Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

(mam nadzieję że Zbój się nie obrazi za śmiecenie tematu)

Tomuś :rolleyes: no coś Ty :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-250733
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przynajmniej miałem co poczytać :wink:

 

 

Zbójaszku , no to sobie poczytałeś . Cieszy mnie jednak bardzo to , że zauważyłeś i to znaczącą różnicę między peklowaniem krótkim a peklowaniem długim . I oto przecież nam chodziło . Teraz jeszcze raz zapekluj chociaż kawałek w ilości solanki 0,4 litra/kg mięsa tak żeby nie moczyć . Ja nie jestem zwolennikiem moczenia mięsa po peklowaniu . Moim zdaniem należy tak dobrać słoność solanki żeby tego nie robić . A jak się zdarzy ................. to trudno , świat się przecież nie zawali .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-250749
Udostępnij na innych stronach

zauważyłeś i to znaczącą różnicę między peklowaniem krótkim a peklowaniem długim

Różnica jest i to bardzo :D

Teraz jeszcze raz zapekluj chociaż kawałek w ilości solanki 0,4 litra/kg mięsa tak żeby nie moczyć

Jak będzie miejsce w lodówce to może kilogramik karkówki tak zapekluję :D ale i tak muszę dojść z dobrą słonością wg mojego peklowania, jak nie pokombinuję to się nie dowiem. W Grudniu Będziesz oceniał czy ja się jeszcze nadaję do dreptania, czy lepiej zająć się czymś innym :D :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-250830
Udostępnij na innych stronach

W Grudniu Będziesz oceniał czy ja się jeszcze nadaję do dreptania, czy lepiej zająć się czymś innym :D :D :D

Zbójaszku , teraz to walnąłeś jak rzeźnik świńskim uchem o ścianę . :!: :smile: :grin: :lol:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-250846
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pilosy z wczorajszego wędzenia :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253680
Udostępnij na innych stronach

nie próżnowałeś Zbójaszku

Aż tak ciężko się nie narobiłem przy serkach, praktycznie same się wędziły w Borniaku, miałem pilne spotkanie przez ulicę i zaglądnąłem do serów raz kije przełożyć i drugi raz jak z wędzarni wyciągałem, ot takie lekkie dreptanko było :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253687
Udostępnij na innych stronach

Pilosy z wczorajszego wędzenia :D

 

 

Zbójaszku idziesz ostro :clap: , pewnie zima za pasem , bo serki już na 3 poziomach w jednej siatce wędzisz . :grin: :lol:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253708
Udostępnij na innych stronach

serki już na 3 poziomach w jednej siatce

Na trzech poziomach i trzech kijach 36 sztuk, Bornniak pełny :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253712
Udostępnij na innych stronach

Osuszanie 2godz.45min, razem z dymieniem 7godz.54min. teraz w garach się wsio parzy :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253861
Udostępnij na innych stronach

teraz w garach się wsio parzy :D

:clap:

 

Zbójaszku wiesz co napiszę :question: Już niebawem sprawdzę jak to u Ciebie z tym wędzeniem jest . Myślę że dasz spróbować . :tongue: :grin: :lol: Może być nawet po plasterku jako dodatek do kawy zamiast ciasta :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253867
Udostępnij na innych stronach

Może być nawet po plasterku

Nawet 5 plasterków :grin: :grin:

jako dodatek do kawy zamiast ciasta :grin:

Zamiast do kawy to może lepiej do likieru kawowego, została jeszcze flaszka z zeszłego roku :grin: :grin:

Wojtek, super kolorek uzyskałeś

Mnie też się podoba :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253873
Udostępnij na innych stronach

Osuszanie 2godz.45min, razem z dymieniem 7godz.54min. teraz w garach się wsio parzy :D

Łaaał.. aleś się postarał Zbójaszku :grin: :clap: :clap:

Co tu się dziwić.. przecież będziesz miał ważnego Gościa :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253888
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, Zbójaszku :clap: :clap: :thumbsup:

 

Teraz to już przeszłeś sam siebie brachu :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253893
Udostępnij na innych stronach

aleś się postarał Zbójaszku :grin: :clap: :brawo:

Gonzo mi na zlocie mówił, że on wędzi 7-8 a nawet 9 godz. i już tak dwa razy wędziłem i w miarę czasu będę tak długo wędził, dziś drugi raz takie długie wędzenie+długie peklowanie to całkiem inne smaki niż przy krótkim wędzeniu+krótkie peklowanie :grin: :grin:

przecież będziesz miał ważnego Gościa :wink:

No właśnie i tu stres duży :rolleyes: a jak przyjedzie, popróbuje i powie mi, że :rolleyes: lepiej cobym czym innym się zajął to dopiero będą jaja :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253894
Udostępnij na innych stronach

Gonzo mi na zlocie mówił, że on wędzi 7-8 a nawet 9 godz.

A temperatura wędzenia jest taka sama??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253897
Udostępnij na innych stronach

A temperatura wędzenia jest taka sama??

Już kilka wędzeń robię na termometrze borniakowym, dziś temp. na nim wahała się 40-42st.C czyli na dodatkowym, który kiedyś wieszałem byłoby 49-55st.C w zależności jaka temp. byłaby w spiżarni, tak wędziłem sery, wędzonki, kiełbasy wędzono/parzone, dodatkowy termometr wieszam tylko jak mam kiełbaskę podpiekać :D

 

 

Już po parzeniu :D

Boczki większe parzyłem wraz z gotowaniem 2godz.20min., baleron na term., szynki "na macanego" :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253907
Udostępnij na innych stronach

Pilosy z wczorajszego wędzenia :D

 

_________________

czy te serki obsypujesz jakąś przyprawą bo trochę tak to na zdjęciu wygląda :thumbsup:

i jak długo je moczysz w solance

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253921
Udostępnij na innych stronach

baleron na term., szynki "na macanego"

Super Ci to wszystko wyszło :clap: A na macanego to o ile pamiętam,to moja babcia do kurnika chodziła :grin: :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253931
Udostępnij na innych stronach

czy te serki obsypujesz jakąś przyprawą bo trochę tak to na zdjęciu wygląda :thumbsup:

Piotrze, przyprawy daję jakie mam pod ręką, teraz posypywałem słodką czerwoną papryką, pieprzem świeżo kręconym, curry, pieprz ziołowy, moja mieszanka przypraw :grin:

jak długo je moczysz w solance

Na mój smak solanka 8%, moczenie w solance 12 do max. 15 godz :grin:

na macanego to o ile pamiętam,to moja babcia do kurnika chodziła :grin: :tongue:

:lol: :lol:

 

Na macanego to dobry sposób coby nie kłuć szynek term. do parzenia, parzysz szynkę, za sznurek wyjmujesz z gara i łapiesz na chwilkę w palce i sprawdzasz twardość, ma być tak twarde jak średnio wysmażony stek lub ciuteńkę twardsze, jeżeli takie jest to wyjmujesz z gara do wystudzenia :D

Andrzej/Bagno tak mi poradził i tak robię. Obecnie tylko w balerony wbijam term. :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253951
Udostępnij na innych stronach

Nadreptać się trzeba, ale satysfakcja z udanych wyrobów wynagradza wszystko :grin: .

 

:clap: :clap: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253953
Udostępnij na innych stronach

Nadreptać się trzeba, ale satysfakcja z udanych wyrobów wynagradza wszystko :grin: .

Jestem "za" i potwierdzam :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-253957
Udostępnij na innych stronach

Z wczorajszego dymienia :thumbsup: :thumbsup: :grin:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/23/#findComment-254045
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.