Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

z pojedynczych mniejszych miesni lub kawalków mięsa można zrobić większą szynke ale potrzebujecie kleju.

Samo wędzenie czy parzenie tego nie zrobi musi byc lepiszcze np mieso z golonki lub tzw trójka wp. podczas masowania i odpowiednio długi czas masowania.

Jak ktoś nie chce mieć dodanego mięsa /golonka,trójka/ w wędzące to przezncza je na coś innego ale sam klej nam pozostanie.

Wymasowane mięso wkłądamy ściśle do siatki wędzarniczej i poddajemy dalszej obróbce.

 

Można też inaczej ale to już nie będzie "wyrób domowy"

 

Dziadek wie pewnie o czym pisze. :)

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3894
Udostępnij na innych stronach

Andy – możesz spróbować tak jak ja się uczyłem, pierwsze rozbiory szynek też były powiedzmy gulaszowe, dopiero jak wziąłem drugi nuż, nie naostrzony i rozkrawałem / rozdzielałem poszczególne mięśnie to zaczęło mi to wychodzić bez szkód dla mięsa.

Wszystkie szynki mają tyle samo mięśni i kształt ich jest taki sam, różnią się jedynie wielkością (duża świnka / mała świnka)

Jak chwycisz temat to zacznij stosować coraz ostrzejszy nóż to robota pójdzie szybciej, aż dojdziesz do wprawy.

Nie wiem czy to jest dobry sposób nauki, ale mi pomogło i teraz z góry wiem z którego mięśnia co zrobię przed rozkrojeniem. Owszem nie znam ich nazw itd. . . ale po swojemu je nazywam i określam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3896
Udostępnij na innych stronach

Dymku, tutaj znajdziesz wszystko... http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=826&page=1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3900
Udostępnij na innych stronach

Maxell, możesz dopasować do numerków na dolnym zdjęciu powszechnie uzywane nazwy?

Który kawałek to zrazówka, biodrówka, myszka, itd.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3906
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj kupiłem dużą szynkę bez kości w jednej z hal "handlu hurtowego". Nie będę podawał nazwy, bo mimo HACAP-u, rzeźnik był tak miły, że wyniósł szynkę na zewnątrz tej zamkniętej, chłodzonej strefy i przy mnie rozebrał ją na części. Okazało się, że ciął trochę inaczej i wyszły 4 szynki o wagach (po wycięciu tłuszczu, błon i galarety) 970, 1030, 1120 i 2050. Tę największą przeciąłem na pół i mam w ten sposób 5 kawałków o zbliżonej wadze.

Kształt pozostawia trochę do życzenia, ale przynajmniej z parzeniem nie powinienien mieć kłopotu :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3907
Udostępnij na innych stronach

Maad, jesli najedziesz myszką na rysunek, samo Ci się wyklaruje. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3914
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie, dymki z opisami się pojawiają, ale tylko na jedynie słusznej przeglądarce, tj. internet explorerze, mozilla thunderbird nie pokazuje.

 

A co z nazwami potocznymi ? Który to zrazówka? Myszka to chyba 2124, a reszta ?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3920
Udostępnij na innych stronach

Co się nie robi dla klienta. Tak w rzeczywistości postąpił wbrew sztuce, żeby ciąć inaczej niż go uczono.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3927
Udostępnij na innych stronach

Jest sposób by uniknąć problemu z dzieleniem szynki poprostu wyjmujemy z szynki kości tak by mięśnie pozostały nie naruszone a ona pozostała w całości. tak wykrawałem szynki na specjalne zamowienia .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3929
Udostępnij na innych stronach

Wszystko sie zgadza tylko pozostaje miejsce po kości, które trzeba uzupełnić lub sprasować dla potrzeb wędzenia i parzenia.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/324-scalanie-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-3932
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.