Zbój Madej Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Mama machnęła świąteczne bułki pączkowe.Każde ciasto na pączki nadaje się na takie buły. Temp. pieczenia 165-170st.C, czas 25-30 min.Bułki na zdjęciu były pieczone na oko, znaczy na kolor, dokładnie to 28 min. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-662979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Ladna bula , z rodzynkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-662997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Bez rodzynek. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-662998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Moje wczorajsze piekarnikowanie ???? Mój dawny przepis.Chleb zwykły:Mąka pszenna typ 450 lub 500 – 60 dagTyp 720 żytnia – 15 dagTyp 2000 żytnia – 5 dagDrożdże suche – 10.5 gSól - 25 gWoda lekko ciepła – 400-450 mlDwie nieduże foremkiSuche składniki wymieszać przed dodaniem wody.Wyrobić ciasto, odstawić do wstępnego wyrastania.Następnie uformować wałeczki i włożyć do posmarowanych olejem i posypanych mąką foremek.Przed włożeniem foremek piekarnik spryskać wodą, można też do piekarnika wstawić pojemniczek z wrzącą wodą.Temp. 230st.C przez 15 min. i 200st.C przez 25 min.Po wyjęcie z piekarnika wyjąć chlebki na kratkę. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-663121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Chlebek bardzo ładny , ale np. ja stosując tego rodzaju przepis, mieszam wodę z zakwasem, ok. 250 ml zakwasu i drugie tyle wody. Reszta jak w przepisie Zbójaszka. Dodaję jeszcze łyżkę czubatą grysu ziemniaczanego (daje większą wilgotność) nie wysycha tak szybko, może też być gotowany ziemniak przeciśnięty przez praskę. Chleb z dodatkiem zakwasu ma jednak bardziej wyrazisty, taki (chlebowy) smak, nie każdy jednak taki kwaskowaty chlebek lubi, niektórzy wolą takie bardziej łagodne, "Grahamowe" smaki . Ważne że jest możliwość podejmowania zmiany ew. decyzji na bieżąco, bo chlebek jest prosty w wykonaniu, a w smaku jest fantastyczny . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-663127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Pięknie chleb wygląda, i pewnie tak smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-663141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) z zakwasemZbieram się i zbieram, ale na razie czasu brak na zajęcie się zakwasem. Nawet mąki 720 zakupiłem na allegro do zakwasu.Może po Świętach uda się tym zająć pewnie tak smakuje.Nieładnie się chwalić, ale tak, smakuje bardzo. Na zakwasie byłby jeszcze smaczniejszy.Dodatkowy smak daje pieczenie w wyższych temperaturach, jest bardziej wyrazisty https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=403859 Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-663146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Dzięki Bazyl po świętach zrobię swój. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-663155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 2 Maja 2020 Bułki pszenne wg Zbója mąka pszenna typ 650 - 0.5 kgolej rzep. - 6 łyżekdrożdże suche – 10 g (dawka już zwiększona)cukier - 1 mała łyżeczka (żeby smak wzmocnić)sól - 7 gwoda lekko ciepła - 300 mlczosnek gran. - 2-3 łyżeczki (opcjonalnie) Suche składniki wymieszać razem (opcjonalny czosnek też), dodać olej i wodę, wyrobić ciasto.Wstępnie nie garuję ciasta, odrazu kulam bułeczki i odstawiam do wyrośnięcia.Bułki rosły chyba ze 45 min. czy cuś.Do piekarnika wstawiam pojemniczek z gorącą wodą, załączam piekarnik, nagrzewam do 200st.C, wkładam blachę z bułkami i w tej temp. piekę bułeczki 25 min. Po 15 min. spryskuję bułki w piekarniku spryskiwaczem, takim do kwiatów pryskania i piekę dalej. Po upieczeniu wyjąć na kratkę celem ostygnięcia.Bułki zbyt dobrze nie wyrosły, mąka grubsza, chyba, drożdży za mało. Poprzednie na mące typ 500 z przepisu, na którym dziś bazowałem były wyższe po wyrośnięciu.Ale nie ma zakalca, w środku oki.Będą następne. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 2 Maja 2020 Kolego Wojtusiu, kiedy TY własciwie masz czas na rządzenie na kolei jako NDRRP? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 2 Maja 2020 Kolego Wojtusiu, kiedy TY własciwie masz czas na rządzenie na kolei jako NDRRP? :DDziś na noc jadę się wykazać Kiełbasa z dzika się jeszcze poddymia. Za chwil kilka 3 chlebki idą do piekarnika i do 19-tej będzie wolne Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 2 Maja 2020 Dziś na noc jadę się wykazać Nooo, bo pociągi ostatnio zaczęły jeździć w caly świat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) w środku oki.Te dupki ładniej wyglądają To tzw międzyczas- też tu jestem a tam się dymi ( kabanosy na dwie tury) Edytowane 2 Maja 2020 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 2 Maja 2020 Na dziś koniec dreptania Ja robię z dodatkiem zaczynu.Półtorej porcji dzisiaj. Chleb zwykły Mąka pszenna typ 450 lub 500 – 60 dagTyp 720 żytnia – 15 dagTyp 2000 żytnia – 5 dagDrożdże suche – 10.5 gSól - 25 gWoda lekko ciepła – 400-450 ml, jeżeli będzie na zaczynie to wody trochę więcej.Dwie nieduże foremki 25x11.5x8 lub ciut większe Można do tego wszystkiego dodać zaczyn z zakwasu:Zakwas – 50 gMąka żytnia typ 720 – 20 gEwentualnie ze dwie łyżki wody.Odstawić na minimum 12 godz. do ukwaszenia.Jeżeli ktoś chce zrobić na samym zakwasie to zaczyn podwójny trzeba zrobić, ale i wyrastanie chleba będzie dłuższe. Suche składniki wymieszać przed dodaniem wody i opcjonalnego zaczynu zakwasowego.Wyrobić ciasto, odstawić do wstępnego wyrastania.Następnie uformować wałeczki i włożyć do posmarowanych olejem i posypanych mąką foremek.Przed włożeniem foremek piekarnik spryskać wodą, można też do piekarnika wstawić pojemniczek z wrzącą wodą.Temp. 230st.C przez 15 min. i 200st.C przez 25 min.Po wyjęciu z piekarnika wyjąć chlebki na kratkę.Z pudełka kartonowego zrobiłem "pomieszczenie" do garowania, trzecia foremka w reklamówce marketowej. W środku ciepło i wilgotno, dobre warunki do wyrastania, dwie godzinki.Jedna foremka więcej w piekarniku i chlebki są jaśniejsze niż powinny. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-665591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 31 Lipca 2020 Po małych zmianach. Jest powtarzalność produktu Chleb zwykły Mąka pszenna typ 450 lub 500 – 60 dagTyp 720 żytnia – 15 dagTyp 2000 żytnia – 5 dagDrożdże suche – 11gSól - 25 gWoda lekko ciepła – 400-450 ml, ilość wody zależy od typu mąki i jej wilgotności, może to być nawet 500ml, jeżeli będzie na zaczynie to wody trochę więcej.Dwie nieduże foremki 25x11.5x8 lub ciut większe Można do tego wszystkiego dodać zaczyn z zakwasu:Zakwas – 100-150 gMąka żytnia typ 720 – 40-50 gEwentualnie ze dwie łyżki wody.Odstawić na minimum 12 godz. do ukwaszenia.Jeżeli ktoś chce zrobić na samym zakwasie to zaczyn podwójny trzeba zrobić, ale i wyrastanie chleba będzie dłuższe. Suche składniki wymieszać przed dodaniem wody i opcjonalnego zaczynu zakwasowego.Wyrobić ciasto, odstawić do wstępnego wyrastania.Ciasto po wyrobieniu powinno być luźne, ale nie za bardzo, nie powinno przyklejać się do ścianek misy robota.Następnie uformować wałeczki i włożyć do posmarowanych olejem i posypanych mąką foremek.Przed włożeniem foremek piekarnik spryskać wodą, można też do piekarnika wstawić pojemniczek z wrzącą wodą.Temp. 230st.C przez 15 min. i 190-200st.C przez 20-25 min.Po wyjęciu z piekarnika wyjąć chlebki na kratkę. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-672941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Sól - 25 g sporo - tak ma być ? jutro skorzystam z przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-673052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Czasem i 26 dam, a jestem małosłonolubny.Zrobisz raz i będziesz wiedział. Najlepiej zrób połowę porcji. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-673053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zrobię wg przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/28/#findComment-673055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.