Andyandy Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Października 2009 Sposób przygotowania: Po ubiciu i przetransportowaniu dzika najlepiej oskórować i powiesić tuszę. Tusza musi odparować i ostygnąć ( inaczej się sparzy). Jeżeli od razu nie ściągamy skóry, to trzeba naciąć pachwiny . Do dzika dobrze jest dodać 1 tuszy sarny lub cielaka. Nie wolno dodawać słoniny z szynek przy zadzie dzika – jeżeli się dodaje to pokrojoną ręcznie w kostkę. Obieramy tuszę z mięsa. Osobno umieszczamy dobre ( z szynki itp.) oraz tłuste mięso a oddzielnie żylaste z łopatek, golonek ( sarna: golonki z tylnych nóg). Mięso trzeba zwarzyć. Następnie mieszamy z solą (koniecznie przed zmieleniem) zmieszaną pół na pół z peklowaną solą. Nasolone mięso zostawiamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na 24 godziny. Dobre ( synka itp.) oraz tłuste mięso mielimy na grubym sitku (8-10 mm). Żylaste (lepiszcze) mielimy na drobnym sitku ( 2 mm). Cielaka miele się na sitku 8 mm. Nie wolno dolewać wody ! Przyprawy dodajemy po zmieleniu. Przyprawy: - sól kamienna gruba, zmieszana z peklosolą pół na pół - 1,8 dag na 1 kg mięsa, - owoce jałowca ( trochę wg. uznania) całego mniej, zmielonego trochę więcej, - polski czosnek – 1 słoiczek od dżemu na skrzynkę, - pieprz czarny – 1,5 dag na 10 kg mięsa, - kardamon (mielony) – 5 dag na skrzynkę, - kolendra (zemleć) – 5 dag na skrzynkę, - ziele angielskie (mielone) – 3 dag na skrzynkę, - majeranek ( trochę wg. uznania). Flaki – wieprzowe cienkie o średnicy 32-34 mm. Jeżeli są baranie, używamy do napychania specjalnego cienkiego lejka. Wędzenie – napalić wędzarnię. Rozpalamy dowolnym drewnem, podkładamy mokrą olchą. Jak już nie ma płomieni, jest żar i jest dostatecznie gorąco wtedy wędzimy ok. 1 godziny. Kiełbasa musi się trochę przypiec. Zalecane drewno do wędzenia: olcha, akacja, dąb, buk,, brzoza bez kory. Smacznego i Darz Bór Źródło: Forum lowiecki.pl ######################################################## Potrawa: Kiełbasa z dzika Tomka Składniki: 3kg łopatki z dzika bez kości 2 5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 55 dag czystej słoniny sól pieprz ziarna gorczycy duża główka czosnku może być półtora 5 ziaren jałowca osłonki < jelita > (jeżeli już wyrzuciłeś spokojnie możesz iść do supermarketu TAM DADZĄ CI NAWET ZA DARMO ) Sposób przygotowania: Całe mięso pokroić w drobną kostkę , słoninę w cienki słupki . Pokrojone mięso wymieszać ze słoniną , wymieszać z solą , saletrą ,gorczycą i innymi przyprawami . Całość włożyć do miski i pozostawić w chłodnym miejscu . W misce przechowujemy mięso jeden dzień po to aby koloryzowało , Przegotować i wystudzić 250 ml wody , a następnie , wlać ją do mięsa ,dodać czosnek utarty z solą , a następnie całość bardzo mocno i dokładnie wyrobić !!! Wymoczone i opłukane osłonki < jelita > ciasno napełnić masą mięsnanie dopuszczając aby między kawałkami mięsa wytwarzały się pęcherzyki ponieważ podczas wędzenia miejsce te może pęknąć !!! Sposób wędzenia : Krążki kiełbasy zawiesić na 36 godzin w przewiewnym miejscu w celu obsuszenia . Wędzić w dymie 30 stopni C ,przez trzy dni dwa razy na dobę po 2,5 godziny . Na początku i na końcu do paleniska należy dodać gałązkę jałowca z kilkoma owocami . Smacznego !!! Źródło: Forum lowiecki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Października 2009 AndyAndy, proszę, zredaguj tekst, zanim wrzucisz... Bo to niby po polsku, ale jakoś tak nie do końca.... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Października 2009 NIE JESTEM AUTOREM WIĘC NIE MOGĘ ROBIĆ POPRAWKI. Stronka nie zawiera ograniczeń. wiem, że w części przepisów są błędy - ale są takie ciekawe przepisy!!!. Jak przystało na ludzi lasu, żeby Ich zrozumieć należy troszkę przebywać. Więc jak masz jakiś problem do przetłumaczenia na "nasze" czekam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Października 2009 na skrzynkę, Co to za jednostka?NIE MOGĘ ROBIĆ POPRAWKIMięso trzeba zwarzyć.Co to znaczy? Ugotować czy co :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Października 2009 Mięso trzeba zwarzyć Ustalić jego masę (kg), gdyż musimy wiedzieć ile dodać mieszaniny soli i peklosoli. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Października 2009 [ Dodano: Sob Paź 24, 2009 20:51 ] Wyjaśniam - Na forum łowieckim jest ustalona stawka soli 50% kamiennej i 50% peklosoli i taka mieszankę stosują w proporcji 18 dkg na 10 kg. Pisze wyraźnie - może innym językiem, niż zwykle fachowcy określają. Skrzynię mięsa po zmieleniu ważą i dodają soli. Dla ludzi lasu to jest proste bo terminy nazwy i podziały tam nie obowiązują. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Października 2009 Andyandy, chciałes dobrze a już cie objechano :grin: :grin: .Czytałem to forum fajne przepisy dzięki za link Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Października 2009 Andyandy napisał/a: Mięso trzeba zwarzyć Ustalić jego masę (kg), A....., to chodziło o "ważenie" od słowa waga, a ja, głupia, myślałam o "warzeniu" , czyli gotowaniu. Jak to czasami gramatyka przeszkadza w rozumieniu świata :wink: . Andyandy napisał/a: NIE JESTEM AUTOREM WIĘC NIE MOGĘ ROBIĆ POPRAWKI Tak, dobra zasada, :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Października 2009 AndyAndy, ale ja nie czepiam się przepisów tylko tej polszczyzny, a to jesteś w stanie zredagować :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Października 2009 Składniki: 3kg łopatki z dzika bez kości 2 5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 55 dag czystej słoniny A co to jest to 2 w drugiej linijce składników ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Października 2009 2.5 kg - może troszke wyobraźni pomoże. Wiadomo że komputer może się mylić jak to maszyna i przestawić linijkę. Może dam radę! to jest cytat - i nic ze swojej strony nie dodawałem i należy czytać dwa razy z wyobraźnią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Października 2009 Andyandy, no ale tutaj to juz nie masz racji 2,5 kg a 5 kg to jednak robi różnicę :grin: Wiem że teraz wyolbrzymię ale zarówno można to by odczytać wg tej teorii jako 25 kg Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Października 2009 Zicooooo!!!! A czy tam pisze że przepis na 5 Kg czy 25 kg???? nie! Robią z tego co mają, polują i tyle ile się uda mięsa pozyskać z tylu kg robią.Sama proporcja powinna dać już wynik i odpowiednią korektę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Października 2009 Andyandy, ja się odniosłem do wątpliwości chudziak, i nie trudno sie z nimi nie zgodzić że akurat ten przepis jest mało czytelny Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Października 2009 AndyAndy, ja naprawdę nie mam do Ciebie nic osobiście, ale Ty zamień te Skrzynki na Szynki, żeby to po polsku było. Chyba, że chodzi o skrzynkę mięsa, to napisz, ile taka skrzynka waży Cytując jakiś przepis skjądkolwiek, powinieneś go tak zredagować, żeby każdy go zrozumiał.. I tyle [ Dodano: Sob Paź 24, 2009 22:03 ] Zicooooo!!!! A czy tam pisze że przepis na 5 Kg czy 25 kg???? nie! Robią z tego co mają, polują i tyle ile się uda mięsa pozyskać z tylu kg robią. Sama proporcja powinna dać już wynik i odpowiednią korektę. Czyli przsepis jest taki: Bierzemy dwa dziki, albo dzika i sarnę, albo dzika, 6 lisów i 34 zające ( bo akurat tyle upolowaliśmy) i robimy z tego to, co nam wyjdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Października 2009 pawelk3333! Jam tej wojnie winny nie jestem! "skrzynka" to określenie 10 kg mięsa. ( tak wynika z opisu ) I tak mi dopomóż Darz Bór! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Października 2009 pawelk3333! Jam tej wojnie winny nie jestem! "skrzynka" to określenie 10 kg mięsa. ( tak wynika z opisu ) I tak mi dopomóż Darz Bór! A widzisz ! Jako nie myśliwy, nie miałem o tym pojęcia, że w ich gwarze skrzynka, to 10 kg. Dlatego wiele osób na tym forum miało problem z tymi przepisami :rolleyes: Gdybym ja napisał, że trzeba dodać "szolkę" czegokolwiek, wiedziałbyś, o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Października 2009 W czwartek kolega wędził wyroby z daniela (zakupiony na targowisku Przymorze ) i za użyczenie wędzarni podarował mi kawał polędwicy i kilka kiełbasek. A że pierwszy raz eksperymentował na tym mięsie to kiełbasy zrobił tylko z samej dziczyzny , by poznać smak .Wyszła bardzo ciemna i chuda i trzeba ją jeść" z ręki "bo się rozsypuje . polędwica też sucha ale smaczna , ale inaczej (ja lubię soczyste) . A to fotka zrobiona przez kolegę jeszcze przed parzeniem. http://ii.forum.mojeosiedle.pl/64/9f/imgp9792_571.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Października 2009 pawelk333! W przepisie jest napisane wyraźnie " Przyprawy: - sól kamienna gruba, zmieszana z peklosolą pół na pół - 1,8 dag na 1 kg mięsa, - owoce jałowca ( trochę wg. uznania) całego mniej, zmielonego trochę więcej, - polski czosnek – 1 słoiczek od dżemu na skrzynkę, - pieprz czarny – 1,5 dag na 10 kg mięsa, - kardamon (mielony) – 5 dag na skrzynkę, - kolendra (zemleć) – 5 dag na skrzynkę, - ziele angielskie (mielone) – 3 dag na skrzynkę, - majeranek ( trochę wg. uznania). Z tego opisu wnioskuję że 1,5 dkg pieprzu na 10 kg miesa - to jest określenie "skrzyki" i odnosi sie do całości opisu, więc wnioskuj, że "skrzynka" jest odpowiednikiem 10 kg. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Października 2009 Witam niedawno dostałem pare lasek kiełbasy z dziczyzny była super niestety receptury nie udało mi się wydębić. Przydał by sie taki temat na forum ,,WYROBY Z DZICZYZNY ,, Może nasza szkoła da rade i przerobi pare dzików i sareń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Października 2009 Leśniak ! załatwione w tygodniu będę w lesie u kolegi i spiszę tradycyjne wyroby z dziczyzny oraz uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Października 2009 Może nasza szkoła da rade i przerobi pare dzików i sareń.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3725 Szkoła myśli :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Października 2009 Może nasza szkoła da rade i przerobi pare dzików i sareń.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3725 Szkoła myśli :wink: I dobrze że myśli :grin: oby taaaak dalej i intensywniej :wink: Wszystkim to wyjdzie na dobre :devil: [ Dodano: Nie Paź 25, 2009 00:31 ] Leśniak ! załatwione w tygodniu będę w lesie u kolegi i spiszę tradycyjne wyroby z dziczyzny oraz uwagi.Już się ciesze ja i koledzy z forum :grin: jak byś dostał przepis na ,,smarowidło myśliwskie,, to proszę na P.W. Raz jadłem :tongue: niebo w gębie.... :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-85333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wader Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Lutego 2010 przeglądając strony w necie znalazłem takie przepisy podaję linkhttp://kola.lowiecki.pl/szczecin/bielik/bielik_pliki/kuchnia2.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-101000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Lutego 2010 czytam o tym co napisaliście, ale wiecie co?Można tylko gdybać o tym co będziemy mieli, to od strzału dużo zależy :wink: co będziemy robili Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/#findComment-101004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.