steevie Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 26 Lutego 2013 Na jednym z moich eksperymentów pojawił się ciemny meszek w 2 miejscach. Co to jest? http://img854.imageshack.us/img854/7718/45633600.jpg http://img90.imageshack.us/img90/9423/41081483.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-271209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 26 Lutego 2013 Mleko wiejskie, nie pasteryzowałem. Reszta sterylnie. Co dziwne drugiego jak dotąd nie chwyciło a z tego samego mleka i leżał obok. Utylizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-271225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 26 Lutego 2013 steevie, drobnoustroje są wszędzie. Szybko odetnij kawałek i wyrzuć. Resztę proponuje szybko spożyć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-271319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 27 Lutego 2013 Jest i brązowa i zielona oraz czerwona plamka. Co radzicie? Mają 2 tygodnie. http://img198.imageshack.us/img198/9717/16969260.jpg http://img203.imageshack.us/img203/3674/77656065.jpg http://img14.imageshack.us/img14/1852/59292252.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-271492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 27 Lutego 2013 steevie możesz sobie wmówić, że mykotoksyny nie istnieją, paru osobom na forum analogiczna autosugestia udała się w przypadku benzopirenów - tak więc alleluja i do przodu! Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-271520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 28 Lutego 2013 Wmawiać sobie zamiaru nie mam. Chodziło mi tylko o potwierdzenie, że to szkodliwe. Szkoda tylko czasu, który przeleżały. Trudno. Dzięki Wam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-271570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 1 Marca 2013 Chodziło mi tylko o potwierdzenie, że to szkodliwe. Szkoda tylko czasu, który przeleżały.Mam nadzieję, że ich jeszcze nie wyrzuciłeś. Wg mnie prawidłowo dojrzewają i niebawem zakwitną "różem", czyli bakteriami czerwieni, które zaczną zastępować pleśń. Już widać różowy nalot. Zielona plamka może być typu zielona/niebieska gorgonzola. Ponieważ kupujemy te sery w sklepach, ich zarodniki znajdują się w naszych domach. Jedynie czarne plamki należy usunąć. Czarna pleśń tworzy się przy zbyt dużej wilgotności powietrza. Wydłubane miejsca przemyc solanką. Generalnie serami nie można się zatruć jeżeli ładnie (specyficznie, również "skarpetkowo" pachną i nie są nieznośnie gorzkie, o zjełczałym smaku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-272084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 2 Marca 2013 Niestety EAnno poszły pod śmietnik. Ktoś był zapewne wdzięczny za poczęstunek. Kusiło aby spróbować bo pachniały jak należy, ale instynkt samozachowawczy wziął górę. Miały zbyt wilgotno. Matę zbyt rzadko zmieniałem i bywała wilgotna. W dodatku w talerzu pod matą wlałem nieco wody aby wilgotność była wyższa, poza tym były przykryte dużym plastikowym półmiskiem, na który skraplała się woda. Właśnie poczyniłem 2 kolejne. Odciekają przyjaciele. Użyte tylko 2 litry mleka. Mam tylko małe formy więc musiałem zrobić 2 sztuki. - Ile dni potrzymać je w temperaturze pokojowej? Poprzednie tylko odciekały przez dobę, następnie posolone od razu do lodówki trafiły. - Czy odwracać je codziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-272231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 2 Marca 2013 Coś mi się wydaje, że EL GREGOR lubi przebieranki. :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-272332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 3 Marca 2013 :grin: Ziomal :grin: tego bym się po tobie nie spodziewał,że lubię się przebierać :grin: To na pewno nie jestem JA :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-272505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 19 Marca 2013 Kolejny wyrób i prośba o opinię, porady. Około 15 dniowy: http://img18.imageshack.us/img18/5151/74911339.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-275747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 19 Marca 2013 COś znim jest nie tak. Pokrył się też nie właściwą pleśnią. Na twoim miejscu wyczyściłbym całą dojrzewalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-275774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amarantus Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 22 Marca 2013 Widać, że pleśń się nie rozwinęła po 15 dniach to powinien być biały lasek. Może pleśni nie dodałeś? Napisz krok po kroku jak robiłeś z wszystkimi parametrami. Mój ostatni brie po dokładnie 2 tygodniach po posoleniu. http://3.bp.blogspot.com/-z7qToNoOdI8/UUxXihS1rOI/AAAAAAAAAQs/7I_ATITTUyg/s1600/ser-bre-2-tygodnie.jpg Cytuj Dawne czasy pracowniaodlewnicza.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-276353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 22 Marca 2013 Pytasz o dodatek pleśni z zakupionego sera i zaszczepienie? Nie, nie zaszczepiałem. Dodawałem jedynie bakterie zakupione na aukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-276387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amarantus Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 22 Marca 2013 Pierwsza sprawa to to co kupiłeś nie nadaje się do niczego, I może być wiele przyczyn. Jeżeli były to liliofizowane szczepy to powinny być przechowywane 0-4 stopnie i nie dłużej jak kilka miesięcy. Dalej to , nie ma sensu cytować kilka stron. Zresztą w wątku jest wszystko opisane. przeczytaj rozdział o serach z porostem Najprościej to zaszczepić mleko w temp 25-30 odrobiną kwaśnej dobrej maślanki lub kefirem i dodać zmiksowany z mlekiem serek pleśniowy np. z turka. Poczekac ale nie kilka minut tylko 30-60 minut i lekko podgrzac i podpuszczka. Dalej to poczytaj:) Cytuj Dawne czasy pracowniaodlewnicza.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-276391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 23 Marca 2013 Bakterie przechowuję w zamrażarce. Z tym miksowaniem kupowanego sera to mi się trochę właśnie nie podoba - kupować ser żeby otrzymać ser. Poczytam - dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-276518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Witam, ponizej moj "cammembert" jak widac po za oczekiwana plesnia jest cos jeszcze uwazacie ze nadaje sie to do zjedzienia? serek robiony mniej wiecej wg przepisu na camembert wg agrovisu , mleko z dodatkiem kultur rowniez z agrovisu, jedyny klopot to wilgotnosc 70% poczatkowo spoczywal na ruszcie z mikrofalowki, ale po kilku dniach zauwazylem ze ruszt pozostawia jakby rdzawe przebarwienia choc samej rdzy na nim nie widzialem, sciąłem wiec cala strone i czekalem nastepne 7 dni ponizej na zdjeciu serek 20 dniowy smak i zapach dosyc ostry http://img837.imageshack.us/img837/1493/dsc04546s.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img844.imageshack.us/img844/8397/dsc04547g.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img838.imageshack.us/img838/4195/dsc04548n.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img542.imageshack.us/img542/197/dsc04550rw.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-281372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 moj "cammembert" jak widac po za oczekiwana plesnia jest cos jeszczeTroche pleśni niebieskiej Trocze za wcześnie go ruszyłeś. Kożuszek z pleśni powinien być puszysty i mięsisty a najlepiej zaróżowiony :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-281470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.