ppp Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 12 Października 2010 ppp, ja będąc na wyspach tez tylko ze slow cookera korzystałem , wiadomo kiedyś trzeba spać :wink: a coś ciepłego wypadało by zjeść :grin: w takim razie podziel sie jakimis sprawdzonymi przepisami bo przyznam szczerze ze kupilem ten garnek ale pomyslow na gotowanie mi brak p.s. rosolek jednak wyszedl ciut gorzki, ktos wie moze dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-127740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 12 Października 2010 A prosze bardzo :http://windycity.blox.pl/2009/12/Dania-z-wolnowara.htmlhttp://www.gotujmy.pl/szukaj,Wolnowar,/http://www.gotujmy.pl/ryba-z-wolnowara,przepisy,52196.htmlhttp://allrecipes.pl/przepisy/wolnowar.aspxhttp://www.kenwoodworld.com/pl-pl/Moja-Kuchnia-Kenwood/Slow-Cooker-Recipes/ Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-127743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppp Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 13 Października 2010 te stronki znam probowales cos robic wedlug swojego pomyslu bez podpatrywania przepisow na necie (o to mi chodzilo ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-127816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desperos Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 13 Października 2010 Również zakupiłem to magiczne urządzenie,teraz z niecierpliwością czekam na dostawę i pierwsze danie :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-127850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 14 Października 2010 ppp, ja zawsze na żywioł co pod ręka to i w garze :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-127946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desperos Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 23 Października 2010 Wczoraj wieczorkiem wstawiłem fasolkę po bretońsku,rano była gotowa (10 h na low) pychota :thumbsup: Rano wstawiam rosół..już się nie mogę doczekać.Urządzonko naprawdę warte zakupu...a oto mój slow-cooker 6,5 litra i 340 Whttp://www.slowcookerreviews.co.uk/wp-content/uploads/2009/06/rachel-allen-65l-slow-cooker-white-with-round-shape.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-129134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 4 Listopada 2010 Mam pytanie do osób doświadczonych, jeśli chodzi o gotowanie w wolnowarze. Jest trochę tego na rynku, mam ochotę sprawić sobie taki garnek ale nie bardzo wiem czym się kierować.Co wg Was jest najważniejsze aby spełniał dobrze swoją rolę. Jakie parametry brać pod uwagę, nigdy takiego garnka nawet nie widziałam ale czytając posty nabrałam ochoty aby kupić, wypróbować no i się nie zawieść.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-130519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 4 Listopada 2010 Przejrzyj (niestety) posty wyżej, w sumie to proste urządzenie, moim zdaniem zwróć uwage na pojemność - jaka Ci bedzie potrzebna no i ew. na producenta, bo rozpiętość cen jest spora, od kilkudziesięciu złotych do kilkuset.Ja mam właściwie najprostszy garnek i jestem b. zadowolony.Mam taki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4105&postdays=0&postorder=asc&start=120Zakres pracy: High, Low i podgrzewnie - utrzymywanie temp. w już ugotowanej potrawie.W zupełności wystarcza Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-130524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 8 Listopada 2010 No i nabyłem drogą kupna taki większy wolnowar za rozsądne pieniążki: http://allegro.pl/duzy-wolnowar-morphy-richards-48710-inox-6-5l-i1298351238.html Jak dojdzie i popróbuję to opiszę co to warte .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-131216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 8 Listopada 2010 Mam identyczny i właściwie używam go do gołąbków . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-131271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 8 Listopada 2010 OOO super Chudziaku ..... i jak Ci sie to sprawuje ? cena myślę dobra się trafiła ..... I jeszcze jedno grzeje Ci się to i gotuje jak pisali niektórzy użytkownicy ? PSMojej pani też na dzień dobry gołąbki do głowy przyszły ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-131272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 8 Listopada 2010 Obudowa jest dosyć gorąca ale zawartość nie zagotowuje mi się. Do gołąbków uważam ,że świetnie się nadaje bo zwykle mi się kapusta na dnie przypalała i musiałam ciągle pilnować i przekładać a teraz mam komfort. Robiłam też jakiś gulasz i też był dobry. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-131273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 8 Listopada 2010 No to Super ważne że nie zagotowuje ..... resztę się wypracuje i potestuje dzięki za szybką odpowiedź ... PSW razie pytań wiem do kogo uderzyć ... a za tą kasę myślę że warto poeksperymentować .... nawet gdyby miał przeznaczenie gołąbkowo, bigosowo , golonkowe Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-131277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 8 Marca 2011 z racji chęci do zrobienia Rillettes Powiem Ci że właśnie Twój post na ten temat spowodował że przypomniałem sobie o tym garze ..... z pierwszym miałem problem bo doszedł uszkodzony co wyszło przy myciu .... wkład ceramiczny był pęknięty od spodu tak że nie było tego wogóle widać ... Gołąbki w nim wyszły boskie .... potem była wymiana gara na inny model ale tej samej pojemności i powiem Ci Krzysztof szczerze że jest dziewiczy bo nie miałem koncepcji ani potrzeby żeby coś w nim pichcić ...... nawet angielskiej wtyczki nie zmieniłem .... Teraz wiem że zrobię Rilettes z łopatki .... bo mi cholercia smaku narobiłeś ...... w tym przepisie chyba jednak odpuszczę sobie goździki i cynamon ..... bo mi to jakoś nie pasi do reszty ..... PS Po doświadczeniach gołąbkowych powiem że urządzenie jest super do takich upierdliwie długo gotowanych rzeczy z tendencją do przypalania ...... ten mój poprzedni po 3 godzinkach delikatnie "pyrtał" więc temperatura chyba jednak jest wyższa niż ta którą wyczytałem w różnych postach ..... ale i tak jest OK ... ten mój duży kosztował 50pln więc nawet do sporadycznego wykorzystywania zbyt mocno to budżetu nie nadszarpnie ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-151093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 18 Marca 2011 I zakupiłem wolnowar, ale mam teraz głupie pytanie, proszę się nie śmiać. Potrawy robi się w garnku kamiennym, ok, ale ten jak jest grzany? Powietrzem w wolnowarze? Czy tam się wlewa wodę żeby otaczała kamienny garnek? Z tego co się połapałem w instrukcji (niestety nie jest w naszym języku) to żadnej woda tam się nie wlewa. Możecie mnie oświecić? Wiem, że durne pytanie ale zgłupiałem jak zobaczyłem to urządzenie "na żywo" :blush: :blush: :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-152644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 18 Marca 2011 Potrawy robi się w garnku kamiennym TAK. ale ten jak jest grzany? Grzałką zamontowaną w korpusie. Czy tam się wlewa wodę żeby otaczała kamienny garnek? NIE !!! Wiem, że durne pytanieLepiej zapytać niż wlać wodę ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-152648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosiaczek112 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zakupiłam wolnowar morphy richards. Gotowałam gulasz ze schabu, ale po 8-miu godzinach na high nie był jeszcze gotowy. Zostawiłam na następne osiem, ale włożyłam termometr do mięs. Temperatura była 60 stopni. Po całej nocy, temperatura wzrosła do 70. Zostawiłam jeszcze na kilka godzin i temperatura była bliska osiemdziesięciu. W sumie potrawa była w wolnowarze jakieś 30 godzin - wolnowar 3,5 litra, naładowały trochę więcej niż połowa. No i nie mogę powiedzięc, że "potrawa była wyśmienita". Szukałam, czytałam, i widzę, że przy niektórych wolnowarach jest opis, że jest to urządzenie gotujące w 80 stopniach. Przy innych - jak wolnowar gordona Ramsaya - jest info, krótka tabelka, że na programie low osiąga temperaturę 98 stopni w 8 godzin, a na programie high - temperaturę 100 stopni w 5,5 godziny. Jak to jest z waszymi wolnowarami? Czy gotowanie w 80 stopniach jest OK? czy jednak ta temperatura powinna być bliżej wrzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-158514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Temperatura była 60 stopni. Po całej nocy, temperatura wzrosła do 70IMO Twój wolnowar jest wadliwy. Oddaj go do sklepu lub wymień na inny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-158542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmata Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 14 Maja 2011 Witam szanownych uczestników forum w części dotyczącej urządzenia zwanego po polsku