alehar Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 14 Stycznia 2010 My tu o wolnowarze a "oni" mają już inną "zabawkę" :rolleyes: http://gotowanie.onet.pl/1592976,1,artykul.html Pozdrawiam :wink: No... tak... tylko te gary-wolnowary, które w wiekszości przypadków są w naszych domach kosztowały ok 100 zł (mój 65 zł)... byc może ktoś o tej nowości niebawem napisze na Forum... Co do przepisów mam przy swoim kilkanascie przepisów w j. angielskim-trzeba to będzie przetłumaczyć... choć tak naprawdę to gotuję w nim wszystko jak w tradycyjnym garnku na gazie...jak pisano wyżej. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-95404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Ja wczoraj wieczorem zapuściłem grochówkę "na winie" :devil: . Dziś rano czekała na mnie rewelacyjna zupa Czas przygotowania: niecałe 40min wliczając obieranie, krojenie, zmywanie i co tam tylko jeszcze. 8 godzin w wolnowarze i... zupa przeznaczona na jutro może nie dotrwać do wieczora Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-95409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 20 Stycznia 2010 2. Sztuka mięsa (nie nazywam pieczenią, bo nie piekłem) z warzywami. To jest dopiero fajne! Mięso obsmażyłem na patelni, do gara, warzywa i zapomniałem na 10 godzin. Mięso wyszło kruche, soczyste, rozpływające się w ustach. Pawełek, napisz coś więcej na temat przyrządzenia tej "pieczeni" i czy do wolnowara wlewałeś wodę. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 20 Stycznia 2010 450$? No bez jaj... Za grzejnik z precyzyjnym termostatem? Też się z tego śmiałem, jak na szkoleniu z kuchni molekularnej gościu zachwalał to urządzenie. Trzeba wziąść pod uwagę, że to jest samo urządzenie bez pojemników gastronomicznych. Czyli ta biała skrzyneczka ze zdjęcia. Do środka pojemnika wchodzą trzy pręty. Jeden to termometr, drugi, grzałka, a trzeci mechaniczne mieszadło wody, by zachować równomierną temp. wody. Więc komplet kosztuje dużo więcej. Ale na zdjęciu jest stara wersja, teraz są już elektroniczne. Chyba wolałbym wygiąć bimetal we frytkownicy i za pomocą testów ustalić niższą ządaną temperaturę, albo zagaić temat automatykowi z pracy, niech się wykaże, aniżeli płacić takie pieniądzory. :shock: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Pawełek, napisz coś więcej na temat przyrządzenia tej "pieczeni" i czy do wolnowara wlewałeś wodę. Gonzo, pieczeń, jak pieczeń... Normalnie jakieś mięcho bierzesz, przyprawiasz jak lubisz, trochę to się musi pomarynować, zależy, jak duży kawałek. Ja to jeszcze obsmażam na patelni. Do gara dałem najpierw warzywa, jakie kto lubi. Ważne, żeby dno wyłożyć cebulą pokrojoną w dość grube plastry, bo fajnie w nią tłuszcz wsiąka. No i zawsze trzeba wlać trochę wody, ja wlewam tak, żeby mięso było gdzieś tak w 1/4 przykryte. Smacznego. Ostatnio robiłem bigos. Mój syn próbował pierwszy raz w życiu... Wciągnął cały talerz i powiedział : Nawet niezłe, tatuś :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 21 Stycznia 2010 No to mogłeś przyjechać do brennej zrobić nam bigos. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Witam! Tak gotuje u mnie na high Bietka czy reklamowałaś ten wolnowar? Mam podobny problem. Kupiłem COOKWORKS- a i też gotuje jak szalony. Ale trzeba przyznać, że mięsko wychodzi mięciutkie aż do przesady (może zbyt długo gotowane), ale się nie rozpada do momentu potraktowania go widelcem. Z tego co tutaj czytam to drań nie powinien gotować nawet po 12 (czy więcej) godzinach. Wczoraj go rozebrałem i stwierdziłem,że nie ma tam żadnego termostatu. To co zatem ma utrzymywać temperaturę 99 st. Andy - czy usprawniłeś swój garnek? Jeżeli tak to podziel się wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 25 Stycznia 2010 zetes, jeszcze nie usprawniłem. Nie mam pomysłu na termostat (w małych pieniądzach). Przemyśliwam, aby spiąć obie grzałki razem, i zastosować regulator mocy http://allegro.pl/item877412756_uklad_kdsf04_scalony_regulator_mocy_450w_230v.html ale to też będzie regulacja "na oko", Na razie bardzo dobrze wychodzi mi w wolnowarze topienie smalcu. Po odcedzeniu-skwarki pycha na chlebek! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Na razie bardzo dobrze wychodzi mi w wolnowarze topienie smalcu. Po odcedzeniu-skwarki pycha na chlebek! No proszę Czy to zastosowanie wolnowara do wytopu smalcu wypływa ze zbyt wysokiej temperaturu gotowania, czy robisz to na "klasycznych" ustawieniach ? Po Twoim poście mam i ja ochotę wypróbować... podaj szczegóły... Jak na razie jestem super zadowolony z tego sprzetu... pisałem zresztą o tym wcześniej... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Nie mam porównania więc nie wiem, czy mój garnek nie jest wadliwy, bo na "low" wesolutko się gotuje zawartość. To i zapaćkana kuchnia po tradycyjnym wytopie smalcu, natchnęło mnie aby spróbować w wolnowarze. Mam znajomego sprzedawcę mięsa i on zostawia mi takie tłuste okrawki z rozbioru (wieprzowe i wołowe). Jest w tym trochę mięsa i różności. Mielę to na sitku 12mm i ładuję (trochę ubijając)do garnka, 2 cm od brzegu, włączam grzanie i rano jest gotowe. Według mnie smalec i skwarki z takiego surowca są lepsze niż ze słoniny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Dzięki... u mnie musiałbym ustawić na High żeby "wesolutko" się gotowało... trzeba sprawdzic... jak widać - i to sie potwierdza - wolnowar ma szerokie zastosowanie w kuchni... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 26 Stycznia 2010 wolnowar ma szerokie zastosowanie w kuchni.Nie posiadam tego urządzenia ale technikę gotowania stosuję. Używam do tego celu piekarnika elektrycznego z termostatem i odpowiednich garnków. Efekt taki sam :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Dla mnie największą zaletą jest to, że wstawiam i juz wiecej nic mnie nie obchodzi czesto poprostu mogę w nim przygotować półprodukt, który bedzie użyty np. za kilka czy kilkanaście godzin później (następnego dnia) - oszczędność czasu spora... Oczywiście jest też na wyposażeniu szybkowar i z niego też często korzystam... klasyczne gotowanie też w mojej kuchni się odbywa Są to urządzenia, które w znacznym stopniu upraszczają i przyspieszają pracę w kuchni, szczególnie kiedy "terminy są napięte" - jednocześnie pozwalają zachować wszystkie zalety produktów w tych urządzeniach - gotowanych. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-96990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 17 Lutego 2010 Witam! Tak gotuje u mnie na high Bietka czy reklamowałaś ten wolnowar? Mam podobny problem. Kupiłem COOKWORKS- a i też gotuje jak szalony. Ale trzeba przyznać, że mięsko wychodzi mięciutkie aż do przesady (może zbyt długo gotowane), ale się nie rozpada do momentu potraktowania go widelcem. Z tego co tutaj czytam to drań nie powinien gotować nawet po 12 (czy więcej) godzinach. Wczoraj go rozebrałem i stwierdziłem,że nie ma tam żadnego termostatu. To co zatem ma utrzymywać temperaturę 99 st. Zrezygnowałam z reklamacji bo koszt wysyłki równałby się wartości garnka a i brak gwarancji odbioru urządzenia zniechęcił mnie do tego.W sumie to nawet plusy dostrzegam w tym gotowaniu.Obiad nie przypali się a czas jednak jest krótszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-100414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 17 Lutego 2010 To co zatem ma utrzymywać temperaturę 99 st. Może być tak , że jest dobierana grzałka do wielkości gara . Nie jest to profesjonalne ale jest . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-100422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 27 Maja 2010 Przeczytałam temat i jestem w szoku :shock: Nigdy wcześniej nie słyszałam o czymś podobnym. Pytanko do posiadaczy tego cuda: jak rachunki za prąd, zauważyliście, żeby wzrosły? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-112987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 27 Maja 2010 madlinka, nie bo to mało prądu pobiera masz tutaj wyniki pomiarów https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4105&postdays=0&postorder=asc&start=90 strona 7 post Papcia Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-113027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 27 Maja 2010 madlinka, Wolno-war wznawia swój pobyt na rynku. Miałem takie urządzenia dużo większe i powiem że, na grzałkę 1200W pracował tylko 35 minut i 29 litrów wody wraz z wsadem utrzymywał przez dobę za 1 KW. Cały był izolowany wraz z pokrywą i posiadał niklowana osłonę. Temperatura była regulowana termostatem. Niestety wyłącznika czasowego nie posiadał. Używaliśmy go do parzenia kawy i herbaty bo nic innego nie przychodziło do głowy, a teraz by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-113028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppp Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 11 Października 2010 witajcie,kupilem to ustrojstwo, mam tylko 2 ustawienia do gotowania low/high i trzecie do podtrzymywania ciepla,chce nastawic zupe na noc ale nie wiem ile on gotuje na low bo nie mam podanych czasow w instrukcji, dla high mam podane od 4-8H wiec ile on bedzie gotowal bo 4, a 8 godzin to jest wielka roznica czy np. jak ustawie na low to bedzie mi gotowal zalozmy ponad 8 godzin i sie po tym czasie sam wylaczy czy trzeba to robic recznie ? ktos moze dac krotka instrukcje dla laika Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 11 Października 2010 trzeba ręcznie ale na bank nic sie nie przypali ani nie wygotuje Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppp Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 11 Października 2010 w takim razie ustawiam rosolek na 8godzin na low, chyba wystarczy :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 11 Października 2010 Ja uzywam od dłuższego czasu i zawsze ustawiam na "low" - dla czasu gotowania ok 8 - 10 h.Napewno bedzie super ugotowane... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 11 Października 2010 w takim razie ustawiam rosolek na 8godzin na low, chyba wystarczy :wink:Mam odmianę slow-cooker, która zwie się "multi-cooker". Temperaturę mogę ustawić od 80 do 98stC, 105stC i 170 - 190 stC - czyli do używania jako wolno-war, garnek parowy lub frytkownica. Czas możesz ustawić od 30 min. do 19 godzin. Rosołek nastawiamy wieczorem na 85stC i rano jest gotowy. Takiego nie ugotujesz w ciągu 4 czy 6-ciu godzin, nic się nie przypala, a jaki aromat... gotuje się ok. 10 godzin... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppp Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 12 Października 2010 rosolek wyszedl przepyszny, bez szumowin, ciut za dlugo sie gotowal bo az 9 godz, sadze ze 7 by wystarczylo w zupelnosci ale i tak jest w porzadku szkoda ze nie mialem kury tylko z kurczaka bo bylby jeszcze pyszniejszy :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 12 Października 2010 ppp, ja będąc na wyspach tez tylko ze slow cookera korzystałem , wiadomo kiedyś trzeba spać :wink: a coś ciepłego wypadało by zjeść :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/7/#findComment-127676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.