Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:clap: Ładna ta kiełbasa "Sami Swoi", ważne, że doszedłeś już do etapu powtarzalności smaku produktów :clap: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-165452
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wtorkowe wędzenie. W nocy wisiały w spiżarni przy otwartym oknie, a w dzień przekładałem do lodówki, wczoraj było bardzo chłodno to i w dzień i w nocy wisiały w spiżarni, dziś do zamrażarki :cool:

 

Dzień po wędzeniu.

 

Dziś po podsuszeniu. Tylko tyle zostało z 5 kg :blush: :lol:

 

Kilka kabanosów na próbę zrobiłem w osłonkach białkowych jadalnych, jadalne są, ale niekiedy ciężko je przegryźć więc będą leżeć w zapasie. W jelitach baranich są oki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-167828
Udostępnij na innych stronach

Wtorkowe wędzenie.

Aleeeeee cudowne... podobne do moich . :thumbsup: a o kolorku nie wspomnę.

 

w dzień i w nocy wisiały w spiżarni, dziś do zamrażarki :cool:

A dlaczego je zamrażasz Zbójaszku, przecież kabanosy im dłużej leżą są tym smaczniejsze..no chyba boisz się że'' wyparują '' :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-167874
Udostępnij na innych stronach

no chyba boisz się że'' wyparują '' :tongue:

:blush: noooo, za szybko "schodzą", ktoś je wykrada czy co :rolleyes: ...

A dlaczego je zamrażasz Zbójaszku

Na dłużej wystarczą :grin:

przecież kabanosy im dłużej leżą są tym smaczniejsze

Wiem Haluś, wiem, ale warunki pogodowe skracają cały proces podsuszania, trzeba kombinować coby nie skwaśniały, w zimie już będzie prawidłowo :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-167876
Udostępnij na innych stronach

W lodówce nie ma obiegu powietrza, a dobrze jest jak kiełbasę "przewieje"

Dokładnie. ja ze względu na brak odpowiednich warunków do podsuszania też trzymam w lodówce. Krakowska po parzeniu waga 460g, od niedzieli 17 do dzisiaj(6 dni) osiągnęła wagę 390g. Czyli mniej więcej do wagi 310g. Myślę że tempo jak na lodówkę jest wystarczająco.dobre.

 

Zbój Madej, wyroby pierwsza klasa. :clap:

 

P.S.

Sorki że tak się podczepiłem do tematu. :blush:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-167893
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kabanosy zlotowe, ale qrcze nie wiem czy ich nie przewędziłem, jakieś takie jakby słonawe :rolleyes: nie wiem gdzie jakiś błąd popełniłem, ale mam jeszcze w zamrażarce z poprzedniego wędzenia i na zlot wezmę po trochę z każdego sortu :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-170909
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy zlotowe, ale qrcze nie wiem czy ich nie przewędziłem, jakieś takie jakby słonawe

to nic, po pierwszej czytance będzie akurat :lol: :lol:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-170916
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy zlotowe, ale qrcze nie wiem czy ich nie przewędziłem, jakieś takie jakby słonawe

spokojnie dojdą :) zabieraj zabieraj, zjemy :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-170929
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich;) wczoraj zrobiłem pierwszą kiełbasę wp. Ponad 1kg wiep. mięsa i boczek do 0.3kg. Suszyłem,wędziłem trochę sparzyłem,jadłem i żyje:) Czy parzenie po wędzeniu albo przed wędzeniem zmienia coś w kiełbasie? Pozdrawiam
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171031
Udostępnij na innych stronach

zmienia coś w kiełbasie?

tak oczywiście, że parzenie po wędzeniu zmienia "coś" w kiełbasie. Przeczytaj sobie:

1. Akademię Dziadka,

2. Zasady obróbki termiczne wędlin,

 

tam wszystko jest napisane.

 

Powiem, Ci w skrócie, że kiełbasy wędzone w dymie ciepłym parzy się po wędzeniu do określonej temperatury wewnątrz batona, lub podpieka się w wędzarni lub innym urządzeniu do tej temperatury. Resztę poczytaj sobie, to sam wyciągniesz wnioski.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171054
Udostępnij na innych stronach

Z nocnego dymienia...