wolnowarem.Moje doświadczenia z tym urządzeniem trwają ok. 1,5 roku. Jest to wolnowar angielski firmy Cookworks wygrany na aukcjii allegro za 102,50zł plus przesyłka kurierska czyli "niedrogo" Sprzęt nowy, "powystawowy".Pierwszą jego zaletą jest, że dla ludzi mających mało czasu to ono jest szczególnie polecane, a mianowicie: wkładasz wszystko razem i zapominasz na od 6-ciu do kilkunastu godzin o przyrządzaniu dania (w zależności od tego co gotujesz).Drugą zaletą jest sprawdzona oszczędność energii.Trzecia to estetyka. Podajesz na stół bardzo eleganckie porcelanowe (fajansowe, gliniane?, nie wiem), ale estetyczne ze szklaną pokrywką, owalne i czyste naczynie długo trzymające ciepło.Najważniejsza jego zaleta, to SMAK przyrządzanych potraw, szczególnie mięs. Gotowałem w nim rosół z wołowiny, rosół z koguta i mieszany ( z gołębia: "pół na pół, jeden gołąb i jeden wół" - to już oczywiście w formie żartu). Za każdym razem smakował tak jak u mojej babci na boku kuchni kaflowej, węglowej.Dla mnie osobiście największą rewelacją wolnowaru jest wydobycie smaku mięsa w postaci "czystej". Doskonale gotuje się golonka wieprzowa (trzeba trochę doprawić), golonka peklowana (samsmak!), ale mnie najbardziej smakuje wołowina we własnym sosie (ok. 12-tu godzin pichcenia.) A mianowicie: mięso wołowe, najlepiej pręga bez kości podzielona na kawałki niezbyt drobne, takie akurat dla jednej osoby albo mniejsze, posypane tylko solą i czarnym pieprzem, ułożone ciasno w naczyniu i podlane ok. 50ml. wody.Wolnowar ma funkcję podgrzewanie.Funkcji High nigdy nie sprawdzałem, ale ta cała istota działania "low" zainspirowała mnie do zarejestrowania się i zabrania głosu w dyskusji na tym forum.Jeśli przekroczyłem jakieś normy to nieświadomie i proszę o wybaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-159808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 15 Maja 2011 Spokojnie kolego sarmata forum jest po to by wymieniać się doświadczeniami, uwagami etc. Jak możesz to wrzuć jakieś zdjęcia tego wolnowaru. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-159885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 15 Maja 2011 No i kolejny "pozytyw" dla wolnowaru Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-159893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 15 Maja 2011 Mój niestety chyba nieco "przegina" z mocą :???: wczoraj nastawiłem w końcu w ramach testu rosół (zazwyczaj mam za dużo "wsadu" - ale tym razem się uparłem :lol: ) po trzech godzinach na LOW delikatnie "coś tam chodziło", sądziłem że tak już będzie i poszedłem spać - kiedy zajrzałem po kolejnych 5 godzinach rosół niestety gotował się (niezbyt intensywnie ale jednak) ale ile nie wiem- oczywiście zmętniał, a na dokładkę powstały szumowiny które pooblepiały warzywa.... Jednak sam smak był inny niż z "normalnego" gara - taki właśnie wyrazisty,i co ciekawe mozna wyczuć jakby dodano kapusty włoskiej :shock: - której oczywiście nawet odrobinki nie było :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-159903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 15 Maja 2011 Ja myślę, że przy gotowaniu zup najpierw należałoby zagotować wsad właśnie do zebrania szumowin. Później przelać do tego wolnowaru i gotować kilka godzin, albo kilkanaście jak kura stara :lol: :lol:Osobiście rosół wolę gotować tradycyjnie na kuchni z fajerami :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-159925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 15 Maja 2011 Ja myślę, że przy gotowaniu zup najpierw należałoby zagotować wsad właśnie do zebrania szumowin. Później przelać do tego wolnowaru....e tam... to już by mi się nie chciało... zresztą wspominano tu że właśnie nie trzeba odszumowywać bo po prostu nie ma co... tylko chyba ja mam problem "sprzętowy" Osobiście rosół wolę gotować tradycyjnie na kuchni z fajerami :smile:ja nie mam takiej kuchni więc wolnowar mógłbym uznać za jej substytut... choć kusi szybkość "nastawiania" rosołu to chyba jednak wolę tradycyjną metodę (na gazie można położyć grubą blaszaną płytę ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-159929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 15 Maja 2011 na gazie można położyć grubą blaszaną płytę )Nie rozumiem , w jakim celu ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/8/#findComment-159930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.