lesniak Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Października 2009 Kiełbasa biała - jaki to wyrób pod względem gastronomicznym czy wiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Października 2009 jaki to wyrób pod względem gastronomicznym czy wiecie?Jadalny :???: Napisz wyraźniej proszę, o co Ci chodzi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Października 2009 Kiełbasa biała - jaki to wyrób pod względem gastronomicznymPojęcia nie mam, ale skoro pytasz, to rozumiem, że po kursie masz całkiem nową wiedzę :wink: na temat tego, czym jest kiełbasa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Października 2009 Z mojej wiedzy ( 10 lat prowadzenia knajpy ) to surowa jest traktowana jak mięso a parzona jak półprodukt. Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Października 2009 Chyba, ze zakwalifikujemy do "przekąsek" :question: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Października 2009 Ja wiem , że biała jest do chrzanu - na śniadanie wielkanocne :grin: oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Października 2009 Ja wiem , że biała jest do chrzanu - na śniadanie wielkanocne Do chrzanu z buraczkami jeszcze może być . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2009 Kiełbasa biała - jaki to wyróbW sumie łatwy do wykonania, a jaki smaczny :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 12 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2009 Dziękuje za odpowiedzi ale nie padła ta własciwa :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Października 2009 Kiedyś to się mówiło że to wsad/wkład mięsny do zupy :grin: :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Października 2009 Kiełbasa biała - jaki to wyrób pod względem gastronomicznym czy wiecie?witaj myślę że jako wyrób podawany na śniadanie z musztardą lub dodatek do żurku dodam że można go by było dodać do wyrobów garmażeryjnych spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Października 2009 wyrób masarza :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Października 2009 Kiełbasa biała - jaki to wyrób pod względem gastronomicznym czy wiecie? Z tego co pamiętam, kiedyś klasyfikowano białą kiełbasę jako "potrawę kuchni polskiej" :smile: ... czy jest tak do dziś :question: ... :rolleyes: Witam w gronie "Garkotłuków" :lol: :wink: i Wszystkiego NAJ z okazji urodzin :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Października 2009 Biała kiełbasa będzie zaliczana do półproduktów produkcyjnych. Drugą grupę stanowią półprodukty garmażeryjne. W garmażerii rozróżnia się dwa rodzaje półproduktów: 1. Półprodukty, których obróbka termiczna i wykończenie, aż do otrzymania gotowego wyrobu, odbywa się w zakładzie gastronomicznym, noszą nazwę półproduktów produkcyjnych (np. takie jak: galantyny, rolady, boczki, wyroby w osłonkach z mięsa zwierząt rzeźnych i królików - podlegają sparzeniu - jednej z metod obróbki). 2. Półprodukty garmażeryjne, zwane również wyrobami handlowymi, sa to wyroby, które w zakładzie garmażeryjnym zostały poddane wstepnym procesom technologicznym (szczególnie mechanicznym) w postaci utrwalonej lub nie utrwalonej, przystosowane do szybkiego sporządzenia posiłku w domu i w takiej postaci przeznacone do sprzedaży detalicznej (np. wykrojone z mięsa kotlety, rumsztyki, sznycle itp.). Trochę szerzej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 13 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Października 2009 Odpowiedź Maxella jest prawidłowa. Biała kiełbasa jest to półprodukt garmażeryjny rozdrobniony, surowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Października 2009 Mój był tylko cytat. Odpowiedzi udzielił Kazio Krata autor super ksiązki: Produkcja wyrobów garmażeryjnych. :grin: (informacja przeznaczona dla "naszych formalistów forumowych) :grin: Dodam, iż kiełbasa biała surowa zawsze była zalicznana do tej grupy w nomenklaturze garmażeryjnej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3049-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-jaki-to-wyr%C3%B3b-pod-wzgl%C4%99dem-gastronomicznym/#findComment-84267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.