Skocz do zawartości

Z FORUM ŁOWIECKIEGO - KIEŁBASY Z DZICZYZNY


Rekomendowane odpowiedzi

Sposób przygotowania:

Po ubiciu i przetransportowaniu dzika najlepiej oskórować i powiesić tuszę. Tusza musi odparować i ostygnąć ( inaczej się sparzy). Jeżeli od razu nie ściągamy skóry, to trzeba naciąć pachwiny . Do dzika dobrze jest dodać 1 tuszy sarny lub cielaka. Nie wolno dodawać słoniny z szynek przy zadzie dzika – jeżeli się dodaje to pokrojoną ręcznie w kostkę. Obieramy tuszę z mięsa. Osobno umieszczamy dobre ( z szynki itp.) oraz tłuste mięso a oddzielnie żylaste z łopatek, golonek ( sarna: golonki z tylnych nóg). Mięso trzeba zwarzyć. Następnie mieszamy z solą (koniecznie przed zmieleniem) zmieszaną pół na pół z peklowaną solą. Nasolone mięso zostawiamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na 24 godziny. Dobre ( synka itp.) oraz tłuste mięso mielimy na grubym sitku (8-10 mm). Żylaste (lepiszcze) mielimy na drobnym sitku ( 2 mm). Cielaka miele się na sitku 8 mm. Nie wolno dolewać wody ! Przyprawy dodajemy po zmieleniu. Przyprawy: - sól kamienna gruba, zmieszana z peklosolą pół na pół - 1,8 dag na 1 kg mięsa, - owoce jałowca ( trochę wg. uznania) całego mniej, zmielonego trochę więcej, - polski czosnek – 1 słoiczek od dżemu na skrzynkę, - pieprz czarny – 1,5 dag na 10 kg mięsa, - kardamon (mielony) – 5 dag na skrzynkę, - kolendra (zemleć) – 5 dag na skrzynkę, - ziele angielskie (mielone) – 3 dag na skrzynkę, - majeranek ( trochę wg. uznania). Flaki – wieprzowe cienkie o średnicy 32-34 mm. Jeżeli są baranie, używamy do napychania specjalnego cienkiego lejka. Wędzenie – napalić wędzarnię. Rozpalamy dowolnym drewnem, podkładamy mokrą olchą. Jak już nie ma płomieni, jest żar i jest dostatecznie gorąco wtedy wędzimy ok. 1 godziny. Kiełbasa musi się trochę przypiec. Zalecane drewno do wędzenia: olcha, akacja, dąb, buk,, brzoza bez kory. Smacznego i Darz Bór

Źródło: Forum lowiecki.pl

########################################################

Potrawa: Kiełbasa z dzika Tomka

 

Składniki:

3kg łopatki z dzika bez kości

2

5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej

55 dag czystej słoniny

sól

pieprz

ziarna gorczycy

duża główka czosnku może być półtora

5 ziaren jałowca

osłonki < jelita > (jeżeli już wyrzuciłeś spokojnie możesz iść do supermarketu

TAM DADZĄ CI NAWET ZA DARMO )

Sposób przygotowania:

Całe mięso pokroić w drobną kostkę , słoninę w cienki słupki . Pokrojone mięso wymieszać ze słoniną , wymieszać z solą , saletrą ,gorczycą i innymi przyprawami . Całość włożyć do miski i pozostawić w chłodnym miejscu . W misce przechowujemy mięso jeden dzień po to aby koloryzowało , Przegotować i wystudzić 250 ml wody , a następnie , wlać ją do mięsa ,dodać czosnek utarty z solą , a następnie całość bardzo mocno i dokładnie wyrobić !!! Wymoczone i opłukane osłonki < jelita > ciasno napełnić masą mięsnanie dopuszczając aby między kawałkami mięsa wytwarzały się pęcherzyki ponieważ podczas wędzenia miejsce te może pęknąć !!! Sposób wędzenia : Krążki kiełbasy zawiesić na 36 godzin w przewiewnym miejscu w celu obsuszenia . Wędzić w dymie 30 stopni C ,przez trzy dni dwa razy na dobę po 2,5 godziny . Na początku i na końcu do paleniska należy dodać gałązkę jałowca z kilkoma owocami . Smacznego !!!

Źródło: Forum lowiecki.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/
Udostępnij na innych stronach

NIE JESTEM AUTOREM WIĘC NIE MOGĘ ROBIĆ POPRAWKI. Stronka nie zawiera ograniczeń. wiem, że w części przepisów są błędy - ale są takie ciekawe przepisy!!!.

Jak przystało na ludzi lasu, żeby Ich zrozumieć należy troszkę przebywać. Więc jak masz jakiś problem do przetłumaczenia na "nasze" czekam na PW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85274
Udostępnij na innych stronach

na skrzynkę,

Co to za jednostka?

NIE MOGĘ ROBIĆ POPRAWKI

Mięso trzeba zwarzyć.

Co to znaczy? Ugotować czy co :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85280
Udostępnij na innych stronach

Mięso trzeba zwarzyć

Ustalić jego masę (kg), gdyż musimy wiedzieć ile dodać mieszaniny soli i peklosoli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85284
Udostępnij na innych stronach

[ Dodano: Sob Paź 24, 2009 20:51 ]

Wyjaśniam - Na forum łowieckim jest ustalona stawka soli 50% kamiennej i 50% peklosoli i taka mieszankę stosują w proporcji 18 dkg na 10 kg. Pisze wyraźnie - może innym językiem, niż zwykle fachowcy określają. Skrzynię mięsa po zmieleniu ważą i dodają soli. Dla ludzi lasu to jest proste bo terminy nazwy i podziały tam nie obowiązują.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85292
Udostępnij na innych stronach

Andyandy napisał/a:

Mięso trzeba zwarzyć

 

Ustalić jego masę (kg)

,

A....., to chodziło o "ważenie" od słowa waga, a ja, głupia, myślałam o "warzeniu" , czyli gotowaniu. Jak to czasami gramatyka przeszkadza w rozumieniu świata :wink: .

 

Andyandy napisał/a:

NIE JESTEM AUTOREM WIĘC NIE MOGĘ ROBIĆ POPRAWKI

Tak, dobra zasada, :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85295
Udostępnij na innych stronach

Składniki:

3kg łopatki z dzika bez kości

2

5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej

55 dag czystej słoniny

A co to jest to 2 w drugiej linijce składników ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85298
Udostępnij na innych stronach

2.5 kg - może troszke wyobraźni pomoże. Wiadomo że komputer może się mylić jak to maszyna i przestawić linijkę.

Może dam radę! to jest cytat - i nic ze swojej strony nie dodawałem i należy czytać dwa razy z wyobraźnią.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85303
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, no ale tutaj to juz nie masz racji 2,5 kg a 5 kg to jednak robi różnicę :grin: Wiem że teraz wyolbrzymię ale zarówno można to by odczytać wg tej teorii jako 25 kg

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85304
Udostępnij na innych stronach

Zicooooo!!!! A czy tam pisze że przepis na 5 Kg czy 25 kg???? nie! Robią z tego co mają, polują i tyle ile się uda mięsa pozyskać z tylu kg robią.

Sama proporcja powinna dać już wynik i odpowiednią korektę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85305
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, ja się odniosłem do wątpliwości chudziak, i nie trudno sie z nimi nie zgodzić że akurat ten przepis jest mało czytelny

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85306
Udostępnij na innych stronach

AndyAndy, ja naprawdę nie mam do Ciebie nic osobiście, ale Ty zamień te Skrzynki na Szynki, żeby to po polsku było. Chyba, że chodzi o skrzynkę mięsa, to napisz, ile taka skrzynka waży Cytując jakiś przepis skjądkolwiek, powinieneś go tak zredagować, żeby każdy go zrozumiał.. I tyle

 

[ Dodano: Sob Paź 24, 2009 22:03 ]

Zicooooo!!!! A czy tam pisze że przepis na 5 Kg czy 25 kg???? nie! Robią z tego co mają, polują i tyle ile się uda mięsa pozyskać z tylu kg robią.

