Skocz do zawartości

Kiełbasa biała - jaki to wyrób pod względem gastronomicznym


Rekomendowane odpowiedzi

jaki to wyrób pod względem gastronomicznym czy wiecie?

Jadalny :???:

Napisz wyraźniej proszę, o co Ci chodzi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Kiełbasa biała - jaki to wyrób pod względem gastronomicznym

Pojęcia nie mam, ale skoro pytasz, to rozumiem, że po kursie masz całkiem nową wiedzę :wink: na temat tego, czym jest kiełbasa :cool:
Z mojej wiedzy ( 10 lat prowadzenia knajpy ) to surowa jest traktowana jak mięso a parzona jak półprodukt.

miodek

 

....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie :)

Ja wiem , że biała jest do chrzanu - na śniadanie wielkanocne

 

 

Do chrzanu z buraczkami jeszcze może być .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Kiełbasa biała - jaki to wyrób

W sumie łatwy do wykonania, a jaki smaczny :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Kiedyś to się mówiło że to wsad/wkład mięsny do zupy :grin: :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Kiełbasa biała - jaki to wyrób pod względem gastronomicznym czy wiecie?

witaj

myślę że jako wyrób podawany na śniadanie z musztardą lub dodatek do żurku

dodam że można go by było dodać do wyrobów garmażeryjnych spokojnie

Kiełbasa biała - jaki to wyrób pod względem gastronomicznym czy wiecie?

 

Z tego co pamiętam, kiedyś klasyfikowano białą kiełbasę jako "potrawę kuchni polskiej" :smile: ... czy jest tak do dziś :question: ... :rolleyes:

 

Witam w gronie "Garkotłuków" :lol: :wink: i Wszystkiego NAJ z okazji urodzin :lol:

Biała kiełbasa będzie zaliczana do półproduktów produkcyjnych. Drugą grupę stanowią półprodukty garmażeryjne.

W garmażerii rozróżnia się dwa rodzaje półproduktów:

1. Półprodukty, których obróbka termiczna i wykończenie, aż do otrzymania gotowego wyrobu, odbywa się w zakładzie gastronomicznym, noszą nazwę półproduktów produkcyjnych (np. takie jak: galantyny, rolady, boczki, wyroby w osłonkach z mięsa zwierząt rzeźnych i królików - podlegają sparzeniu - jednej z metod obróbki).

2. Półprodukty garmażeryjne, zwane również wyrobami handlowymi, sa to wyroby, które w zakładzie garmażeryjnym zostały poddane wstepnym procesom technologicznym (szczególnie mechanicznym) w postaci utrwalonej lub nie utrwalonej, przystosowane do szybkiego sporządzenia posiłku w domu i w takiej postaci przeznacone do sprzedaży detalicznej (np. wykrojone z mięsa kotlety, rumsztyki, sznycle itp.).

 

Trochę szerzej.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odpowiedź Maxella jest prawidłowa. Biała kiełbasa jest to półprodukt garmażeryjny rozdrobniony, surowy.

Mój był tylko cytat. Odpowiedzi udzielił Kazio Krata autor super ksiązki: Produkcja wyrobów garmażeryjnych. :grin: (informacja przeznaczona dla "naszych formalistów forumowych) :grin:

Dodam, iż kiełbasa biała surowa zawsze była zalicznana do tej grupy w nomenklaturze garmażeryjnej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.