Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję zrezygnować z budyniu z paczki i zrobić kiedyś od podstaw: to tylko mąka, jaja i mleko. No i śmietan fixy też można by było pominąć, śmietanka 36% lub krem śmietanka i mascarpone, wtedy będzie stabilny. A tak to wygląda całkiem cacy :D

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-657006
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-657009
Udostępnij na innych stronach

Gotowe ciacho włożyć w chłodne miejsce na całą noc przed spożyciem.

Wytrzyma ?  ;)  :D  :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-657024
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wytrzyma ?

Oczywiście :D w domu u mnie wszyscy wiedzą, że można wtedy kiedy ja powiem "można!!" :D:laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-657025
Udostępnij na innych stronach

Siostry z rodzinami się zeszły i połowa towaru poszła, co mnie oczywiście cieszy :D

Dla mnie osobiście wersja na herbatnikach smaczniejsza, ale na biszkopcie tez jak najbardziej jadalna.

 

post-41817-0-77041300-1581779791_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-657068
Udostępnij na innych stronach

3bit, wersja biszkoptowa Pierwszy raz robiłem na biszkopcie

 

No elegancko Wojtku, dobrze , że odświeżyłeś kącik. 

 

 

 

Muski, dnia 15 Lut 2020 - 07:36, napisał: Wytrzyma ? Oczywiście w domu u mnie wszyscy wiedzą, że można wtedy kiedy ja powiem "można!!"

Skąd ja to znam  :D  :facepalm:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-657176
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

3 bit

 

Składniki:

 

8 paczek herbatników

puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)

2 budynie  śmietankowe lub waniliowe

0,5 l mleka

2 śnieżki lub śmietan fix

2/3 kostki dobrego masła

400 ml śmietanki 30% 

tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna

 

Wykonanie:

 

Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki ;) - powstanie z tego tzw. karmel- masa kajmakowa.

Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.

Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).

Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.

 

Ułożenie:

 

spód formy obłożyć herbatnikami

karmel- masa kajmakowa

herbatniki

masa budyniowa

herbatniki

bita śmietana

herbatniki

roztopiona czekolada

 

Gotowe ciacho włożyć w chłodne miejsce na całą noc przed spożyciem.

 

post-41817-0-38296800-1586487244_thumb.jpgpost-41817-0-92797500-1586487245_thumb.jpgpost-41817-0-32449100-1586487247_thumb.jpgpost-41817-0-82620500-1586487248_thumb.jpgpost-41817-0-40194200-1586487250_thumb.jpgpost-41817-0-91526000-1586487253_thumb.jpg

post-41817-0-36574400-1586487252_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-662826
Udostępnij na innych stronach

Mama machnęła świąteczne bułki pączkowe.

Każde ciasto na pączki nadaje się na takie buły. Temp. pieczenia 165-170st.C, czas 25-30 min.

Bułki na zdjęciu były pieczone na oko, znaczy na kolor, dokładnie to 28 min.

 

 

post-41817-0-90488600-1586600077_thumb.jpgpost-41817-0-04211100-1586600080_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-662979
Udostępnij na innych stronach

Bez rodzynek.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-662998
Udostępnij na innych stronach

Moje wczorajsze piekarnikowanie ???? Mój dawny przepis.

Chleb zwykły:

Mąka pszenna typ 450 lub 500 – 60 dag
Typ 720 żytnia – 15 dag
Typ 2000 żytnia – 5 dag
Drożdże suche – 10.5 g
Sól - 25 g
Woda lekko ciepła – 400-450 ml
Dwie nieduże foremki

Suche składniki wymieszać przed dodaniem wody.
Wyrobić ciasto, odstawić do wstępnego wyrastania.
Następnie uformować wałeczki i włożyć do posmarowanych olejem i posypanych mąką foremek.
Przed włożeniem foremek piekarnik spryskać wodą, można też do piekarnika wstawić pojemniczek z wrzącą wodą.
Temp. 230st.C przez 15 min. i 200st.C przez 25 min.
Po wyjęcie z piekarnika wyjąć chlebki na kratkę.

