Skocz do zawartości

Wolnowar (albo Slow-cooker)


Rekomendowane odpowiedzi

My tu o wolnowarze a "oni" mają już inną "zabawkę" :rolleyes:

 

http://gotowanie.onet.pl/1592976,1,artykul.html

 

Pozdrawiam :wink:

No... tak... tylko te gary-wolnowary, które w wiekszości przypadków są w naszych domach kosztowały ok 100 zł (mój 65 zł)... byc może ktoś o tej nowości niebawem napisze na Forum...

Co do przepisów mam przy swoim kilkanascie przepisów w j. angielskim-trzeba to będzie przetłumaczyć... choć tak naprawdę to gotuję w nim wszystko jak w tradycyjnym garnku na gazie...jak pisano wyżej.

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-95404
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja wczoraj wieczorem zapuściłem grochówkę "na winie" :devil: . Dziś rano czekała na mnie rewelacyjna zupa :)

Czas przygotowania: niecałe 40min wliczając obieranie, krojenie, zmywanie i co tam tylko jeszcze. 8 godzin w wolnowarze i... zupa przeznaczona na jutro może nie dotrwać do wieczora ;)

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-95409
Udostępnij na innych stronach

2. Sztuka mięsa (nie nazywam pieczenią, bo nie piekłem) z warzywami. To jest dopiero fajne! Mięso obsmażyłem na patelni, do gara, warzywa i zapomniałem na 10 godzin. Mięso wyszło kruche, soczyste, rozpływające się w ustach.

Pawełek, napisz coś więcej na temat przyrządzenia tej "pieczeni" i czy do wolnowara wlewałeś wodę.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96078
Udostępnij na innych stronach

450$? No bez jaj... Za grzejnik z precyzyjnym termostatem?

Też się z tego śmiałem, jak na szkoleniu z kuchni molekularnej gościu zachwalał to urządzenie.

 

Trzeba wziąść pod uwagę, że to jest samo urządzenie bez pojemników gastronomicznych.

Czyli ta biała skrzyneczka ze zdjęcia. Do środka pojemnika wchodzą trzy pręty. Jeden to termometr, drugi, grzałka, a trzeci mechaniczne mieszadło wody, by zachować równomierną temp. wody. Więc komplet kosztuje dużo więcej. Ale na zdjęciu jest stara wersja, teraz są już elektroniczne. Chyba wolałbym wygiąć bimetal we frytkownicy i za pomocą testów ustalić niższą ządaną temperaturę, albo zagaić temat automatykowi z pracy, niech się wykaże, aniżeli płacić takie pieniądzory. :shock:

 

Pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96087
Udostępnij na innych stronach

Pawełek, napisz coś więcej na temat przyrządzenia tej "pieczeni" i czy do wolnowara wlewałeś wodę.

 

Gonzo, pieczeń, jak pieczeń... Normalnie jakieś mięcho bierzesz, przyprawiasz jak lubisz, trochę to się musi pomarynować, zależy, jak duży kawałek.

Ja to jeszcze obsmażam na patelni. Do gara dałem najpierw warzywa, jakie kto lubi. Ważne, żeby dno wyłożyć cebulą pokrojoną w dość grube plastry, bo fajnie w nią tłuszcz wsiąka. No i zawsze trzeba wlać trochę wody, ja wlewam tak, żeby mięso było gdzieś tak w 1/4 przykryte.

 

Smacznego.

 

Ostatnio robiłem bigos. Mój syn próbował pierwszy raz w życiu... Wciągnął cały talerz i powiedział : Nawet niezłe, tatuś :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96252
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Tak gotuje u mnie na high

 

Bietka czy reklamowałaś ten wolnowar?

