Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak na "macanego"

Po kilkudziesięciu minutach parzenia wyjmuję wędzonki z garnka i biorę ją palcami i naciskam, nie może być ani miękka ani za twarda, taka powinna być sprężysta. Jak jest już wg mnie oki to ją wyjmuję, a jak jej jeszcze mało to dalej się parzy, kiełbasy też tak parzę, oprócz czasu parzenia, parzę je "na macanego" tak się jakoś przyzwyczaiłem, że jak sobie :rolleyes: pomacam to jestem bardziej pewny, że się udało :grin: :grin:

czy do wody, w której parzysz uda dajesz jarzyny

i wykorzystujesz ją potem ?.

 

Kiedyś dodawałem, teraz już nie.

Szostek bracie, z dodawania jakichkolwiek przypraw, czy to do peklowania czy też do parzenia, wyleczyli mnie na naszym forum i chwała im za to :grin:

 

 

Nie psujcie smaku mięsa, przyprawy mogą iść do gotowania i do pieczenia, to jest moje takie sobie zdanie nt dodatku przypraw :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-294338
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

SZOSTKOWSKI, Ja natomiast, przepraszam ZBÓJU że wchodzę w słowo, nie da daję przypraw jako takich ale wrzucam nać pietruszki i selera do parzenia, tak jak radził DZIADEK [do kurczaka]. Super aromat, zależy co kto lubi. :thumbsup:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-294464
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj zacząłem peklować mięsko na zlot, dwie golonki i boczek.

Peklowanie będzie inne niż moje poprzednie. Zalewa 7%, peklowanie 8 dni. Mięso wczoraj włożyłem do zalewy, jutro jak już się odmrozi w zalewie(przy okazji ją ochładzając) to nastrzyknę, boczki jakieś 80 ml/kg, golonki dwa razy tyle na kg. Wędzenie w Niedzielę, parzenie w Poniedziałek rano, taki jest plan :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-295987
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie dreptanko przedzlotowe, do północka chyba zejdzie. Jutro parzenie :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296629
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku tak się napatrzyłem , że też postanowiłem pierwszy raz uwędzić udka jednak moje w porównaniu do Twoich posiadają defekt w postaci twardej skórki . Mimo parzenia z termometrem do 65 stopni C w środku co trwało około 50 minut . Smak i kolor oki a skóra dla kotów :grin: problem musiał powstać w czasie wędzenia ale nie wiem jeszcze jaki . Muszę się jeszcze sporo uczyć - pozdrawiam :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296655
Udostępnij na innych stronach

Po wieczorno/nocnym dymieniu, za chwil kilka pójdą do parzenia :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296689
Udostępnij na innych stronach

Po wieczorno/nocnym dymieniu

Kolorki wzorcowe :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296690
Udostępnij na innych stronach

Boczki sparzone, golonki jeszcze w garze :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296707
Udostępnij na innych stronach

Wyglądają super smakują jeszcze lepiej

Próbowałaś :question: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296710
Udostępnij na innych stronach

Boczki sparzone

Ładne boczki :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296711
Udostępnij na innych stronach

smakują jeszcze lepiej

Teraz to nie wiem jak będzie na sól, peklowałem inaczej niż poprzednie razy :D albo będziemy dosalać na talerzu, albo będziemy popijać za słone :lol: ale mam nadzieję, że będą oki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296713
Udostępnij na innych stronach

ale mam nadzieję, że będą oki :D

 

:clap:

 

Zbójaszku , pokrój na plasterki już w domciu bo na zlocie będzie mało czasu . Co do nalewek to jak przeliczyłem , to do rana wystarczy . :tongue: :lol:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296722
Udostępnij na innych stronach

:cool:

 

Zbójaszku , pokrój na plasterki już w domciu bo na zlocie będzie mało czasu

Spoko, damy radę, we Wtorek będą już dwie koleżanki, damy im zlecenie na krojenie i po sprawie :lol: :lol:

Co do nalewek to jak przeliczyłem , to do rana wystarczy . :tongue: :lol:

Może choć ze dwie na Środę odłożę :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296725
Udostępnij na innych stronach

przeczytałem przepis spróbowałem wykonaś i w końcu skosztowałem PYCHOTA :thumbsup:

:!: udka Zbója Madeja :!: to jest to

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296726
Udostępnij na innych stronach

udka Zbója Madeja :!: to jest to

Cieszy mję to bardzo :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296728
Udostępnij na innych stronach

Golonki jak długo wędzone bo nie mogę doczytać ;)

Tyle samo co reszta.Przy golonkach czas parzenia jest dużo dłuższy :wink:

 

Pozdrawiam

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296909
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam, wczoraj wrzuciłem serki do solanki ( opatuliłem bandażem, żeby się nie rozleciały :wink: ), dzisiaj je wyciągnąłem i odciekają... i teraz moje pytanie czy muszą być suche tak jak mięsko ???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-299190
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.