Zbój Madej Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 27 Lipca 2013 jak na "macanego"Po kilkudziesięciu minutach parzenia wyjmuję wędzonki z garnka i biorę ją palcami i naciskam, nie może być ani miękka ani za twarda, taka powinna być sprężysta. Jak jest już wg mnie oki to ją wyjmuję, a jak jej jeszcze mało to dalej się parzy, kiełbasy też tak parzę, oprócz czasu parzenia, parzę je "na macanego" tak się jakoś przyzwyczaiłem, że jak sobie :rolleyes: pomacam to jestem bardziej pewny, że się udało :grin: :grin: czy do wody, w której parzysz uda dajesz jarzyny i wykorzystujesz ją potem ?. Kiedyś dodawałem, teraz już nie. Szostek bracie, z dodawania jakichkolwiek przypraw, czy to do peklowania czy też do parzenia, wyleczyli mnie na naszym forum i chwała im za to :grin: Nie psujcie smaku mięsa, przyprawy mogą iść do gotowania i do pieczenia, to jest moje takie sobie zdanie nt dodatku przypraw :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-294338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 28 Lipca 2013 SZOSTKOWSKI, Ja natomiast, przepraszam ZBÓJU że wchodzę w słowo, nie da daję przypraw jako takich ale wrzucam nać pietruszki i selera do parzenia, tak jak radził DZIADEK [do kurczaka]. Super aromat, zależy co kto lubi. :thumbsup: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-294464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Wczoraj zacząłem peklować mięsko na zlot, dwie golonki i boczek. Peklowanie będzie inne niż moje poprzednie. Zalewa 7%, peklowanie 8 dni. Mięso wczoraj włożyłem do zalewy, jutro jak już się odmrozi w zalewie(przy okazji ją ochładzając) to nastrzyknę, boczki jakieś 80 ml/kg, golonki dwa razy tyle na kg. Wędzenie w Niedzielę, parzenie w Poniedziałek rano, taki jest plan Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-295987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Ostatnie dreptanko przedzlotowe, do północka chyba zejdzie. Jutro parzenie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zbójaszku tak się napatrzyłem , że też postanowiłem pierwszy raz uwędzić udka jednak moje w porównaniu do Twoich posiadają defekt w postaci twardej skórki . Mimo parzenia z termometrem do 65 stopni C w środku co trwało około 50 minut . Smak i kolor oki a skóra dla kotów :grin: problem musiał powstać w czasie wędzenia ale nie wiem jeszcze jaki . Muszę się jeszcze sporo uczyć - pozdrawiam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Po wieczorno/nocnym dymieniu, za chwil kilka pójdą do parzenia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Po wieczorno/nocnym dymieniuKolorki wzorcowe :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Boczki sparzone, golonki jeszcze w garze Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Wyglądają super smakują jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Wyglądają super smakują jeszcze lepiejPróbowałaś :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Boczki sparzoneŁadne boczki :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 smakują jeszcze lepiejTeraz to nie wiem jak będzie na sól, peklowałem inaczej niż poprzednie razy albo będziemy dosalać na talerzu, albo będziemy popijać za słone :lol: ale mam nadzieję, że będą oki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 ale mam nadzieję, że będą oki :clap: Zbójaszku , pokrój na plasterki już w domciu bo na zlocie będzie mało czasu . Co do nalewek to jak przeliczyłem , to do rana wystarczy . :tongue: :lol: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zbójaszku , pokrój na plasterki już w domciu bo na zlocie będzie mało czasuSpoko, damy radę, we Wtorek będą już dwie koleżanki, damy im zlecenie na krojenie i po sprawie :lol: :lol: Co do nalewek to jak przeliczyłem , to do rana wystarczy . :tongue: :lol:Może choć ze dwie na Środę odłożę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 przeczytałem przepis spróbowałem wykonaś i w końcu skosztowałem PYCHOTA :thumbsup: :!: udka Zbója Madeja :!: to jest to Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 udka Zbója Madeja :!: to jest toCieszy mję to bardzo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Starszy, o to chodziło !!! Twoje golonki zwalają z nóg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Golonki jak długo wędzone bo nie mogę doczytać Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Golonki jak długo wędzone bo nie mogę doczytać Tyle samo co reszta.Przy golonkach czas parzenia jest dużo dłuższy :wink: Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Tyle samo co reszta.Przy golonkach czas parzenia jest dużo dłuższy :wink: Dziękuję Zatem jak długo parzyć ? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-296911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 4 Września 2013 Witam, wczoraj wrzuciłem serki do solanki ( opatuliłem bandażem, żeby się nie rozleciały :wink: ), dzisiaj je wyciągnąłem i odciekają... i teraz moje pytanie czy muszą być suche tak jak mięsko ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-299190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 4 Września 2013 witamw skrócie-WSZYSTKO co chcesz uwędzić najpierw musisz wysuszyć więcTAK, mają być suche Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-299191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 4 Września 2013 Czyli rozumiem, że sobie tak mają postać do jutra w lodówce? Czy może im jakoś pomóc się wysuszyć :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-299192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 4 Września 2013 Jeżeli nie pomaga pogoda, pomagam wentylatorem Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-299193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gordo Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 4 Września 2013 Przepraszam za może niezbyt mądre pytanie - czy te udka na poprzedniej stronie to wg przepisu na "Aromatyczny kurczak DZIADKA"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/26/#findComment-299197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.