Kabanosy zlotowe nr 2, teraz wyszły, poprzednio chyba :rolleyes: coś spaprałem z przewędzeniem :blush: Oby tylko udało się dobrze podsuszyć, pogoda nie bardzawo sprzyja podsuszaniu, ale trochę powietrza, trochę lodówki i powinno być oki :cool:

Kminku dałem dawkę potrójną... bo lubię :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171547
Udostępnij na innych stronach

:clap: Dlaczego niby jest przewędzona :shock: Mnie ona się bardzo podoba :cool: no i ten kminek...Też lubię :thumbsup:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171548
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego niby jest przewędzona :shock: Mnie ona się bardzo podoba :cool:

Wczorajsze kabanoski są oki :grin: , z poprzedniego dymienia nie bardzo wyszły, ale jak najbardziej są jadalne tyle, że przewędzone o jakieś 30-40min. :cool:

Zbójku - zostaw mi kawałecek do soboty :) :) proszę :D

Do Soboty :rolleyes: ... będę się starał :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171554
Udostępnij na innych stronach

Mam w zamrażarce 2 sorty kabanosów i wczorajsze 3-ci sort, przywiozę z każdego po trochę :grin:

I ja swoje przywiozę to będziemy degustować :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171581
Udostępnij na innych stronach

I ja swoje przywiozę to będziemy degustować :tongue:

 

Halusiu , mnie najlepiej smakują te chude :lol: Jednak darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda :grin: :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171587
Udostępnij na innych stronach

Halusiu , mnie najlepiej smakują te chude :lol:

Wiem , wiem Andrzejku... o innych mowy nie ma :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171588
Udostępnij na innych stronach

mnie najlepiej smakują te chude :lol:

o innych mowy nie ma :tongue:

No to :rolleyes: moich może chociaż po kawałku spróbujecie, wg 16-tki są trochę tłuste, ale dobre :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171591
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czy ktoś z Was miałby chęć przetłumaczyć ten przepis? :D

 

Chipolata Sausage

Categories: None

Yield: 1 servings

7 1/2 lb Pork butts

1 lb Pork fatback

1 tb Sage

1 ts Dried onion flakes

1 ts Thyme

1 ts Mace

1 1/2 tb Salt

6 oz Bread crumbs

1 tb Pepper

1 pt Water

1 pt Water

This is the King of English sausage. The basic banger was created from this recipe.

1. Grind the meat and fatback through a 3/8 plate

2. Mix the herbs and seasonings in the water and chill.

3. Using a food proccessor emulsify the meat and chill.

4, In a mixer add the herbs, spices,and seasonings to the water then the bread crumbs

5. Chill,

6. Using 28mm casings, stuff the mixture into 1 inch links and cool.

7. Grill or cook in the oven and serve at once.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-177812
Udostępnij na innych stronach

Mniej więcej tak to idzie:

3 kg szynki

0,5 kg tłuszczu z szynki

łyżka szałwi

łyżeczka suszonej cebuli w płatkach

łyżeczka tymianku

łyżeczka gałki

1,5 łyżki soli

0,2 kg kawałków suchego chleba (bułki tartej)

łyżka pieprzu

0,5 l wody

0,5 l wody

Zmielić mięso na sitku 10 mm. Zmieszać zioła i przyprawy z wodą i ochłodzić. W mikserze wyrobić mięso i ochłodzić. Dodać zioła i przyprawy do wody, następnie chleb (bułke). Ochłodzić. Nadziać jelita 28 mm i schłodzić. Podawać grillowane lub gotowane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-177927
Udostępnij na innych stronach

Dzięki koledzy :D

Trochę ten litr wody mnie nie pokoi, dużo jej jak na tą ilość mięsa+składniki :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-177931
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wczorajszy urobek :D

 

Wyszło mi trochę krótkich, baranie jelita w misce z wodą "zawiązały" mi się w duży supeł :lol: nie wszystkie dały się rozsupłać, jakby tego było mało to osłonka kolagenowa też niebardzawo wchodziła na lejek i też jest kilka krótkich :lol: , uwędziły mi się dobrze jak mało kiedy i w smaku też oki :cool:

 

Baranie i kolagenowe.

 

 

Wiszą sobie i "dojrzewają" do przyszłego tyg.

 

 

Dziś w przekroju.

 

 

 

 

 

Borniak daje rade :tongue:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-181518
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy urobek

Dziś w przekroju.

Borniak daje rade

Oj Zbójniku, Starszy Bracie, superaśne te cienkie i grubsze !!! :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-181527
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.