Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem ci że od jakiegoś czasu też pekluję na sucho polędwiczki i boczek;)a powiedz proszę jak wygląda środek baleronu??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-381590
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zbójaszku powiedz mi jakim programem wstawiasz znak wodny swoich wyrobów?

Visual Watermark :D

 

 

Wędzonki popakowane jak w luksusowym sklepie albo jeszcze lepiej :D:thumbsup::clap:

Jaki tam luxus :D pakowane w worki z Torunia, te wadliwe, ale czekałem tak po kilkadziesiąt sekund między zgrzewaniami i pakowało ładnie. W Grudniu będzie dwa lata jak je mam i czas je używać :D

 

 

też pekluję na sucho polędwiczki i boczek;

Na sucho peklowałem tylko te co dymiłem na ciepło bez parzenia, znaczy dwa kawałki boczku i karkówkę, powiszą do Świąt, a wsio inne pekluję na mokro :D

 

 

powiedz proszę jak wygląda środek baleronu??

Jutro wieczorkiem po pracy będę pakował próżniowo balerony to je przekroję i jak nie zapomnę to fotkę przekroju machnę :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-381594
Udostępnij na innych stronach

Świąteczny baleronik zapakowany, już w zamrażarce :D

Parzony tym razem do 73 a nie do 74st,C.

 

post-41817-0-36619200-1415263995_thumb.jpgpost-41817-0-84643800-1415264010_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-381856
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parzony tym razem do 73 a nie do 74st,C.

Bardzo ładnie wygląda baleronik . Ja parzyłam do 71 C i wyszedł bardzo smaczniutki ..soczysty :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-381857
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja parzyłam do 71 C i wyszedł bardzo smaczniutki ..soczysty :)

Małgoś, ja bardzo lubię wędzonki soczyste, ale bardziej lubię jak są bardzo miękkie, dlatego przeparzam co już pisałem parę razy. Wcześniej balerony parzyłem do 74-75st.C. Co innego z szynkami (myszka, półbłoniasty) wędzonki z tych mięśni robię soczyste, znaczy staram się coby były soczyste. Boczek też czasami przeparzam :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-381869
Udostępnij na innych stronach

9 dni po pierwszym i 5 dni po drugim dymieniu na ciepło.

Nawet ładnie pociemniały, plamki soli na boczku. Karkówka w środku jeszcze miękka, boczki robią się powoli twardawe :D

 

post-41817-0-62298000-1415530529_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-382373
Udostępnij na innych stronach

Spacerówki drobiowe na eksport :D

Jutro dymienie, w Poniedziałek do Berlina jadą :D

Do solanki poszły zamrożone.

 

post-41817-0-40149200-1415646937_thumb.jpgpost-41817-0-77089400-1415646948_thumb.jpgpost-41817-0-50390300-1415646962_thumb.jpg

 

Polędwice dla siostry zapeklowane, w Sobotę dymienie :D

 

post-41817-0-44901500-1415647000_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-382648
Udostępnij na innych stronach

Już po dymieniu. Później do lodówki, jutro pakowanie w "próżnię" :D

 

post-41817-0-03911100-1415722695_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-382835
Udostępnij na innych stronach

Kolejne peklowanko na10 dni.

3 szyneczki i 4 boczki, jedna szynka moja, reszta dla sióstr :D

 

post-41817-0-47225900-1415732953_thumb.jpg


Mięsko włożone do solanki jest zamrożone, narazie wyniosłem na spiżarnianą podłogę, jutro do lodówki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-382889
Udostępnij na innych stronach

Polędwice sie osuszają w Borniaczku, dla siostry do bieżącego spożycia :D

 

post-41817-0-09106300-1416059757_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-383497
Udostępnij na innych stronach

Po wczorajszym dymieniu, 8.5 godz. :D

 

post-41817-0-57745100-1416115849_thumb.jpgpost-41817-0-61185200-1416115861_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-383623
Udostępnij na innych stronach

Po wczorajszym dymieniu, 8.5 godz.

Witam Cie widzę, że spać nie możesz, powiedz dlaczego aż tyle czy będziesz jeszcze parzył?, w jakiej temperaturze wędziłeś  :D

Teraz powiązałem ze zdjęciem wyżej no i pytajne dalej a ładniunie toto :tongue:  

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-383624
Udostępnij na innych stronach

powiedz dlaczego aż tyle czy będziesz jeszcze parzył?

 

Wędzę tyle coby dobrze dymem naszło w środku no i miękkie żeby były. Polędwic nie parzę. Raz kiedyś sparzyłem, dobra była, ale jakoś mi nie podeszła, wolę długo wędzone nieparzone :D

 

w jakiej temperaturze wędziłeś :D

 

Zazwyczaj polędwice wędzę w temp. około 55st.C +/-, wczoraj podkręciłem więcej, było 55-60st.C :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-383625
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po wczorajszym dymieniu, 8.5 godz. :D

 

 

Wojtek , kolorki wędzonek moim zdaniem przepiękne . A jak piszesz że są mięciutkie to gitara . Jeszcze trochę to będę miał nowe zęby  będą mogły być nawet lekko twardawe  :frantics:  :frantics:  :D  :D 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-383629
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze trochę to będę miał nowe zęby

Miejmy nadzieję, że już w Lutym będziesz mógł je wypróbować na moich polędwicach :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-383632
Udostępnij na innych stronach

Miejmy nadzieję, że już w Lutym będziesz mógł je wypróbować na moich polędwicach :D

 

 

 

Wojtuś powinienem mieć na początku grudnia . Muszę tylko troszkę kasy uzbierać :D

 

 Pozdrowienia ślę :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-383644
Udostępnij na innych stronach

Witam Zbójaszku  :) przepiękny kolorek ,właśnie taki lubię  :) pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-383667
Udostępnij na innych stronach

Piękne wędzonki!

A ja zastanawiam się nad wyrzuceniem blachy - deflektora z Borniaka. Przy podpiekaniu bardzo mocno się nagrzewa, a kapiący na nią tłuszcz kopci na wędzonki.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-383672
Udostępnij na innych stronach

Jasiu, jak zdejmiesz blachę to trzeba będzie dymogenerator czymś zasłonić coby tłuszcz nie kapał na zrębki.

Ja nie zdejmuję blachy przy podpiekaniu, ale podpiekam tylko kiełbasy, z których albo coś kapnie albo nie. Kiedyś raz lub dwa podpiekałem boczek, ale lepiej mi podchodzą wędzonki parzone :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-383674
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj dymione spacerówki, do domowego użytku :D

Dziś "pójdą" w próżnię, nie będą mrożone.

 

post-41817-0-68600600-1416547088_thumb.jpgpost-41817-0-94903900-1416547096_thumb.jpgpost-41817-0-20700200-1416547105_thumb.jpg

 

Na świąteczne wędzonki, narazie na kratce piekarnikowej ociekają, za chwil kilka na sznurek i w siatkę. Polędwice, jedna oskubana z mizdry, pójdą dziś w siatkę jak nigdy :D

 

post-41817-0-26149100-1416547135_thumb.jpgpost-41817-0-21578300-1416547141_thumb.jpg

 

 

Karkówka i boczki kilkutygodniowe, po dwukrotnym ciepłym dymieniu. Boczki dość suche i chyba dziś zapakuję próżniowo, nie będę mroził. Karkówka jeszcze powisi :D

Przeprosiłem się ze starą dobrą lustrzanką coby fotki lepsze wstawić i to co na fotce bardzo dobrze odwzorowuje kolor tego co wisi na kiju.

 

post-41817-0-05146300-1416547179_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/35/#findComment-384666
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.