Sama proporcja powinna dać już wynik i odpowiednią korektę.

Czyli przsepis jest taki:

Bierzemy dwa dziki, albo dzika i sarnę, albo dzika, 6 lisów i 34 zające ( bo akurat tyle upolowaliśmy) i robimy z tego to, co nam wyjdzie....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85307
Udostępnij na innych stronach

pawelk3333! Jam tej wojnie winny nie jestem! "skrzynka" to określenie 10 kg mięsa. ( tak wynika z opisu ) I tak mi dopomóż Darz Bór!

A widzisz ! Jako nie myśliwy, nie miałem o tym pojęcia, że w ich gwarze skrzynka, to 10 kg. Dlatego wiele osób na tym forum miało problem z tymi przepisami :rolleyes:

Gdybym ja napisał, że trzeba dodać "szolkę" czegokolwiek, wiedziałbyś, o co chodzi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85311
Udostępnij na innych stronach

W czwartek kolega wędził wyroby z daniela (zakupiony na targowisku Przymorze ) i za użyczenie wędzarni podarował mi kawał polędwicy i kilka kiełbasek.

A że pierwszy raz eksperymentował na tym mięsie to kiełbasy zrobił tylko z samej dziczyzny , by poznać smak .Wyszła bardzo ciemna i chuda i trzeba ją jeść" z ręki "bo się rozsypuje . polędwica też sucha ale smaczna , ale inaczej (ja lubię soczyste) .

 

A to fotka zrobiona przez kolegę jeszcze przed parzeniem.

http://ii.forum.mojeosiedle.pl/64/9f/imgp9792_571.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85313
Udostępnij na innych stronach

pawelk333! W przepisie jest napisane wyraźnie " Przyprawy: - sól kamienna gruba, zmieszana z peklosolą pół na pół - 1,8 dag na 1 kg mięsa, - owoce jałowca ( trochę wg. uznania) całego mniej, zmielonego trochę więcej, - polski czosnek – 1 słoiczek od dżemu na skrzynkę, - pieprz czarny 1,5 dag na 10 kg mięsa, - kardamon (mielony) – 5 dag na skrzynkę, - kolendra (zemleć) – 5 dag na skrzynkę, - ziele angielskie (mielone) – 3 dag na skrzynkę, - majeranek ( trochę wg. uznania).

Z tego opisu wnioskuję że 1,5 dkg pieprzu na 10 kg miesa - to jest określenie "skrzyki" i odnosi sie do całości opisu, więc wnioskuj, że "skrzynka" jest odpowiednikiem 10 kg. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85314
Udostępnij na innych stronach

Witam niedawno dostałem pare lasek kiełbasy z dziczyzny była super niestety receptury nie udało mi się wydębić. Przydał by sie taki temat na forum ,,WYROBY Z DZICZYZNY ,, Może nasza szkoła da rade i przerobi pare dzików i sareń.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85317
Udostępnij na innych stronach

Może nasza szkoła da rade i przerobi pare dzików i sareń.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3725

Szkoła myśli :wink: :cool:

I dobrze że myśli :grin: oby taaaak dalej i intensywniej :wink: Wszystkim to wyjdzie na dobre :devil:

 

[ Dodano: Nie Paź 25, 2009 00:31 ]

Leśniak ! załatwione w tygodniu będę w lesie u kolegi i spiszę tradycyjne wyroby z dziczyzny oraz uwagi.

Już się ciesze ja i koledzy z forum :grin: jak byś dostał przepis na ,,smarowidło myśliwskie,, to proszę na P.W. Raz jadłem :tongue: niebo w gębie.... :shock:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85333
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

czytam o tym co napisaliście, ale wiecie co?

Można tylko gdybać o tym co będziemy mieli, to od strzału dużo zależy :wink: co będziemy robili :cool:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-101004
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.