Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zakisiłem kapustę tak jak od wielu lat. Tym razem już na drugi dzień sok znajdujący się na kapuście a także odlany osobno zmienił się w kompletny śluz(glut). Poza tym proces przebiegł jak zawsze i kapusta ma normalny smak.Teraz znajduje się na balkonie. Obawiam się jednak, że może byc szkodliwa dla zdrowia. Proszę o radę co z nią zrobic? Czy wywalic na śmietnik?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3218-kiszenie-kapusty-problem-ze-%C5%9Bluzowaceniem/
Udostępnij na innych stronach

Pytałem człowieka u mnie na targu, który handluje kapustą i powiedział ,żeby taką kapustę przepłukać i ponownie zakisić.Miałem kiedyś ten problem i powodem była chyba mała dawka soli.Ja tę kapustę wywaliłem ,ale nie znałem tej opinii,że można ją przepłukać.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3218-kiszenie-kapusty-problem-ze-%C5%9Bluzowaceniem/#findComment-87416
Udostępnij na innych stronach

co z nią zrobic?

Przepłukać i dodać trochę soli oraz kminek i sporo czosnku.

W literaturze fachowej z dziedziny mleczarstwa podaje się, że śluzowate mleko można przerabiać (np. na sery) ale pomieszane z dobrym mlekiem. Niemniej jest to wskazówką, że bakterie powodujące śluzowacenie nie są szkodliwe dla zdrowia. Można to z powodzeniem odnieść do kapusty.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3218-kiszenie-kapusty-problem-ze-%C5%9Bluzowaceniem/#findComment-87419
Udostępnij na innych stronach

problem tylko jak przepłukac 40 kg kapusty. Czy potem ją dokisic tak jak kisiłem na początku? Skąd wziąc sok ,który ja zakryje. Czy ją jeszcze raz deptac? Proszę o dalsze rady.

 

[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 15:48 ]

dzięki za radę. muszę tylko przemyślec jak przepłukac 40 kg kapusty. Mimo to mnie nurtuje myśl skąd ten śluz. Co poszło nie tak?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3218-kiszenie-kapusty-problem-ze-%C5%9Bluzowaceniem/#findComment-87421
Udostępnij na innych stronach

Opisz cały proces kiszenia to może coś wyjdzie co było nie tak.Do wanny z nią i do kąpieli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3218-kiszenie-kapusty-problem-ze-%C5%9Bluzowaceniem/#findComment-87424
Udostępnij na innych stronach

Proces był ok bo kisze jak co roku - z jedynym wyjątkiem - nie wyparzyłem beczki wrzątkiem. Z tą wanną to nie takie proste bo nie ma jak odsączyc wody. Wylot będzie zatkany włóknami kapusty.

Z tą kapustą to coś w tym roku jest nie tak. Teściowi nie chce się zakisic wcale.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3218-kiszenie-kapusty-problem-ze-%C5%9Bluzowaceniem/#findComment-87425
Udostępnij na innych stronach

Teść niech maszeruje do sklepu i od ekspedientki wytarguje z litr kwachu i doleje do swojej beczki. Po takim zakwaszeniu powinna ruszyć. Niektórzy dodają octu, ale tego nie polecam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3218-kiszenie-kapusty-problem-ze-%C5%9Bluzowaceniem/#findComment-87427
Udostępnij na innych stronach

problem tylko jak przepłukac 40 kg kapusty

Ja bym spróbowała od nowa . U nas kg poszatkowanej kosztuje 0,8 gr a przy płukaniu mnóstwo zachodu i wynik niepewny a do nowego nastawu dodaj właśnie albo soku z zeszłorocznej jak jeszcze masz albo z ogórków ( ocet co najwyżej zakwasi a i fermentacja octowa raczej nie wskazana).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3218-kiszenie-kapusty-problem-ze-%C5%9Bluzowaceniem/#findComment-87441
Udostępnij na innych stronach

Dolacze sie do tego tematu choc pisalem w .kapuscie kiszonej. moje niepowodzenia i problemy ze kiselowata woda z kapusty .

Pierwsze kiszenie kapusty OK:

Drugie po 12 dniach niewielkie zmiany w soku lekko ciagnaca sie -kapusta powedrowala do sloikow bez pasteryzacji i wyniesiona do zimnego (balkon )celem zaprzestania fermetacji.Gotowana jest dobra.

Trzecie po 3 dniach zauwazylem juz sluzowatosc soku i po uplywie okolo jednego tygodnia mozna smialo kleic tapety.Te kapuste wywalilem nienadawala sie nanic.

Czwarte i ostateczne kiszenie 6 kg odbylo sie 13.11 z dodatkiem 50ml. soku z tegorocznach kiszonych ogorkow .

Mysle ze problem jest w kapuscie i nawozach.

Pozdrawiam i niepoddaje sie :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3218-kiszenie-kapusty-problem-ze-%C5%9Bluzowaceniem/#findComment-87831
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.