Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 18 Listopada 2012 (mam nadzieję że Zbój się nie obrazi za śmiecenie tematu)Tomuś :rolleyes: no coś Ty :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-250733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 18 Listopada 2012 Przynajmniej miałem co poczytać :wink: Zbójaszku , no to sobie poczytałeś . Cieszy mnie jednak bardzo to , że zauważyłeś i to znaczącą różnicę między peklowaniem krótkim a peklowaniem długim . I oto przecież nam chodziło . Teraz jeszcze raz zapekluj chociaż kawałek w ilości solanki 0,4 litra/kg mięsa tak żeby nie moczyć . Ja nie jestem zwolennikiem moczenia mięsa po peklowaniu . Moim zdaniem należy tak dobrać słoność solanki żeby tego nie robić . A jak się zdarzy ................. to trudno , świat się przecież nie zawali . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-250749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 19 Listopada 2012 zauważyłeś i to znaczącą różnicę między peklowaniem krótkim a peklowaniem długimRóżnica jest i to bardzo Teraz jeszcze raz zapekluj chociaż kawałek w ilości solanki 0,4 litra/kg mięsa tak żeby nie moczyćJak będzie miejsce w lodówce to może kilogramik karkówki tak zapekluję ale i tak muszę dojść z dobrą słonością wg mojego peklowania, jak nie pokombinuję to się nie dowiem. W Grudniu Będziesz oceniał czy ja się jeszcze nadaję do dreptania, czy lepiej zająć się czymś innym :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-250830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 19 Listopada 2012 W Grudniu Będziesz oceniał czy ja się jeszcze nadaję do dreptania, czy lepiej zająć się czymś innym :D Zbójaszku , teraz to walnąłeś jak rzeźnik świńskim uchem o ścianę . :!: :smile: :grin: :lol: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-250846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Pilosy z wczorajszego wędzenia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zbój Madej, nie próżnowałeś Zbójaszku Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 2 Grudnia 2012 nie próżnowałeś ZbójaszkuAż tak ciężko się nie narobiłem przy serkach, praktycznie same się wędziły w Borniaku, miałem pilne spotkanie przez ulicę i zaglądnąłem do serów raz kije przełożyć i drugi raz jak z wędzarni wyciągałem, ot takie lekkie dreptanko było Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Pilosy z wczorajszego wędzenia Zbójaszku idziesz ostro :clap: , pewnie zima za pasem , bo serki już na 3 poziomach w jednej siatce wędzisz . :grin: :lol: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 2 Grudnia 2012 serki już na 3 poziomach w jednej siatceNa trzech poziomach i trzech kijach 36 sztuk, Bornniak pełny :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Osuszanie 2godz.45min, razem z dymieniem 7godz.54min. teraz w garach się wsio parzy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 3 Grudnia 2012 teraz w garach się wsio parzy :clap: Zbójaszku wiesz co napiszę :question: Już niebawem sprawdzę jak to u Ciebie z tym wędzeniem jest . Myślę że dasz spróbować . :tongue: :grin: :lol: Może być nawet po plasterku jako dodatek do kawy zamiast ciasta :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Bornniak pełnyWojtek, super kolorek uzyskałeś, taki delikatny Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Może być nawet po plasterkuNawet 5 plasterków :grin: :grin: jako dodatek do kawy zamiast ciasta :grin:Zamiast do kawy to może lepiej do likieru kawowego, została jeszcze flaszka z zeszłego roku :grin: :grin: Wojtek, super kolorek uzyskałeśMnie też się podoba :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Osuszanie 2godz.45min, razem z dymieniem 7godz.54min. teraz w garach się wsio parzy Łaaał.. aleś się postarał Zbójaszku :grin: :clap: :clap: Co tu się dziwić.. przecież będziesz miał ważnego Gościa :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zbój Madej, na mistrza idziesz Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zbój Madej, Zbójaszku :clap: :clap: :thumbsup: Teraz to już przeszłeś sam siebie brachu Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 3 Grudnia 2012 aleś się postarał Zbójaszku :grin: :clap: :brawo:Gonzo mi na zlocie mówił, że on wędzi 7-8 a nawet 9 godz. i już tak dwa razy wędziłem i w miarę czasu będę tak długo wędził, dziś drugi raz takie długie wędzenie+długie peklowanie to całkiem inne smaki niż przy krótkim wędzeniu+krótkie peklowanie :grin: :grin: przecież będziesz miał ważnego Gościa :wink:No właśnie i tu stres duży :rolleyes: a jak przyjedzie, popróbuje i powie mi, że :rolleyes: lepiej cobym czym innym się zajął to dopiero będą jaja :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Gonzo mi na zlocie mówił, że on wędzi 7-8 a nawet 9 godz. A temperatura wędzenia jest taka sama?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 3 Grudnia 2012 A temperatura wędzenia jest taka sama??Już kilka wędzeń robię na termometrze borniakowym, dziś temp. na nim wahała się 40-42st.C czyli na dodatkowym, który kiedyś wieszałem byłoby 49-55st.C w zależności jaka temp. byłaby w spiżarni, tak wędziłem sery, wędzonki, kiełbasy wędzono/parzone, dodatkowy termometr wieszam tylko jak mam kiełbaskę podpiekać Już po parzeniu Boczki większe parzyłem wraz z gotowaniem 2godz.20min., baleron na term., szynki "na macanego" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Pilosy z wczorajszego wędzenia _________________ czy te serki obsypujesz jakąś przyprawą bo trochę tak to na zdjęciu wygląda :thumbsup: i jak długo je moczysz w solance Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 3 Grudnia 2012 baleron na term., szynki "na macanego"Super Ci to wszystko wyszło :clap: A na macanego to o ile pamiętam,to moja babcia do kurnika chodziła :grin: :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 4 Grudnia 2012 czy te serki obsypujesz jakąś przyprawą bo trochę tak to na zdjęciu wygląda :thumbsup:Piotrze, przyprawy daję jakie mam pod ręką, teraz posypywałem słodką czerwoną papryką, pieprzem świeżo kręconym, curry, pieprz ziołowy, moja mieszanka przypraw :grin: jak długo je moczysz w solanceNa mój smak solanka 8%, moczenie w solance 12 do max. 15 godz :grin: na macanego to o ile pamiętam,to moja babcia do kurnika chodziła :grin: :tongue: :lol: :lol: Na macanego to dobry sposób coby nie kłuć szynek term. do parzenia, parzysz szynkę, za sznurek wyjmujesz z gara i łapiesz na chwilkę w palce i sprawdzasz twardość, ma być tak twarde jak średnio wysmażony stek lub ciuteńkę twardsze, jeżeli takie jest to wyjmujesz z gara do wystudzenia Andrzej/Bagno tak mi poradził i tak robię. Obecnie tylko w balerony wbijam term. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Nadreptać się trzeba, ale satysfakcja z udanych wyrobów wynagradza wszystko :grin: . :clap: :clap: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Nadreptać się trzeba, ale satysfakcja z udanych wyrobów wynagradza wszystko :grin: .Jestem "za" i potwierdzam :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Z wczorajszego dymienia :thumbsup: :thumbsup: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-254045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.