i na nowo zalać słabszą solanką czy już tak musi zostać?Spróbowałabym rozcieńczyc solanke przegotowaną wodą. Dobre zasolenie ogórków uzyskuje się stosując 5dkg soli na litr wody. W dodatku ogórki powinny być mocno uciśnięte w słoikach, aby stężenie kwasów było dostatecznie wysokie do ich konserwacji. Gdybym była tobą to odlałabym solankę ze wszystkich słoików i na każdy litr dodałabym 0,4l wody. Tym nowym roztworem zalać ponownie ogórki, nadmiar wylać. Dodałabym też po ząbku czosnku na wierzch i ew. chrzanu. Chodzi o to, że rozcieńczając solankę rozcieńczasz też nalew z przypraw. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Września 2010 Ale tą rozcieńczoną zagotować i taką zalać czy nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Września 2010 Ale tą rozcieńczoną zagotowaćNie. Ona zawiera już żywe kultury bakterii. Tylko dolać wode przegotowaną i wystudzoną do 20-25st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Września 2010 Bardzo dziękuję za pomoc. LP postanowiła jednak zaryzykować i zostawić tak jak jest.Przepis nie był z głowy tylko z książki o przetworach i zobaczymy co wyjdzie.Jak się zakiszą to napiszę :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2910-ple%C5%9B%C5%84-czy-dro%C5%BCd%C5%BCe-kiszone-ogorki/#findComment-123364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.