 

post-41817-0-42853200-1586686140_thumb.jpgpost-41817-0-52478500-1586686142_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-663121
Udostępnij na innych stronach

Chlebek bardzo ładny :thumbsup::clap:, ale np. ja stosując tego rodzaju przepis, mieszam wodę z zakwasem, ok. 250 ml zakwasu i drugie tyle wody. Reszta jak w przepisie Zbójaszka. Dodaję jeszcze łyżkę czubatą grysu ziemniaczanego (daje większą wilgotność) nie wysycha tak szybko, może też być gotowany ziemniak przeciśnięty przez praskę. Chleb z dodatkiem zakwasu ma jednak bardziej wyrazisty, taki (chlebowy) smak, nie każdy jednak taki kwaskowaty chlebek lubi, niektórzy wolą takie bardziej łagodne, "Grahamowe" smaki :D . Ważne że jest możliwość podejmowania zmiany ew. decyzji na bieżąco, bo chlebek jest prosty w wykonaniu, a w smaku jest fantastyczny :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-663127
Udostępnij na innych stronach

z zakwasem

Zbieram się i zbieram, ale na razie czasu brak na zajęcie się zakwasem. Nawet mąki 720 zakupiłem na allegro do zakwasu.

Może po Świętach uda się tym zająć :D

 

 

pewnie tak smakuje.

Nieładnie się chwalić, ale tak, smakuje bardzo. Na zakwasie byłby jeszcze smaczniejszy.

Dodatkowy smak daje pieczenie w wyższych temperaturach, jest bardziej wyrazisty :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=403859

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-663146
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbieram się i zbieram, ale na razie czasu brak na zajęcie się zakwasem. Nawet mąki 720 zakupiłem na allegro do zakwasu. Może po Świętach uda się tym zająć

 

Zbujaszku podeślij mi swój adres to Ci wyślę trochę swojego zakwasu pszennego 7 letniego ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-663149
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Bazyl :D po świętach zrobię swój.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-663155
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Bułki pszenne wg Zbója

 

mąka pszenna typ 650 - 0.5 kg

olej rzep. - 6 łyżek

drożdże suche – 10 g (dawka już zwiększona)

cukier - 1 mała łyżeczka (żeby smak wzmocnić)

sól - 7 g

woda lekko ciepła - 300 ml

czosnek gran. - 2-3 łyżeczki (opcjonalnie)

 

Suche składniki wymieszać razem (opcjonalny czosnek też), dodać olej i wodę, wyrobić ciasto.

Wstępnie nie garuję ciasta, odrazu kulam bułeczki i odstawiam do wyrośnięcia.

Bułki rosły chyba ze 45 min. czy cuś.

Do piekarnika wstawiam pojemniczek z gorącą wodą, załączam piekarnik, nagrzewam do 200st.C, wkładam blachę z bułkami i w tej temp. piekę bułeczki 25 min. Po 15 min. spryskuję bułki w piekarniku spryskiwaczem, takim do kwiatów pryskania i piekę dalej. Po upieczeniu wyjąć na kratkę celem ostygnięcia.

Bułki zbyt dobrze nie wyrosły, mąka grubsza, chyba, drożdży za mało. Poprzednie na mące typ 500 z przepisu, na którym dziś bazowałem były wyższe po wyrośnięciu.

Ale nie ma zakalca,  w środku oki.

Będą następne.

 

post-41817-0-83185100-1588412395_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665570
Udostępnij na innych stronach

Kolego Wojtusiu, kiedy TY własciwie masz czas na rządzenie na kolei jako NDRRP?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665572
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolego Wojtusiu, kiedy TY własciwie masz czas na rządzenie na kolei jako NDRRP?

:D :D

Dziś na noc jadę się wykazać :D

 

Kiełbasa z dzika się jeszcze poddymia. Za chwil kilka 3 chlebki idą do piekarnika i do 19-tej będzie wolne :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665581
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś na noc jadę się wykazać

Nooo, bo pociągi ostatnio zaczęły jeździć w caly świat. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665583
Udostępnij na innych stronach

w środku oki.

Te dupki ładniej wyglądają  :D  ;)

 

To tzw międzyczas- też tu jestem a tam się dymi ( kabanosy na dwie tury) ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665584
Udostępnij na innych stronach

Na dziś koniec dreptania :cool:

 

Ja robię z dodatkiem zaczynu.
Półtorej porcji dzisiaj.
 
