JASIU Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Po rozmowach na zlocie z Andrzejem Bagno muszę trochę przemyśleć moje podejście do mleka- np. pasteryzacja i sposób jej przeprowadzenia itp.opisz szerzej na czym polegają przemyslenia??? sery robiłe w dwojaki sposób ale chciałem sobie teraz ułatwić ,szczerze mówiąc to produkcja serków trochę upierdliwa Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-35042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Lipca 2008 Oto trzy serki mojego wyrobu . Pierwszy to wędzony oscypek ,który wrzuciłam Pedrowi do wędzoka przy okazji wędzenia szynek. Drugi to biały oscypek z pomidorkiem i bazylią przygotowany jak włoska mozarella- najprostsza postać oscypka. Trzeci to serek z białą pleśnią. I tu mam problem-jak go nazwać? Dojrzewanie sera zostało przerwane apetytem i ciekawością rodziny. Ser jest twardy, doskonale kroi się w plasterki, a w smaku ma wyraźnie przyjemna, kremową konsystencję. Lekko ostry, świetnie komponuje się jako przystawka z lekkimi, orzeźwiającymi winami. EAnno dziękuję Ci bardzo za pomoc- jesteś fantastycznym nauczycielem. A tu ciekawostka. Ser z dwoma rodzajami pleśni. Z zewnątrz białą, a w środku zieloną. Serek został kupiony w Czechach. Był bardzo smaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-36471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 6 Lipca 2008 Witam . Oto trzy serki mojego wyrobu . Pomimo że jestem dosłownie po obiedzie to ślinka mi pociekła . Do tego, kieliszeczek nalewki poproszę . :lol: Gratulacje i pozdrowienia Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-36473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Lipca 2008 Gabi, Twoje serki wyglądają znakomicie. Jeszcze ta kompozycja z winkiem... Mniam, mniam...Pomyśleć, produkt wyjściowy taki sam a zupełnie inne w smaku i wyglądzie smakołyki. I to wszystko zrobione w warunkach domowych :!: . Ten serek z białą pleśnią, gdyby mu dać jakieś 8 tygodni w lodówce, to byłaby śmietanka. Ale i w tej fazie ma znakomity wygląd. Warto jednak robić dwie a jeszcze lepiej trzy porcje na raz i konsumować stopniowo coraz doskonalsze produkty.Jeżeli chodzi o serek z dwoma rodzajami pleśni to jest do kupienia w Tesco pod nazwą Blue Royale. Myślę jednak, że jak zrobi się chłodniej to sama pokusisz się na jego produkcję. Zauważ, że oba rodzaje pleśni, zarówno niebieska jak i biała typu cammembert rozwijają się w podobnych temperaturach, tylko wilgotność nieco się różni. Jeżeli je selektywnie zaszczepisz to jest szansa na równomierny rozwój obu. Trzeba by jednak potrenować jeszcze z pojedynczą pleśnią, szczególnie z niebieską. Tak kombinuję, że po zasklepieniu otworów (czyli już po rozwinięciu się wewnątrz sera niebieskiej pleśni) możnaby zaszczepić powierzchniowo cammembert i jeszcze potrzymać w piwnicy kilka dni dłużej. Wtedy ser odwrócić należałoby tylko raz, aby nie łamać owocników pleśni. I jeszcze jeden warunek, pleśń niebieska musiałaby być zaszczepiona nie w całaj objętości sera tylko warstwowo, na przyklad okruszynami chleba z zasuszoną pleśnią. Sama sprobuję z ciekawości coś takiego zrobić ale jak wiadomo teraz jest temperatura zbyt wysoka i należy mieć jeszcze w perspektywie kilkutygodniowy pobyt w domu bez dłuższych wyjazdów, a z tym u mnie niestety krucho. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-36475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 6 Lipca 2008 Gabi - serki wyglądają fantastycznie ze wskazaniem na pleśniowy ( ale tylko ze względu ma moje ostatnie zboczenie w kierunku pleśni ) , piękny serek z pleśnią, wygląda bardzo smakowicie :smile: Podaj coś więcej na temat jego wyrobu, bom ciekawy niezmiernie :grin: A może EAnna opisze coś więcej na ten temat, bo sądząc po jej poprzednim poście wie coś więcej w tym temacie ? :smile: Ten serek z białą pleśnią, gdyby mu dać jakieś 8 tygodni w lodówce, to byłaby śmietanka. Ale i w tej fazie ma znakomity wygląd. Warto jednak robić dwie a jeszcze lepiej trzy porcje na raz i konsumować stopniowo coraz doskonalsze produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-36481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 6 Lipca 2008 Endrio! Mój serek to próba , którą robiłam w/g wskazówek Twoich i EAnny :lol: :lol: Faza początkowa to zeskrobanie pleśni z "gotowca" .Kłopoty z przechowywaniem :devil: Później to dręczenie EAnny wiadomościami na pw. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-36485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Lipca 2008 dręczenie :question: :question: :question: Gabrysiu, to, co napisałaś jest grubą i nieuprawnioną przesadą. Cieszę się, że chociaż trochę mogłam Ci pomóc. Jeżeli kiedykolwiek masz jakieś pytanie to, jak mówią Anglicy, don't hesitate. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-36491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Witajcie ! Coś ucichło w temacie srków, wiec muszę się odezwać :lol: Ela - prześliczne te wszystkie Twoje serki, a w oliwie to mistrzostwo, chciałoby sie sięgnąć i spróbować :grin: Aaadam - udało się dostać kozie mleko :question: Coś ciekawego wyrobiłeś :question: Tutaj mój ostatni wyrób serka pleśniowego w tym sezonie, czekam na dogodniejsze temperatury we wrześniu/październiku. i wtedy otworzę sezon 08/09 :lol: Teraz aby nie wypaść z rytmu wyrabiam oscypkopodobne i ser zgliwiały :grin: Niestety serków już nie ma :tongue: Na tym zdjęciu widać postępujące dojrzewanie sera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-37787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 25 Października 2009 Szanowni Forumowicze,Z bardzo długiego "A ser???" wydzieliłam ciekawy temat "Pleśniowe sery Endrio".Zainteresowanym łatwiej będzie dotrzeć do informacji związanych z doświadczeniami forumowiczów w domowej produkcji serów pleśniowych.Przy okazji wyedytowałam informacje, które z perspektywy czasu stały się nieaktualne i nie wnosiły nic do tematu. Przepraszam Wszystkich Autorów jeżeli usunęłam coś, do czego byli szczególnie przywiązani :blush: Zachęcam do podjęcia następnych produkcji ponieważ rozpoczęła się sprzyjająca pora roku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-85440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 26 Października 2009 Szanowni Forumowicze, ...."Z bardzo długiego "A ser???" wydzieliłam ciekawy temat "Pleśniowe sery Endrio". "........ Bardzo dobry pomysł. Fajnie że znalazłaś trochę czasu żeby to zrobić. Dzięki. Kiedyś przemknęło mi przez głowę żeby zaproponować jakiś podział głównego tematu (jak kilkukrotnie brnąłem przez te 40 kilka stron tematu o serach) ale pomyślałem że to wymaga sporo pracy. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-85449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 26 Października 2009 Zachęcam do podjęcia następnych produkcji ponieważ rozpoczęła się sprzyjająca pora roku.Dokładnie, tak się złożyło, że przedwczoraj ruszyłem z wyrobem serka z porostem pleśni, widać czas odpowiedni nadszedł :grin: Nie damy się, walczymy dalej :lol: W tym sezonie będę sprawdzał wpływ zapomnianego akwarium na dojrzewanie serów Brie/camembert :wink: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-85542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Prób ciąg dalszy :grin: Dwa wary wykonane z pleśnią zakupioną na Allegro - totalna porażka , ser po kilku dniach obrósł wszystkim , tylko nie właściwą pleśnią :shock: , szkoda kilku złotych, mleka i szczególnie czasu. Widać, że stosunkowo sporo ludzi kupuje takie pleśnie, lecz odzewu co do wyników specjalnie nie widać, szkoda :???: Jeżeli ktoś miał podobne przygody, niech się nie zraża, tylko użyje pleśni z serka "sklepowego" , a zapach i smak wynagrodzi wszystko. [mod] Mam prośbę do moderatorów o zmianę nazwy tematu, nie wiem skąd się obecna wzięła, ale mam obawy, że jest ciut niefortunna i osoby zainteresowane omawianym w nim rodzajem serków mogą mieć opory przed przedstawianiem tutaj swojej "twórczości", mogą myśleć, że to jakiś "autorski" temat jest, a ja niczemu winny :lol: :lol: Oczywiście i post do usunięcia.[/mod] Siara//- zgodnie z prośbą zmieniłem temat na "Sery Pleśniowe". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-92055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Endrio,piekny serek :lol: Właściwie należy takie rzeczy, ogladać po obfitym posiłku-inaczej grozi totalny slinotok :lol: A ja, z moimi próbmi, muszę poczekać do nastepnego roku.Teraz mleko bardziej tłuste i nawet jogurty wychodzą inne. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-92085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Czerwca 2010 A oto mój Camembert troszkę wyszedł chudziutki ale za to smak pierwsza klasa. Następne będą grubsze i większa ilość :thumbsup: :thumbsup: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-114017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Podaj koleżanko jakiś przepis. I opowiedz dokładnie o dojrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-114022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Camembert kozi z kminkiem mojej produkcji :grin: Czegoś takiego nie kupi się w żadnym sklepie. Fotki przedstawiają losowo wybrany egzemplarz :wink: W zależności od indywidualnych upodobań smakowych konsumentów można go potrzymać jeszcze z 1-2 tygodnie, żeby bardziej dojrzał, ale niezależnie od wszystkiego smak jest REWELACYJNY :thumbsup: Polecam z czystym sumieniem przetestowanie, jeżeli ktoś ma dostęp do koziego mleka. Bardziej cierpliwi mogą oczywiście poobrywać ogonki nasionom kminku. P.S. Ser wykonany z użyciem czystych kultur pleśni Penicilium candidum. Osobnik świeżo wyjęty z opakowania :wink: ...poddany działaniu noża... i w powiększeniu - lepiej widoczna konsystencja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-115163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Upiorek, :clap: Pięknie wygląda. :thumbsup: Muszę znaleźć kozę i trochę wolnego czasu. A czy z krowiego nie może być? Opisz trochę proces produkcji. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-115172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Czerwca 2010 :clap: :clap: :clap: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-115177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Upiorek, :clap: Pięknie wygląda. :thumbsup: Muszę znaleźć kozę i trochę wolnego czasu. A czy z krowiego nie może być ? Z krowiego spokojnie też można zrobić, tylko będzie nieco inaczej smakował (robiłam jedną taką wersję) :rolleyes: Z mleka koziego ma bardziej ostry smak i lekko specyficzny zapaszek i w takiej opcji po prostu doskonale komponuje się z kminkiem (oczywiście jeżeli ktoś lubi kminek, ale w tym wydaniu "po zębach nie skacze" :wink: ) Jeśli chodzi o proces produkcji spokojnie można go zrobić ze standardowego przepisu na camemberta, tylko przy wkładaniu do foremek dodać sparzony i osuszony kminek. Rzecz naprawdę warta spróbowania, bo nigdy nigdzie w sklepach nie widziałam camemberta z kminkiem :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-115180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Upiorek....ileż ja od Ciebie sie nauczę!!!Gratulacje,piekny wyrób i zapewne niepowtarzalny. :clap: :clap: :clap: Jako doświadczona serowarka, musisz go nazwać! Koniecznie.Mi kiedyś FARMERKA powiedziała"Co serowar-to ser inny"I tylko Twój.Mój- jeden z serków nazywa się KOZELLA -na cześć Małgoni i ostatniego zlotu :grin: Nie doczytałam czy bedziesz na zlocie? Bardzo chciałabym się z Tobą spotkać. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-115293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Elutek...jak milutko... :grin: KOZELLA .??? BELLA KOZELLA :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-115294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Ależ czujna jesteś!!!!! :grin: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-115296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Upiorek....ileż ja od Ciebie sie nauczę!!! Gratulacje,piekny wyrób i zapewne niepowtarzalny. :clap: :clap: :clap: Jako doświadczona serowarka, musisz go nazwać! Koniecznie.Mi kiedyś FARMERKA powiedziała"Co serowar-to ser inny"I tylko Twój. Mój- jeden z serków nazywa się KOZELLA -na cześć Małgoni i ostatniego zlotu :grin: Nie doczytałam czy bedziesz na zlocie? Bardzo chciałabym się z Tobą spotkać. Iiii taaam, bez przesady, jaka tam ze mnie doświadczona serowarka :blush: Po prostu mam chyba dobrą rękę do robienia serów, bo w tym fachu jestem nowicjuszką :wink: Co do nazwy sera to myślę, że nazywać można coś, co się samemu wymyśliło, a ja tylko do klasycznego camemberta dodałam kminek :rolleyes: Więc jest to po prostu camembert kozi z kminkiem :grin: Tak na marginesie ostatnio widziałam w sklepie reklamę Turka - camembert z żurawiną lub morelami. Ciekawe jak to smakuje :rolleyes: A te zloty to co to takiego :shock: i gdzie to się odbywa ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-115359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 22 Czerwca 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4655To o zlocie.A jeśli chodzi o nazwę sera-czy widziałaś i jadłaś taki ser? Kozich jest niewiele na naszym rynku i w dodatku z kminkem.Ja się nie spotkałam z takim :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-115361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 23 Czerwca 2010 A jeśli chodzi o nazwę sera Twoje serki Elu , to ELAMENTALER :wink: , a Upiorka - UPIOSEREK :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/3/#findComment-115421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.