Mam podobny problem. Kupiłem COOKWORKS- a i też gotuje jak szalony. Ale trzeba przyznać, że mięsko wychodzi mięciutkie aż do przesady (może zbyt długo gotowane), ale się nie rozpada do momentu potraktowania go widelcem. Z tego co tutaj czytam to drań nie powinien gotować nawet po 12 (czy więcej) godzinach. Wczoraj go rozebrałem i stwierdziłem,że nie ma tam żadnego termostatu. To co zatem ma utrzymywać temperaturę 99 st.

 

Andy - czy usprawniłeś swój garnek? Jeżeli tak to podziel się wiedzą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96441
Udostępnij na innych stronach

zetes, jeszcze nie usprawniłem. Nie mam pomysłu na termostat (w małych pieniądzach). Przemyśliwam, aby spiąć obie grzałki razem, i zastosować regulator mocy http://allegro.pl/item877412756_uklad_kdsf04_scalony_regulator_mocy_450w_230v.html ale to też będzie regulacja "na oko", Na razie bardzo dobrze wychodzi mi w wolnowarze topienie smalcu. Po odcedzeniu-skwarki pycha na chlebek!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96795
Udostępnij na innych stronach

Na razie bardzo dobrze wychodzi mi w wolnowarze topienie smalcu. Po odcedzeniu-skwarki pycha na chlebek!

No proszę :) Czy to zastosowanie wolnowara do wytopu smalcu wypływa ze zbyt wysokiej temperaturu gotowania, czy robisz to na "klasycznych" ustawieniach ? Po Twoim poście mam i ja ochotę wypróbować... podaj szczegóły...

Jak na razie jestem super zadowolony z tego sprzetu... pisałem zresztą o tym wcześniej...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96802
Udostępnij na innych stronach

Nie mam porównania więc nie wiem, czy mój garnek nie jest wadliwy, bo na "low" wesolutko się gotuje zawartość. To i zapaćkana kuchnia po tradycyjnym wytopie smalcu, natchnęło mnie aby spróbować w wolnowarze. Mam znajomego sprzedawcę mięsa i on zostawia mi takie tłuste okrawki z rozbioru (wieprzowe i wołowe). Jest w tym trochę mięsa i różności. Mielę to na sitku 12mm i ładuję (trochę ubijając)do garnka, 2 cm od brzegu, włączam grzanie i rano jest gotowe. Według mnie smalec i skwarki z takiego surowca są lepsze niż ze słoniny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96939
Udostępnij na innych stronach

Dzięki... u mnie musiałbym ustawić na High żeby "wesolutko" się gotowało... trzeba sprawdzic... jak widać - i to sie potwierdza - wolnowar ma szerokie zastosowanie w kuchni...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96943
Udostępnij na innych stronach

wolnowar ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Nie posiadam tego urządzenia ale technikę gotowania stosuję. Używam do tego celu piekarnika elektrycznego z termostatem i odpowiednich garnków. Efekt taki sam :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96966
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie największą zaletą jest to, że wstawiam i juz wiecej nic mnie nie obchodzi :) czesto poprostu mogę w nim przygotować półprodukt, który bedzie użyty np. za kilka czy kilkanaście godzin później (następnego dnia) - oszczędność czasu spora...

Oczywiście jest też na wyposażeniu szybkowar i z niego też często korzystam... klasyczne gotowanie też w mojej kuchni się odbywa :)

Są to urządzenia, które w znacznym stopniu upraszczają i przyspieszają pracę w kuchni, szczególnie kiedy "terminy są napięte" - jednocześnie pozwalają zachować wszystkie zalety produktów w tych urządzeniach - gotowanych.

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96990
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Witam!

Tak gotuje u mnie na high

Bietka czy reklamowałaś ten wolnowar?

Mam podobny problem. Kupiłem COOKWORKS- a i też gotuje jak szalony. Ale trzeba przyznać, że mięsko wychodzi mięciutkie aż do przesady (może zbyt długo gotowane), ale się nie rozpada do momentu potraktowania go widelcem. Z tego co tutaj czytam to drań nie powinien gotować nawet po 12 (czy więcej) godzinach. Wczoraj go rozebrałem i stwierdziłem,że nie ma tam żadnego termostatu. To co zatem ma utrzymywać temperaturę 99 st.

