karolszymczak Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 26 Listopada 2012 Marcin Loren1, spróbuj tej https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=556&highlight=kie%B3basa+ch%B3opska W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 26 Listopada 2012 Albo tej nieco zmodyfikowanej wersji:To fantastyczna smakowo kiełbasa. Robię ją bardzo często, bo z kiełbas cienkich najlepiej wszystkim w rodzinie jak też przyjaciołom smakuje. Robię ja jednak z niewielką modyfikacją, ponieważ moi konsumenci wolą jak jest widać że jest mięso w kiełbasie. Oto moja modyfikacja: 1. Stosunek boczku do karkówki lub łopatki wynosi ok. 33% wagowo a więc 1/3.2. Mieszam mięso znacznie krócej, ok. 2-3 min za każdym razem. Jest wtedy bardziej krucha.3. Wcale nie dodaję cukru, bo powoduje że staje się jak dla mnie za ścisła.4. Karkówka mielona na sitku 13 mm. zamiast na 8-ce. Boczek tak jak w przepisie, mielę na sitku 8 mm. i cała reszta bez zmian. Ta kiełbasa Szczepana to klasyka smaku prawdziwej wiejskiej domowej kiełbasy. Po prostu pycha. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 26 Listopada 2012 stwarzamy problem z tym płaskim dnem , a może wszystko da radęjakby nie dało to bez potrzeby walenia młotkiem i deformowania cylindrapolecę mój pomysł ( myślę że masz dostęp do frezarki) zorganizuj poliamid spożywczy o grubości 10 - 15 mm (w marketach plastikowe deski do chleba)wytocz krążek fi 155przykręć do dolnej części tłoka od jej strony za pomocą nierdzewnych wkrętów - nie śrub(nowe otwory)na nowej poliamidowej powierzchni tłoka natrasuj wylot kolana(aby po zmontowaniu całości otwór kolana pokrywał się z natrasowanym okręgiem)na frezarkę załóż frez o okrągłym profilu - np do zębów łańcuchowych Galla 0,5 - 1 calod natrasowango okręgu wyfrezuj promieniście rowki na głębokość 5 - 10 mm (zależy od grubości materiału)ale nie do samej krawędzi (wyjdzie coś na kształt maryśki)staraj się tak rozmieścić wkręty , aby frez je pominąłdodatkowo na obwodzie możesz wytoczyć rowek na o-ring (czerwony ! ) zmniejszy to siłę z jaką będziesz kręcił - szczególnie przy tym lejku 11i poprawi wypływ farszudorób sobie jeszcze lejek ok fi 35 - na pewno się przyda do grubych a może nasze utyskiwania są psu na budę i maszynka zda egzamin celująco -CZEKAMY kiełbasa chłopska Szczepana jest nie do pokonania :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 26 Listopada 2012 Właśnie jestem w pracy i dorobilem gumę silikonowa fi otworu rury z wycieciem na wyjście mięsa grubości 10 mm i zeszlifowana pod kątem w kierunku tego otworu ! Uzyskam spadek jakieś 8 mm !!! CHYBA [ Dodano: Pon 26 Lis, 2012 09:54 ]Jeszcze mam problem jeden: Robiłem już parę razy kiełbasy i za każdym razem skóra jak na byku mi wychodzi!!! Co może być przyczyną? Wedzarnik jaki mam udostępniany palenisko ma bezposrednio pod mieskiem ale jest dosyc wysoki i zaslaniam ogien blacha mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 26 Listopada 2012 oby farsz nie wcisnął się pod tę gumę :rolleyes: a tutaj masz rozważania na temat twardego jelitahttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=294&highlight=twarde+os%B3onki jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 26 Listopada 2012 powiem szczerze Panowie że mięsko kupiłem (karczek 6 kg/boczek 2kg) przyprawy i sól jak w przepisie(proporcjonalnie do ilości mięsa) i .....nie wytrzymałem!!! Pare garści do maszyny!!! Bez żadnego lejka poszło ładnie , z większym lejkiem poszło... z małym (na francki) dupa... nie pociśnie! jutro spróbuję z gumą- może pomoże! Ale na jutro przewidziane grube kiełbasy to jakoś dam radę!Potem popracuję nad pociskaniem :grin: Mam nadzieję że szczewo będzie ok mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 26 Listopada 2012 Może trzebaby na dno wrzucić krążek z poliamidu z otworem o dopasowanej wielkości. W krążku trzebaby zrobić stożkowe zagłębienie. W miękkim tworzywie można to zrobić na przykład nawet na tokarce do drewna. Nie wiem jakie masz możliwości, ale skoro sam zrobiłeś wszystko w nierdzewce .....Trochę straci pojemność. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 26 Listopada 2012 zrobiłem taki krążek z gumy do spożywki ! zeszlifowany w kierunku otworu wylotowego! Jutro wypróbuję mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zadbaj, żeby miał gładką, wręcz śliską powierzchnię, to wiele znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 27 Listopada 2012 Panowie!!! Maszyna....do d...przeróbki! Ale kiełbasa wyszła! Ugotowalem parę kawałków i nawet moje wybredne dziewczyny były zachwycone! !! Teraz tylko wedzenie jutro i może Bóg da mientkie szczewo!!! :clap: mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 27 Listopada 2012 Panowie!!! Maszyna....do d...przeróbki!Jaśniej Jaśnie Panie jaśniej :grin: bo nie rozumiem przekazu . www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 27 Listopada 2012 Przełożenie chyba zmienię i dno wyprofiluje! Ciężko pocisnäć!Mieliście Panowie rację! Przerobimy maszynu!!! mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 27 Listopada 2012 Przełożenia nie zmieniaj ale musisz popracować nad dnem. Żadne przełożenie nie uciągnie efektu sprężyny, a nakładki, podkładki nie zdadzą egzaminu.Wystarczy, że to dno które teraz masz odetniesz i wspawasz pod małym kątem, dosłownie parę stopni pochylenia w kierunku wypływu farszu. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 27 Listopada 2012 Poniedzieli ucinam dno! Robię lejkowaty kształt i wylot na środku!! Jeśli to nie pomoże to pokombinuje z przełożenie! Ale te wószto pieruńsko dobre! mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 27 Listopada 2012 Marcin nie musi być na środku, byleby spad był do wypływu.Wierz mi wystarczy parę stopni nachylenia dna. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 27 Listopada 2012 Poniedzieli ucinam dno! Robię lejkowaty kształt i wylot na środku!! Wcale nie musi być na środku . Może być np. tak . Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 27 Listopada 2012 Marcin Loren1, A może ten farsz jest dużo za gęsty? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 27 Listopada 2012 Andrzej dał Ci doskonałe zdjęcia dna.Lekko wyprofilowane dno w kierunku wyjścia farszu + stożek do lejka.I o to właśnie się rozchodzi ! www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 27 Listopada 2012 Wszystko zgodnie z przepisem a nawet trochu więcej wody!Pomyśle nad obydwoma rozwiązaniami mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 27 Listopada 2012 U mnie to wyglada podobnie jak u andrzejk'a http://img441.imageshack.us/img441/4681/dzikma.jpg "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 28 Listopada 2012 Tylko, że w przypadku andrzeja k w nadziewarce zostaje dużo mniej farszu tak jak u mnie. Mam podobną. A takie wyprowadzenie farszu łatwo wykonasz. "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 28 Listopada 2012 że w przypadku andrzeja k w nadziewarce zostaje dużo mniej farszuTo prawda pisałam o tym po pierwszej kiełbasie którą nadziewałam przy jej użyciu ale chyba w SB :rolleyes: ale cenowo ta moja jest chyba przystępniejsza . Oczywiście jeśli robi się samemu i warunki techniczne pozwalają to lepiej zrobić tak jak u andrzejk'a . "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 28 Listopada 2012 Siedzę sobie w ciaperkuchni i wędze kiełbaski! Ciśnienie daremne-cisnie na dół! Trzeba było na dach wchodzić komin zasłaniać! Problem utrzymać temperaturę ! Ale jakie efekty będą to dam znać za parę h!!! [ Dodano: Sro 28 Lis, 2012 16:23 ]Panowie!! Teraz tak patrzę i nie widzę!! Jaka temperatura wedzenie!!! Co znaczy ciepły dym??? Ja mam jakieś 50-60st C!!! Mało? Dużo? mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 28 Listopada 2012 Ja mam jakieś 50-60st C!!! Mało? Dużo?w sam raz :smile: Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 28 Listopada 2012 Dziękuję mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2947-nadziewarka-pionowa/page/14/#findComment-252939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi