zbig3133 Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 4 Lipca 2011 :clap: Ładna ta kiełbasa "Sami Swoi", ważne, że doszedłeś już do etapu powtarzalności smaku produktów :clap: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-165452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 23 Lipca 2011 Wtorkowe wędzenie. W nocy wisiały w spiżarni przy otwartym oknie, a w dzień przekładałem do lodówki, wczoraj było bardzo chłodno to i w dzień i w nocy wisiały w spiżarni, dziś do zamrażarki Dzień po wędzeniu. Dziś po podsuszeniu. Tylko tyle zostało z 5 kg :blush: :lol: Kilka kabanosów na próbę zrobiłem w osłonkach białkowych jadalnych, jadalne są, ale niekiedy ciężko je przegryźć więc będą leżeć w zapasie. W jelitach baranich są oki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-167828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 23 Lipca 2011 Wtorkowe wędzenie.Aleeeeee cudowne... podobne do moich . :thumbsup: a o kolorku nie wspomnę. w dzień i w nocy wisiały w spiżarni, dziś do zamrażarki A dlaczego je zamrażasz Zbójaszku, przecież kabanosy im dłużej leżą są tym smaczniejsze..no chyba boisz się że'' wyparują '' :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-167874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 23 Lipca 2011 no chyba boisz się że'' wyparują '' :tongue: :blush: noooo, za szybko "schodzą", ktoś je wykrada czy co :rolleyes: ... A dlaczego je zamrażasz ZbójaszkuNa dłużej wystarczą :grin: przecież kabanosy im dłużej leżą są tym smaczniejszeWiem Haluś, wiem, ale warunki pogodowe skracają cały proces podsuszania, trzeba kombinować coby nie skwaśniały, w zimie już będzie prawidłowo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-167876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 23 Lipca 2011 W lodówce nie ma obiegu powietrza, a dobrze jest jak kiełbasę "przewieje" Dokładnie. ja ze względu na brak odpowiednich warunków do podsuszania też trzymam w lodówce. Krakowska po parzeniu waga 460g, od niedzieli 17 do dzisiaj(6 dni) osiągnęła wagę 390g. Czyli mniej więcej do wagi 310g. Myślę że tempo jak na lodówkę jest wystarczająco.dobre. Zbój Madej, wyroby pierwsza klasa. :clap: P.S. Sorki że tak się podczepiłem do tematu. :blush: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-167893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Kabanosy zlotowe, ale qrcze nie wiem czy ich nie przewędziłem, jakieś takie jakby słonawe :rolleyes: nie wiem gdzie jakiś błąd popełniłem, ale mam jeszcze w zamrażarce z poprzedniego wędzenia i na zlot wezmę po trochę z każdego sortu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-170909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Kabanosy zlotowe, ale qrcze nie wiem czy ich nie przewędziłem, jakieś takie jakby słonaweto nic, po pierwszej czytance będzie akurat :lol: :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-170916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Kabanosy zlotowe, ale qrcze nie wiem czy ich nie przewędziłem, jakieś takie jakby słonawespokojnie dojdą zabieraj zabieraj, zjemy Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-170929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 witam wszystkich;) wczoraj zrobiłem pierwszą kiełbasę wp. Ponad 1kg wiep. mięsa i boczek do 0.3kg. Suszyłem,wędziłem trochę sparzyłem,jadłem i żyje:) Czy parzenie po wędzeniu albo przed wędzeniem zmienia coś w kiełbasie? Pozdrawiam Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 frapio, to znaczy ze zrobiłem tak jak trzeba,dzieki:) Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 zmienia coś w kiełbasie? tak oczywiście, że parzenie po wędzeniu zmienia "coś" w kiełbasie. Przeczytaj sobie: 1. Akademię Dziadka, 2. Zasady obróbki termiczne wędlin, tam wszystko jest napisane. Powiem, Ci w skrócie, że kiełbasy wędzone w dymie ciepłym parzy się po wędzeniu do określonej temperatury wewnątrz batona, lub podpieka się w wędzarni lub innym urządzeniu do tej temperatury. Resztę poczytaj sobie, to sam wyciągniesz wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Z nocnego dymienia... Kabanosy zlotowe nr 2, teraz wyszły, poprzednio chyba :rolleyes: coś spaprałem z przewędzeniem :blush: Oby tylko udało się dobrze podsuszyć, pogoda nie bardzawo sprzyja podsuszaniu, ale trochę powietrza, trochę lodówki i powinno być oki Kminku dałem dawkę potrójną... bo lubię Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 :clap: Dlaczego niby jest przewędzona :shock: Mnie ona się bardzo podoba no i ten kminek...Też lubię :thumbsup: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 mmm piękne są Zbójku - zostaw mi kawałecek do soboty :) proszę Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Dlaczego niby jest przewędzona :shock: Mnie ona się bardzo podoba Wczorajsze kabanoski są oki :grin: , z poprzedniego dymienia nie bardzo wyszły, ale jak najbardziej są jadalne tyle, że przewędzone o jakieś 30-40min. Zbójku - zostaw mi kawałecek do soboty :) proszę Do Soboty :rolleyes: ... będę się starał :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Mam w zamrażarce 2 sorty kabanosów i wczorajsze 3-ci sort, przywiozę z każdego po trochę :grin:I ja swoje przywiozę to będziemy degustować :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 I ja swoje przywiozę to będziemy degustować :tongue: Halusiu , mnie najlepiej smakują te chude :lol: Jednak darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda :grin: :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Halusiu , mnie najlepiej smakują te chude :lol:Wiem , wiem Andrzejku... o innych mowy nie ma :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 mnie najlepiej smakują te chude :lol:o innych mowy nie ma :tongue:No to :rolleyes: moich może chociaż po kawałku spróbujecie, wg 16-tki są trochę tłuste, ale dobre :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-171591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 30 Września 2011 Czy ktoś z Was miałby chęć przetłumaczyć ten przepis? Chipolata SausageCategories: None Yield: 1 servings 7 1/2 lb Pork butts 1 lb Pork fatback 1 tb Sage 1 ts Dried onion flakes 1 ts Thyme 1 ts Mace 1 1/2 tb Salt 6 oz Bread crumbs 1 tb Pepper 1 pt Water 1 pt WaterThis is the King of English sausage. The basic banger was created from this recipe. 1. Grind the meat and fatback through a 3/8 plate 2. Mix the herbs and seasonings in the water and chill. 3. Using a food proccessor emulsify the meat and chill. 4, In a mixer add the herbs, spices,and seasonings to the water then the bread crumbs 5. Chill, 6. Using 28mm casings, stuff the mixture into 1 inch links and cool. 7. Grill or cook in the oven and serve at once. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-177812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spare18a Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 30 Września 2011 Mniej więcej tak to idzie:3 kg szynki0,5 kg tłuszczu z szynkiłyżka szałwiłyżeczka suszonej cebuli w płatkachłyżeczka tymiankułyżeczka gałki1,5 łyżki soli0,2 kg kawałków suchego chleba (bułki tartej)łyżka pieprzu0,5 l wody0,5 l wodyZmielić mięso na sitku 10 mm. Zmieszać zioła i przyprawy z wodą i ochłodzić. W mikserze wyrobić mięso i ochłodzić. Dodać zioła i przyprawy do wody, następnie chleb (bułke). Ochłodzić. Nadziać jelita 28 mm i schłodzić. Podawać grillowane lub gotowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-177927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shed-smoker Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 30 Września 2011 7 1/2 lb Pork butts Po mojemu to bedzie karkowka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-177928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 1 Października 2011 Dzięki koledzy Trochę ten litr wody mnie nie pokoi, dużo jej jak na tą ilość mięsa+składniki :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-177931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 25 Października 2011 Wczorajszy urobek Wyszło mi trochę krótkich, baranie jelita w misce z wodą "zawiązały" mi się w duży supeł :lol: nie wszystkie dały się rozsupłać, jakby tego było mało to osłonka kolagenowa też niebardzawo wchodziła na lejek i też jest kilka krótkich :lol: , uwędziły mi się dobrze jak mało kiedy i w smaku też oki Baranie i kolagenowe. Wiszą sobie i "dojrzewają" do przyszłego tyg. Dziś w przekroju. Borniak daje rade :tongue: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-181518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 25 Października 2011 Wczorajszy urobekDziś w przekroju.Borniak daje radeOj Zbójniku, Starszy Bracie, superaśne te cienkie i grubsze !!! :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/8/#findComment-181527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.