miro Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Września 2006 z pojedynczych mniejszych miesni lub kawalków mięsa można zrobić większą szynke ale potrzebujecie kleju.Samo wędzenie czy parzenie tego nie zrobi musi byc lepiszcze np mieso z golonki lub tzw trójka wp. podczas masowania i odpowiednio długi czas masowania.Jak ktoś nie chce mieć dodanego mięsa /golonka,trójka/ w wędzące to przezncza je na coś innego ale sam klej nam pozostanie.Wymasowane mięso wkłądamy ściśle do siatki wędzarniczej i poddajemy dalszej obróbce. Można też inaczej ale to już nie będzie "wyrób domowy" Dziadek wie pewnie o czym pisze. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Września 2006 Andy – możesz spróbować tak jak ja się uczyłem, pierwsze rozbiory szynek też były powiedzmy gulaszowe, dopiero jak wziąłem drugi nuż, nie naostrzony i rozkrawałem / rozdzielałem poszczególne mięśnie to zaczęło mi to wychodzić bez szkód dla mięsa.Wszystkie szynki mają tyle samo mięśni i kształt ich jest taki sam, różnią się jedynie wielkością (duża świnka / mała świnka)Jak chwycisz temat to zacznij stosować coraz ostrzejszy nóż to robota pójdzie szybciej, aż dojdziesz do wprawy.Nie wiem czy to jest dobry sposób nauki, ale mi pomogło i teraz z góry wiem z którego mięśnia co zrobię przed rozkrojeniem. Owszem nie znam ich nazw itd. . . ale po swojemu je nazywam i określam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Września 2006 Dymku, tutaj znajdziesz wszystko... http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=826&page=1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Września 2006 Maxell, możesz dopasować do numerków na dolnym zdjęciu powszechnie uzywane nazwy?Który kawałek to zrazówka, biodrówka, myszka, itd. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Września 2006 Wczoraj kupiłem dużą szynkę bez kości w jednej z hal "handlu hurtowego". Nie będę podawał nazwy, bo mimo HACAP-u, rzeźnik był tak miły, że wyniósł szynkę na zewnątrz tej zamkniętej, chłodzonej strefy i przy mnie rozebrał ją na części. Okazało się, że ciął trochę inaczej i wyszły 4 szynki o wagach (po wycięciu tłuszczu, błon i galarety) 970, 1030, 1120 i 2050. Tę największą przeciąłem na pół i mam w ten sposób 5 kawałków o zbliżonej wadze.Kształt pozostawia trochę do życzenia, ale przynajmniej z parzeniem nie powinienien mieć kłopotu Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Września 2006 Mam nadzieje że robił to w miarę powoli i zdążyłeś zadać pytanie zanim już powycinał i zdążyłeś się przypatrzeć :lol: :shock: :wink: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Września 2006 Maad, jesli najedziesz myszką na rysunek, samo Ci się wyklaruje. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Września 2006 Napisy / podpowiedzi działają do 4 strony włącznie - po całkowitym załadowaniu strony ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Września 2006 Faktycznie, dymki z opisami się pojawiają, ale tylko na jedynie słusznej przeglądarce, tj. internet explorerze, mozilla thunderbird nie pokazuje. A co z nazwami potocznymi ? Który to zrazówka? Myszka to chyba 2124, a reszta ? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Września 2006 Co się nie robi dla klienta. Tak w rzeczywistości postąpił wbrew sztuce, żeby ciąć inaczej niż go uczono. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Września 2006 Jest sposób by uniknąć problemu z dzieleniem szynki poprostu wyjmujemy z szynki kości tak by mięśnie pozostały nie naruszone a ona pozostała w całości. tak wykrawałem szynki na specjalne zamowienia .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Września 2006 Wszystko sie zgadza tylko pozostaje miejsce po kości, które trzeba uzupełnić lub sprasować dla potrzeb wędzenia i parzenia. Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.