Chleb zwykły
 
Mąka pszenna typ 450 lub 500 – 60 dag
Typ 720 żytnia – 15 dag
Typ 2000 żytnia – 5 dag
Drożdże suche – 10.5 g
Sól - 25 g
Woda lekko ciepła – 400-450 ml, jeżeli będzie na zaczynie to wody trochę więcej.
Dwie nieduże foremki 25x11.5x8 lub ciut większe
 
Można do tego wszystkiego dodać zaczyn z zakwasu:
Zakwas – 50 g
Mąka żytnia typ 720 – 20 g
Ewentualnie ze dwie łyżki wody.
Odstawić na minimum 12 godz. do ukwaszenia.
Jeżeli ktoś chce zrobić na samym zakwasie to zaczyn podwójny trzeba zrobić, ale i wyrastanie chleba będzie dłuższe.
 
Suche składniki wymieszać przed dodaniem wody i opcjonalnego zaczynu zakwasowego.
Wyrobić ciasto, odstawić do wstępnego wyrastania.
Następnie uformować wałeczki i włożyć do posmarowanych olejem i posypanych mąką foremek.
Przed włożeniem foremek piekarnik spryskać wodą, można też do piekarnika wstawić pojemniczek z wrzącą wodą.
Temp. 230st.C przez 15 min. i 200st.C przez 25 min.
Po wyjęciu z piekarnika wyjąć chlebki na kratkę.
Z pudełka kartonowego zrobiłem "pomieszczenie" do garowania, trzecia foremka w reklamówce marketowej. W środku ciepło i wilgotno, dobre warunki do wyrastania, dwie godzinki.
Jedna foremka więcej w piekarniku i chlebki są jaśniejsze niż powinny.
 
post-41817-0-38229800-1588423500_thumb.jpgpost-41817-0-66003400-1588423502_thumb.jpgpost-41817-0-94279100-1588423504_thumb.jpgpost-41817-0-84914900-1588423506_thumb.jpgpost-41817-0-26708200-1588423509_thumb.jpgpost-41817-0-64440000-1588423511_thumb.jpg

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665591
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po małych zmianach. Jest powtarzalność produktu :D

 

Chleb zwykły

 

Mąka pszenna typ 450 lub 500 – 60 dag

Typ 720 żytnia – 15 dag

Typ 2000 żytnia – 5 dag

Drożdże suche – 11g

Sól  - 25 g

Woda lekko ciepła – 400-450 ml, ilość wody zależy od typu mąki i jej wilgotności, może to być nawet 500ml, jeżeli będzie na zaczynie to wody trochę więcej.

Dwie nieduże foremki 25x11.5x8 lub ciut większe

 

Można do tego wszystkiego dodać zaczyn z zakwasu:

Zakwas – 100-150 g

Mąka żytnia typ 720 – 40-50 g

Ewentualnie ze dwie łyżki wody.

Odstawić na minimum 12 godz. do ukwaszenia.

Jeżeli ktoś chce zrobić na samym zakwasie to zaczyn podwójny trzeba zrobić, ale i wyrastanie chleba będzie dłuższe.

 

Suche składniki wymieszać przed dodaniem wody i opcjonalnego zaczynu zakwasowego.

Wyrobić ciasto, odstawić do wstępnego wyrastania.

Ciasto po wyrobieniu powinno być luźne, ale nie za bardzo, nie powinno przyklejać się do ścianek misy robota.

Następnie uformować wałeczki i  włożyć do posmarowanych olejem i posypanych mąką foremek.

Przed włożeniem foremek piekarnik spryskać wodą, można też do piekarnika wstawić pojemniczek z wrzącą wodą.

Temp. 230st.C przez 15 min. i 190-200st.C przez 20-25 min.

Po wyjęciu z piekarnika wyjąć chlebki na kratkę.

 

post-41817-0-48943500-1596207101_thumb.jpgpost-41817-0-14185500-1596207104_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-672941
Udostępnij na innych stronach

Czasem i 26 dam, a jestem małosłonolubny.

Zrobisz raz i będziesz wiedział.

Najlepiej zrób połowę porcji.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-673053
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.