Skocz do zawartości

Sery pleśniowe


Rekomendowane odpowiedzi

Na jednym z moich eksperymentów pojawił się ciemny meszek w 2 miejscach. Co to jest?

 

http://img854.imageshack.us/img854/7718/45633600.jpg

 

http://img90.imageshack.us/img90/9423/41081483.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-271209
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

steevie, drobnoustroje są wszędzie. Szybko odetnij kawałek i wyrzuć. Resztę proponuje szybko spożyć.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-271319
Udostępnij na innych stronach

Jest i brązowa i zielona oraz czerwona plamka. Co radzicie? Mają 2 tygodnie.

 

 

http://img198.imageshack.us/img198/9717/16969260.jpg

 

 

http://img203.imageshack.us/img203/3674/77656065.jpg

 

 

http://img14.imageshack.us/img14/1852/59292252.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-271492
Udostępnij na innych stronach

steevie możesz sobie wmówić, że mykotoksyny nie istnieją, paru osobom na forum analogiczna autosugestia udała się w przypadku benzopirenów - tak więc alleluja i do przodu!

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-271520
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi tylko o potwierdzenie, że to szkodliwe. Szkoda tylko czasu, który przeleżały.

Mam nadzieję, że ich jeszcze nie wyrzuciłeś.

Wg mnie prawidłowo dojrzewają i niebawem zakwitną "różem", czyli bakteriami czerwieni, które zaczną zastępować pleśń. Już widać różowy nalot.

Zielona plamka może być typu zielona/niebieska gorgonzola.

Ponieważ kupujemy te sery w sklepach, ich zarodniki znajdują się w naszych domach.

Jedynie czarne plamki należy usunąć. Czarna pleśń tworzy się przy zbyt dużej wilgotności powietrza. Wydłubane miejsca przemyc solanką.

Generalnie serami nie można się zatruć jeżeli ładnie (specyficznie, również "skarpetkowo" pachną i nie są nieznośnie gorzkie, o zjełczałym smaku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-272084
Udostępnij na innych stronach

Niestety EAnno poszły pod śmietnik. Ktoś był zapewne wdzięczny za poczęstunek. Kusiło aby spróbować bo pachniały jak należy, ale instynkt samozachowawczy wziął górę.

 

Miały zbyt wilgotno. Matę zbyt rzadko zmieniałem i bywała wilgotna. W dodatku w talerzu pod matą wlałem nieco wody aby wilgotność była wyższa, poza tym były przykryte dużym plastikowym półmiskiem, na który skraplała się woda.

 

Właśnie poczyniłem 2 kolejne. Odciekają przyjaciele. Użyte tylko 2 litry mleka. Mam tylko małe formy więc musiałem zrobić 2 sztuki.

 

- Ile dni potrzymać je w temperaturze pokojowej? Poprzednie tylko odciekały przez dobę, następnie posolone od razu do lodówki trafiły.

 

- Czy odwracać je codziennie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-272231
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się wydaje, że EL GREGOR lubi przebieranki. :D :D :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-272332
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Widać, że pleśń się nie rozwinęła po 15 dniach to powinien być biały lasek. Może pleśni nie dodałeś?

Napisz krok po kroku jak robiłeś z wszystkimi parametrami.

Mój ostatni brie po dokładnie 2 tygodniach po posoleniu.

 

http://3.bp.blogspot.com/-z7qToNoOdI8/UUxXihS1rOI/AAAAAAAAAQs/7I_ATITTUyg/s1600/ser-bre-2-tygodnie.jpg

 Dawne czasy pracowniaodlewnicza.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-276353
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza sprawa to to co kupiłeś nie nadaje się do niczego,

I może być wiele przyczyn.

Jeżeli były to liliofizowane szczepy to powinny być przechowywane 0-4 stopnie i nie dłużej jak kilka miesięcy.

Dalej to , nie ma sensu cytować kilka stron. Zresztą w wątku jest wszystko opisane.

przeczytaj rozdział o serach z porostem

 

Najprościej to zaszczepić mleko w temp 25-30 odrobiną kwaśnej dobrej maślanki lub kefirem i dodać zmiksowany z mlekiem serek pleśniowy np. z turka. Poczekac ale nie kilka minut tylko 30-60 minut i lekko podgrzac i podpuszczka. Dalej to poczytaj:)

 Dawne czasy pracowniaodlewnicza.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-276391
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam, ponizej moj "cammembert" jak widac po za oczekiwana plesnia jest cos jeszcze

 

uwazacie ze nadaje sie to do zjedzienia?

 

serek robiony mniej wiecej wg przepisu na camembert wg agrovisu , mleko z dodatkiem kultur rowniez z agrovisu, jedyny klopot to wilgotnosc 70%

 

poczatkowo spoczywal na ruszcie z mikrofalowki, ale po kilku dniach zauwazylem ze ruszt pozostawia jakby rdzawe przebarwienia choc samej rdzy na nim nie widzialem, sciąłem wiec cala strone i czekalem nastepne 7 dni

 

ponizej na zdjeciu serek 20 dniowy

 

smak i zapach dosyc ostry

 

http://img837.imageshack.us/img837/1493/dsc04546s.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img844.imageshack.us/img844/8397/dsc04547g.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img838.imageshack.us/img838/4195/dsc04548n.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

http://img542.imageshack.us/img542/197/dsc04550rw.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-281372
Udostępnij na innych stronach

moj "cammembert" jak widac po za oczekiwana plesnia jest cos jeszcze

Troche pleśni niebieskiej :D

Trocze za wcześnie go ruszyłeś.

Kożuszek z pleśni powinien być puszysty i mięsisty a najlepiej zaróżowiony :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3140-sery-ple%C5%9Bniowe/page/6/#findComment-281470
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.