 

Zrezygnowałam z reklamacji bo koszt wysyłki równałby się wartości garnka a i brak gwarancji odbioru urządzenia zniechęcił mnie do tego.W sumie to nawet plusy dostrzegam w tym gotowaniu.Obiad nie przypali się a czas jednak jest krótszy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-100414
Udostępnij na innych stronach

To co zatem ma utrzymywać temperaturę 99 st.

 

Może być tak , że jest dobierana grzałka do wielkości gara . Nie jest to profesjonalne ale jest .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-100422
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Przeczytałam temat i jestem w szoku :shock: Nigdy wcześniej nie słyszałam o czymś podobnym. Pytanko do posiadaczy tego cuda: jak rachunki za prąd, zauważyliście, żeby wzrosły?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-112987
Udostępnij na innych stronach

madlinka, nie bo to mało prądu pobiera masz tutaj wyniki pomiarów https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4105&postdays=0&postorder=asc&start=90 strona 7 post Papcia

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-113027
Udostępnij na innych stronach

madlinka, Wolno-war wznawia swój pobyt na rynku. Miałem takie urządzenia dużo większe i powiem że, na grzałkę 1200W pracował tylko 35 minut i 29 litrów wody wraz z wsadem utrzymywał przez dobę za 1 KW. Cały był izolowany wraz z pokrywą i posiadał niklowana osłonę. Temperatura była regulowana termostatem. Niestety wyłącznika czasowego nie posiadał. Używaliśmy go do parzenia kawy i herbaty bo nic innego nie przychodziło do głowy, a teraz by się przydał.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-113028
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

witajcie,

kupilem to ustrojstwo, mam tylko 2 ustawienia do gotowania low/high i trzecie do podtrzymywania ciepla,

chce nastawic zupe na noc ale nie wiem ile on gotuje na low bo nie mam podanych czasow w instrukcji, dla high mam podane od 4-8H wiec ile on bedzie gotowal bo 4, a 8 godzin to jest wielka roznica

czy np. jak ustawie na low to bedzie mi gotowal zalozmy ponad 8 godzin i sie po tym czasie sam wylaczy czy trzeba to robic recznie ?

 

ktos moze dac krotka instrukcje dla laika :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127588
Udostępnij na innych stronach

Ja uzywam od dłuższego czasu i zawsze ustawiam na "low" - dla czasu gotowania ok 8 - 10 h.

Napewno bedzie super ugotowane... :)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127598
Udostępnij na innych stronach

w takim razie ustawiam rosolek na 8godzin na low, chyba wystarczy :wink:

Mam odmianę slow-cooker, która zwie się "multi-cooker". Temperaturę mogę ustawić od 80 do 98stC, 105stC i 170 - 190 stC - czyli do używania jako wolno-war, garnek parowy lub frytkownica. Czas możesz ustawić od 30 min. do 19 godzin.

Rosołek nastawiamy wieczorem na 85stC i rano jest gotowy. Takiego nie ugotujesz w ciągu 4 czy 6-ciu godzin, nic się nie przypala, a jaki aromat... gotuje się ok. 10 godzin...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127600
Udostępnij na innych stronach

rosolek wyszedl przepyszny, bez szumowin, ciut za dlugo sie gotowal bo az 9 godz, sadze ze 7 by wystarczylo w zupelnosci ale i tak jest w porzadku :)

szkoda ze nie mialem kury tylko z kurczaka bo bylby jeszcze pyszniejszy :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127674
Udostępnij na innych stronach

ppp, ja będąc na wyspach tez tylko ze slow cookera korzystałem , wiadomo kiedyś trzeba spać :wink: a coś ciepłego wypadało by zjeść :grin:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127676
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.