Zbój Madej Opublikowano 4 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 4 Września 2013 czy te udka na poprzedniej stronie to wg przepisu na "Aromatyczny kurczak DZIADKA"?Podobne https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=348953#348953 http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-i dzisiaj je wyciągnąłem i odciekają... i teraz moje pytanie czy muszą być suche tak jak mięsko ???Napiszę jak ja robię. Piloski po wyjęciu z solanki, kładę na kratkę jakąś i na durszlak i sitko jakieś, leżą i ociekają sobię tak godzinkę może półtorej, posypuję przyprawami, wkładam do siatki, wieszam w kuchni, włączam wiatrak i osuszam je wiatraczkiem 1.5-2 godz. z jednej strony, obracam kij i to samo z drugiej strony, wkładam do rozgrzanego Borniaka i osuszam różnie, nieraz 2 godz. nieraz 2.5 godz, następnie puszczam dym Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-299206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 5 Września 2013 Serki zostały na noc w wędzarni.... za dużo wody zostało w nich :rolleyes: , ale za to udeczka palce lizać. Bałem się, że po nocy w lodówce po parzeniu nie wyjdą jednak rodzince smakują :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-299441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 13 Października 2013 Przy okazji wędzenia Pilosów, zadymiłem 4 udka i kawałek boczku. Boczek posypałem p-solą w ilości 3 łyżeczki, zawinąłem w folię i do lodówki na jakieś 32 godznki chyba, na trochę przed wędzeniem boczek opłukałem zimną wodą, wytarłem ręcznikiem papierowym i na kij. Po wędzeniu 10 min. gotowania i jakieś 2.5 godz parzenia, może ciutkę za długo. Wyszedł trochę mało słony, ale nie dużo, następną razą 2 doby peklowania na sucho Jak to w Pobiedziskach mawiają, uwędziłem trochę na śniadanko :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-306700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 15 Października 2013 Dziś w mieścinie gdzie pracuję zajechałem po towar na kiełbaski i zrobiłem takie :w00t: oczka tylko bardziej się świeciły, w końcu po trzech tygodniach poszukiwań znalazłem w sklepie ogonki wp, poprosiłem wszystkie co były, wyszło 1.85 kg, niestety na razie muszę je zamrozić bo mam dreptanie przy innych wyrobach, może w Sobotę, może po Niedzieli zapekluję i zadymię, będzie co ogryzać :frantics: Przy ogryzaniu będę Grzybozlot wspominał :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 15 Października 2013 Zbójaszku wiesz jakie są dobre odpieczone Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 15 Października 2013 Zbójaszku w jakim sklepie w Gryfowie się zaopatrujesz ? To tylko 13 km może warto podskoczyć przy okazji wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 15 Października 2013 dobre odpieczone Mała literówka, ale chodzi Ci o podpieczone?? Zbójaszku w jakim sklepie w Gryfowie się zaopatrujesz ? W Gryfowie w markeciku Dino zakupiłem ogonki. Jakbyś chciał kiedyś wołowinkę do kiełbasek to w Dino w Piątki mają dostawę, zawsze jest ładna łopatka wołowa Inne mięsa codziennie mają dostawę, jak na razie jeszcze u nich nie trafiłem na bubla Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 15 Października 2013 A zobacz to ten na górce w którym nigdy nie byłem ale teraz zawsze przy okazji zawitać nie omieszkam . Pozdrawiam wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 15 Października 2013 Adek, jakbyś kiedyś był w okolicach Mirska to tam też jest Dino, trasa na Świeradów Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 15 Października 2013 Teraz po tym co piszesz to nie ominę tego sklepu w okolicy . W Siekierczynie chyba też niedawno otworzyli . Zbójaszku a Ty jak będziesz w Lubaniu to tam jest Adek wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 15 Października 2013 Zbójaszku a Ty jak będziesz w Lubaniu to tam jest Adek Dzięki, kiedyś pewnie się zbiorę do przyjazdu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 15 Października 2013 Niedzieli zapekluję i zadymię, będzie co ogryzać Peklowane i "gotowane " jak golonka też jadalne . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Peklowane i "gotowane " jak golonka też jadalne . Wiem Andrzejku wiem, właśnie taki jest plan :D Edytowane 15 Października 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 19 Października 2013 Takie szybkie i inne niż poprzednio peklowanie Miałem robić solankę 8%, ale zrobiłem 7.5%. Polędwica przecięta wzdłuż, dwa kawałki żeberek z mostkiem, no i oczywiście ogonki Bez nastrzyku, dymienie planowane w Środę. Polęwica tylko wędzona, reszta po wędzeniu do gotowania Ogony do solanki poszły zamrożone, solankę wychłodzą. Co do ogonów to pozdrawiam Karola :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 19 Października 2013 Polędwica przecięta wzdłuż A po co? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 19 Października 2013 A po co? A tak sobie wymyśliłem, kawałek niewielki, może będzie git Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 19 Października 2013 A Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-307694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 22 Października 2013 :D Ogonki dziś na PKP będą spożywane z musztardą sarepską i kromeczką chlebka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-308172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 22 Października 2013 Wojtku,nie mam co napisać, jedynie mogę wkleić Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-308212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 22 Października 2013 Ogonów jeszcze nie wędziłem, ale muszę to zrobić Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-308219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 22 Października 2013 Zboju MAdeju, piekne ogony. Unas zwykle sa obcinane w sklepach, takie krotkie, tylko ze wsi sobie czasem przwioze, to jak wedze Zuzanna pilnuje aby tata jej nie zjadl, tak bardzo lubi. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-308250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Przedwczorajsze dymienie Boczek peklowany "z garści" na sucho 4 dni, półpolędwice na mokro solanka 7.5% 4 dni, ćwiartki kurczaka peklowane 24 godz. Wsio razem dymione, po dymieniu ćwiartki do wystygnięcia, półpolędwiczki podpiekane, boczek do gotowania. Boczek gotowałem na maluśkim ogniu, woda bulkała tak jak podczas gotowania rosołu, gotowałem, aż był bardzo mięciuchny Edytowane 6 Listopada 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-311093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zbóju powiedz mi jaka była słonosc poledwiczek po 4 dniach, solanka bardzo uboga (jesli patrzec na tabele Dziadka ) Kupilem wczoraj 10 kg szynki i 3 kg poledwicy, peklowac bede 10 dni nastepnie bede wedzil w przyszla sobote. Moze podpowiesz jakiego stezenia uzyc aby nei bylo za slone? Moze masz rowniez jakis sprawdzony przepis aby zrobic cos innego niz zwykle peklowanie z dodatkiem soli i ziół? Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-311096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zbóju powiedz mi jaka była słonosc poledwiczek To samo co na PW Ci odpisałem, a i inni niech poczytają:To nie są polędwiczki, to jest polędwica przekrojona wzdłuż, dlatego pisałem półpolędwice. Poprzednio jak je wędziłem to wędziłem i podpiekałem krótko, na sól były oki, ale dla mnie ciutkę za twarde. Te co wędziłem przedwczoraj to taka sama solanka, ale wędziłem i podpiekałem dłużej i wyszły troszkę za słone lecz nie dużo, ale za to były bardzo miękkie i soczyste. Niedługo będę wędził jeszcze inaczej, aż uda mi się zrobić coby pasowały i na słoność i na miękkość i na soczystość :D Moze masz rowniez jakis sprawdzony przepis aby zrobic cos innego niz zwykle peklowanie z dodatkiem soli i ziół? Od peklowania z dodatkiem jakichkolwiek przypraw odzwyczaili mnnie na forum i chwała im za to oczywiście jak komu pasuje to śmiało przprawy dodawać I taka mała uwaga, w soli się marynuje, a pekluje w peklosoli lub soli z saletrą :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-311184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zapeklowałem kilka boczków i "myszkę". Solanka: na kg mięsa litr wody i 8 dag p-soli, bez nastrzyku, za jakieś 11-12 dni do Borniaka Mięso do solanki dałem zamrożone. Wczoraj do solanki 8% włożyłem dwa kawałki polędwicy, tym razem przekrojonej na pół. Peklowanie 5 dni bez nastrzyku, dymienie razem z uchem i ogonem wp Mięso do solanki dałem zamrożone. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/27/#findComment-313720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.